Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-08-16, 12:10 AM   #1876
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
作者: 若天 查看文章
呢幾日睇過幾篇講朱凱迪既文章,佢來届應該會比政府帶來唔少麻煩,唔係黃毓民果種,朱凱迪係善用係一大堆文件/數據中,發掘當中既黑幕,如果真係既話,咁都應該幾精采

練乙錚、陶傑同沈旭暉都比朱凱迪高評價或者推薦佢,佢絕對唔簡單
佢本身係記者出身,應該呢方面係佢強項。

希望佢唔好比人轉校...

舊 09-08-16, 12:10 AM   #1877
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
呢幾日睇過幾篇講朱凱迪既文章,佢來届應該會比政府帶來唔少麻煩,唔係黃毓民果種,朱凱迪係善用係一大堆文件/數據中,發掘當中既黑幕,如果真係既話,咁都應該幾精采

練乙錚、陶傑同沈旭暉都比朱凱迪高評價或者推薦佢,佢絕對唔簡單
先不論才子堅係抽水式講下
我覺得連練乙錚都推佢係件幾厲害既事

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 12:11 AM   #1878
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
明明話左返去熱狗group圍爐
仲死心不惜日日響呢個post糟
係咪真係要咁無賴啊

不停搵野賴逼人聽你講
容忍有限度架

自己支持個件輸左就不停潑泠水想其他人死
好忍真講呢D人一定唔係為港

不知所謂
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 12:11 AM   #1879
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:

當選當到屋企都唔敢返,都可謂回歸後第一日
回歸前唔知

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 12:12 AM   #1880
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
今次最火既只係教主輸左
換黎既係..
教主輸,在下都覺得可惜,不過佢唔想贏冇人吹得佢漲

舊 09-08-16, 12:13 AM   #1881
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
http://nonintellect.blogspot.hk/2016...g-post_47.html

中聯辦靠種票同新移民多咗成16萬鐵票。但多得非建制出返成20萬反建制游離票出嚟抗衡,先勉強沖淡咗啲鐵票。

如果唔係多得689同中聯辦太過放肆,呢20萬未必會出晒嚟。

你班非建制派系再唔快啲整合協調嘅話,就算呢20萬以後都一直出嚟投票(難度相當高,尤其當中熱普城嗰啲話打算移民走路嘅起碼會有幾萬),係唔可以永遠保到你哋。

仲要中聯辦默默耕耘每日放生150幾個新移民落嚟種票,佢嗰16萬4年後隨時變30萬。到時真係就算轉晒做回歸前嘅「單議席單票制」都已經夠建制派贏通街。

(區議會自07年已經係咁樣,泛民喺立法會算叫做靠超越民生嘅議題先保持優勢,但都只係時間問題。所以先出現青年新政同新民主同盟等團體重視地區工作,去將區選形勢慢慢逆轉返)

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 12:13 AM   #1882
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: 傑斯特 查看文章
明明話左返去熱狗group圍爐
仲死心不惜日日響呢個post糟
係咪真係要咁無賴啊

不停搵野賴逼人聽你講
容忍有限度架

自己支持個件輸左就不停潑泠水想其他人死
好忍真講呢D人一定唔係為港

不知所謂
你可以Block我
或者叫ADMIN BAN我

此篇文章於 09-08-16 12:18 AM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 12:14 AM   #1883
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
咁o岩因為隔離台有人post而見到花生台原來鬧緊雷動
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 12:17 AM   #1884
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
http://nonintellect.blogspot.hk/2016...g-post_47.html

