Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 05-21-09, 12:14 AM   #101
mudhole
Ultimate Gamer
さとし

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsatoshi_negi
引用:
作者: martinnitram 查看文章
樓主既然對對方有意, 主動出擊又何況.
學黎明話齋: 計不到的,就用猜的,猜一猜最壞有多壞,如果最壞也不是太壞的話,GO。
睇情況, 樓主最壞都係做幾年兵 (而樓主又好似唔係好介意 )

今次人家送o左手信比你, 你o米"借o的意"請番人地食飯又好, 叫人o地一齊飲下o的茶葉又好, 順便講下佢個回鄉之旅o羅

純吹水, 不喜別插
嗯, 琴日mail左S, 想約佢今個週末出黎
10點幾mail比佢, 11點幾佢回mail話"雖然想去, 不過冇時間, sorry"
之後我話如果之後有岩時間既就聯絡我啦~ 咁...
今日, 6點半左右又係學校撞到S, 佢話今日冇堂上, 咁順便問佢黎緊一唔一齊食晚飯, 佢又話唔食...

唉... 我行一步佢又退一步咁...(唔好拉打啦...Orz)

頭先返屋企食完飯就訓著左, 發夢... S同鬼分手既原因係佢係自己文學部度識左新男朋友...
醒返之後真係好頹... 或者... 原來打從心底我係咁諗佢...
希望頭先個個唔好係預知夢...

我打算呢... 依個幾星期繼續試下約佢(lunch, dinner之類), 到下星期30, 31日校園祭如果都係唔肯出黎既, 我唔再搵佢啦... 之後, 由佢搵我就搵, 唔搵就算...
我諗, 如果食下lunch, dinner咁簡單, 或者, 學園祭就係返佢屋企隔黎咁近, 都係搵藉口推既, 咁我都唔洗再試約其他地方啦...
又, 如果我係誤會左佢, 原來佢真係唔得閒先推既, 咁見之後我無啦啦唔再搵佢, 佢有心既咪搵我lor...

真係好支力...

舊 05-22-09, 10:19 PM   #102
mudhole
さとし

今日, 星期五, 跟返上星期五同一時間mail想約佢晚飯(今日用日文漢字打中文mail佢, 咁耐都未同佢玩過e樣野...)
S 6:30落堂
到7:30先回mail比我, "已經食左飯?"
我回"重未食"
隔左一陣, S回"我返到屋企, SORRY, 都係係屋企食"

咁我冇回佢, 直接返屋企(講真, 真係有少少嬲嬲地...)

之後, 10點S再mail黎話
"肚餓. 重未食野. 其實今日有飲み会(即係一班人去飲去食個種), 但係依加係媽咪好重要既時期, 冇心情食野. 另外, 唔好約我食飯, 成日拒絕的話兩邊都不愉快. 有太多事, 唔好比咁多MAIL我. 請理解"

之後隔左大半個鐘, 打比S, 問佢媽咪情況點, 佢話唔係幾好, 問佢有冇事, 佢話有時都好唔開心, 不過都習慣. 之後問佢係咪重未食野, 佢就話食緊香蕉, 依加同同屋既朋友去supermarket. 我話不如我依加返黎本鄉三丁目, 佢話唔洗, 唔想見, 我返左去既話, 佢會覺得好困惑.

突然發生咩野事!? 我做錯咩野!? 上星期五重好地地, 突然做咩野事又要斷聯絡咁...
我真係覺得好支力啦...

舊 05-22-09, 10:44 PM   #103
singsingjai
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
你自己拿來的
人地都講左唔好成日搵佢, 你仲要係咁搵人
我都覺煩啦
屋企人有事已經好煩, 你仲要打尼, 咁咪煩上加煩lor

我係有個句講個句, 不喜勿打

i love toys
i love you!
singsingjai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-09, 10:54 PM   #104
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
我唔知實際情況可唔可行:

既然佢好累、話因為屋企事唔想見,
而自己又想關心佢的話,
咁去買d 佢會鍾意o既野食靜靜放o係佢屋企門口,
然後離開果陣打俾佢或send sms 話佢知、叫佢俾心機,
應該都可以呢......

