Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 10-19-05, 11:38 PM   #1
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
[TVB台慶第2線劇集]"阿旺新傳"...第32集(大結局)...平均收視41點,最高43點

演員/飾演:
==================
郭晉安:丁常旺
宣萱:黃奇鳳
唐寧:安琪
黃宗澤:鐘子聰
曹永廉:洛渠成
曾偉權:宋智煥
秦沛:鐘錦榮
劉江:洛達通
許紹雄:唐福瑞
盧宛茵:丁秀蓮

故事大綱:
行年30的丁常旺(郭晉安飾)的智商只及7歲小孩,
然而他的性格樂天.旺簡單的人生隨著青梅竹馬好
友黃奇鳳(宣萱飾)赴美升學而終結.旺為圓鳳的升
學夢,不惜將母親丁秀蓮(盧宛茵飾)多年來為他儲
起的老婆本送給鳳.鳳學成歸來後在鐘氏集團工作,
旺為了保護她,亦到那兒當信差一職.旺萬料不到他
竟會在鐘氏遇上同父異母的弟弟鐘子聰(黃宗澤飾)
和生父鐘錦榮(秦沛飾).更叫他意外的是,他一直以
為是自己"老婆仔"的鳳,竟先後與聰及他其後認識
的洛渠成(曹永廉飾)相戀.一夥赤子之心,能否適應
複雜的成人世界...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363

此篇文章於 12-08-05 10:55 PM 被 Busconcamp 編輯。
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-05, 08:52 PM   #2
JoJo
Insane Gamer

註冊日期: May 2002
Wii U IDGiogioLeung
PSN  IDGiogioLeung
XBox Live GamertagG i o g i o
唔好意思我真係接受不了郭晉安那身造形及說話方式.......再加上他的身体語言配合.....關電視了
JoJo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-05, 08:58 PM   #3
雷帝.嘉芙
God of Gamer
直路王 彎路亡

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDgabrielaznable
XBox Live Gamertaggabrielaznable
上果套阿旺都ok,不過套戲做完之後,阿郭生仲成日扮阿旺...睇到超悶,仲有d煩tim...而家仲整套咁ge野.....真係救命

塔羅牌占卜 Tarot Reading
歡迎pm查詢、預約
雷帝.嘉芙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-05, 09:02 PM   #4
亞瑪迪拉
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 雷帝.嘉芙
上果套阿旺都ok,不過套戲做完之後,阿郭生仲成日扮阿旺...睇到超悶,仲有d煩tim...而家仲整套咁ge野.....真係救命

你頂唔順唔緊要,d c奶頂得順無線就長做長有...
亞瑪迪拉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-05, 09:04 PM   #5
Tenjo Utena
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2005
睇唐寧......
Tenjo Utena 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-05, 09:12 PM   #6
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
曹永廉, 真係多劇出...
曾偉權, 盧宛茵.......

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-05, 11:01 PM   #7
firstofmay

註冊日期: May 2005
通常拍續集都唔會好似第一次咁好(雖然個故事係新)...

舊 10-20-05, 11:40 PM   #8
kyu
我要搞掂丁力個衰人

註冊日期: Oct 2003
漫畫版莫非等到劇集播出才出版?
關於漫畫版討論

老實說,我都是寧願看漫畫多過電視。
因為很難接受電視那些內容。

舊 10-21-05, 12:11 AM   #9
riceball
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: JO JO
唔好意思我真係接受不了郭晉安那身造形及說話方式.......再加上他的身体語言配合.....關電視了
我都係...
以前鄭則士做的肥貓正傳都係扮弱智...但我睇得好開心+感動
但郭晉安做...俾我的感覺係好作狀同"懶"白痴...

