Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-22-16, 05:21 PM   #76
鐵之侍
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
想問如果好多年前睇過正傳3集,但無睇過最新正傳果集 & 前傳,會唔會接唔到、好難明套戲o既內容...

Thanks~~
有看到最元祖的3作一定不會看不明白,因為外傳就是接元祖第一集的開頭

原來外傳本來結局是……(劇透主意)

http://www.hypesphere.com/archives/83335

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345

此篇文章於 12-22-16 05:25 PM 被 鐵之侍 編輯。
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-16, 05:27 PM   #77
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
有看到最元祖的3作一定不會看不明白,因為外傳就是接元祖第一集的開頭

http://www.hypesphere.com/archives/83335
唔記得第一集開頭喇

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-16, 12:58 PM   #78
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章

我都覺得而家個結局係作為星戰+Disney片比較耳目一新的。
如果問值唔值,兩個force guardians,一個rebel死忠,一個想改邪歸正,一個先為救父後來為左大義的,仲有個把口賤但其實已經被改好程式的機械人,六個人都可以話義無反顧。咁嘅組合,死真係唯一的結局。

今年Disney破左舊年Universal的全年電影總票房6.89 billion記錄,到現時已經過左7 billion。今年電影:
1. Captain America: Civil War - $1.15bn (Disney)
2. Finding Dory - $1.03bn (Disney)
3. Zootopia - $1.02bn (Disney)
4. The Jungle Book - $966m (Disney)
5. The Secret Life of Pets - $875m (Universal)
6. Batman v Superman: Dawn of Justice - $873m (Warner Bros)
7. Deadpool - $782m (Fox )
8. Suicide Squad- $745m (Warner Bros)
9. Fantastic Beasts and Where To Find Them - $718m (Warner Bros)
10. Doctor Strange - $653m (Disney)

Rogue One暫時$388m。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-16, 01:37 PM   #79
gingq7

註冊日期: May 2008
睇完
覺得今集中上啦, 比ep7好, 但又未到十分好,
"真實系"其實我幾buy, 不過去到下年ep8應該都係繼續"超級系"
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-16, 04:21 PM   #80
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: gingq7 查看文章
睇完
覺得今集中上啦, 比ep7好, 但又未到十分好,
"真實系"其實我幾buy, 不過去到下年ep8應該都係繼續"超級系"
正傳改用真實系會比人話
始終Star Wars 已經有一個fully establish的identity
外傳就有條件試其他style ..
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-16, 10:16 PM   #81
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
正傳改用真實系會比人話
始終Star Wars 已經有一個fully establish的identity
外傳就有條件試其他style ..
Rebels 咪樣樣都有啲囉,不過無呢部咁黑色,睇幾時發展到 X-wing Rogue Squadron 小說咁玩「軍武」派

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-16, 12:00 PM   #82
Eclair
Game Master
俺はMだ

註冊日期: Aug 2004
http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-38423963

Carrie Fisher 病危...
希望無事

宮本武蔵、頼光ママ、シェヘラザード、水着ネロ、土方歳三
、マーリン、刑部姫、アビゲイル、葛飾北斎、ジャンヌ・ダルク(オルタ)

不過真愛係マリー
Eclair 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-16, 03:42 PM   #83
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
Rebels 咪樣樣都有啲囉,不過無呢部咁黑色,睇幾時發展到 X-wing Rogue Squadron 小說咁玩「軍武」派
對電影要求不同吧 ~
舊 12-24-16, 05:15 PM   #84
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
對電影要求不同吧 ~
正路,REBELS一般會嫌佢太細路向。

今日去睇多次,個技術官想大帝同黑武士嚟睇,佢一直想騷自己有幾另,後者係皇帝個近身,未必係大權,可能諗佢可幫手講多兩句好話掛。

戰鬥場面真係好正,可惜都唔係幾夠喉。

舊 12-24-16, 08:17 PM   #85
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
睇完imax版,真係無咩3d.
成套黎講都算滿意啦,真實系星戰令人諗起battlefront

最後全軍覆沒真係好sad,不過得班普通人之下都有咁既戰果都算超額完成?.....