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-09, 11:02 PM   #105
irismong
God of Gamer
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
講到明唔好搵住.. 就唔好搵住....
比人定抖下時, 都俾自己抖下嘛

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-09, 11:23 PM   #106
mudhole
さとし

引用:
作者: singsingjai 查看文章
你自己拿來的
人地都講左唔好成日搵佢, 你仲要係咁搵人
我都覺煩啦
屋企人有事已經好煩, 你仲要打尼, 咁咪煩上加煩lor

我係有個句講個句, 不喜勿打
問題最重要其實係唔係真係"打電話"e一個行動先???
我更加大既疑問係打電話之前既mail,
媽咪有事我當然明白, 我都一樣好緊張tim
知道媽咪有事入院係2月3日既事, 而知道癌症擴散左已經係2月22日既事. 而且, 當時已經話發現得好遲. 係佢4月尾返中國時, 病情已惡化都係可預料
(既然本身已經係遲發現, 又冇做手術, 隔左兩個幾月情況一定唔樂觀, 所以佢返黎之後我都冇主動問佢媽咪既情況)
佢返左去既時間一定已經知媽咪情況不樂觀
而返到黎東京後, 即上星期仍然聯絡得好地地, 今日忽然因咩野事態度完全唔同晒, 落左堂再隔成一個鐘有多先覆mail, 而且, 問完食左飯未, 之後又話係屋企食, 之後又話未食...等等
(當然, 或者可能真係星期五後先發現媽咪病情再惡化都未定)

我自己攞黎
當然, 正因為我約佢, 我打比佢, 所以先會得到佢咁既反應
但係同時掉返轉, 如果我唔約佢食飯唔打比佢, 我又攞到d咩野???
另外, 突然收到佢咁既mail, 打個電話去關心下, 好正常嘛!? 尤其睇到佢話重未食野, 同埋媽咪既重要時期... 我幾緊張...

舊 05-22-09, 11:32 PM   #107
mudhole
さとし

引用:
作者: Middle 查看文章
我唔知實際情況可唔可行:

既然佢好累、話因為屋企事唔想見,
而自己又想關心佢的話,
咁去買d 佢會鍾意o既野食靜靜放o係佢屋企門口,
然後離開果陣打俾佢或send sms 話佢知、叫佢俾心機,
應該都可以呢......
如果重有機會會試下
今次都冇辦法...依加都趕唔切尾班車返去本鄉lu...

引用:
作者: irismong 查看文章
講到明唔好搵住.. 就唔好搵住....
比人定抖下時, 都俾自己抖下嘛
嗯, 唔搵啦...我都開始支力...
忽冷忽熱...
我行一步佢又退一步...
突然又同我講埋d曖昧野, 忽然又放度大牆係我前面...
我再主動搵佢都應該等到佢7月生日先搵...
佢鐘意點就點...

舊 05-22-09, 11:40 PM   #108
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
即係,每個人都會突然間有一d 自己未必控制到o既情緒嘛,
可能平時係自己刻意扮堅強,
但o係某d 時候就會一下爆出唻、會好唔開心;
再者,有時一個人唔開心,
會真係唔想有太多人關心自己 —— 都係果句,
每個人個性唔同,有d 人越唔開心就會越想摺埋自己(我唔知佢係唔係呢類人),
人地o既關心對佢地唻講可能仲會係一種壓力(即使係親人),
因為對事情無太多實際幫助,親友安慰說話聽得越多會越感無力。
可能你會話,咁樣諗野咪即係鑽牛角尖ja ?
但,自己又何嘗無試過鑽牛角尖?

