Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 03-15-13, 09:52 PM   #1
如月釋臣
Ultimate Gamer
狡朱~~~~

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch IDPeterHoHo
PSN  IDblade0315
人的性格可以改變?天生我才必有用?

今日開始我已經30歲,
正式踏入中年行列,
但又如何?仲係一D進步都無,
我的性格依然仲係咁暴燥,無信心
又粗心大意,又唔冷靜,又心胸窄,又自卑
一心以為返教會團契就會有所改變
所以當年先聽家姐話語參加教會團契的夏令營
之後比人"踢"埋入會,
點知返左咁耐
性格都係無改變過之餘,仲變本加厲左,
因為團契講D野實在太悶,難以投入
所以整整下都無乜心機返了
係有時有D教友邀我先叫比下面返下去
原來人地真係講得岩,
我連做人都唔識,又唔醒目
其實我都好討厭自己D性格
但又無辦法去改變
而且自己又無甚麼天份,理想
所以到現在還未找到適合自己的職業技能
現在還在一間中港物流公司度熬老襯
而且身體又胖又不見得健康
雖然宜家自己住,
但我媽咪仲成日擔心我健康
怕我自己住無王管亂咁食野又唔做家務
我都可以話浪費左差不多三份一人生,
再係咁落去好似"華英雄"話齋:
"無伴終老,孤獨一生"
雖然我還沒有喜歡的人......

此篇文章於 08-06-13 12:40 AM 被 KIM 編輯。
如月釋臣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-13, 10:29 PM   #2
Home
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2004
或者我講既野唔啱聽,請見諒
唔識社交,唔醒目甚至智商偏低,某程度=孤獨終老
天生我才必有用?如果硬係要講出有用之處就係同人「毯屍底」
能力底下形成自卑情緒, 脾氣變得越來越暴燥
以上原因導致一事無成, 甚至唔知自己想點
年紀漸大加上累積多年既「負能量」,性格定左陪伴一生
勉強參加宗教活動只會有反效果
鼓勵既説話我唔識講
某程度我比你更甚
Home 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-13, 11:05 PM   #3
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
返教會
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-15-13, 11:59 PM   #4
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
如果改變唔倒自己
就學下欣賞自己GE特質
<-預左多數無伴終老

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-13, 12:18 AM   #5
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
得閒搵啲行開山嘅friend組隊行吓山,入門開始行港島徑,麥理浩徑之類,人生存係城市啲狹窄環境一耐就會變得暴燥,如果回歸大自然見到天地之大就可以增加胸懷,無咁暴燥,兼如果成功行畢可以增加信心同訓練體能,行之前Planning要細心考慮,行山途中遇到問題要冷靜判斷, 做吓運動又可以減肥

引用:
行山以改變性格嗎?
http://www.hiking.com.hk/discus/mess...tml?1219196846
引用:
http://www.hiking.com.hk/discus/mess...tml?1285411155
行山好處多,除了可以遠離繁囂的城市,吸引一口珍貴而碩果僅存的清新空氣外眼看不再是一座座緊密的高樓大廈,而是翠綠的青蔥山景;耳聽不再是?吵的 車聲與叫破喉嚨的講電話聲,而是鶯鶯燕燕的鳥雀叫聲;鼻嗅到的是大自然的新鮮氣味,而不再是街道上不知哪裡傳出來的惡臭味。行山,變成了一個暫時逃離繁塵 世俗的行為,所以近年行山成為了秋季最熱門的戶外運動欴一。

行山有可以很快見到的成果,physically:身體好了、 肌肉結實了。因行山都是一早開始的運動,需要有足夠的精神與體力,所以很多人都會變得早睡早起,減少了晚上進行的活動,亦同時戒掉了不少壞習慣。 mentally:接觸得多大自然,會懂得appreciate大自然給予我們的一切,對塵世事物會開始看開點,處之泰然,心境亦會變得祥和。眉頭不再緊 縐,容顏亦自然會變得美麗,這種美麗,是由心裡發出來的,與後日努力營造出來的美是很不同的。

身體健康加上心靈健康,便是 最恆久且最真實的美。在製作今次這本美容特刊途中,和同樣熱愛行山的四位現代都市女性談過後,發覺這個說法更真實。今次訪問的四位女性,她們來自不同的行 業,大家的工作都非常繁忙,同樣受著因環境、工作壓力等引起普遍的都市問題,但有趣的是,她們皮膚都沒有太多都市人的問題,亦沒有用很多心機時間去護理, 她們的共通點只是喜歡行山。和她們說起行山時,她們雙眼都像會發光,面容散發出光采,那份passion,的確十分迷人。和她們談到女性很關心的問題, beauty,從她們的答題中,可能會有些少失望,因為她們一致認為運動才是令皮膚好的原因,護膚品當然重要,不過身心健康勝過一切。
引用:
http://www.hiking.com.hk/discus/mess...tml?1285411155
行山可減壓
又可識女仔????
依家好多女仔鍾意登山嫁
引用:
作者: 如月釋臣 查看文章
今日開始我已經30歲,
正式踏入中年行列,
但又如何?仲係一D進步都無,
我的性格依然仲係咁暴燥,無信心
又粗心大意,又唔冷靜,又心胸窄,又自卑

