Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 06-13-07, 02:31 PM   #1
shingo512
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
XBox Live Gamertagsummer66
孫耀威 2007年最新新曲加精選大碟 So Far So... Close(第二版9月5日發售)

So Far So... Close (新歌 + 經典精選) (2CD)
孫耀威近年來主攻影視圈,2007年終於回歸樂壇,並挾著「愛的故事」的延續篇「思前戀後」,
推出新曲加精選大碟《So Far So...Close》。90年代以「愛的故事上集、下集」一躍成為校園
情歌王子的孫耀威,曾憑歌唱事業走紅中港台各地。2006年,復出香港樂壇的
孫耀威率先與車婉婉合唱一曲「再見亦是戀人」並收錄於《Perfect Match》合輯內。
2007年,這位情歌王子以「思前戀後」打響頭炮,並正式重返樂壇!

《So Far So...Close》新歌 + 經典精選雙CD是繼2002年新曲加精選國語大碟《失去》之後
首張全新廣東專輯。大家除了在Disc#2可重拾「愛的故事上、下集」及「我知道他在我」等10首
舊作外,更可在 Disc#1聽到他10首最新情歌,包括︰「思前戀後」、「自愛」、「戀愛宣言」和
「愛他因為愛你」等。

孫耀威-【SO FAR SO..CLOSE】全新廣東專輯
思前戀後 集體回憶

編造10首全新熱播歌曲:思前戀後/自愛/戀愛宣言/愛他因為愛你

回憶10首經典作品:愛的故事.上集/ 愛的故事.下集/我知道你在等我(國)/仍然喜歡你/飛

Disc 1 - 新歌
1. 思前戀後
2. 戀愛宣言
3. 愛她因為愛你
4. 永遠保護你
5. 秒殺
6. 魔高一丈
7. 自愛
8. 一個人的好處
9. 無一倖免
10. 和平分手

Disc 2 - 經典
1. 再見亦是戀人 (+車婉婉)
2. 愛的故事 . 上集
3. 愛的故事 . 下集
4. 一億三千八天
5. 飛
6. 不必為我留下 (acoustic version)
7. 戀一個愛
8. 仍然喜歡你
9. 愛情白皮書
10. 我知道你在等我(國)

此篇文章於 06-18-07 09:13 PM 被 shingo512 編輯。
shingo512 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-07, 03:46 PM   #2
masaki
God of Gamer
小峽谷肥安娜

註冊日期: Aug 2002
都好, 佢好多歌都好好聽

"唔該要串光陰走辣"
"加左價, 要3串金喎"

masaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-07, 03:25 PM   #3
Terrier
西尾維新飯

估唔到係新歌CD+精選~
呢隻碟必買

舊 06-15-07, 12:05 AM   #4
initial

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
disc 2 先係最吸引~~~~~~~

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-07, 12:52 AM   #5
Terrier
西尾維新飯

頭先見到tvb播左呢隻碟既宣傳廣告...
我覺得幾好笑下

話時話,eric有冇官網的 ?

舊 06-15-07, 07:09 AM   #6
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

無dvd~即係有第2版啦~唔買住~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-07, 08:28 PM   #7
initial

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
引用:
作者: 蔡康永 查看文章
無dvd~即係有第2版啦~唔買住~
dvd 會係d 咩???

而家買o左後狂聽disc 2~

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-07, 08:31 PM   #8
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
正東都係同環球同一系列
eason, ivana, kay, 師兄都出第二版既
我都覺有等既價值 XD

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-07, 03:34 PM   #9
nelson888
Banned

註冊日期: Jan 2007
而家賣二萬張碟成績o唔ok?
nelson888 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-07, 03:36 PM   #10
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

Smile

引用:
作者: nelson888 查看文章
而家賣二萬張碟成績o唔ok?
2萬算好架啦~
不過睇八掛封面~寫佢隻碟賣得好差~

舊 07-13-07, 12:42 AM   #11
愛鰻魚的貓
Crazy Gamer
(/_\)ヒ西...

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 蔡康永 查看文章
2萬算好架啦~
不過睇八掛封面~寫佢隻碟賣得好差~
但我係聽收音機話係 HMV 本地榜 No. 1 喎。
其實一出已經有二萬銷量真係好好o架喇,不過唔知環球要分返幾多舊歌版權費比 BMG o者。

舊 07-13-07, 12:54 AM   #12
williamsiusuper
Ultimate Gamer

註冊日期: May 2004
引用:
作者: 愛鰻魚的貓 查看文章
但我係聽收音機話係 HMV 本地榜 No. 1 喎。
其實一出已經有二萬銷量真係好好o架喇,不過唔知環球要分返幾多舊歌版權費比 BMG o者。
冇舊歌佢隻碟我相信銷量下降50巴仙,雖然佢d新歌唔係話差

舊 07-20-07, 12:11 AM   #13
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
作者: williamsiusuper 查看文章
冇舊歌佢隻碟我相信銷量下降50巴仙,雖然佢d新歌唔係話差
而且包裝DESIGN得好有風格!
銷量的確唔差!
而且好多買的人都係為D2多~(信和指數!)

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-07, 10:44 PM   #14
天光光
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code3050 8753 1274
PSN  IDcharchan1133
我阿媽佢上次行過CD鋪,
聽到CD鋪播緊Disc 2
之後佢就買左返黎
天光光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-07, 10:44 PM   #15
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

我等緊2nd ver
環球賣廣告: "為答謝歌迷們的支持,.......(下刪十數字)"

大乱闘X
舊 07-21-07, 02:17 AM   #16
masaki
小峽谷肥安娜

引用:
作者: W!LL 查看文章
我等緊2nd ver
環球賣廣告: "為答謝歌迷們的支持,.......(下刪十數字)"
x2

呢隻碟真係ok
因為咁我特登唔太聽呢隻碟

"唔該要串光陰走辣"
"加左價, 要3串金喎"

masaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-07, 02:26 AM   #17
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

引用:
作者: masaki 查看文章
x2

呢隻碟真係ok
因為咁我特登唔太聽呢隻碟
未買既碟我都係咁的, 盡量唔去聽~
但邪惡既TVB呢排係度播自愛個MV......