中聯辦靠種票同新移民多咗成16萬鐵票。但多得非建制出返成20萬反建制游離票出嚟抗衡,先勉強沖淡咗啲鐵票。

如果唔係多得689同中聯辦太過放肆,呢20萬未必會出晒嚟。

你班非建制派系再唔快啲整合協調嘅話,就算呢20萬以後都一直出嚟投票(難度相當高,尤其當中熱普城嗰啲話打算移民走路嘅起碼會有幾萬),係唔可以永遠保到你哋。

仲要中聯辦默默耕耘每日放生150幾個新移民落嚟種票,佢嗰16萬4年後隨時變30萬。到時真係就算轉晒做回歸前嘅「單議席單票制」都已經夠建制派贏通街。

(區議會自07年已經係咁樣,泛民喺立法會算叫做靠超越民生嘅議題先保持優勢,但都只係時間問題。所以先出現青年新政同新民主同盟等團體重視地區工作,去將區選形勢慢慢逆轉返)
仲有果4-50幾%未投票 佢地年齡背景係。。?

舊 09-08-16, 12:17 AM   #1885
T.K.
很黃很暴力

引用:
就係口才未夠秤(尹兆堅,黃浩銘,黃潤達)
黃浩銘,我絕對唔覺得口才差
佢係論壇度,有邊次俾人駁倒?
仲要次次做足功課

大左膠一名就無得講

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 09-08-16, 12:21 AM   #1886
Game Master

http://nonintellect.blogspot.hk/2016...og-post_5.html

引用:
關於雷動...
有網民問我可否評論一下雷動的成效,其實都幾難評,因為......

一、我們不知道實際上有幾多人是因雷動而改變投票意向

二、會跟著雷動配票的人,本身就有一定程度想去配票,才點得動他們。所以就算沒有雷動,亦難保他們不會自行配票

三、配票這回事本來便沒有一定得,就好像高強如建制派,也不是區區都配得完美,九西他們其實有機會取三席,新東亦有機會取四席,都沒有做到

四、戴耀廷自己都說沒料到雷動這麼多人 follow,既然他連手上控制多少票都不知道,那就自然更難完美地配票啦

五、很多人說民調不準,民調和分析是沒有一定準架!全世界都係架!唔係香港先係架!美國一年前都沒人估到特朗普贏初選、英國沒甚麼人信脫歐會成功啦

六、輸掉的人,講真,有好多都是本身支持度不高才會被棄。如果他的支持者夠多夠堅定,怎會被雷動一唱就輸?雷動可能是輸的其中一個因素,但我不認為是最大因素

七、從結果上看,至少我們可以說泛民+本土的議席的確是多了

八、配票是一定要做,我從來都支持配票,因為任何選舉,任何玩政治的事,都需要有策略。最好泛民本土的政團能有整合,一開始就不派出這麼多人參選,那事情就更簡單了

九、我同意計劃有需要提高透明度

十、現在的反應,我覺得是有一些人太慣了急於求成,達不到最理想的目標,就說是失敗,要放棄和移民。在他們眼中,失敗就是失敗,不會有檢討和改進,繼而成為成功之母。而這種態度,只會維持失敗就是失敗,直到永遠

(話難評,結果都寫了十個 point,算點先...)

附:如果習總是鍵盤戰士,會點樣睇中聯辦的雷動......

"王維基只差陳淑莊2千票,咁葉劉比3千票佢咪得囉!"
"原來九西2萬票就贏,咁有成10萬票的建制派應該出3隊啦!"
"新東方國珊只係輸長毛1千票,求其搵人配少少比佢咪得囉!"
"超區亡國興只係輸涂謹申1萬票,琼子過d票比佢咪得囉!"
"X你邊個幫建制派配票架,配到咁廢,輸左4席,狗頭鍘侍候!"
第10點呢個現象其實常見於嗰啲輸一兩場就放棄支持球隊,或要求立即清算之前一直對球隊有貢獻嘅領隊球員(甚至曾經贏過獎盃)嘅所謂「勝利球迷」。