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 03-16-13 12:41 AM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-13, 09:22 AM   #6
如月釋臣
狡朱~~~~

講到個人禮貌方面
唔知點解我由細到大同朋友甚至親戚,同事飲茶食飯都好
我從未試過主動幫人斟茶,除非有人叫我幫佢斟
可能我對手短,加上又唔係生得高,
同埋唔係好慣成日要睇住人地隻茶杯
感覺好似懶係獻恩勤感

此篇文章於 03-19-13 03:11 PM 被 如月釋臣 編輯。
舊 03-16-13, 10:13 AM   #7
真!DC
Banned User
奉行我道

真係熟GE唔會介意斟唔斟茶GE

唔洗成日要睇住人地隻茶杯
可以自己想斟自己時留意下隔尼左右杯茶滿唔滿, 斟完人再斟自己
咁冇咁唐突

舊 03-16-13, 12:10 PM   #8
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
性格內向既人可唔可以後天變成外向?
宅男可唔可以變TOP SALES?
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-13, 12:19 PM   #9
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
行山都係一個好辦法,又可以行成日傾下計幾輕鬆又唔會悶
睇下身邊朋友有無行開,join埋一齊
好多時你唔行第一步,無人幫到你,小小野都唔肯去做
另外身邊有無一兩個岩傾既好朋友先??
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-13, 01:36 PM   #10
LonelyBlue

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
一定唔係上GAF同去教會改到
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-13, 06:30 PM   #11
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: funnyfun 查看文章
性格內向既人可唔可以後天變成外向?
宅男可唔可以變TOP SALES?
一定會有人同你講努力一定得,只係睇你努唔努力。
某程度上無錯啦,但個人感覺就同你講只要努力可以做到+x哥一樣,如果有無限的時間和無限的努力我是信可以的。所以我會講可唔可以示範一下外向變內向,爛街變宅男來睇下先?

舊 03-16-13, 06:41 PM   #12
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
因為你冇受過考驗,可以話係温室長大....
我某程度同你相似,不過每一方面好你少少咁.....不過最重要就係改唔到自己既性格,無論在事業同女友既關係入面,所以很多事情都進入樽頸位......我得出既結論我冇預過一啲好重大既事情去驅使我改變我自己既問題,我覺得你都係呢個問題

舊 03-16-13, 07:00 PM   #13
真!DC
Banned User
奉行我道

我都認為性格形成左就改變唔倒, 只可以微調
我認為應該搵適合自己GE生活方式,
而唔係學人地, 或者勉強自己用他人認為/社會認定正確GE生活方式

了解自己, 欣賞自己

舊 03-16-13, 09:45 PM   #14
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
鑽牛角尖係無用的,唔識做人就要學

人在江湖就係咁

唔知金剛單野係咪真,但佢既事真係啟發左我唔少

舊 03-17-13, 07:37 PM   #15
RPG之鬼

引用:
作者: 某F 查看文章
鑽牛角尖係無用的,唔識做人就要學

人在江湖就係咁

唔知金剛單野係咪真,但佢既事真係啟發左我唔少
金剛點樣?

-------------------------------------------------------------------------------
簡單來說諗方法令自己走出黎,團契悶係你個人自閉,自閉有得救,但我就用咗3年
去團契話比面,人地仲記得咁既既你,比足機會你,自己唔把握仲要話悶、比面
呢個世界有好多嘢只要畀少少錢可以去感受,好似話劇、音樂劇等等,見多尐再諗下見黎為乜
貴?一日一蚊一年差極都有365蚊
再唔係用張紙寫地"好悶",然後再寫出你認為可以解悶方法,但最好唔好打機之類,你地都知近排發生乜事,又見報就唔好
最好再定下短中長目標,冇目標去團契又有乜用,另外有得去團契同人交流,點解唔講"好鬼悶呀,有冇搞作",教會平時都有好多嘢搞架

--------------------------------------------------------------------------------

你既然係物流度做,我識唔少物流度做就知道好多貨既動向,有尐自己走出黎開都係咁樣,所以問題是有冇對自己做緊既嘢去諗
既然悶,點解唔諗下身邊的事,雞毛蒜皮可以好重要
天生我才必有用?單信呢句就死得,正如考試要睇時辰八字,麻煩又是咬著肚臍去死吧,至少都有個滑稽又可以見報既死快等大家去研究有冇咁樣既被自殺方式

此篇文章於 03-17-13 07:54 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-13, 09:50 PM   #16
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
如果唔係自己好有決心/悉逢劇變o既話, 單靠自已真係幾難.