都唔明點解咁多香港人鍾意睇, 我自己就唔鍾意呢套野...
riceball 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-05, 01:32 AM   #10
Coquelicot
Moderator
ニセコイ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDWhaleBarca
XBox Live GamertagWhaleBarca

套劇會唔會真係有個角色成日戴口罩, 好有興趣知邊個做

FCBarcelona~!! MÉS QUE UN CLUB! 討論區Vol.8

自二次世界大戰結束至今五十多年中,全球真正沒有戰爭的日子,只有五十三日。即全球平均每年中只有二十多小時是和平的。

People only ask for other's responsibility, but no respect.
Coquelicot 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-05, 08:30 PM   #11
B@H

註冊日期: Jan 2005
郭晉安仲未扮厭?
只為秦沛而睇

怎麼愛下去也剩低一片焦土
B@H 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-05, 09:00 PM   #12
chuntaky
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2004
阿旺新傳
想 SEE 旺 龜
chuntaky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-05, 09:19 PM   #13
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: B@H
郭晉安仲未扮厭?
無話厭唔厭既...上頭要佢演...無計...
引用:
只為秦沛而睇
入型入格...慈祥的大企業家~

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-05, 11:44 PM   #14
B@H

引用:
作者: Busconcamp
無話厭唔厭既...上頭要佢演...無計...

入型入格...慈祥的大企業家~
演戲當然要扮,但佢無時無刻接受訪問時都扮,初時覺得好笑,耐左就厭..
入型入格真係代表了秦沛既演戲功力

舊 10-23-05, 01:23 AM   #15
: Gospel:

註冊日期: Oct 2005
唔多睇好呢套0野哦
: Gospel: 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-05, 07:11 PM   #16
昏迷童子Sleepy
新澳門殖民星住民甲

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDAI_Sleepy
睇黎, 呢套劇的主角已經變左係秦沛同唐寧

阿旺呢條橋用響古裝都話過得去
時裝仲玩, 咪又多套皆大歡笑......

p.s. 講番起諗落先發現, 之前亞視套肥貓正傳一樣有唐寧

----------------------- 童子的娛樂亂報 本童子個Twitter -----------------------
死神Lv.3能力覺醒
昏迷童子Sleepy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-05, 09:12 PM   #17
土星人
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
莫生扮傻仔~
土星人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-05, 10:08 PM   #18
B@H

引用:
作者: 昏迷童子Sleepy
睇黎, 呢套劇的主角已經變左係秦沛同唐寧

阿旺呢條橋用響古裝都話過得去
時裝仲玩, 咪又多套皆大歡笑......

p.s. 講番起諗落先發現, 之前亞視套肥貓正傳一樣有唐寧
我都好想有一日,tvb比秦沛擔正做男主角

舊 10-24-05, 10:15 PM   #19
Tenjo Utena

註冊日期: Apr 2005
引用:
絕世好爸算唔算
Tenjo Utena 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-05, 10:15 PM   #20
魔王
Crazy Gamer
夢想飛行員

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDirvinlok
真係完全頂唔順幾廿歲仲扮白痴仔丫 ||
真係熄電視溫書好過 b

舊 10-24-05, 11:07 PM   #21
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
引用:
作者: 魔王
真係熄電視溫書好過 b
原本都覺好好睇
但安哥外表今套刻就咁睇老左少少了(可能今次時裝)
呢個系為一缺點
DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-05, 11:10 PM   #22
syncmaster
六番隊副隊長

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 魔王
郭生四字頭都嚟緊la

是緣是情是童真還是意外
有淚有罪有付出還有忍耐
syncmaster 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-24-05, 11:58 PM   #23
怪人怪人
最低級亂鬥者

註冊日期: Mar 2003
Wii U IDkaijintik
鄭則士扮肥貓咪仲老

吾乃傳說中的貓車(偽)勇者
怪人怪人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-05, 12:19 AM   #24
firstofmay

註冊日期: May 2005
睇左第一集
估唔到有莫生

舊 10-25-05, 12:30 AM   #25
Autumn's Tale
Registered User
半隻CD-Rom

註冊日期: Aug 2002
引用:
有呀~果套乜野絕世好爸咪係lo~
Autumn's Tale 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 03:15 PM

手機版 | APP版