直接關心唔可行,
咪試下間接一d o既關心囉。
但如果真係好累o既,你亦都可以選擇放棄,
唔好忘記自己都有選擇權 —— 除非你依然認為非佢不可。

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-09, 12:22 AM   #109
mudhole
さとし

引用:
作者: Middle 查看文章
即係,每個人都會突然間有一d 自己未必控制到o既情緒嘛,
可能平時係自己刻意扮堅強,
但o係某d 時候就會一下爆出唻、會好唔開心;
再者,有時一個人唔開心,
會真係唔想有太多人關心自己 —— 都係果句,
每個人個性唔同,有d 人越唔開心就會越想摺埋自己(我唔知佢係唔係呢類人),
人地o既關心對佢地唻講可能仲會係一種壓力(即使係親人),
因為對事情無太多實際幫助,親友安慰說話聽得越多會越感無力。
可能你會話,咁樣諗野咪即係鑽牛角尖ja ?
但,自己又何嘗無試過鑽牛角尖?

直接關心唔可行,
咪試下間接一d o既關心囉。
但如果真係好累o既,你亦都可以選擇放棄,
唔好忘記自己都有選擇權 —— 除非你依然認為非佢不可。
可能係都未定~
如果佢係鐘意搵人傾訴的話, 想信佢一早已經同左鬼講, 鬼唔會到依加都未知發生咩野事...
同埋係機場時佢都話過, 升左大學院又忙左, 媽咪又有事, 都冇去戀愛既心情...

間接既關心即係??? 例如???

所謂累, 咁其實都只係我自己都已經好似冇咩野可以再做jer...
我唔係真係想放棄...
只係... 係冇野可以做/唔知自己可以做咩野既時候, 就只有等 or 好聽d隨緣...
但係從行為動上同結果上去睇, 等=隨緣=放棄, 根本冇分別
口口聲聲話放棄, 到頭來咪又係同"隨緣"一樣, 一有機會又再試過...
因為口講話累話放棄, 心底仍然係鐘意...
又或者, 如果係等, 放棄, 隨緣依個時間中遇到第二個"緣"咁又可能唔同...
唉...好似唔知自己做錯左咩野咁...

舊 05-23-09, 12:50 AM   #110
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
對人好唔係唔得,而係唔洗下下做出面既
女仔係呢D時期係會飄忽D,因為知左你既目的
佢係一段時期會搵你多D,然後突然好冷淡
佢搵你時你係可以熱情D,但佢冷淡時你最好就縮
呢個階段D女會諗,你對佢好佢唔知點報答你
女人唔會因為一個人對佢好好而愛上佢,感動位係要配合時機
唔係你死命乜都做就可以令人感動
一個唔該令佢反感,朋友都做唔成仲衰
你而家係比緊壓力佢,而唔係對佢好

如果你真係死命要麻目去追尋,咁我可以教你
佢叫你做既就平靜地做,唔叫你做就唔好做
叫你唔好做就乜都唔好做,如果想做就最好做完佢都唔知道
底能D講句,你要感動佢,不如先感動個天
所以你做既野係好係壞都一定要十分底調
不過呢個係成兵之路,我唔建議

你不如找下其他目標,吸收多D戀愛經驗
講唔定有一定機率有一日佢會想回頭,到時自己諗
可能你到時仲鐘意手頭上果個多D呢
你而家要的唔係為佢做好多野,而係為自己增值
增加你既市場競爭力先係重點
話我教壞人都好,一D老馮,易入手既野人係唔識珍惜的
所以你而家做好自己,提升自己先拉
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-09, 02:09 AM   #111
mudhole
さとし

引用:
作者: mudhole金剛鑽 查看文章
對人好唔係唔得,而係唔洗下下做出面既
女仔係呢D時期係會飄忽D,因為知左你既目的
佢係一段時期會搵你多D,然後突然好冷淡
佢搵你時你係可以熱情D,但佢冷淡時你最好就縮
呢個階段D女會諗,你對佢好佢唔知點報答你
女人唔會因為一個人對佢好好而愛上佢,感動位係要配合時機
唔係你死命乜都做就可以令人感動
一個唔該令佢反感,朋友都做唔成仲衰
你而家係比緊壓力佢,而唔係對佢好

