Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-04-16, 08:16 PM   #901
Dangerous-boy
God of Gamer
D-boy

註冊日期: May 2011
雖然有很多人會覺得仍然留守的員工廢!但我看過他們的訪問,真的被他們感動,唔覺他們廢!最多只覺得他們愚忠!而被訪者中,確實有些人是本身有米,不愁沒糧出!
整死亞視的是那些衰老板和高層,而那班愚忠的員工卻因為對亞視有愛,所以還繼續死撐下去、死頂這班衰高層。並非要姑息這班衰人,而是真心不想亞視執笠!
那班高層有幾衰?除了唔出糧外,今日聽收音機講,還要玩派系鬥爭。A高層所搞的節目收視稍為好少少、想添食加集數或開續篇;但其他高層便眼紅,一起夾手整死這個節目。

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
吓,我唔明我有講錯咩喎。無端端咁樣俾人上綱上線老屈。

你自己再睇清楚我個post先再懶清高啦!我嘅矛頭指緊班死都唔收手嘅高層啊!邊忽話佢哋員工抵死??You're putting words in my mouth!
我都唔係回你,又沒指名道姓,只是有感而發,你做咩對號入座?莫非作賊心虛?真係莫名其妙食你這死貓!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-16, 08:18 PM   #902
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
呢個死唔斷氣喪屍台,九成九賴死唔走到四月六號,同99台玩無縫交接
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-16, 08:24 PM   #903
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: Rv250 查看文章
咁ATV員工又冇直接害咩人嘅
咁 TVB 同 ATV 有無害過人呢?
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-16, 09:11 PM   #904
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
新聞系的話叫專業操守

難道新聞主播都要驚搵唔到其他工種?

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-16, 09:32 PM   #905
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
做專業工作無專業操守,唔係害人係乜?
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-16, 09:45 PM   #906
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
黑白相兼裝香啦
反正清明都黎緊

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-16, 10:36 PM   #907
HM

註冊日期: May 2007
除左"垃圾","廢物",我實在諗唔到有咩更適當既形容詞形容呢班共犯

商業社會講金唔講心,邊有人同你講感情?感情呢D野都只係掛係嘴邊o者,反對我既人你地問下自己會唔會同老細講感情啦
正常邊度有人可以容忍到自己雇主幾個月唔出糧?而且好有機會筆錢係收唔番的,你地問心如果你老細咁樣對你,有得走你走唔走?
除左班人無能力走,唯一解釋只能係奴性太重或者智力有問題,咁我相信都係無能力走居多

最重要係佢地阻礙緊世界發展,即係阻住地球轉
可能我份人無咩同情心,我真係諗唔到有咩理由同情佢地,或者為佢地阻礙時代前進既罪行開脫
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-16, 10:57 PM   #908
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
冇俾牌費又冇錢出糧,罰款未交營運資金乜都冇,求其晒喼錢又俾繼續做?
痴線!
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-16, 11:06 PM   #909
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
天呀,原來有野係難過CUT有線的

舊 03-04-16, 11:10 PM   #910
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
我都唔係回你,又沒指名道姓,只是有感而發,你做咩對號入座?莫非作賊心虛?真係莫名其妙食你這死貓!
咁你回嘅時候包含「阻住地球轉」等字眼,咁啱得我嘅帖亦有呢D字眼,你又唔講清楚,咁你話邊個唔會「對號入座」?

同埋你嗰個咩「捉賊心虛」嘅指控簡直係搞笑,家下係你無端白事「老屈」在先播。我問心無愧,咁本就冇嘢可以「心虛」!

不過我都唔想再小事化大搞到離題,就當我超敏感會錯意「對號入座」。請唔好再回。

此篇文章於 03-04-16 11:13 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-16, 11:20 PM   #911
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
留低個班話佢地重人情味感情,定係傻既。。。

舊 03-05-16, 12:16 AM   #912
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:
作者: HM 查看文章
除左"垃圾","廢物",我實在諗唔到有咩更適當既形容詞形容呢班共犯

商業社會講金唔講心,邊有人同你講感情?感情呢D野都只係掛係嘴邊o者,反對我既人你地問下自己會唔會同老細講感情啦
正常邊度有人可以容忍到自己雇主幾個月唔出糧?而且好有機會筆錢係收唔番的,你地問心如果你老細咁樣對你,有得走你走唔走?
除左班人無能力走,唯一解釋只能係奴性太重或者智力有問題,咁我相信都係無能力走居多

最重要係佢地阻礙緊世界發展,即係阻住地球轉
可能我份人無咩同情心,我真係諗唔到有咩理由同情佢地,或者為佢地阻礙時代前進既罪行開脫
商業社會講金唔講心。但這間公司是比較特別,因為它是一間有歷史的電視台,不是一間普通的公司。尐員工對它有感情唔想佢執笠,其中一個重要原因係因為睇佢尐節目大,所以愛上這間公司;當初亦因為這個原因去加入亞視的。

可能你真的未遇過一些過愚忠、食古不化的人,所以未能了解到他們有幾愚蠢、有幾執着,可以為一様嘢去到幾盡!
換個說法,就好像有好多觀音兵明知條女在玩弄他,但也心甘情願繼續做兵、被玩弄、被騙錢,只希望能有機會近乎零的好結果。咁當然有人會駡他們蠢、駡他們廢物唔抵可憐!但亦會有人會同情他們!
不過我也非常認同你說他們是奴性太重了!但這個世界總會有這些人。我曾認識一個阿伯,他愛他的公司愛到可為它一世做boy,其他公司請他做文員也不去!死未?

