Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > GAF Racing Engine車迷討論區

主題工具 顯示模式
舊 11-03-04, 11:40 PM   #1
sgouki
God of Gamer
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
點解D日本仔技術咁勁.....

但去到真實賽車就冇佢地份?.............
最勁始終都係歐洲人.........
車就一定係啦....

舊 11-04-04, 01:21 AM   #2
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
作者: sgouki
車就一定係啦....
日本人有戰術, R洲人有戰略!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-04, 11:44 PM   #3
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: KIM
日本人有戰術, R洲人有戰略!
有咩關係?

舊 11-07-04, 02:54 PM   #4
Hidekii
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
你指勁係勁在甩尾?

上到場上甩尾唔會做出快圈速 , 你見過F1會唔會甩尾?

賽車場上要求高度集中力 , 平衡既心理質素 , 充足既體力 , 仲有大賽經驗

呢d好難嚮日本搵到
Hidekii 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-04, 02:28 AM   #5
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
引用:
作者: Hidekii
你指勁係勁在甩尾?

賽車場上要求高度集中力 , 平衡既心理質素 , 充足既體力 , 仲有大賽經驗

呢d好難嚮日本搵到
高度集中力 , 平衡既心理質素 , 充足既體力 , 仲有大賽經驗
呢d日本冇咩???

站(2024/04/27)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-04, 08:47 AM   #6
不破大地
Game Master
車仔球迷

註冊日期: Mar 2004
佐藤琢磨都唔錯呀
但佢係去左英國先有咁勁
日本個d 技術好似表演多過賽車

此篇文章於 11-08-04 08:52 AM 被 不破大地 編輯。
不破大地 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-04, 01:47 PM   #7
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: HONDA
高度集中力 , 平衡既心理質素 , 充足既體力 , 仲有大賽經驗
呢d日本冇咩???
體力都已經輸哂啦

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-04, 10:02 PM   #8
Hidekii
Crazy Gamer

引用:
呢d日本冇咩???
唔係冇 , 但又有幾多個劉翔可以平世界紀錄?(比如only)

體力 , 大賽經驗 好明顯唔夠人黎 , 飄移比賽唔算大賽呱我諗..

身為亞洲人但都不得不向現實低頭 , 就算rally都冇乜見日本人even亞洲人 , 但30同f c都係日本車廠...

而搓房車同F1係完全唔同技術 , 唔可以相提而論
舊 11-08-04, 10:04 PM   #9
Hidekii
Crazy Gamer

引用:
作者: 不破大地
佐藤琢磨都唔錯呀
但佢係去左英國先有咁勁
日本個d 技術好似表演多過賽車
同意

係好悅目 , 但落到場你飄緊人地已經過左你
舊 11-08-04, 11:21 PM   #10
不破大地
Game Master
車仔球迷

引用:
唔係冇 , 但又有幾多個劉翔可以平世界紀錄?(比如only)

體力 , 大賽經驗 好明顯唔夠人黎 , 飄移比賽唔算大賽呱我諗..

身為亞洲人但都不得不向現實低頭 , 就算rally都冇乜見日本人even亞洲人 , 但30同f c都係日本車廠...

出年多 d 留意下佐藤琢磨啦
佢今年好大進步
如果 BAR Honda 好似今年咁掂
應該有望臝分站冠軍

舊 11-08-04, 11:27 PM   #11
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
咁比起其他亞洲地方.係日本有賽車場啫.同大型D既賽事啫.
大陸個個岩岩開波.

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-04, 02:41 AM   #12
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
引用:

FC???

站(2024/04/27)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-04, 02:22 PM   #13
Snowshoe
Senior Gamer

引用:
FC???
FC is probably Formula Campus....?

我會覺得亞洲係無一套完善既賽車文化﹐所以要培育出F1車手非常困難。
就以F1車手為例﹔(大概啦......)

3~5歲開始玩Kart / 出賽。
12~15歲贏晒所有國家級Kart比賽﹐進軍F3 / Formula campus
17~18歲贏盡F3﹐進入F1作為test driver / Driver。

請問大家在5歲時是在做什么?

至於搓房車同F1係完全唔同技術﹐我就完全唔認同。Kart / FC 本來就是車操控既最既本。 無Traction control之類既扶助﹐無長行程既避振 / 複雜車架設計去過濾操控感﹐好考車手對極限既感覺。

真正技術好既房車手玩Kart都一定快﹐相反亦言。(當然要有短暫既適應期)
Snowshoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-04, 02:38 PM   #14
不破大地
Game Master
車仔球迷

引用:
作者: Snowshoe
FC is probably Formula Campus....?

我會覺得亞洲係無一套完善既賽車文化﹐所以要培育出F1車手非常困難。
就以F1車手為例﹔(大概啦......)

3~5歲開始玩Kart / 出賽。
12~15歲贏晒所有國家級Kart比賽﹐進軍F3 / Formula campus
17~18歲贏盡F3﹐進入F1作為test driver / Driver。

請問大家在5歲時是在做什么?

至於搓房車同F1係完全唔同技術﹐我就完全唔認同。Kart / FC 本來就是車操控既最既本。 無Traction control之類既扶助﹐無長行程既避振 / 複雜車架設計去過濾操控感﹐好考車手對極限既感覺。

真正技術好既房車手玩Kart都一定快﹐相反亦言。(當然要有短暫既適應期)
又唔駛3歲咁跨
11-2歲睇到有 d 潛質都唔錯 ok
佐藤琢磨 17 歲先開始賽車, 之前佢係單車手

其實家人培養最重要
舒密加屋企開 Kart場
Button 老豆係超級賽車迷

舊 11-12-04, 03:09 PM   #15
Snowshoe

引用:
........
老舒11~12已經贏好多賽事~

佐藤琢磨 17 歲先開始賽車﹐無錯﹐但係日本 / 世界上又有幾多個佐藤琢磨?
你查下F1車手﹐有邊個係17 歲先開始賽車?
不是不行﹐而是困難﹐有一個良好既文化始終更有優勢﹐能給更多人有機會去嘗試~
Snowshoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-04, 06:39 PM   #16
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
另外一個問題, 成績要好唔係個車手勁就得, 係高水平既賽事, 大家水準唔差得幾遠, 係要講求全隊既合作性, 車既性能, 支援做得好唔好. 仲有既就係資金.

舊 11-12-04, 06:41 PM   #17
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
你指勁係勁在甩尾?

呢d好難嚮日本搵到
咁大馬力既車玩drift, 咪玩啦

唔撞條胎都好快玩完.

舊 11-14-04, 09:11 PM   #18
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDAI_Sleepy
引用:
又唔駛3歲咁跨
11-2歲睇到有 d 潛質都唔錯 ok
佐藤琢磨 17 歲先開始賽車, 之前佢係單車手

其實家人培養最重要
舒密加屋企開 Kart場
Button 老豆係超級賽車迷
你呢句真係好中
響殖民星同香港,d細路試下同父母話"我想做賽車手"丫拿...十成九聽俾人鬧到P哂......

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒
昏迷童子Sleepy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-04, 10:56 PM   #19
Peter仔

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: sgouki
車就一定係啦....
其中一個問題係用日本[一個國家]和歐洲大陸[多個國家]相比
係歐洲用气車就可以係國與國之間往來,知識及技術容易交流
對賽車有興趣的人容易集中起來
Peter仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-13-04, 12:06 PM   #20
二伍

引用:
作者: Peter仔
其中一個問題係用日本[一個國家]和歐洲大陸[多個國家]相比