Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 01-10-18, 01:05 AM   #1526
Kello820
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
Nintendo Switch ID1035-4401-7443
PSN  IDKello820
XBox Live GamertagKello820
引用:
作者: GUSTAV 查看文章
個人對故事感想
其實我唔係唔鐘意王道既故事

但今次主角群D描寫真係令人提唔起勁
成班都冇明確目的同方向

主角: 其實世界又唔係就玩完 前期想去樂園既推動力出唔到黎 嘛講到尾都係條女想去自己咪想去 其實佢根本冇咩認真諗過既既感覺

NIA: 條仔想去咪跟 呢個已經係主角隊入面最有明確目標既
毒L: 主角想去咪順手去
皇姐: 有細佬同國家唔理跟去 為好玩
SIG: 我都唔知你為乜跟去

呢班咁既主角 故事上又少側面描寫 其實每個人既背景都幾虛下 D主線都係交代下算 好淺
再加上主角全篇打人都係靠外掛 衰D講句連練功回都冇 我真係比唔到好感.....
原本佢開到門以為有咩身世 點知好似係條村是但住過姆年已經OK 神設定

SIN 同 埋法王 我都係唔知佢地兩架船打黎做乜 到最後感覺大家目的一樣

重點既500年前之戰 又雷聲大雨點小 打完比人執雞殺左幾條友ONLY
到底英雄佢呢個重心人物想點
去到最後個ENDING 真係太過兒戲 全部估到 全部正路 唔夠HAPPY 就硬做到HAPPY END

我個人唔能夠接受到呢個劇情深度姐

頭幾話王道得黎演出真係做得唔錯
後半D演出都差左 平鋪直述配合埋DFEEL到FEEL得出頹左既MAP 感覺同期待差太多啦

淨計故事可睇性 我覺得閃軌仲好睇D
上面版友講左7成我想講既野,暫時唔作補充
我淨係講我呢刻最想講既
如果話空軌好睇D我都仲可以接受,但你用閃軌黎講我真係噴飯
老實講為左搖錢樹無限拖戲既劇本有乜道理會好
零碧開始明顯走下波,閃軌直頭係○○,無數人由粉變黑,包括我,真係不無道理

Kello820 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 09:12 AM   #1527
新月
Game Master

註冊日期: May 2005
PSN  IDSURYC_KO
角色描寫 ok 嘅
但主角個表演力真係唔掂
反而 Blade 嘅描寫好好多
Blade quest 都唔錯
新月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 09:20 AM   #1528
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
敵役
法王係Sin仇人,理應無咩合作空間
其實比起走上去樂園毀滅世界
佢直接搵法王報仇仲比較合理

另外法王點解一直放任滅自己四圍行動又係無交代
呢對係主線入面唯一一對同調者同劍係互相敵對既組合
但又無解釋原因
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 10:08 AM   #1529
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
作者: HM 查看文章
敵役
法王係Sin仇人,理應無咩合作空間
其實比起走上去樂園毀滅世界
佢直接搵法王報仇仲比較合理

另外法王點解一直放任滅自己四圍行動又係無交代
呢對係主線入面唯一一對同調者同劍係互相敵對既組合
但又無解釋原因
我個人就咁解釋
滅都响聖杯大戰比光打到得番三四成功力,基本上都惡唔出樣(英雄王封印左光,無人可以搞掂佢都係原因),再加上滅潛緊水,法王當時又致力鏟除イーラ,冇左件事唔出奇

只係佢無估到滅會聯同d死淨種東山再起啫
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 10:10 AM   #1530
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
作者: MultiPASS 查看文章
咁樣睇

個故事就係描寫大家都有各自嘅目標或處境不過都迷惘緊係咪應該咁行落去,
妮雅係不自願俾人改造又因為改造而被人追殺,以為加入伊拉可以揾到方向點知係賊船
軍娘係不自願成為族弟嘅副官兼高級打手,一直有卸甲自由嘅渴望
焰/光一心想主角帶自己去「樂園」自毀,不過又唔知咁樣救唔救到個世界
老虎一直希望自己可以成為driver不過資質欠奉
齊格唔想自己子民受苦而同父王鬧翻,被教王救番但係唔知點行落去。
大家都係因為遇到主角而改變左人生。
「真」其實都係其中一個,佢想毀滅「創造者」就係想終結佢自己不斷循環嘅感情悲劇,
遇到主角到最後明白「繼承」嘅意義。
教皇自己因為討厭現有世界,想自己成為「創造者」所以同「真」嘅想法唔同又如何聯手?
「真」嘅手下佐田更加係被教皇改造後追殺,佢要打敗教皇好合理。
...