我為什麼覺得仍然留守的亞視員工偉大,被他們所感動?就因為覺得他們像我以前看過的一套西片,講一間已經差不多沒有人去的舊戲院,儘管只得一個觀眾,但蝕錢也要堅持放映,直至戲院捱不住結業為止。就這份精神感動了我!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 12:35 AM   #913
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
老實講...你地覺得佢地傻
佢地可能覺得你地先係傻

有破欠,基本上其實唔怕冇糧出
問題係遲幾多
唔係真係等開飯既人唔係問題

而且咁既情況下
點hea做都冇人鬧你
除左報新聞果個可能返去坐到放工就得
反正都係按按制,將應該重播既野set好就得
咁既工去邊度搵
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 12:45 AM   #914
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
好歌重溫
https://youtu.be/4tGLrnzOkLQ?t=3m50s
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 12:47 AM   #915
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
破欠 欠薪上限賠$36000
就算係低層兩三個己經賠唔足了吧

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 03:49 AM   #916
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
雖然有很多人會覺得仍然留守的員工廢!但我看過他們的訪問,真的被他們感動,唔覺他們廢!最多只覺得他們愚忠!而被訪者中,確實有些人是本身有米,不愁沒糧出!
整死亞視的是那些衰老板和高層,而那班愚忠的員工卻因為對亞視有愛,所以還繼續死撐下去、死頂這班衰高層。並非要姑息這班衰人,而是真心不想亞視執笠!
那班高層有幾衰?除了唔出糧外,今日聽收音機講,還要玩派系鬥爭。A高層所搞的節目收視稍為好少少、想添食加集數或開續篇;但其他高層便眼紅,一起夾手整死這個節目。
其實CCTVB都有玩
要不為什麼放學ICU要變THINK BIG?
要不為什麼愛回家要大改主要人物?(然後因為做衰了結果都要找回原班人馬各做一半
然後CCTVB因為玩鬥爭令好多幕後員工3,4年前開始不滿,都已經越走越多(先不理政治取態

舊 03-05-16, 07:46 AM   #917
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
又批俾佢生存到4月1...

嘥氣.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 07:59 AM   #918
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:
作者: kev00269270 查看文章
佢地可能覺得你地先係傻

問題係遲幾多

而且咁既情況下
點hea做都冇人鬧你
咁既工去邊度搵
3個月糧$36000 wwwwwww

舊 03-05-16, 10:08 AM   #919
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
咁感情呢家野好難講嘅,可能大陸佬入主之前真係好呢
同埋呢度應該無乜幾多人喺同一間公司打足30年以上,好難明佢諗乜嘅

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 10:46 AM   #920
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
其實做得耐既員工對公司有感情真係有幾奇呢???
尤其佢地都轉過咁多次老細, 呢樣野唔係人人會感受到既.

係直到依家嗰批老細做得太差同太賤, 令到旁觀者睇到都覺得不值...

尋日睇新聞透視蕭生講得啱, 俾佢撐到4月1又點, 只係拖住咁落去又唔會有生機既.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 01:22 PM   #921
KENSNAKE
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: HON HON 查看文章
其實做得耐既員工對公司有感情真係有幾奇呢???
尤其佢地都轉過咁多次老細, 呢樣野唔係人人會感受到既.

係直到依家嗰批老細做得太差同太賤, 令到旁觀者睇到都覺得不值...

尋日睇新聞透視蕭生講得啱, 俾佢撐到4月1又點, 只係拖住咁落去又唔會有生機既.
以為拖到期可以同正苦有數講,點睇而家班人都唔係做電視台。
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 01:40 PM   #922
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: kev00269270 查看文章
佢地可能覺得你地先係傻

問題係遲幾多

而且咁既情況下
點hea做都冇人鬧你
咁既工去邊度搵
股東又唔係着草走數
勞隸處咁耐有乜行動真係最傻……

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-16, 01:44 PM   #923
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
解完又請,請完又炒,咁點計

舊 03-05-16, 01:45 PM   #924
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
以為拖到期可以同正苦有數講,點睇而家班人都唔係做電視台。
無價值既台,可以講咩,一路好走?

舊 03-05-16, 06:40 PM   #925
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk

神合約

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:43 PM

手機版 | APP版