Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-28-09, 11:41 AM   #1
候鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
急事請教,香港怎樣匯錢到台灣?

急事,想請教大家
想呢幾日匯錢到台灣的朋友
我自己有銀行戶口
但佢無戶口
我可以點樣匯比佢?
有佢地址,電話等等既基本資料

如果唔得,要一定匯入戶口?
咁我匯入佢家入戶口又應該點做?

謝謝解答!!
候鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-09, 12:10 PM   #2
豆腐
God of Gamer
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
人地無戶口點匯俾人.....
仲有,你匯既金額有無超過$1000HK?
因為就算你匯幾多你同對方都要俾大約港幣100手續費
你可以匯俾佢屋企人,不過要注意手續費呢樣野

舊 06-28-09, 12:24 PM   #3
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
金額唔多可以用paypal

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-09, 12:32 PM   #4
候鳥
Crazy Gamer

想匯$2000...

我上郵局網睇,西聯匯款好似唔需要戶口??
有冇人知道使用程序係點?
舊 06-28-09, 12:56 PM   #5
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
引用:
作者: 候鳥 查看文章
想匯$2000...

我上郵局網睇,西聯匯款好似唔需要戶口??
有冇人知道使用程序係點?
不過呢d我會驚無保證.....

西聯匯款是提供全球最快的匯、收款服務的國際匯款公司,在全球超過200個國家有逾24萬個代辦處提供此服務。目前在台灣,國泰世華銀行共有57個據點提供本項服務。西聯匯款不需銀行帳號,收款人僅需憑身分證件,填寫申請書後即可取款,且收到款項為匯款金額之全額,沒有中間銀行費用。
西聯匯款是您迅速、安全、方便的匯款選擇:
迅速:以電子金融網路的匯款方式,讓全球匯款款項在數分鐘內送達收款人手中。
安全:匯款資料傳輸利用SSL加押方式,匯款資料保密無虞。收款人領款另有取款密碼核對機制,可確保資金收付安全。
方便:收款人可以到西聯匯款任一據點取款,國外據點包括銀行、郵局、外幣兌換處、火車站或機場等;目前大陸地區的合作銀行為中國農業銀行和中國郵政,超過六千個據點提供服務,部份據點甚至可以直接領取美金無須兌換為人民幣。
匯款方式
攜帶身份證件正本,前往就近的國泰世華銀行分行(分行名單如下)。
填妥匯款表格交予櫃檯服務人員。
取得收據及密碼(MTCN)並通知受款人。
取款方式
接獲匯款人之通知,詳細記下匯款金額、密碼(MTCN)及匯款人與收款人英文姓名。
前往就近的國泰世華銀行分行(分行名單如下),出示身分證件正本,填妥取款表格,清楚列明匯款人的姓名、匯款地、匯款金額及收款人姓名等資料。
表格交予櫃檯服務人員,透過電腦網路核實匯款資料無誤後,即可領取款項。
註:上述所有匯款或收款表格上之資料皆須以英文表示。因各地之拼音方式可能有所不同(尤其大陸地區),於填寫取款表格時,請務必以匯款人所填寫之資料為準,同理亦請於匯款時務必詳細告知收款人,匯款單上所填之拼音方式。

以上係台灣d網搵到
大致上應該都一樣
再唔係可以去附近d分店問~

舊 06-28-09, 01:02 PM   #6
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
寄掛號
寄現金比佢算啦

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-09, 02:20 PM   #7
sqling

註冊日期: Sep 2005
寄現金唔係犯法既咩?

雖然我都試過賣野去台灣, 人地寄台紙俾我...
sqling 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-09, 03:36 PM   #8
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: mikemike 查看文章
寄掛號
寄現金比佢算啦
郵遞服務係唔可以寄貨幣...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-09, 03:40 PM   #9
A.Kazuma
獎盃獵人 Lv.12

註冊日期: Nov 2003
PSN  IDKazuma81
上面犯法係其中一個做法, 其餘一係west u, 一係paypal (但係冇bank a/c都收唔到錢)
west u其實都幾穩陣, 因為固定有賓賓幫襯

A.Kazuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-09, 03:51 PM   #10
siuj
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2005
3DS Friend Code0361 6087 4807
寄錢犯法的嗎?
不得以小郵包形式投寄現金姐... 信封就得啦..
寄多過 $100 先一定要掛號信...

當然... 寄失左... 郵局係唔會負責的...

舊 06-28-09, 04:23 PM   #11
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
去yahoo拍賣搵人做好過啦,好多都係收幾十蚊手續費,好過俾銀行賺……

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……

此篇文章於 06-28-09 04:28 PM 被 呂鳳仙 編輯。
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-09, 05:26 PM   #12
候鳥
Crazy Gamer

引用:
作者: 豆腐 查看文章
不過呢d我會驚無保證.....