呢兩類人士同樣地都係被今時今日互聯網同社交媒體充斥著隨手可得嘅即時資訊所寵壞咗,凡事咩成果都要「即時」得到,如果唔係就係「失敗」嘅「即食文化」。

舊 09-08-16, 12:26 AM   #1887
T.K.
很黃很暴力

今屆有樣好,非建制少左d假告急,以前全部人都告急,真係核突到暈

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 09-08-16, 12:37 AM   #1888
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
其實我覺得位版友算係相當開明架啦(非貶義及嘲諷)

我FACEBOOK 有大量取暖文,有D 如"你地仲唔配有葉政淳",真係睇到O晒嘴

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
先不論才子堅係抽水式講下
我覺得連練乙錚都推佢係件幾厲害既事
練乙錚有推劉小麗
不過沈旭暉就插到劉小麗上天花板

舊 09-08-16, 12:55 AM   #1889
朝霧 海斗
Crazy Gamer

陳雅明:「大家為什麼一定要依賴國師?而自己卻沒有志氣當革命家或思想家?」
(comment完喺佢個status 後即被block, 有個friend like 咗亦然。仲好意思話陳雲block 咗佢)
跟住就比熱狗係咁開火

我覺得好Fair 喎 陳雲又唔係救世主lol

呢D 文我自己都O啦

我本身只係Follow開教主先慢慢識熱狗,我睇下博士佢個新組織點 再決定我之後應唔應該做熱血Follower。

舊 09-08-16, 01:00 AM   #1890
Game Master

引用:
其實我覺得位版友算係相當開明架啦(非貶義及嘲諷)

我FACEBOOK 有大量取暖文,有D 如"你地仲唔配有葉政淳",真係睇到O晒嘴

練乙錚有推劉小麗
不過沈旭暉就插到劉小麗上天花板
同意嚟開GAF嘅已經係相當客氣肯俾空間我哋班「港豬」去講野。

喺FB真係見到班好喪心病狂嘅,少少佢哋唔啱聽嘅就會被扣上「左膠」帽子,縱使被扣帽子嘅人係本土派支持者。

嗰啲係一般開放比各派系人士討論嘅時事專頁(唔係「毒果」,當然亦唔會咁斗M走入去佢哋啲專頁睇佢哋一言堂啦)話咩「焦土政策投建制」同埋輸波賴地硬,乜都賴選民同雷動機,已經有幾件小弟真係忍唔住將佢哋小到體無完膚。

舊 09-08-16, 01:26 AM   #1891
朝霧 海斗
Crazy Gamer

https://www.youtube.com/watch?v=ODqK-BlKrcA

啤莉晚報

陳雲果part 可以skip 後半講回顧同評價教主係一個點既人
真係聽到有d傷心
希望大家有機會可以聽下~

舊 09-08-16, 01:48 AM   #1892
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
陳雅明:「大家為什麼一定要依賴國師?而自己卻沒有志氣當革命家或思想家?」
(comment完喺佢個status 後即被block, 有個friend like 咗亦然。仲好意思話陳雲block 咗佢)
跟住就比熱狗係咁開火

我覺得好Fair 喎 陳雲又唔係救世主lol

呢D 文我自己都O啦

我本身只係Follow開教主先慢慢識熱狗,我睇下博士佢個新組織點 再決定我之後應唔應該做熱血Follower。
唔明你講邊個block邊個個前因後果
不過依單野依加又爆多段故出黎…

此篇文章於 09-08-16 01:51 AM 被 newb 編輯。
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 02:11 AM   #1893
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
嗰啲係一般開放比各派系人士討論嘅時事專頁(唔係「毒果」,當然亦唔會咁斗M走入去佢哋啲專頁睇佢哋一言堂啦)話咩「焦土政策投建制」同埋輸波賴地硬,乜都賴選民同雷動機,已經有幾件小弟真係忍唔住將佢哋小到體無完膚。
SO FAR,投票日成班FANS一齊話建制,在下都係事後先睇到教主聲稱係叫人超區投白票。
雖然無論係點,在下都係會投朱生…

