Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-29-16, 10:36 PM   #1701
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
真係睇佢點吹...
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-30-16, 12:24 AM   #1702
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
那個時代和世界的他去搶身體先係重點吧

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-16, 10:49 PM   #1703
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
個新ED做乜有國語
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-16, 01:52 AM   #1704
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
老鳥到底想好了怎解釋時空錯亂的BUG了嗎....
今話估計又是BAD END不過今次估計很難回去要等全王或是維斯來了嗎?
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-16, 02:50 AM   #1705
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
我暫時係咁估

先分類一下動畫版有出現過既時間線

A線:斯路出生既未來,動畫版中時間走得最前既時間線,依動畫講法,穿越時空可能創造出另一個世界,因為斯路殺左A線大杜再去B線吸左B線17 18號,最後比B線悟飯KO,因為A線斯路種種行動而創造出C線世界,至於斯路殺左A線大杜去左B線之後既A線點樣,推測有可能比A線巴比迪支配左

B線:依照穿越時空可能創造出另一個世界既講法,推測係因為C線大杜介入救返悟空先誕生出來既世界,動畫目前主線(層經歴斯路遊戲>魔人布歐復活>破壞神訓醒>67宇宙比武>大杜穿越再臨)

C線:同A線一樣,C線世界比17 18號搞到基乎地球全滅,C線大杜穿越左去B線救悟空,本身應該同A線大杜同一命運既C線大杜因為係B線幫悟空果時遇到由A線來既斯路所以命運改寫,從中誕生C線(層經歴大杜穿越B線救悟空>大杜殺17 18號加斯路>成功爭取阻止魔人布歐復活>人類零計劃)

D線:動畫版中完全沒描述過但推測存在既世界線,比較似B線,比A線大杜介入救返悟空而誕生既世界,推測呢條線只係得17 18號打,唔排除有16 19 20號.但一定沒斯路遊戲,有既A線大杜就唔會返去A線後比A線斯路暗殺

E線:本身同B線沒任何分別,但推測E線悟空以其他方式遇上E線扎馬斯,同樣令扎馬斯記恨,但因為沒大杜穿越再臨,所以E線扎馬斯沒比E線比魯斯懷疑,導致E線扎馬斯暗殺第十宇宙界王神成功,之後同E線悟空換BODY成為BLACK再殺悟空,拎走時空戒子同界王神耳環去左C線同C線扎馬斯玩人類零計劃

講到呢度其實有一件事我好在意,為咩E線沒發生大杜穿越再臨呢個EVENT?
我自己有一個推測,其實D線同E線可能係同一條線,至於原因要由人造人事件講起

DE線:由A線大杜介入救返悟空而誕生既世界,係A線大杜幫忙下悟空沒死,Z戰士打敗哂所有人造人,A線大杜返A線,DE線除左悟空唔洗為打斯路而死,無限沒左18號做老婆,基本上往後劇情同B線一樣都唔奇,往後DE線悟空比達一樣有遇到比魯斯,但因為A線大杜己經比A線斯路暗殺左,所以先沒發生A線大杜再臨呢個EVENT,而可能基於悟空同比魯斯既關系遇到DE線扎馬斯都唔出奇,因而令扎馬斯記恨,但因為沒大杜再臨,DE線比魯斯沒懷疑DE線扎馬斯,所以DE線扎馬斯計劃成功,但換左悟空身體又殺左悟空同DE線第十宇宙界王神,始終比眾神追殺所以逃左去C線同C線扎馬斯合作,C線因為悟空N年前就病死左,但C線扎馬斯心願沒變,所以一樣去左搵超龍珠,但許既願變成左不死身

再補充小小,為乜DE線扎馬斯同C線扎馬斯要搞第六宇宙地球,可以有好多講法,例如第十宇宙同其他宇宙搞完好耐,或者DE線扎馬斯覺得第六宇宙地球誕生出悟空太危險,所以要搞左先,同理,為咩DE線扎馬斯同C線扎馬斯沒係C線世界比眾神追殺呢!?仲有DE線扎馬斯同C線扎馬斯為乜一人帶一隻界王神耳環,一樣可以有好多講法,呢方面我就唔估等睇作者點吹算了

此篇文章於 10-03-16 02:59 AM 被 ♀宮野真守♀ 編輯。
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-16, 03:01 AM   #1706
HI_Ricky
God of Gamer
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
del....

