Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-10-14, 12:26 AM   #1701
Rv250
God of Gamer

註冊日期: Aug 2002
老實次次屋企圍埋食飯睇新聞見到長毛佢地鬧各大小官員被趕出立法會除咗我個個反應都係C
佢地剩係接收到"又搞事"呢個訊息, 雖然電視有略提吓討論緊乜, 但係自動filter無視呢點
有個係exactly 對白C
今日睇J2
泰國人問台妹:你係咪中國人
台妹:唔係, 我係台灣人
之後就話”點解唔答係, 要話係台灣人”

此篇文章於 06-10-14 12:29 AM 被 Rv250 編輯。
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-14, 01:06 AM   #1702
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: Rv250 查看文章
老實次次屋企圍埋食飯睇新聞見到長毛佢地鬧各大小官員被趕出立法會除咗我個個反應都係C
佢地剩係接收到"又搞事"呢個訊息, 雖然電視有略提吓討論緊乜, 但係自動filter無視呢點
有個係exactly 對白C
今日睇J2
泰國人問台妹:你係咪中國人
台妹:唔係, 我係台灣人
之後就話”點解唔答係, 要話係台灣人”
大把呢D人成日話佢地俾人趕走就收8皮野,但知唔知人地仲有其他會議開
大把人連出席都唔出席又唔理

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-14, 01:18 AM   #1703
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
大把呢D人成日話佢地俾人趕走就收8皮野,但知唔知人地仲有其他會議開
因為大部份香港人只睇CCTVB的新聞......b

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-14, 02:09 AM   #1704
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
當大家以為INTERNET好有威力, 當大家以為蘋果日報乜報物報可以呼風換雨, 但實情係好多香港人都仲係靠CCTVB新聞黎吸收政治資訊...

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-14, 02:10 AM   #1705
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
唔好話政治資訊,係乜資訊都係靠CCTVB

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-14, 02:21 AM   #1706
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
我自己父母已經係人辦. INTERENT已經唔洗講(近乎0上網), 即使係長年睇蘋果日報, 對於一啲熱門既政治話題(例如佔中), 認知度都只係停留响CCTVB會報道既層次. 長毛毓民呢類即使未至於會話佢地係有破壞冇建設, 但都唔會有咩好感.

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-14, 10:11 AM   #1707
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm

Flickr 上 guts_charm10356729_10152173874499103_5256539787494268475_n
琴晚係FB同個朋友的對話.
港女結合埋港豬.無得輸.

我一路同佢討論,佢就連自己點解嗌好都講唔出.港豬對政治的認知
佢一路發表偉論.但話我唔俾佢講.港女無敵邏輯.

PS.跟住佢UNFRIEND咗我.

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-14, 10:20 AM   #1708
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
諗番政治覺醒前既我當年睇住梁家傑vs曾蔭權特首戰
我係恥笑住前者黎睇的但毫無根據地恥笑
第一次ban政改同樣係覺得班泛民做乜阻住晒
而家諗番果種感覺根本係港豬狀態
唔痛過唔識醒

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-14, 10:31 AM   #1709
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
佢地唔知長毛比人趕出去之後坐係出面睇著直播坐到會議完架嘛
然後會自動唔記得左坐係入面開會果班幾多一點完名就走/係入面訓覺打機

其實好簡單一句之嘛
你唔知長毛係議會入面做過咩、覺得佢剩係識搞事丫嘛?
咁你係咪就知道班建制派係議會入面做過咩而認為佢地唔係浪費緊你既錢先
唔好比我批死,絕大部份既人都唔知班議員係議會入面做咩、有咩真係有建設性、係「有存在價值」架囉:o)

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 06-10-14 12:52 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-14, 03:07 PM   #1710
Hunter

註冊日期: Jan 2002
我係FB POST政治野
就算係幾切身都好, 從來都係零回覆, 零LIKE

反而求其食飯影食物相就有LIKE, 有REPLY

後尾我都POST少左, 反正佢地鍾意裝睡

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-14, 03:18 PM   #1711
FREDDY@o@

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
然後會自動唔記得左坐係入面開會果班幾多一點完名就走/係入面訓覺打機

其實好簡單一句之嘛
咁你係咪就知道班建制派係議會入面做過咩而認為佢地唔係浪費緊你既錢先
唔好比我批死,絕大部份既人都唔知班議員係議會入面做咩、有咩真係有建設性、係「有存在價值」架囉:o)
根據我於無敵大黨打工時既觀察, 立會/區議員基本上都係浪費緊稅金, 佢地緊張自己生意遠遠大於民生議題蔣OO果d直頭係食飽飯無OO果隻

舊 06-10-14, 03:36 PM   #1712
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 機動盜賊首領-電 查看文章
Flickr 上 guts_charm10356729_10152173874499103_5256539787494268475_n

我一路同佢討論,佢就連自己點解嗌好都講唔出.港豬對政治的認知

UNFRIEND佐其實對你仲好吧,呢O的由細到大被CCTVB洗腦中晒毒O既,應該藥石無靈O架喇,慳翻啖氣啦。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-14, 03:43 PM   #1713
小嘉
The One

如果長毛收8皮野比人趕出議會叫抵死

咁收8野皮連會都唔開叫咩

建制果班成日話人唔尊重議會

真係反問呢班粉皮有無尊重過

不過我知班友面皮厚一定話有

此篇文章於 06-10-14 03:45 PM 被 小嘉 編輯。
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-14, 03:46 PM   #1714
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
引用:
作者: david 查看文章
UNFRIEND佐其實對你仲好吧,呢O的由細到大被CCTVB洗腦中晒毒O既,應該藥石無靈O架喇,慳翻啖氣啦。
叫醒港豬好辛苦.吃力不討好.

