Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-15-07, 07:46 AM   #51
joewen
Junior Member

註冊日期: Mar 2007
PLAYSTATION(R)Network:対応

不知有何内容。。。。
joewen 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-07, 11:29 PM   #52
*小榮*
Insane Gamer
遊戲獵人

註冊日期: Jul 2006
PSN  IDShiroWeng
引用:
作者: joewen 查看文章
PLAYSTATION(R)Network:対応

不知有何内容。。。。
下載新內容,ranking上傳之類掛

我關心呢個:PSP(R)「プレイステーション・ポータブル」連動

究竟連動PSP會有咩玩?

舊 05-17-07, 08:06 PM   #53
Ninstation
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDHupyi
Sony Gamers day 07新片 http://www.gametrailers.com/gamepage.php?id=4861
Ninstation 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-07, 08:24 PM   #54
LKC
God of Gamer

註冊日期: Nov 2006
引用:
作者: *小榮* 查看文章
下載新內容,ranking上傳之類掛

我關心呢個:PSP(R)「プレイステーション・ポータブル」連動

究竟連動PSP會有咩玩?
新內容下載亦有可能~
LKC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-07, 10:49 PM   #56
神祕人1號
Moderator
網上自由人

註冊日期: Jan 2002
《異族之魂 -失落的傳承-》新遊戲畫面釋出 穿梭於異界的奇幻冒險 2007-05-17 16:56:09
http://gnn.gamer.com.tw/7/26687.html

由 Game Republic 製作、SCEJ 預定於 6 月下旬發行的 PS3 動作冒險遊戲《異族之魂 -失落的傳承-(FolkSoul -失伝承-)》,現釋出了多張新遊戲畫面,以及遊戲內容介紹,供玩家參考。

《異族之魂 -失落的傳承-》以與現實世界相連的死後世界「異界」神話傳承為基礎,以細緻華麗的超現實 3D 繪圖風格來呈現由人類思念所產生的超現實異界,探討「生存」與「死亡」的意義。

玩家將分別扮演因神秘電話委託而來到邊境村莊的三流雜誌靈異專欄記者 濟慈(Keats),以及接獲早已死去的母親來信而來到邊境村莊的大學生女主角 艾蓮(Ellen),體驗「濟慈篇」與「艾蓮篇」各自的 5 個章節故事。完成各自的章節後,將進入兩人共同奮戰的「共鬥篇」,邁向最終結局。

遊戲的冒險舞台從某個位於歐洲邊境海岬、能邂逅死者的荒廢村落開始,並逐步深入死後的 7 大異界中,分別為「妖精界」、「戰爭界」、「海底神殿」、「無限回廊」、「地獄界」、「背德之村」與「異世界真央」,每個異界都有著不同的淵源、主題、風格,並棲息著不同的怪物。

異界中有上百種被稱為「異族(THE Folks)」的怪物存在,每種都有個性十足的童話風格超現實造型以及特性。玩家將透過抽取異族魂魄(Id)的方式,來獲取異族的特殊能力,藉以強化自己的戰鬥能力。由於不同的異族有著不同的行動模式,因此必須思考研擬正確的對策方能順利捕捉。

抽取的過程則是透過 PS3 SIXAXIS 控制器的 6 軸動態感應來操作,體驗如同釣魚般的體感樂趣。

濟慈與艾蓮有著不同的特性,濟慈擅長驅使直接攻擊系的異族魂魄,可與魂魄合而為一展開流暢的攻擊,同時並具備「變身」的特殊能力;艾蓮則是擅長驅使陷阱或誘餌等間接攻擊的特殊異族魂魄,並可取得不同的異界服裝來進行「換裝」。兩人所能捕捉並抽取魂魄的異族也各不相同

遊戲將具備連線下載要素,提供「劇本下載」以及「迷宮創造」等功能,增加遊戲的耐玩度。

PS3《異族之魂 -失落的傳承-》由 SCEH 代理,預定 6 月 21 日推出,定價 5980 日圓(含稅),並預定於 6 月上旬在 PS3 網路虛擬商店 PLAYSTATION Store 釋出下載試玩版,玩家不妨多多留意。
(Sam 報導)
神祕人1號 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-07, 11:02 PM   #57
神祕人1號
Moderator
網上自由人

Folklore - Gamers Day 07 Field Battle Gameplay

http://download.gametrailers.com/gt_...ttle_gp_gt.wmv
http://download.gametrailers.com/gt_...ttle_gp_gt.mov
Folklore - Gamers Day 07 Field Battle Gameplay HD
http://download.gametrailers.com/gt_...gp_gt_h264.wmv
http://download.gametrailers.com/gt_...gp_gt_h264.mov
舊 05-21-07, 04:51 PM   #58
神祕人1號
Moderator
網上自由人

