Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-05-16, 12:34 PM   #1201
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
引用:
本人作為運動總指揮,未有全盤考慮選民對「公投制憲運動」綱領的接收程度,信息傳遞做得不夠妥善,指揮調動失敗,乃直接敗因。
本人身為運動總指揮,辜負了一眾前輩、同道、手足、廣大巿民的期望,難辭其咎,必須為運動失敗負上全責。
本人現在正式宣佈,將辭任「熱血公民」的領導職位,並將協助鄭松泰,接任「熱血公民」之領導位置。
本人相信,「熱血公民」在鄭松泰的領導之下,將會有更理想的發展,憑著鄭松泰的識見與擔當,定能帶領香港本土運動,走出新天地。
最後,謹向所有支持者,致以最深切的歉意。
熱血公民 黃洋達
fb已經開始講左先,讓位 :o
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 12:35 PM   #1202
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
引用:
作者: 神秘過客 查看文章
大口狗梁君彥呼聲最高
可能毒劉同琼子之爭
由手機版發出
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 12:35 PM   #1203
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
餐肉興上左菜喎
88,早日輪迴

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 12:37 PM   #1204
華倫君島陽平
Crazy Gamer
去打工

註冊日期: May 2002
PSN  IDKENNEDY84BOND
XBox Live GamertagBond XX
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
黃毓民戲劇性地失落議席,支持者矛頭紛紛指向游蕙禎。佢哋都認為九西選民係白痴,低能,用下體思考,blablabla。但事實上,游蕙禎主打年青市場,而黃毓民係主打九西成年人及長者票,年青票只佔佢基本盤一小部份。游蕙禎嘅出現,對毓民選情的確會有影響,但影響好輕微。

2008 馮檢基 35,440
2008 黃毓民 37,553

2012 譚國僑 30,634
2012 黃毓民 38,578

2016 譚國僑 15,380 (-15,254)
2016 黃毓民 20,219 (-18,359)
2016 劉小麗 38,183

對照返上三屆嘅得票率,今屆黃毓民幾乎唔見咗一半嘅票,估計呢一半嘅失票當中,佔好大部份都係年長及長者票。同一時間,係九西有深厚地區樁腳嘅民協,亦都唔見咗接近一半嘅票,佢哋嘅基本盤亦同樣係年長及長者票。九西嘅得票分佈並冇太大嘅改變,究竟呢三萬幾票咗去邊?

答案係:劉小麗。

其實劉小麗好早就嚟到九西「打樁」,佢經常擺街站演講(好多時一條友),搞社區講座,分享會,義工活動及關懷社區活動等等。住係九西嘅朋友,係九西見到劉小麗嘅時間,一定多於黃毓民。佢嚟到九西大力宣傳全民退保學者方案,呢個全民退保方案,就正中長者下懷,因為佢哋好快就享受到!(註)。當本土派大肆批評佢全民退保概念時,事實上九西老人家對全民退保主張不知幾受落。劉小麗唔單止削弱黃毓民嘅基本盤,就連民協係九西嘅基本盤都削弱埋。劉小麗被本土派網絡第一紅人仇斯達猛烈批評,但死都唔肯放棄全民退保主張,因為佢就係靠呢樣打動九西嘅家庭及長者票。

當毓民高呼自己「訓係度都贏嘅時候」,其實敵人老早潛入佢床底,侵蝕佢嘅床腳。黃毓民及譚國僑,都係輸係自滿及輕敵。當本土派KOL係網上一呼百應,屌到對方無法回應時,其實對方根本唔需要理會你,因為佢哋正逐漸係在地嘅世界將你連根拔起。本土派成日批評左膠離地,其實真正離地嘅,就係本土派。

註:2008年黃毓民就以全民退保主張係九西建立佢嘅基本盤,當年社民連係主力推動全民退保,到而家都係。
由手機版發出
劉小麗漁人得利,靜靜雞插你一刀,呢次擺到明泛民同本土走漏左獨立侯選人眼

舊 09-05-16, 12:37 PM   #1205
麥魚仔
Insane Gamer
岬命

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
鄭松泰ONLY
引用:
作者: 某F 查看文章
就係得泰博
國師,9達,毓民,四眼

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 12:39 PM   #1206
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
鄭家富 參選完全唔知做乜?上届多人支持就退,今届冇人理佢突然又返黎搶票痴線。

最痴線係真係有人投佢。
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 12:42 PM   #1207
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: T.K. 查看文章
你地熱普城自己睇下政策傾向邊度
選民登記、出席投票年齡層如何先講點解唔贏啦
見到61歲以上多左成20萬人,再加上昨日係站內見到的場面,我真係好Q想立法老人家做過認知測試先入得去投,大把根本明顯老人痴呆坐輪椅一車車咁入,重要有熱心"義工"係到俾紙仔甚至入埋佢幫佢地,D識員阻都阻唔晒,根本痴線……