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk

此篇文章於 10-03-16 03:21 AM 被 HI_Ricky 編輯。
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-16, 10:06 AM   #1707
psidef

註冊日期: Apr 2007
我冇諗咁多問題, 淨係唔明悟空兩公婆點解咁都可以有兩個仔.

舊 10-03-16, 11:06 AM   #1708
clie

註冊日期: Dec 2001
BLACK既解釋,第一個願望係札馬斯同未死既悟空交換身體,然後再殺咗自己本來既身體(悟空既心),第二個願望係令自己既身體復活,第三個願望將靈魂分一半回真身???
clie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-16, 01:04 PM   #1709
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: clie 查看文章
BLACK既解釋,第一個願望係札馬斯同未死既悟空交換身體,然後再殺咗自己本來既身體(悟空既心),第二個願望係令自己既身體復活,第三個願望將靈魂分一半回真身???
可以穿越時空就想要幾多個自己都得
洗咩咁麻煩
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-16, 01:30 PM   #1710
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: psidef 查看文章
未嘴過淨攪野。
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-16, 01:31 PM   #1711
psidef

引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
未嘴過淨攪野。
我開始有理由相信芝芝係迷暈咗悟空之後自己搞掂哂......

舊 10-03-16, 01:51 PM   #1712
hitachi
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2005
邊度搵個悟空個身黎換,大杜條線係最冇可能有悟空存在,但佢地就偏偏喺大杜條線出現,而且只要冇大杜干涉悟空就會早死

此篇文章於 10-03-16 01:58 PM 被 hitachi 編輯。
hitachi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-16, 02:01 PM   #1713
Kain

引用:
作者: hitachi 查看文章
邊度搵個悟空個身黎換,大杜條線係最冇可能有悟空存在,但佢地就偏偏喺大杜條線出現,而且只要冇大杜干涉悟空就會早死
可以穿越時空想要幾多個悟空都得
由手機版發出
舊 10-03-16, 02:10 PM   #1714
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
作者: Kain 查看文章
可以穿越時空想要幾多個悟空都得
由手機版發出
時之戒應該淨係去到未來
大杜世界入面悟空過去已經死左,雖然用普通神龍復活就得
有神龍乜bug都解到...
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-16, 02:13 PM   #1715
psidef

引用:
作者: qwe 查看文章
時之戒應該淨係去到未來
大杜世界入面悟空過去已經死左,雖然用普通神龍復活就得
有神龍乜bug都解到...
但咁又解釋唔到佢跟到大杜返現在嘅時空

引用:
我覺得佢同大杜一樣去咗一個同自己不相關嘅過去換悟空個身, 而冇大杜干涉悟空就會早死我有少少保留.

黑悟空同悟空第一次交手時有一幕見黑悟空揸住自己心口位, 我懷疑佢去咗悟空病發之前嘅時空換咗個次貨嚟用.

此篇文章於 10-03-16 02:17 PM 被 psidef 編輯。
psidef 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-16, 08:55 PM   #1716
Dr.KOF
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2003
太多bugs要作者除。之前Buu殺左四個界王神,係咪代表死左四個破壞神??老界王神又代表邊個破壞神?
Dr.KOF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-16, 09:06 PM   #1717
~飛彈~@@
バン

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDbanned
個人ff mode : 老界王神原本同比路斯同體,後尾比封入劍中,到布歐篇時生命同體轉移

到年輕的界王神(可能係bug , 因為老界王神當時攞左悟空個光環走,所以死左(好似)

但後期比路斯才出場

~飛彈~@@ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-16, 09:09 PM   #1718
~飛彈~@@
バン

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDbanned
引用:
但咁又解釋唔到佢跟到大杜返現在嘅時空

我覺得佢同大杜一樣去咗一個同自己不相關嘅過去換悟空個身, 而冇大杜干涉悟空就會早死我有少少保留.