如果你真係死命要麻目去追尋,咁我可以教你
佢叫你做既就平靜地做,唔叫你做就唔好做
叫你唔好做就乜都唔好做,如果想做就最好做完佢都唔知道
底能D講句,你要感動佢,不如先感動個天
所以你做既野係好係壞都一定要十分底調
不過呢個係成兵之路,我唔建議

你不如找下其他目標,吸收多D戀愛經驗
講唔定有一定機率有一日佢會想回頭,到時自己諗
可能你到時仲鐘意手頭上果個多D呢
你而家要的唔係為佢做好多野,而係為自己增值
增加你既市場競爭力先係重點
話我教壞人都好,一D老馮,易入手既野人係唔識珍惜的
所以你而家做好自己,提升自己先拉
嗯, 的確係咁...
亦即係最多人會講既, 快快放手... 搵下一個...
唉...

舊 05-23-09, 02:42 AM   #112
irismong
Goo ◕ ω ◕

我覺得... o係仲會見到呢個情況下, 好難會放開到懷抱 (?!)
去認識第二個 ._.

樓主, 仲有幾耐讀完書?

PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

舊 05-23-09, 03:04 AM   #113
mudhole
さとし

引用:
我覺得... o係仲會見到呢個情況下, 好難會放開到懷抱 (?!)
去認識第二個 ._.

樓主, 仲有幾耐讀完書?
順利的話2011年3月畢業...
但係...佢打算升博士課程...
而我...都可能升博士課程...
咁就最快都要再多3年, 2014年先畢業...(一般都冇咁順利, 好多都4-5年先畢到業...)

其實佢已經唔係我地個graduate school, 轉左去文學部, 咁平時見到既機會就好少既
不過...我同佢成日係學校撞到既地方除左係commons之外都係係赤門...
未係其他地方撞見過...
而約佢時集合地點又好多時係赤門...
單單係一個赤門已經有好多回憶...

舊 05-23-09, 03:53 AM   #114
irismong
Goo ◕ ω ◕

讀緊master? 點解要兩年咁耐既 ._.?
日本要讀兩年? 定係你係mphil? ._.?

舊 05-23-09, 02:12 PM   #115
mudhole
さとし

引用:
讀緊master? 點解要兩年咁耐既 ._.?
日本要讀兩年? 定係你係mphil? ._.?
嗯, 等於HK既mphil
日本依面重未有好似taught master咁一年完既program

舊 05-24-09, 04:41 AM   #116
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

引用:
作者: mudhole 查看文章
嗯, 的確係咁...
亦即係最多人會講既, 快快放手... 搵下一個...
唉...
唔係叫你放手喎~係叫你愛多幾個喎
女人可以收兵為咩男人唔可以?
而且咁做根本比唔上惡意收兵既女人
我唔介意比人話我賤,我係為世所逼既
層經我做過傻仔,到頭來更係得個吉
但後尾賤賤地做衰人求其搵個又真係見效喎
可能個女既覺得我變得冇以前對佢咁好想回味掛
雖然都係分左手,但起碼叫層經有餐食呀
你咪試試搵個士正既學習一下拍拖的相處之道先lor
他朝有日你同S小姐有得再發展咪自己衡量下
計下自己手上果個值唔值得放手換人
話唔埋你執到好野到時覺得S根本唔算D乜呢
拖住一件,再SET哂TARGET做BEST FD MODE
都仲叫KEEP住個機會等運到之餘仲可以增值自己
舊 05-24-09, 05:25 PM   #117
singsingjai
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: mudhole金剛鑽 查看文章
唔係叫你放手喎~係叫你愛多幾個喎
女人可以收兵為咩男人唔可以?
而且咁做根本比唔上惡意收兵既女人
我唔介意比人話我賤,我係為世所逼既
層經我做過傻仔,到頭來更係得個吉
但後尾賤賤地做衰人求其搵個又真係見效喎
可能個女既覺得我變得冇以前對佢咁好想回味掛
雖然都係分左手,但起碼叫層經有餐食呀
你咪試試搵個士正既學習一下拍拖的相處之道先lor
他朝有日你同S小姐有得再發展咪自己衡量下
計下自己手上果個值唔值得放手換人
話唔埋你執到好野到時覺得S根本唔算D乜呢
拖住一件,再SET哂TARGET做BEST FD MODE
都仲叫KEEP住個機會等運到之餘仲可以增值自己
非常同意
唔理道德問題
騎牛搵馬係好正常

i love toys
i love you!
singsingjai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-09, 01:35 PM   #118
mudhole
さとし