舊 09-05-16, 12:42 PM   #1208
風音
The One

有人投佢真係唔出奇
佢俾人既印象正面d
齋用個名咩都無做就界萬7票
由手機版發出
舊 09-05-16, 12:43 PM   #1209
Penny仔
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
鄭家富 參選完全唔知做乜?上届多人支持就退,今届冇人理佢突然又返黎搶票痴線。

最痴線係真係有人投佢。
個朵真係臭晒....
但究竟點解要咁做,真係一個謎
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 12:43 PM   #1210
T.K.
很黃很暴力

有影黑白單張架

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 09-05-16, 12:44 PM   #1211
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
我BUY前面版友講論壇論架
選舉論壇其實係比到機會人改觀同諗投邊個
不屑玩既全部死晒,認真講下野對答下既救到幾個
咁究竟係咪佢地自己認知同方向性有問題,有眼睇啦
D人成日話論壇阿茂先睇
但選舉就係要影響D乜都唔識剩係睇TBB既C9之流姐
佢地一個睇完一傳十十傳百咁
個個睇你教主避戰 小麗不斷篤爆建制 游小妹妹不斷比全世界夾攻
呢D唔會投建制又唔知投邊個好的游離票結果咪影響左勝負了
引用:
作者: 華倫君島陽平 查看文章
劉小麗漁人得利,靜靜雞插你一刀,呢次擺到明泛民同本土走漏左獨立侯選人眼
其實前車可鑑 區選已經好幾個傘運人跑出過
係佢地自己睇少左人或者太自大

此篇文章於 09-05-16 12:47 PM 被 JMi 編輯。
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 12:46 PM   #1212
麥魚仔
Insane Gamer
岬命

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: 尼路 查看文章
見到61歲以上多左成20萬人,再加上昨日係站內見到的場面,我真係好Q想立法老人家做過認知測試先入得去投,大把根本明顯老人痴呆坐輪椅一車車咁入,重要有熱心"義工"係到俾紙仔甚至入埋佢幫佢地,D識員阻都阻唔晒,根本痴線……
咁都得....................

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 12:46 PM   #1213
風音
The One

引用:
有影黑白單張架
辛苦晒囉

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
舊 09-05-16, 12:47 PM   #1214
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
咁都係人地多左票啫
唔會自己少左票

保蝗可恥不過自己都要賽後檢討一下
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 12:50 PM   #1215
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: JMi 查看文章
D人成日話論壇阿茂先睇
但選舉就係要影響D乜都唔識剩係睇TBB既C9之流姐
佢地一個睇完一傳十十傳百咁
個個睇你教主避戰 小麗不斷篤爆建制 游小妹妹不斷比全世界夾攻
呢D唔會投建制又唔知投邊個好的游離票結果咪影響左勝負了
其實前車可鑑 區選已經好幾個傘運人跑出過
係佢地自己睇少左人或者太自大
話實,唔睇晒都睇自己果區既其中一個。
教主成個獨孤求敗咁,好難唔得償所願…

舊 09-05-16, 12:51 PM   #1216
T.K.
很黃很暴力

引用:
見到61歲以上多左成20萬人d:
咁一向熱/和理非於年輕人之間有5/5,6/4比
加青年新政黎之後同你同票源對分
點解認為可以贏幾區?

正如人社出七張,係痴線的一樣

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 09-05-16, 12:52 PM   #1217
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
引用:
近得國師多,真係以為越鬧越多人選

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-16, 12:53 PM   #1218
蛋撻王子
功德完滿

註冊日期: Mar 2007
咦 中央放棄左周浩鼎?
票數咁低都有既?

舊 09-05-16, 12:53 PM   #1219
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
仲要而家2016 唔睇電視都可以youtube返睇
無錯入面d內容係好廢
但拎基本印象分係好過貼海報同企街同自己fans握手

我覺得佢係太遲先發覺小麗佢地可以係威脅
人地好有機跑出 佢先唯有插青政本土攻游小姐 點知出反效果

舊 09-05-16, 12:54 PM   #1220
vov430
黑色疾風丸

引用:
咁一向熱/和理非於年輕人之間有5/5,6/4比
加青年新政黎之後同你同票源對分
點解認為可以贏幾區?

正如人社出七張,係痴線的一樣
佢最後已經知有問題,米係咁鬧游小姐,天琦BB.點知HI得仲金

今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
舊 09-05-16, 12:55 PM   #1221
風音
The One

引用:
作者: 蛋撻王子 查看文章
咦 中央放棄左周浩鼎?
票數咁低都有既?
mc:其實的都係同team既好不好

⊃天⊂
舊 09-05-16, 12:55 PM   #1222
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
除左私怨就係私怨

另外我都係關心梁天琦會點多D。。。。

舊 09-05-16, 12:57 PM   #1223
vov430
黑色疾風丸

引用:
作者: 某F 查看文章
除左私怨就係私怨

另外我都係關心梁天琦會點多D。。。。
鳥盡弓藏LAW,仲會點

今天是好日子嗎?
舊 09-05-16, 12:58 PM   #1224
風音
The One

黑名單左既琦仔仲邊有得做幕前

⊃天⊂