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-14, 03:52 PM   #1715
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章

其實好簡單一句之嘛
我相信呢班港豬連立法會點構成, 點運作都未知
如果佢知既話, 佢根本唔會問長毛[做過咩]
問[做過咩]之前, 應該先了解[可以做得d咩]
即係行政主導+功能組別+分組點票呢d制度下
就算長毛係民選票王, 一樣冇野可以做到

我亦相信
立法會既運作同構成
只係屬於香港政治常識既[123][abc]幼稚園level
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-14, 03:58 PM   #1716
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: 小嘉 查看文章
如果長毛收8皮野比人趕出議會叫抵死

咁收8野皮連會都唔開叫咩

建制果班成日話人唔尊重議會

真係反問呢班粉皮有無尊重過

不過我知班友面皮厚一定話有
港豬不懂立法會的構成同運作
新聞只睇CCTVB
你以為佢地會知道有[收8皮野連會都唔開]既保皇狗存在?
香港既話語權一日響狗共果邊, 一日港豬冇得救
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-14, 05:02 PM   #1717
kimtch

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDkimtch
引用:
作者: 女裝少年 查看文章
我相信呢班港豬連立法會點構成, 點運作都未知
如果佢知既話, 佢根本唔會問長毛[做過咩]
問[做過咩]之前, 應該先了解[可以做得d咩]
即係行政主導+功能組別+分組點票呢d制度下
就算長毛係民選票王, 一樣冇野可以做到

我亦相信
立法會既運作同構成
只係屬於香港政治常識既[123][abc]幼稚園level
唔好講構成運作, (我often會睇立會直播都唔一定會知details/熟

不如靜係講咩係投票同, 功能組別算啦. 同d港豬lv既..
kimtch 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-14, 05:52 PM   #1718
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: kimtch 查看文章
唔好講構成運作, (我often會睇立會直播都唔一定會知details/熟

不如靜係講咩係投票同, 功能組別算啦. 同d港豬lv既..
你唔好話
關於功能組別,香港教育真是完全誤導的
只說什麼可以代表不同行業意見,害我以前讀書時還以為只要是該行業的人員就有多一票可以選該組別的議員
搞到我當時就說為什麼要爭取取消功能組別…
直到近幾年政府越來越廢,爆了出來才知道原來功能組別票根本成班主席老闆玩哂
明明以教科書的理解會是例如“只要是教育界人員,上至校長下至校工,都可以一人一票選教育界議員”…
這樣的功能組別就當然有用啊!

舊 06-10-14, 06:10 PM   #1719
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
有趣O既係O個一行個功能組別代表原來唔係撈O個行O既

舊 06-16-14, 07:39 PM   #1720
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

這是轉載 好詩共享
長毛藏頭詩諷吳亮星
http://thehousenews.com/politics/%E9...A%AE%E6%98%9F/

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-14, 01:10 AM   #1721
九把刀
Junior Member

註冊日期: Dec 2012
建制派的人最惡毒, 叫人八婆!

難為香港人乜都信傳媒, 最毒建制派, 十足黑社會!
九把刀 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-14, 08:25 AM   #1722
david
The One

註冊日期: Mar 2002
[5c MODE]這是反動份子勾結好萊烏外國勢力製造O既片子,試圖顛覆蟈家,對此等不法行為強烈譴責.......[/5c MODE]

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-14, 09:44 AM   #1723
小嘉
The One

九龍西選呢個蔣八婆入去真陰公
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-14, 10:17 PM   #1724
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

中國之福bam1個月

http://www.post852.com/%E5%8D%B3%E6%...1%9C%E7%89%8C/

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-14, 10:50 PM   #1725
二階堂青丸
Game Master
世界和平

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 機動盜賊首領-電 查看文章

無野既,他朝呢d人連睇世界杯既權利都無個時先識喊

二階堂青丸 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[本週:有線直播選舉論壇] 立法會議事堂 Vol.9 [選完先開新vol.] メソウサ ~清談館~ 4011 09-10-12 06:57 PM
[笑話一則]人X力量注冊"泛民"公司註冊和社團登記,控告其他人盗用"泛民"者侵權。 ZlWS ~清談館~ 23 01-09-12 10:59 AM
[TVB] 幸福的抉擇 [藍正龍、劉心悠、林立雯、 陳宇凡、曾少宗、莎莎、邵美琪] 12月27日星期一至五18:00-19:00播出, 11:30-0:30重播 高清翡翠台 N0T51B Neo Entertainment TREND 8 12-26-08 08:09 AM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #3 「悲情城市」 (2005.09.27-2005.10.18) winner: KKH 「沒脂肪的生日蛋糕...」 KKH 照相館 54 10-20-05 12:04 AM
估波遊戲VOL.43 龍寶寶 體育版 21 03-23-04 05:55 PM

現在的時間是 09:23 PM

手機版 | APP版