Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 07-09-09, 03:18 AM   #1
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
0.95的違和感....原來接Leica最好看...

百 : 你都估唔到會早左到貨呢...
M : 我游完船河就直接飛過黎啦....我仲心急過你...
百 : 我都見個個同事都入了一部玩...我本來都冇諗住入...依家都好鬼鍾意白機17mm kit啦... 最衰冇貨啦...得返變焦 kit...
M : 我就只為玩接環者....
百 : 今日有幾個人試機時都親自帶Leica鏡黎接上玩下...係呢...我想問下點解支Leica 50mm咁得意...中間位要"蚊"出黎???
M : 哦...果支係第一代的沉胴式設計....之後的都改良做故定鏡胴式設計了....
百 : 哦~~(似明非明....)...係呢...聽同事講你一早有支0.95喎...依家二手做緊咩價..??
M : 你講邊支先???
百 : 吓...咩有好多支咩??
M : 135mm就最少有canon...有Leica...電影鏡仲多...法國愛展能...日本ZEIKA OPTCO..等.
百 : 哇....你d接咪好多囉...
M : 係呀...買到窮了....
百 : 0.95嗎....嗯~~~(夢幻樣....)
M : ...........

開箱....

同我手掌及LX-3比例

因為時間關係...
先接上幾支試試...
電影鏡頭的圖明天再上傳...
而說到影像質素...星期日飲茶時一睇...咪一目了然...
(我自問接Leica最合襯..圖為50mm 1.5...影像素質亦較好..可能接RF的鏡真係表現會好一點)
(另一驚喜...魚眼鏡都一樣出到效果)
(接0.95...)
(接菜記的58mm f2)
(接俄仔烏克蘭版的太陽神85mm 1.5 )
(這個粗得好誇張....俄仔烏克蘭版木星6 180mm 2.8)
電影鏡明天再插...訓先....

此篇文章於 07-09-09 03:20 AM 被 M-eye 編輯。
M-eye 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-09, 03:23 AM   #2
M-eye
菜鳥蛋

之前買了很多玩具...都懶出醫生煲
(KKH掌門請不要打我.. ....只為係小玩意)
但這次有點人氣...唔出又實在說不過...
過幾天應該會出到0.95 vs 0.95 的相片...
到時再加相

舊 07-09-09, 04:05 AM   #3
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
好粗那支長炮是什麼東東?

恭喜開箱XD

舊 07-09-09, 08:03 AM   #4
ZERO NEKO
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
恭喜晒...... 估唔到你開箱先 今次om同百記私通的 TT 禾想撞牆 ...

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-09, 08:05 AM   #5
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
嗚~呼呼~嗚~~

Orz...

此篇文章於 07-09-09 01:30 PM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-09, 08:51 AM   #6
亞飛
Moderator
野人生活中

3DS Friend Code5086 0979 5484
俄製支重炮...很誇張耶!

舊 07-09-09, 09:10 AM   #7
monster8
Game Master

註冊日期: Dec 2002
我覺得好似G1/GH1平衡好D的說...
monster8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-09, 09:25 AM   #8
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
很想據為己有, 再慢慢把玩...

舊 07-09-09, 10:58 AM   #9
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
禾最初面紅 現在雙眼通紅 很久沒看醫生post眼紅.... 淚目點閱中...

舊 07-09-09, 01:18 PM   #10
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: 怪人 查看文章
好粗那支長炮是什麼東東?

恭喜開箱XD
俄仔鏡中L39系統的"木星-6"
180mm f 2.8

舊 07-09-09, 01:24 PM   #11
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
禾最初面紅 現在雙眼通紅 很久沒看醫生post眼紅.... 淚目點閱中...
唔緊要...
我會帶埋0.95黎飲茶...
貓爺到時黎試吸一兩口吧...
先轉接C mount 再接上M4/3
依然出到全個畫面...成像圈好足夠....喜出望外
0.95 有的魚鱗文光圈散影再現...
那份全開光圈的柔焦味一樣有....
雖然用唔到鏡頭邊緣...做唔到轉轉散景....
但都比好只能用菲林好好多.....

舊 07-09-09, 02:02 PM   #12
NetNetBoy
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDNetNetBoy
XBox Live GamertagNetNetBoy
正....

舊 07-09-09, 02:24 PM   #13
布甸
Game Master
遊民一族

PSN  IDarashi-ck
XBox Live Gamertagarashick360
流口水呀~~~ 好想要一部 ><

舊 07-09-09, 02:39 PM   #14
M-eye
菜鳥蛋

試過"完美人像"...
美肌效果出色....估唔到....
難怪有這效果的DC都有一班女性用家支持...

舊 07-09-09, 03:01 PM   #15
com1010hkjp
‧唔知咩兔 .

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDcom1010hk
公起曬

舊 07-10-09, 12:52 AM   #16
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: Strider 查看文章
很想據為己有, 再慢慢把玩...
好明顯裝上M42的SLR鏡頭時會不合襯...
但用到就可以了....
我都不計外型了...
要又細又型...看來只有電影鏡頭或Leica鏡頭才可以...
福仔鏡都可能唔錯...

舊 07-10-09, 01:14 AM   #17
ZERO NEKO

引用:
作者: M-eye 查看文章
好明顯裝上M42的SLR鏡頭時會不合襯...
但用到就可以了....
我都不計外型了...
要又細又型...看來只有電影鏡頭或Leica鏡頭才可以...
福仔鏡都可能唔錯...

幾靚仔

舊 07-10-09, 11:26 AM   #18
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章

幾靚仔
貓爺都入手了@@~

舊 07-10-09, 01:41 PM   #19
ZERO NEKO

引用:
作者: M-eye 查看文章
貓爺都入手了@@~
都係去百老匯買 平多300$

舊 07-10-09, 03:26 PM   #20
M-eye
菜鳥蛋

咁仲好...
星期日茶局可以更熱鬧..
因為可以玩夠兩部E-P1
我要試lens-baby啊...
請貓爺務必帶啊....

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:50 PM

手機版 | APP版