『FolksSoul -失われた伝承-』プロモーションビデオを公開!
http://www.jp.playstation.com/scej/title/folks/

プロモーションビデオ
http://www.jp.playstation.com/movie/..._folkssoul.asx
http://cdn.jp.playstation.com/4m/pv/4mv_folkssoul.wmv
舊 05-22-07, 06:28 AM   #59
葛葉雷堂
Insane Gamer
在心中

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDiweng
個故事好好喎...系統又幾新鮮...
葛葉雷堂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-07, 10:22 AM   #60
square-enix
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2004
PSN  IDSQ-EN_HK
XBox Live Gamertagsquare-enix2061
睇完片故事好似真係唔錯, 畫面幾鮮艷.
有得扯魂幾果引, 仲要對應六軸.
每人玩5章+一齊玩尾章, 希望d章長d耐玩d.
square-enix 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-07, 10:22 AM   #61
Kaga

註冊日期: Nov 2002
整體黎講比源氏有好大o既進步
試左 demo 掂o既話會買呢隻
Kaga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-07, 02:21 PM   #62
LKC

睇完#58既片
期待度上升
仲有中文版,$328
必買了~!
舊 05-22-07, 06:24 PM   #63
大懶財

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDJACKYSIN
引用:
作者: Kaga 查看文章
整體黎講比源氏有好大o既進步
試左 demo 掂o既話會買呢隻
但我反而希望隻game用real time播片,好似Devil May Cry,Metal Gear Solid咁.....
其實real time播片同cg播片既成本分別大唔大

啱聽嘅說話,就係金石良言....相反就當你透明.
(  ̄ー ̄)人(゚д゚;)
大懶財 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-07, 06:51 PM   #64
nana_wong77
Banned

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: 大懶財 查看文章
但我反而希望隻game用real time播片,好似Devil May Cry,Metal Gear Solid咁.....
我都想佢real time, 咁點樣知佢係唔係用cg定real time?
nana_wong77 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-07, 07:59 PM   #65
Kaga

註冊日期: Nov 2002
引用:
當然係制作 pre-rendered cg 成本大 la
但如果好似 dmc o既過場咁, 冇 interaction 唔似得 mgs, 消費者睇 cg 又冇損失o既
Kaga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-07, 08:23 PM   #66
holsety
http://www

註冊日期: Oct 2003
呢隻其實係咪action game.....
召喚召還好爽快
捉怪好似釣魚....

舊 05-22-07, 09:13 PM   #67
大懶財

引用:
作者: nana_wong77 查看文章
我都想佢real time, 咁點樣知佢係唔係用cg定real time?
理解不能

引用:
作者: Kaga 查看文章
當然係制作 pre-rendered cg 成本大 la
但如果好似 dmc o既過場咁, 冇 interaction 唔似得 mgs, 消費者睇 cg 又冇損失o既
以前d cg通常係用黎處理大場面做d real time做唔倒既野......
但以依家既機能,要做到面部表情豐富,夾嘴形都唔難掛........so多用real time都無仿
始終覺得cg片同遊戲格格不入...

不過....如果我有PS3都會買呢隻game既....

引用:
作者: holsety 查看文章
呢隻其實係咪action game.....
召喚召還好爽快
捉怪好似釣魚....
擺明係action game
睇番d片,男主角既橫向移動好怪,有種唔實在既感覺,我諗完成品都係咁

此篇文章於 05-22-07 09:27 PM 被 大懶財 編輯。
舊 05-23-07, 02:25 AM   #68
nana_wong77
Banned

引用:
理解不能

以前d cg通常係用黎處理大場面做d real time做唔倒既野......
但以依家既機能,要做到面部表情豐富,夾嘴形都唔難掛........so多用real time都無仿
始終覺得cg片同遊戲格格不入...

不過....如果我有PS3都會買呢隻game既....

擺明係action game
睇番d片,男主角既橫向移動好怪,有種唔實在既感覺,我諗完成品都係咁
播片咪即係CG lo, 即時演算咪即係real time lo
CG都可以由real time錄出來 ps2 bio4就係一個例子
舊 05-23-07, 03:18 AM   #69
大懶財

你前一句話「我都想佢real time」,咁即係表示你應該知道隻game係用cg播片,但你之後又問「咁點樣知佢係唔係用cg定real time?」,前後矛盾,所以我話理解不能...

引用:
播片咪即係CG lo, 即時演算咪即係real time lo
CG都可以由real time錄出來 ps2 bio4就係一個例子
照你咁講...喺game度播段真人片又算唔算係cg?.......
其實應該咁講....過場動畫可以係即時演算(real time)或者係cg或者真係「播片」

另外...PS2既bio4......唔係用real time,係播放预設錄像(gc既片).....咁唔算cg掛,算係普通播片....