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-16, 09:20 PM   #86
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
玩過隻mmo就知依個世界觀無得拎光劍個班有名角色先係超級系

絕對唔係普通人

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-16, 09:57 PM   #87
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: 細路翔 查看文章
玩過隻mmo就知依個世界觀無得拎光劍個班有名角色先係超級系

絕對唔係普通人
你又岩 wo
舊 12-25-16, 08:57 PM   #88
肉羊哩咖
griffin611

有人話點解女主角個阿爸唔直接炸咗個死星,要行咁大個圈

是咁的⋯⋯

本人以為阿爸佢首先唔係個工地做嘢,無得直接去自爆

咁佢設計個武器系統點解唔一用就自爆,本人唔係做工程,更唔係武器開發,但呢啲嘢唔係你整咗出嚟,無個正規嘅組織會唔試過先用,更無話唔畀好多人睇過設計有無行唔通嘅問題,更唔好話有無潛在風險,畢竟,成過死星project搞咗成19年,阿頭咁認真咁有決心要掂(認真到做完一個phase就將Genosis滅族),好多鑊嘢應該會執咗,所以有心破壞,一定係好細好難被察覺嘅bug先得

各位有何高見?

睇完第二次,仲未見到 Chopper

舊 12-25-16, 11:05 PM   #89
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
非常好睇。而且係冇Jedi仲好睇咗好多。

外傳冇正傳嘅包袱,反而可以更加自由發揮。臨尾嗰段駁入正傳開頭駁得超靚。

佢冇傳統星戰嘅Opening Crawl我唔覺得太大問題,始終都只係外傳。

同呢套比,相反JJ Abrams喺TFA就拍到成pat嘢咁,淨係識返炒元祖正傳故仔。 當初睇Lost嘅時候都已經覺得JJ啲作品好鍾意故弄玄虛,名過於實。都唔知點解啲人可以話佢有料。

感受

今集外傳總算駁返一個被人吐槽咗幾十年嘅缺點:就係點解帝國設計呢艘無敵死星時會完全無人留意到咁嘅致命弱點?原來係Jyn老竇以設計者身份故意靜靜雞放入去,方便革命軍可以一舉擊破佢。

主角Jyn:佢嘅角色成長同歷程都算寫得唔錯,本來諗住就算大部份人領便當,希望至少佢可以生存,以不負佢老竇對佢嘅愛。點知都係要全滅end。

機械人J-2:延續星戰機械人嘅魅力。好多場面都非常搶鏡。連佢都要領便當始終覺得可惜。另外有正傳兩位機械人客串。

黑武士:臨尾嗰幕令人見識返點解佢會係全銀河系令人聞風喪膽嘅恐怖同絕望。

當然黑武士亦係一個非常蠱惑嘅戰略家,好有精進地計算好艦隊係幾時由Hyperspace出現,及時阻止革命軍艦隊逃走。(不過天網恢恢,個死星藍圖都仍然由佢個女Leia攞走咗

另外,替黑武士配音多年嘅James Earl Jones把聲線開始呈現老化跡象,講嘢比以前慢咗好多。之前睇佢係Rebels電視劇客串時已經有呢個感覺,而家更加確定。

Tarkin:佢嘅出場可以話係驚喜。聽講製作組專登走去搵已故演員Peter Cushing嘅家人批准用CG將佢嘅樣貌重現大銀幕。仲順便向佢家人請教如何將佢表情做得更逼真。

唔知係咪我玩得game多,見到佢嘅CG樣key喺真人版電影度硬係有啲違和感。

Leia:同Tarkin一樣,見到Carrie Fisher個樣被年輕化都係有種違和感。

Bail(即Leia養父):佢最後一幕話會返母星Alderaan商討下一步點做,點知佢呢一去就不復返了,因為只係Alderaan就成為第一個,亦係唯一一個,被死星完全消滅嘅星球。 臨死前派咗養女Leia去Tattooine搵Obi-Wan去。之後就係駁落正傳。

