Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 10-25-04, 04:11 PM   #1
美版之王-天涯浪子
God of Gamer
玩具封印王

註冊日期: Jan 2002
Canon S系 DC可唔可以調較ISO值?

我用緊S30, 同其他人係同一個環境下用auto拍(佢地用其他牌子), 佢地部機夠光, 唔會著閃燈, 我部機就成日著閃燈, 雖可自己off左個閃燈功能, 但都好煩.

係咪ISO值太低? 但我睇過manual, ISO值又不可自己調節.

點好?

Cuddle
Rose of May
Hometown Domina

好聽, 動聽.
美版之王-天涯浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-04, 04:36 PM   #2
Rugawa
Insane Gamer
百式制霸~!

註冊日期: Aug 2003
我都想知

WoW世界專殺攔路鼠雜兵一名
ID:Rugawa
class:Orc shaman
Rugawa 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-04, 05:19 PM   #3
大雄
卡啦騷

註冊日期: Jul 2002
XBox Live Gamertagkalaso
POST 錯版呀

去照相版呀~~~

::卡啦騷 Album::

講多無謂,一步到位
大雄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-04, 06:25 PM   #4
Cpato

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDPato-0402
S30應該可以自己set ISO o架?
試下用P mode

此篇文章於 10-25-04 06:27 PM 被 Cpato 編輯。
Cpato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-04, 06:25 PM   #5
Nozomu
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
ISO 感光值: auto / 50 / 100 / 200 / 400 / 800 (在 auto 模式時, ISO 將自動設於 ISO 50 至 100)
應該有得較架喎
不過auto冇得較
用a mode或者m mode啦
Nozomu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-04, 07:53 PM   #6
Samuel
我想...

XBox Live Gamertagsamuel0929
引用:
作者: Nozomu
ISO 感光值: auto / 50 / 100 / 200 / 400 / 800 (在 auto 模式時, ISO 將自動設於 ISO 50 至 100)
應該有得較架喎
不過auto冇得較
用a mode或者m mode啦
a mode咪係auto "a

p mode呀..
Samuel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-04, 08:18 PM   #7
Minga
Je T'aime

註冊日期: May 2002
引用:
作者: Samuel
a mode咪係auto "a

p mode呀..
a mode 係光圈先決 a

舊 10-25-04, 08:24 PM   #8
Cpato

引用:
作者: Minga
Av mode係光圈先決
舊 10-25-04, 11:11 PM   #9
Samuel
我想...

引用:
作者: Minga
舊 10-25-04, 11:25 PM   #10
Nozomu
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
我不嬲都跟p,a,s,m咁叫
唔駛分得咁仔細掛
Nozomu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-04, 11:32 PM   #11
Samuel
我想...

引用:
唔駛分得咁仔細掛
咁我又想問下s mode係咩呢 ?
舊 10-25-04, 11:40 PM   #12
Cpato

引用:
唔駛分得咁仔細掛
有幾仔細.....咪一樣
舊 10-25-04, 11:41 PM   #13
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

咁阿小望個叫法又係特別左o的o既... 話時話, 我反而想知個 C mode 點用? 有乜野可以 customise? ISO? aperture? whitebalance?
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-04, 11:47 PM   #14
Samuel
我想...

引用:
作者: KKH
咁阿小望個叫法又係特別左o的o既... 話時話, 我反而想知個 C mode 點用? 有乜野可以 customise? ISO? aperture? whitebalance?
我記得係佢會記憶住你的設定 下次開機唔駛再set
不過咁耐都無用過
舊 10-25-04, 11:51 PM   #15
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
我記得係佢會記憶住你的設定 下次開機唔駛再set
不過咁耐都無用過
即係有用極都有限個隻囉 \ /

咁原本個問題... 即係 creative zone 五個 mode 都可以 set ISO 囉? (正常都會咁估... )
舊 10-25-04, 11:56 PM   #16
Samuel
我想...

引用:
即係有用極都有限個隻囉 \ /

咁原本個問題... 即係 creative zone 五個 mode 都可以 set ISO 囉? (正常都會咁估... )
剛剛用G3測試完係唔得既
舊 10-25-04, 11:59 PM   #17
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
剛剛用G3測試完係唔得既
估錯... 真複雜, 小的我開始有o的覺得 SLR 易用o的... (誇張)

咁 Av & Tv 應該一定得囉?
舊 10-26-04, 12:00 AM   #18
Samuel
我想...

引用:
估錯... 真複雜, 小的我開始有o的覺得 SLR 易用o的... (誇張)

咁 Av & Tv 應該一定得囉?
得.....
舊 10-26-04, 09:22 AM   #19
Minga
Je T'aime

註冊日期: May 2002
引用:
咁我又想問下s mode係咩呢 ?
s mode 係快門先決 a

舊 10-26-04, 09:41 AM   #20
Gizmo
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 美版之王-天涯浪子
我用緊S30, 同其他人係同一個環境下用auto拍(佢地用其他牌子), 佢地部機夠光, 唔會著閃燈, 我部機就成日著閃燈, 雖可自己off左個閃燈功能, 但都好煩.

係咪ISO值太低? 但我睇過manual, ISO值又不可自己調節.

點好?
Canon PowerShot S30 只有使用 P, TV, AV, M mode 才可以設定 ISO Speed

希望對你有幫助
Gizmo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-04, 10:16 AM   #21
美版之王-天涯浪子
玩具封印王

引用:
作者: Gizmo
Canon PowerShot S30 只有使用 P, TV, AV, M mode 才可以設定 ISO Speed

希望對你有幫助
Thank you.

I'll try try.

Cuddle
Rose of May
Hometown Domina

好聽, 動聽.
美版之王-天涯浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
東芝 發表 與 Canon 共同研究的新一代 Flat Panel 技術 "SED" C.K.F. 影音館 57 12-30-05 12:58 PM
[活動] Canon Expo 2003 博覽會本月底開幕 KIM 照相館 7 11-26-03 07:27 PM
Canon A70,S50: S.T.A.R.S. 照相館 22 02-23-03 02:11 AM
canon PRINTER~ 達比 手機資訊/電腦軟硬討論 6 02-19-03 05:35 PM

現在的時間是 01:19 PM

手機版 | APP版