西聯匯款是提供全球最快的匯、收款服務的國際匯款公司,在全球超過200個國家有逾24萬個代辦處提供此服務。目前在台灣,國泰世華銀行共有57個據點提供本項服務。西聯匯款不需銀行帳號,收款人僅需憑身分證件,填寫申請書後即可取款,且收到款項為匯款金額之全額,沒有中間銀行費用。
西聯匯款是您迅速、安全、方便的匯款選擇:
迅速:以電子金融網路的匯款方式,讓全球匯款款項在數分鐘內送達收款人手中。
安全:匯款資料傳輸利用SSL加押方式,匯款資料保密無虞。收款人領款另有取款密碼核對機制,可確保資金收付安全。
方便:收款人可以到西聯匯款任一據點取款,國外據點包括銀行、郵局、外幣兌換處、火車站或機場等;目前大陸地區的合作銀行為中國農業銀行和中國郵政,超過六千個據點提供服務,部份據點甚至可以直接領取美金無須兌換為人民幣。
匯款方式
攜帶身份證件正本,前往就近的國泰世華銀行分行(分行名單如下)。
填妥匯款表格交予櫃檯服務人員。
取得收據及密碼(MTCN)並通知受款人。
取款方式
接獲匯款人之通知,詳細記下匯款金額、密碼(MTCN)及匯款人與收款人英文姓名。
前往就近的國泰世華銀行分行(分行名單如下),出示身分證件正本,填妥取款表格,清楚列明匯款人的姓名、匯款地、匯款金額及收款人姓名等資料。
表格交予櫃檯服務人員,透過電腦網路核實匯款資料無誤後,即可領取款項。
註:上述所有匯款或收款表格上之資料皆須以英文表示。因各地之拼音方式可能有所不同(尤其大陸地區),於填寫取款表格時,請務必以匯款人所填寫之資料為準,同理亦請於匯款時務必詳細告知收款人,匯款單上所填之拼音方式。

以上係台灣d網搵到
大致上應該都一樣
再唔係可以去附近d分店問~
唔該哂...你d資料好有用!
咁樣匯好似幾方便...
舊 06-29-09, 10:13 AM   #13
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
寄錢係犯法,不過好少會捉到.....

舊 06-29-09, 10:21 AM   #14
FURIMUKI
ニアちゃん抱きまくら

註冊日期: Aug 2006
真人試過,用西聯從加拿大寄錢去台灣,完全無誤
樓主大可放心

(´・ω・`)「Evansが47ならサイバーガガクは46でいい。マジで。」

( ;゚Д゚)「お、おお…」
FURIMUKI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-09, 10:24 AM   #15
John5
Game Master
地獄浪人

註冊日期: Jul 2002
WESTERN UNION 唔錯, 可以一用.
不過你frd無戶口點兌錢?
John5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-09, 02:20 PM   #16
Ho1982
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2006
西聯唔錯
而且最重要係冇戶口都可以用
不過好多服務員都係講英文
Ho1982 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-09, 04:59 PM   #17
夢幻騎士
Insane Gamer

WESTERN UNION, 唔洗諗
分店夠多, 周圍都有
name, id, address, 只需呢3個資料就可以匯款
呢頭比錢, 對方果頭就可以拎錢咁濟
唯一缺點係手續費貴, $2000你預$200左右
夢幻騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-09, 01:11 AM   #18
候鳥
Crazy Gamer

今日寄左,英文唔緊要
不過佢淨係要我填好少野
連對方地址,send去邊間銀行,郵遞編號都唔駛...咁樣有冇問題?
係咪一send左就,對方係當地任何一間西聯都可以拎錢?
同埋手續費真係幾貴

此篇文章於 06-30-09 01:14 AM 被 候鳥 編輯。
舊 06-30-09, 03:12 AM   #19
夢幻騎士
Insane Gamer

引用:
作者: 候鳥 查看文章
今日寄左,英文唔緊要
不過佢淨係要我填好少野
連對方地址,send去邊間銀行,郵遞編號都唔駛...咁樣有冇問題?
係咪一send左就,對方係當地任何一間西聯都可以拎錢?
同埋手續費真係幾貴
好簡單問你自己, 世界上會唔會出現同名同id的人
西聯唔關銀行事, 佢自己係獨立公司, 全世界任何兩間都互通
夢幻騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-18, 12:48 AM   #20
hkjingrong168
Junior Member

註冊日期: Sep 2018

香港匯款台灣 匯率3.972

wechat hkjingrong168

whatsapp 54957997

網頁 hkjingrong168.com
hkjingrong168 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:28 AM

手機版 | APP版