多數都係靠可以講心底話o既朋友.
不過呢d朋友對樓主可能難搵, fd唔代表可以傾心事.
亂搵都唔係好事, 如果好似近排弒父殺母單野就唔多好...

但係,
樓主呢類自卑, 暴躁性格一般都可以分階段改變. 成效多少就睇個人耐心囉
試一陣就放棄, 或者自己都唔信, 就真係唔洗改變喇

過程同電車男差唔多啦...都冇咩特別要講.
最唔同o既咪只係電車男係靚仔自己唔係.

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-13, 04:00 PM   #17
如月釋臣
狡朱~~~~

好多謝各位既意見

其實我覺得崇拜先至最悶,
聽道理環節令人昏昏慾睡
團契係悶在某D環節,
好似果D甚麼靈修分享,查經閱讀果D
果本甚麼聖經既內容真係完全無心去看
都唔明點解佢地可以對住一本
又厚又得咋字又講埋D邊個跟隨、拯救、幫助、統治、懲罰、殺死邊個.......
呢D懶係複雜既野可以睇到咁投入?!
仲要乜野尋求真理果D,唔好玩啦?!
基督故事我淨係記得大衛用粒石仔"一擊必殺"KO左哥利亞巨人而已
因為以前小學宗教課本D公仔畫得幾靚所以印象深刻,
大衛個樣正太得來幾似仙魔大戰個主角,
哥利亞巨人果樣成個戰狼300咁

其實我返咁耐都無洗禮的原因係:
我覺得自己會背叛宗教
因為我對這個所謂"神"果D甚麼五餅二魚,化水成酒的神蹟好有保留......
舊 03-19-13, 04:29 PM   #18
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
金剛點樣?
初戀慘帶綠帽
一窮二白係台灣一條光棍來香港打併

係電視台成日比志偉玩,期間做獎門人仲試過用口接過佢吐一啖痰(錄梗節目係觀眾面前)
之後仲哈哈咁面對住觀眾同鏡頭

抵佢有今日撈得咁掂

此篇文章於 03-19-13 04:31 PM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-13, 06:29 PM   #19
Justine
Game Master
Dystopia鼓手

註冊日期: Apr 2003
開發多d興趣好有用既
以前我都係終日一條友毒係屋企
自從玩音樂之後識多左好多人,包括我依家既女朋友
音樂唔arm玩?
單車?健身?影相?大把野你玩
之後你會因新既興趣識多左人,個人就會自自然然開朗d

Justine 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-13, 09:20 PM   #20
Norm
=_="""""

引用:
好多謝各位既意見

聽道理環節令人昏昏慾睡
團契係悶在某D環節,
又厚又得咋字又講埋D邊個跟隨、拯救、幫助、統治、懲罰、殺死邊個.......
基督故事我淨係記得大衛用粒石仔"一擊必殺"KO左哥利亞巨人而已

我覺得自己會背叛宗教
因為我對這個所謂"神"果D甚麼五餅二魚,化水成酒的神蹟好有保留......
咁不如唔好番宗教啦.....我最憎為左識人先番教會呢種想法,冇心信教既就不如唔好番

舊 03-19-13, 09:59 PM   #21
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: Norm 查看文章
咁不如唔好番宗教啦.....我最憎為左識人先番教會呢種想法,冇心信教既就不如唔好番
同埋覺得咁樣好似厄緊教會識GE朋友

舊 03-20-13, 12:44 AM   #22
某F
我的歌聲裡

唔好為左信主之外既目的返教會

舊 03-20-13, 04:14 PM   #23
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
勉強參加一樣無興趣既野
不如比D錢去學下有興趣既班仲好.
起碼同人地都有共同興趣.易有話題
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-13, 04:51 PM   #24
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
試試先多做運動
最簡單去跑步吧
可能跑出好心情

舊 03-20-13, 06:59 PM   #25
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
好多謝各位既意見

聽道理環節令人昏昏慾睡
團契係悶在某D環節,

我覺得自己會背叛宗教
咁你返o尼做咩Je,唔信就咪鬼返啦
教會唔係俾你for溝女/識朋友用

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:27 PM

手機版 | APP版