此篇文章於 09-08-16 02:15 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 04:48 AM   #1894
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: T.K. 查看文章
黃浩銘,我絕對唔覺得口才差
佢係論壇度,有邊次俾人駁倒?
仲要次次做足功課

大左膠一名就無得講
佢響法庭自辯質到班黑警灰頭土臉,其他律師都讚。

舊 09-08-16, 07:12 AM   #1895
david
The One

選民已故5年 今屆仍收投票通知書

引用:

選舉事務處在是次立法會選舉的處理手法備受批評,有讀者向本報投訴,指其祖父已過身多年,但近日仍然收到他的投票通知書,質疑政府沒有及時更新選民登記冊,可令不法之徒冒充投票。
讀者曾小姐表示,祖父約於5年前於內地逝世,家人約於3年前正式在港辦妥死亡證,但早前仍然收到選舉事務處向祖父發出的投票通知卡。她質疑為何政府沒有內部更新相關消息,「即係明明辦理咗死亡證,都仲要個別通知選舉事務處?咁如果一啲無親人的長者過身,又邊個幫佢取消選民資格?會唔會有不法分子利用這些死者嘅身份去投票?」

年前亦有區議員指,死者家屬替該選民取消選民資格時,政府要求提交書面申請、離世者的死亡證明文件及個人資料等,否則需到民政事務處宣誓,被質疑過度擾民。記者昨以市民身份致電選舉事務處熱線查詢,職員指一般而言政府內部應會自動更新選民登記冊,但不清楚詳情,促記者提交死者的資料供處方跟進。

選舉事務處回應指,當局編製選民登記冊時,會根據生死登記官提供的名單進行核對,以識別已離世選民,並按相關規例將有關選民納入取消登記名單並剔除其選民登記。若選民在香港以外地區離世,該選民的親屬應通知選舉登記主任並提供相關資料以便處方跟進,若登記主任查訊後認為有合理理由信納該人已離世,會將其選民登記剔除。
要咩理由?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 09:17 AM   #1896
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:
作者: david 查看文章
選民已故5年 今屆仍收投票通知書

要咩理由?
689: 希望當事人親自到有關部門解釋
由手機版發出
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 09:21 AM   #1897
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
黃洋達:我向大家承諾,下屆我係一定選,毓民都係一定選,所謂選既意思我唔會認真選,總之我擺張名單落去,你邊個都唔_洗選,你以為呢啲野剩係鄭家富先識做呀,以我嘅影響力,我屆屆都會選,你地唔_洗選

FROM 8/9 大香港早晨
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 09:34 AM   #1898
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: chitkan 查看文章
黃洋達:我向大家承諾,下屆我係一定選,毓民都係一定選,所謂選既意思我唔會認真選,總之我擺張名單落去,你邊個都唔_洗選,你以為呢啲野剩係鄭家富先識做呀,以我嘅影響力,我屆屆都會選,你地唔_洗選

FROM 8/9 大香港早晨
我解讀這句意思大概是

黃洋達:你班友仔下屆想攻佔九西同九東兩個地盤?妄想!

不過我擔心以現在激進熱狗四圍放火樹敵的做法
(不是全部,但最少有7成人似乎是這種態度)
下屆還可以搶到多少票?

泰博真可憐
前邊救火 (嘗試改善熱血形象)
後邊放火(黃洋達:[我已不是首領,無必要考慮熱血形象問題,我要做魔王..MUDHAHAHA..)

我幾個朋友已經取消LIKE熱時了
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 09:41 AM   #1899
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
都唔知點解一班男人咁鐘意講是非
由手機版發出
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-16, 09:48 AM   #1900
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: MS331 查看文章
都唔知點解一班男人咁鐘意講是非
由手機版發出
我個圈一係政治冷感
一係唔敢講政治(怕被人清算,起底)
唯有上來GAF同各位朋友吹下水
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 01:55 AM

手機版 | APP版