宇宙最強&讓子彈飛:可以話唔算失禮。如果可以被宇宙最強多啲表現空間就最好。

此篇文章於 12-25-16 11:07 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-25-16, 11:24 PM   #90
Game Master

引用:
4. 唔怪得美帝班極右咁憎呢套片,入面部份人對原力,似宗教信仰,套入去後來絕城嗰度,咁你明喇?
完全唔知你喺度講乜,咁都有得上綱上線?啲極右都只係自卑點解套戲咁多「黑鬼」咋。結果喺Twitter被人恥笑,因為咁多外星人異族喺度,你喺度斤斤計較套戲咁多「黑鬼」做乜?

引用:
一落到去嗰沙灘星球就原全唔同風格嘅片,三位玩蜜桃雞嘅無乜嘢,反而一眾二打六就發揮全部片,甚至可能繼ESB之後最好睇嘅戰爭場面!另外,叛軍反應亦突然間好快,但唔多交待轉軚嘅理由
11答

相信嗰批艦隊並唔係革命軍嘅全部精力,而係Mon Mothma可以派遣到嘅兵力。

以Mon Mothma為首嘅溫和派高層見帝國被一班自願小隊打到氹氹轉,點都要搵啲嘢嚟「抽吓水」當支持下。

引用:
第四話開頭,明明講叛軍第一次打嬴咗帝國軍嗰陣,間媟偷咗帝國軍極秘嘅超級兵器死星個圖則,並交到Leia手上;而家係知道咗死星嘅存在,仲知埋有個弱點存在添,係偷嗰陣引發咗大戰,細節上個因果有少少唔夾噃!
23答

咩呀?而家係啱啱先收到個data,仲未有時間睇清楚分析吓個藍圖有乜弱點,就已經被黑武士追住嚟殺呀。當然帝國方面亦係無人知個弱點係乜,所以先派黑武士死纏爛打追殺囉。所以先有後來亡命將data放入R2-D2入面囉。點會唔夾啫?

此篇文章於 12-25-16 11:27 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 12-25-16, 11:29 PM   #91
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586

有EP4前傳, Han Solo前傳, 但係就cut左Boba Fett前傳既1313

舊 12-26-16, 08:58 AM   #92
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
完全唔知你喺度講乜,咁都有得上綱上線?啲極右都只係自卑點解套戲咁多「黑鬼」咋。結果喺Twitter被人恥笑,因為咁多外星人異族喺度,你喺度斤斤計較套戲咁多「黑鬼」做乜?

23答

咩呀?而家係啱啱先收到個data,仲未有時間睇清楚分析吓個藍圖有乜弱點,就已經被黑武士追住嚟殺呀。當然帝國方面亦係無人知個弱點係乜,所以先派黑武士死纏爛打追殺囉。所以先有後來亡命將data放入R2-D2入面囉。點會唔夾啫?
好多人(包括女主角阿媽),對「原力」嘅態度,好似宗教信仰(其實正傳成個叛軍都好似係咁);而更「攞命」嘅係絕城個設定--啲建築好有中東味道,個刧又好似麥加咁係個發源地,再加埋,帝國軍佔領嗰度只為搶咗資源,阿疏班人伏擊帝國軍嘅手法,帝國又係個(白)人類至上嘅組織,難免會令有啲人對號入座--搞到廸住嚟個CEO要出聲話呢套嘢冇咩「政治訊息」。
http://www.hollywoodreporter.com/hea...tements-955047

睇第二次,啱,女主角個老豆講有乜弱點,詳情唔知,亦只係得佢隊人知個大概。

此篇文章於 12-26-16 09:00 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-26-16, 01:54 PM   #93
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
引用:
好多人(包括女主角阿媽),對「原力」嘅態度,好似宗教信仰(其實正傳成個叛軍都好似係咁);而更「攞命」嘅係絕城個設定--啲建築好有中東味道,個刧又好似麥加咁係個發源地,再加埋,帝國軍佔領嗰度只為搶咗資源,阿疏班人伏擊帝國軍嘅手法,帝國又係個(白)人類至上嘅組織,難免會令有啲人對號入座--搞到廸住嚟個CEO要出聲話呢套嘢冇咩「政治訊息」。
http://www.hollywoodreporter.com/hea...tements-955047