冇搵佢一星期
岩岩今朝11點幾佢mail黎問一唔一齊去學校個五月祭
我成12點先訓醒, 回返佢mail
到兩點幾佢先回返mail黎話"sorry, 頭先熄左電話, 依加返左屋企"

..............................................

究竟咩野事...!?

補充:
岩岩3點佢打黎問我係邊,
我話係屋企
佢話咁就好啦, 頭先去一去左圖書館, 今日又陰天...
收線之後, 佢又mail黎問"唔好意思, 冇嬲嘛?"
(其實... 我真係嬲嬲地...)
又跟住, 過左3:12左右, 又mail黎話聽日一齊去

...真係好似比佢釣緊魚咁...

再補充:
之後我冇回佢mail, (本來想隔返兩三個鐘先回佢...)
我重未回佢mail既時候, 佢5點左右就打黎用把扭計聲話我重未回佢mail...
我就扮晒miss左, 未睇d mail既內容, 問佢mail入面講咩野
佢就話冇咩特別野...
收左線之後我回返佢mail話聽日一齊去
佢回mail黎話未到聽日都唔知, 重有其他朋友(再加個鬼面)

有冇人可以話我知佢究竟想點啊....................

此篇文章於 05-30-09 07:28 PM 被 mudhole 編輯。
mudhole 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-09, 03:28 AM   #119
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

引用:
有冇人可以話我知佢究竟想點啊....................
1.想吃回頭草(約25%)
2.確認兵權(約74%)
3.超自然現像(約1%)
舊 05-31-09, 11:32 AM   #120
irismong
Goo ◕ ω ◕

[ot]我仲以為樓主改左名[/ot]

釣下魚姐

舊 05-31-09, 02:06 PM   #121
martinnitram
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
[ot]我仲以為樓主改左名[/ot]

釣下魚姐
'zip' 下時間姐....
樓主睇怕要 set 番個 cut loss 位

[OT1]mudhole金剛鑽 同 樓主個名好似 [/OT1]
martinnitram 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-09, 02:23 PM   #122
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:

[OT1]mudhole金剛鑽 同 樓主個名好似 [/OT1]
都是mudhole ._.
所以第一下有個錯覺

舊 05-31-09, 02:37 PM   #123
mudhole
さとし

引用:

我唔會再抓爛塊面去搵佢啦...
講又講左, 行動又做左, 我咩野心意佢應該都已經好清楚ga啦, 唔係重要我再繼續表示落去嘛...
依加好似係度玩咁, 試黎試去
又要聊一聊我, 轉個頭又唔啾唔踩咁...
琴日同佢收左線之後, 我回返佢mail, 佢又回返黎話未到聽日都唔知點<--- 依下真係好嬲...
下次佢搵我我都未必會應酬佢... 都唔知講真定講假既, 一陣我話去個時轉頭又話依樣個樣...

其實咁樣好好玩咩!?!?!?

舊 05-31-09, 03:38 PM   #124
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
我唔會再抓爛塊面去搵佢啦...
講又講左, 行動又做左, 我咩野心意佢應該都已經好清楚ga啦, 唔係重要我再繼續表示落去嘛...
依加好似係度玩咁, 試黎試去
又要聊一聊我, 轉個頭又唔啾唔踩咁...
琴日同佢收左線之後, 我回返佢mail, 佢又回返黎話未到聽日都唔知點<--- 依下真係好嬲...
下次佢搵我我都未必會應酬佢... 都唔知講真定講假既, 一陣我話去個時轉頭又話依樣個樣...

應該係好好玩 =_.=

舊 05-31-09, 04:15 PM   #125
クラウド
死相が見えるぞ

註冊日期: Mar 2002
引用:
講真