Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館 > 照相館研習區

主題工具 顯示模式
舊 07-31-05, 10:11 PM   #151
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
今日上山唔成事, 又唔想去會展同人迫...

拆開擺放了好一段時間的遠坂凛, 心裡想如果用粉紫色做背景會不會比較適合她呢?....

答案是, 完全不適合~~

還是黑色適合...

KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-05, 10:23 PM   #152
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: KKH
反光板的效果比較 subtle, 不會很明顯... 用來補光卻十分有用啊.
話說剛才o個張已經加o左塊響右邊(亂加)
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-05, 10:25 PM   #153
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
今日上山唔成事, 又唔想去會展同人迫...

拆開擺放了好一段時間的遠坂凛, 心裡想如果用粉紫色做背景會不會比較適合她呢?....

答案是, 完全不適合~~

還是黑色適合...

如果分別想要最後兩張o既效果應該點做?
舊 07-31-05, 10:26 PM   #154
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

OMG! 原來已經加左~~ / \
舊 07-31-05, 10:37 PM   #155
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: 奸詐餅
如果分別想要最後兩張o既效果應該點做?
黑色背景紙...
#2 用了兩個燈箱, 一左一右, 斜向內射, 上面加一塊反光板.
#3 一個燈箱放右邊, 左邊和上面加反光板, 調整左邊反光板的角度儘量照亮頭髮和衣服.

由於遠坂凛頗為反光, 拍的時候加了 CPL, 所以拍出來也比較"膠"...
舊 07-31-05, 10:55 PM   #156
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
黑色背景紙...
#2 用了兩個燈箱, 一左一右, 斜向內射, 上面加一塊反光板.
#3 一個燈箱放右邊, 左邊和上面加反光板, 調整左邊反光板的角度儘量照亮頭髮和衣服.

由於遠坂凛頗為反光, 拍的時候加了 CPL, 所以拍出來也比較"膠"...
大概明白反光板點用了~
CPL又是啥?
舊 07-31-05, 11:19 PM   #157
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

CPL 是偏光鏡, 減輕反光十分有用. -> http://www.dcfever.com/photographic_...lesson10_1.php
舊 07-31-05, 11:44 PM   #158
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
CPL 是偏光鏡, 減輕反光十分有用. -> http://www.dcfever.com/photographic_...lesson10_1.php
偏光鏡、PL鏡、CPL......
認真多名~

話說第一張粉紫色底好似連件衫都紫埋~
舊 08-01-05, 12:17 AM   #159
Viorate
Junior Member
漢人..

註冊日期: Apr 2005
原來加了PL 鏡
d色感覺上實好多, 反而靚

p.s....以前影bus先用PL

多謝KKH指教

引用:
黑色背景紙...

舊 08-01-05, 01:47 AM   #160
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

AWB搞到D相咁樣......
全炒~

舊 08-01-05, 07:27 PM   #161
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

AWB.... 是時候出動 DPP/Photoshop 了?

>>話說第一張粉紫色底好似連件衫都紫埋~
咪就係咁囉... 所以唔好"貪靚"... 都係灰色, 黑色, 白色之類比較好...

話時話, Good Smile Company 官網上那一套 fate/stay night trading figures 的照片拍得蠻漂亮的! 灰底, 有紋, 光線好~柔!
舊 08-01-05, 07:51 PM   #162
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: Viorate
-skip-
p.s....以前影bus先用PL
-skip-
巴士迷?

我唔係巴士迷, 反而覺得巴士o的玻璃反光幾靚... /\ (得罪得罪, 多多包涵) -> 例如
舊 08-01-05, 09:50 PM   #163
Viorate
Junior Member
漢人..

註冊日期: Apr 2005
兩睇~
風景相來睇, D反光的確幾正

淨影巴士的話D反光十分醜樣
引用:
巴士迷?

我唔係巴士迷, 反而覺得巴士o的玻璃反光幾靚... /\ (得罪得罪, 多多包涵) -> 例如

舊 08-01-05, 11:34 PM   #164
我是菜鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
By 3mp DC Ricoh RR30 with Carl Zeiss Softer1

Newbie Album

GAForum 門市部
旺角先達廣場2樓S56號舖
我是菜鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-05, 08:51 PM   #165
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

看了菜鳥這個... 自己試試用 software 做 softar-like effect. 用了很簡單的方法, layer + opacity, 感覺上有點太 uniform... 有沒有更好的方法呢?

此篇文章於 08-02-05 10:51 PM 被 KKH 編輯。
舊 08-02-05, 11:33 PM   #166
我是菜鳥
Crazy Gamer

正經買塊softar咪得law

Carl Zeiss 專利水滴柔焦.....
正式有Heliopan,B+W
都係德國造.....77mm 要2k幾

似Carl Zeiss 水滴柔焦...
有hoya...好似3~4百

http://www.zeiss.de/C12567A8003B58B9...256A1D0055D1A0

http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...ughType=search

GAForum 門市部
舊 08-02-05, 11:39 PM   #167
我是菜鳥
Crazy Gamer

呀~原來hoya都成800蚊,我記得以前少個pro字平好多的....
反正水滴=貴
Hoya 77mm Softon-A Pro 1 Glass Filter

http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...goryNavigation

GAForum 門市部
舊 08-02-05, 11:51 PM   #168
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

Softar 1 & 2 分別有幾大? softar 2 會唔會太誇?
舊 08-03-05, 12:01 AM   #169
我是菜鳥
Crazy Gamer

呀~要睇你支鏡有幾長

GAForum 門市部
舊 08-03-05, 12:19 AM   #170
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

願聞其詳耶~~ Let's say 85mm on 35mm.
舊 08-03-05, 12:41 AM   #171
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

and let's say ~f/4-f/5.6, 3-5 feet?
舊 08-03-05, 12:42 AM   #172
我是菜鳥
Crazy Gamer

企同一個位望出去用28mm同135mm
135mm soft好多的......

GAForum 門市部
舊 08-03-05, 12:46 AM   #173
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

記得早排見過o的加左 softar o既 wide angle 風景相, 睇怕要 softar 2 or 1+2 先見效果?
舊 08-22-05, 11:23 PM   #174
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

今日 Canon o的 rumours 變晒 事實.
原來冇 rumours 睇係好 空虛 ...
所以走去拆盒應該拆左好耐o既玩具...

今次玩下顏色... work 唔 work 呢?

此篇文章於 12-20-05 11:18 PM 被 KKH 編輯。
舊 08-26-05, 10:08 PM   #175
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

我快死了!~~~~~

最後正正經經拍一張...

此篇文章於 12-20-05 11:19 PM 被 KKH 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
魔幻迷宮&爐邊故事 IDGAF Neo Entertainment TREND 22 08-18-04 12:55 AM

現在的時間是 07:33 AM

手機版 | APP版