睇第二次,啱,女主角個老豆講有乜弱點,詳情唔知,亦只係得佢隊人知個大概。
即係大家接受到入面既帝國軍國主義,仲好buy虛構邪教徒Darth Vader, 但係一見到遊擊隊同虛構宗教就發晒難
不個現實都係咁, 忍耐到生活上既逼迫,但係人地個宗教唔應該存在
睇套戲啫,仲要係科幻片

舊 12-26-16, 09:15 PM   #94
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: hap3afrien 查看文章
即係大家接受到入面既帝國軍國主義,仲好buy虛構邪教徒Darth Vader, 但係一見到遊擊隊同虛構宗教就發晒難
不個現實都係咁, 忍耐到生活上既逼迫,但係人地個宗教唔應該存在
睇套戲啫,仲要係科幻片
無嘅,star wars個帝國出咗名係「太空納綷黨」(Nazis in space) ,清一色白人,仲要全部滿口英國話,仲唔係「衰人」?呢均就幾乎全部角式都講英國話,就令有啲人好混亂喇~

去到呢度,細路問點解黑帝當年yoda唔搵windu唔搵,偏偏揀咗anakin,有啲難答。

呢舖仲要咁設定同個tweet咁講,上次revenge of sith都出咗少少事,今次仲唔畀人借題發揮,大鬧荷里活班「左膠」,都唔奇。

科幻故事片啫,唔好太上心喇,好冇?

舊 12-28-16, 02:23 AM   #95
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
BREAKING: Carrie Fisher, legendary "Star Wars" actress, has died at age 60, family spokesperson tells @ABC News.

Leia RIP

舊 12-28-16, 03:07 AM   #96
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
The Force will be with you, always.
R.I.P.

舊 12-28-16, 03:23 AM   #97
T.S
君だけを…

註冊日期: Sep 2002
RIP....唔知講咩好

「人不要臉,天下無敵。」

「鋒芒太露,樹大招風。」
T.S 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-16, 08:24 AM   #98
肉羊哩咖
griffin611

Unhappy

Oh no!

舊 12-28-16, 08:30 AM   #99
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
結果還是。。。。。rip

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-16, 10:14 AM   #100
Game Master

太突然了。RIP

之前睇完呢套仲諗住話啲CG無論幾逼真都冇乜可能可以取代真人,點知咁快就要諗要點樣用CG令佢可以完美地繼續喺最後第九集正傳度「亮相」。

幸好佢第八集戲份已經全部拍完,第八集將會成為佢嘅遺作。

如果唔用CG,咁就一係減少角色戲份,一係好似哈利波特嘅鄧不利多咁搵個新演員。

只不過舊鄧不利多Richard Harris只係4年左右出現咗2集先過身,而且餘下5集哈利波特都係由新鄧不利多Michael Gambon擔正,觀眾還可以接受到。

但Carrie Fisher身為公主嘅形象陪伴觀眾成40多年,要另起爐灶搵個新演員令觀眾可以接受真係有啲難度。

此篇文章於 12-28-16 10:25 AM 被 Kinny Riddle 編輯。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Assassin’s Creed ︱刺客教條 (26,Dec,16) 信長 電影版 30 01-05-17 03:04 AM
[Pearl]戇男索女 16 Dec 8:30pm Metal Gear NT Neo Entertainment TREND 20 01-20-06 08:18 PM
[HK][16 DEC] 謝安琪 ~ Kay One+(plus) W!LL Neo Music UNIVERSE 2 12-13-05 11:51 PM
[HK][16 DEC] 官恩娜 ~ Ellacadabra (CD+DVD) W!LL Neo Music UNIVERSE 1 12-13-05 06:17 PM
GC隻Star Wars:Rogue Squadron III pmk 電視遊戲討論版 5 01-26-04 12:53 PM

現在的時間是 09:40 PM

手機版 | APP版