大乱闘X
舊 07-22-07, 11:15 PM   #18
KIM
GAF足球隊金虎拾號

暫時未有2ND的消息~~~
引用:
作者: 天光光 查看文章
我阿媽佢上次行過CD鋪,
聽到CD鋪播緊Disc 2
之後佢就買左返黎
為你媽媽會步入CD店而買正版, 你應以她為榮!!!

舊 08-30-07, 08:09 PM   #19
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

有了

《So Far So... Close (新歌 + 經典精選) (2CD + 演唱會 DVD)》內容簡介

孫耀威 - So Far So..Close 2nd edition
2CD + DVD (Cruiser 繽紛揮發 903孫耀威演唱會)

903演唱會DVD
輯錄21首精彩現場作品
特別推薦: 愛情陷阱 (譚詠麟合唱)
會過去的 (車婉婉合唱) / 笑忘書 (張敬軒合唱)
大懶堂 / 無邊的思憶 / 獻世...

Disc 1 - 新歌
1. 思前戀後
2. 戀愛宣言
3. 愛她因為愛你
4. 永遠保護你
5. 秒殺
6. 魔高一丈
7. 自愛
8. 一個人的好處
9. 無一倖免
10. 和平分手

Disc 2 - 經典
1. 再見亦是戀人 (+車婉婉)
2. 愛的故事 . 上集
3. 愛的故事 . 下集
4. 一億三千八天
5. 飛
6. 不必為我留下 (acoustic version)
7. 戀一個愛
8. 仍然喜歡你
9. 愛情白皮書
10. 我知道你在等我(國)

DVD - Cruiser繽紛揮發 903孫耀威演唱會
01. Overture
02. 魔高一丈
03. 思前戀後
04. 愛的故事 (下集) . 但願他珍惜你
05. 笑忘書 (張敬軒合唱)
06. 獻世
07. 再見亦是戀人(車婉婉合唱)
08. 會過去的 (車婉婉合唱)
09. 大懶堂 (阿肥+阿傑 @ 廿四味合唱 )
10. 5-10-15.com (featuring Mike Kasem)
11. Dance Medley: 今年夏天/對你愛不完/獨自去偷歡/頭髮亂了/我的親愛/秒殺
12. 我知道你在等我 (國)
13. 永遠保護你
14. 無邊的思憶
15. 自愛
16. 愛的故事 (上集)
17. 愛情陷阱 (譚詠麟合唱)

http://global.yesasia.com/b5/PrdDept...id-1005014144/

封面依舊

大乱闘X
舊 08-31-07, 07:01 AM   #20
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

Smile

引用:
有了

《So Far So... Close (新歌 + 經典精選) (2CD + 演唱會 DVD)》內容簡介
可以買了~

舊 08-31-07, 10:49 AM   #21
Terrier
西尾維新飯

差D忍唔到手的了....
終於等到第二版

舊 09-04-07, 12:02 AM   #22
KIM
GAF足球隊金虎拾號

始終認為呢種手法不適當! DVD版應要另出一隻去賣!!!
苦了買左第一隻的支持者~~~無怪咁多人D/L~

舊 09-04-07, 12:26 AM   #23
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

引用:
作者: KIM 查看文章
始終認為呢種手法不適當! DVD版應要另出一隻去賣!!!
苦了買左第一隻的支持者~~~無怪咁多人D/L~
鬼叫克勤, 軒仔同zarahn第一版就連DVD做爛市
而家香港同台灣CD第一版唔連DVD, 就擺明出硬第二版....

大乱闘X
舊 09-04-07, 11:24 PM   #24
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

註冊日期: Oct 2004
引用:
鬼叫克勤, 軒仔同zarahn第一版就連DVD做爛市
而家香港同台灣CD第一版唔連DVD, 就擺明出硬第二版....
有時真係願者上釣
好似原本我想買吳雨霏新碟,但諗下有機會出2nd ver.就唔買住
點知等到而家都無出
所以....放過我地吧
唔好攪咁多野了,好似外國d cd咁咪幾好(不過而家外國都好鐘意一出分幾個ver. )
半熟蕃茄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-07, 11:56 PM   #25
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

引用:
作者: 燈蛾撲火 查看文章
有時真係願者上釣
好似原本我想買吳雨霏新碟,但諗下有機會出2nd ver.就唔買住
點知等到而家都無出
所以....放過我地吧
唔好攪咁多野了,好似外國d cd咁咪幾好(不過而家外國都好鐘意一出分幾個ver. )
呢樣野真係無計的, 睇你忍唔忍得住
我個人都算忍得的, 同埋好在意隻碟有冇影像檔連埋
如果買左第一版得隻CD, 隔無耐就出新版加隻DVD, 就會想買多隻, 但咁長久咁買唔係辦法的, 唯有忍住

外國CD唔好提, 7~8年前已經開始會有第二版, 第二版通常就加多隻Live CD
話明外國歌手, 果時想聽下佢地唱Live又唔係咁易聽到, 唯有又買.....
尤其Sony, BMG最興 所以咁而家佢地合拼左

至於而家一出就幾個ver既CD, 我會揀個連DVD既ver, 咩野連t-shirt/file/case ver咪搞我

大乱闘X

此篇文章於 09-04-07 11:58 PM 被 W!LL 編輯。

論壇跳轉

現在的時間是 12:01 PM

手機版 | APP版