點都好,希望隻game唔好得個靚字,要高遊戲性!

此篇文章於 05-23-07 04:29 AM 被 大懶財 編輯。
舊 05-23-07, 11:45 AM   #70
nana_wong77
Banned

引用:
你前一句話「我都想佢real time」,咁即係表示你應該知道隻game係用cg播片,但你之後又問「咁點樣知佢係唔係用cg定real time?」,前後矛盾,所以我話理解不能...

照你咁講...喺game度播段真人片又算唔算係cg?.......
其實應該咁講....過場動畫可以係即時演算(real time)或者係cg或者真係「播片」

另外...PS2既bio4......唔係用real time,係播放预設錄像(gc既片).....咁唔算cg掛,算係普通播片....

點都好,希望隻game唔好得個靚字,要高遊戲性!
玩得game, 多數播game片, 極少....少少少少播真人片~
ps2機能唔夠先播片, 段片可唔可以叫cg, 我覺得可以~
一般播cg人地覺得好靚, 係因為o的素材好高質, 特效可以做大量,
要求機能高好多~ 但係人地用寫game server, 呢o的對佢來講只是小兒科,
佢用real time再錄低佢變成cg, 再放係console都可以~

我都想佢用real time, 但係我無講佢係用cg
就等於我想你幫我修理ps2, 唔等於你唔想幫我修理ps2

此篇文章於 05-23-07 11:49 AM 被 nana_wong77 編輯。
舊 05-23-07, 04:10 PM   #71
大懶財

引用:
玩得game, 多數播game片, 極少....少少少少播真人片~
ps2機能唔夠先播片, 段片可唔可以叫cg, 我覺得可以~
一般播cg人地覺得好靚, 係因為o的素材好高質, 特效可以做大量,
要求機能高好多~ 但係人地用寫game server, 呢o的對佢來講只是小兒科,
佢用real time再錄低佢變成cg, 再放係console都可以~

我都想佢用real time, 但係我無講佢係用cg
就等於我想你幫我修理ps2, 唔等於你唔想幫我修理ps2
咁呢個真係要深究cg既定義....不過我都唔太清楚
我地ot了...

又講番隻game,女角嘅第二服裝,我覺得個頭冇左兩舊野會好d

舊 05-23-07, 04:29 PM   #72
nana_wong77
Banned

引用:
咁呢個真係要深究cg既定義....不過我都唔太清楚
我地ot了...

又講番隻game,女角嘅第二服裝,我覺得個頭冇左兩舊野會好d
女主角我覺得好正
而且好多服裝換, 如果過片係real time, 咁人物modeling方面肯定好緻細
舊 05-23-07, 04:48 PM   #73
大懶財

引用:
女主角我覺得好正
而且好多服裝換, 如果過片係real time, 咁人物modeling方面肯定好緻細
冇錯,冇錯,我鐘意real time都係因為可以睇下d人物modeling有幾細緻,表情有幾豐富,動作有幾流暢!
不過如果女主角換衫後頭髮仲係放長鞭會更正!

舊 05-25-07, 02:44 PM   #74
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
作品紹介 + 大量新圖片

7つの異界を旅するアクションアドベンチャー
SCEJ、PS3「FolksSoul -失われた伝承-」

http://www.watch.impress.co.jp/game/...0070525/fs.htm

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-07, 07:13 PM   #75
LKC

「FolksSoul-失われた伝承-」体験版を6月1日に配信 
http://www.ps3-fan.net/
6月21日に発売が予定されているゲームリパブリックの開発するPS3用アクションアドベンチャー「FolksSoul-失われた伝承-」の体験版配信日が6月1日に決定しました。

男女二人のキャラの物語が交錯するダークファンタジーで、100体以上のフォークスの力を吸収し、自らの力として敵を倒します。フォークスを収集と、敵に応じたフォークスの選択、その戦略性はプレイヤーによって千差万別。6軸検出システムを使用しフォークス吸収するなど新しい操作感覚が楽しめます。

また、オンライン要素もあり、入手したモンスターをダンジョンに配置し、オンラインでダンジョンを攻略する「ダンジョントライアル」や発売後に新たなクエストやフォークスの配信も予定されています。更に、OP主題歌は T.M.Revolutionの西川貴教が率いる新ユニット「a.b.s」の新曲となっています!

仲有一星期!~
唔知香港PS Store的体験版--是否也中文呢.......

論壇跳轉

現在的時間是 04:52 AM

手機版 | APP版