黑悟空同悟空第一次交手時有一幕見黑悟空揸住自己心口位, 我懷疑佢去咗悟空病發之前嘅時空換咗個次貨嚟用.
不過佢隻指環幾堅,唔駛修練,靠指環吸收人地既戰鬥實力呢個設定好犯規

~飛彈~@@ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-03-16, 09:51 PM   #1719
gingq7

註冊日期: May 2008
引用:
我開始有理由相信芝芝係迷暈咗悟空之後自己搞掂哂......
比達應該都係諗到呢個位所以費事諗落去

引用:
我覺得樓上果篇應該都差唔多係事實了

(主線時間線的扎馬斯已經被破壞神在上集打死)
Black(另一條時間線的扎馬斯)喺佢自己果條時間線換走左悟空個肉身後, 再去和大杜時間線的扎馬斯會合
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-16, 01:39 AM   #1720
hitachi
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: gingq7 查看文章
比達應該都係諗到呢個位所以費事諗落去

我覺得樓上果篇應該都差唔多係事實了

(主線時間線的扎馬斯已經被破壞神在上集打死)
Black(另一條時間線的扎馬斯)喺佢自己果條時間線換走左悟空個肉身後, 再去和大杜時間線的扎馬斯會合
但係依家攪事嘅扎馬斯一定係由對悟空有認知開始嘅線分支,最少都要過左神TUBE播67宇宙武術大會/同悟空打過,大杜線全部都唔會有,咁已經冇理由出現喺大杜線,當然,當係隨便搵個地球打都可以
hitachi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-16, 02:20 AM   #1721
Kain

引用:
但係依家攪事嘅扎馬斯一定係由對悟空有認知開始嘅線分支,最少都要過左神TUBE播67宇宙武術大會/同悟空打過,大杜線全部都唔會有,咁已經冇理由出現喺大杜線,當然,當係隨便搵個地球打都可以
漫畫有講
因為無左比魯斯先揀大杜未來
舊 10-04-16, 03:12 AM   #1722
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
無衝突的 只要係如月群真既世界(ry

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-16, 08:26 AM   #1723
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
我見有人估個悟空係大杜太無聊坐時空機返去破壞斯路個卵做出黎果個時空

話說果個時空有解決到心臟病問題嗎....
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-16, 04:00 PM   #1724
斯羅
aloha~

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsanger1986
XBox Live GamertagSanger1986
扎馬斯應該正常時空先見過悟空, 但佢未做佢想做既野就俾破壞神隊林左?

咁其實邊個時空既扎馬斯做出黎搗亂呢?
斯羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-16, 04:27 PM   #1725
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
都係等漫畫版補完算啦 你見漫畫版直頭一副扎馬斯特登揀個無破壞神既世界黎玩

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
ドラゴンボール, 鳥山明, 龍珠

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
麻枝准「Charlotte-シャーロット-」最終巻第7巻にはTV未放送特別篇収録されます | 麻枝准:アニメで終わりです supermanlady 日本動漫畫討論版 340 11-29-17 05:51 PM
TVアニメ「VALKYRIE DRIVE -MERMAID-」始動丨監督:金子ひらく シリーズ構成:黒田洋介 money 日本動漫畫討論版 25 01-01-16 10:44 PM
山形石雄「六花の勇者」第十二話 (終)「解明の時」 supermanlady 日本動漫畫討論版 107 10-06-15 10:32 PM
藍「ミリオンドール」総合Thread supermanlady 日本動漫畫討論版 4 06-19-15 11:26 PM
鳥山明 新作連載開始 money 日本動漫畫討論版 29 04-01-14 06:39 PM

現在的時間是 05:56 AM

手機版 | APP版