你段野只係講左角色既設定 設定係要通過故事入面正面側面既描寫先可以發揮出黎
XB2 就做唔到啦

你講得好ARM 全篇都想講主角改變左好多野好多事
但重要既主角呢個中心點 完全唔得 其實就係比條女昆左做苦力既傻仔 好聽D叫為女死為女亡 但佢自身只得理想而冇配合到呢個理想既精神力同埋實力 出到黎咪變左D行為全部都係死衝 唔掂就屈神劍 再唔掂都係掘神劍 但為佢冇第2條橋

呢個我共感唔到既主因

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 10:13 AM   #1531
GUSTAV
The One
poor

引用:
作者: Kello820 查看文章
上面版友講左7成我想講既野,暫時唔作補充
我淨係講我呢刻最想講既
如果話空軌好睇D我都仲可以接受,但你用閃軌黎講我真係噴飯
老實講為左搖錢樹無限拖戲既劇本有乜道理會好
零碧開始明顯走下波,閃軌直頭係○○,無數人由粉變黑,包括我,真係不無道理
閃軌係拖 好多劇情都係廢 尤其第2 同3既中段 成班友明攪事

但個主角既廢係發揮到出黎 冇野做到只好溝女約炮既公子 幾深入民心
而且3隻比1隻雖然唔公平 DEL 走哂D 閃軌D支線 淨比條主線 真的比XB2差?

無論自己敵方既行動理由 同背景都鮮明D 好多

舊 01-10-18, 10:20 AM   #1532
HM

BTW
開始玩支線,部分支線意外地寫得有feel過主線
例如拎結果個QUEST
舊 01-10-18, 10:28 AM   #1533
GUSTAV
The One
poor

引用:
BTW
例如拎結果個QUEST
有D支線真係唔錯 起碼角色描寫到出黎
飯團姐就....衰係把聲到sosad

舊 01-10-18, 10:50 AM   #1534
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
有D支線真係唔錯 起碼角色描寫到出黎
飯團姐就....衰係把聲到sosad
第一次見到做型時就覺得聲優應該係井上喜久子

舊 01-10-18, 10:52 AM   #1535
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
BTW
例如拎結果個QUEST
其實唔止blade劇情,連主角群係支線都有個性好多,尤其是烏龜,主線佢係笨蛋,但支線就是有遊歷過既人,成熟好多

舊 01-10-18, 11:11 AM   #1536
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
...

你段野只係講左角色既設定 設定係要通過故事入面正面側面既描寫先可以發揮出黎
XB2 就做唔到啦

你講得好ARM 全篇都想講主角改變左好多野好多事
但重要既主角呢個中心點 完全唔得 其實就係比條女昆左做苦力既傻仔 好聽D叫為女死為女亡 但佢自身只得理想而冇配合到呢個理想既精神力同埋實力 出到黎咪變左D行為全部都係死衝 唔掂就屈神劍 再唔掂都係掘神劍 但為佢冇第2條橋

呢個我共感唔到既主因
又咁樣

建議可以由頭睇一次加埋牽絆對話就可以了解多啲,
好似「真」同教王立場,如果認真睇一次就知佢地冇可能合作。

至於主角,我地可以講佢太天真但唔係儍仔,
例如第三章一個十幾歲冇父冇母嘅小孩見到如父輩嘅傭兵團長為佢犧牲,
情感推動唔走想幫佢報仇係好合理。
又例如之後第四章開始同焰對話一段令焰幾百年來第一次感覺到被人重視,
真心希望大家可以睇多次留意番啲對白,
不過好似真係長左啲好容易人眼瞓
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 11:20 AM   #1537
GUSTAV
The One
poor

引用:
又咁樣

建議可以由頭睇一次加埋牽絆對話就可以了解多啲,
好似「真」同教王立場,如果認真睇一次就知佢地冇可能合作。

至於主角,我地可以講佢太天真但唔係儍仔,
例如第三章一個十幾歲冇父冇母嘅小孩見到如父輩嘅傭兵團長為佢犧牲,
情感推動唔走想幫佢報仇係好合理。
又例如之後第四章開始同焰對話一段令焰幾百年來第一次感覺到被人重視,
真心希望大家可以睇多次留意番啲對白,
不過好似真係長左啲好容易人眼瞓
...

D劇情我係睇哂架
天真+冇實力姐係傻仔啦 打唔贏又要打 最後贏神兵咪就係最無聊既劇情 呢D返生反擊劇一個作品入面一次半次就話熱血 再有就悶啦
D對話EVENT 我自力搵到既都應該睇哂

真同教王我表達得有D唔好 我都知佢地合作唔到 但同時佢地兩派既行動係我角度黎請都冇咩認受性(定用說得力?)
主要都係骨幹既500年前事件太薄弱

轟冇拉個人格做出黎時佢應該已經差唔多比人封印 咁冇人重視佢好正常架WOW 都冇人知佢存在

舊 01-10-18, 11:26 AM   #1538
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
閃軌係拖 好多劇情都係廢 尤其第2 同3既中段 成班友明攪事

但個主角既廢係發揮到出黎 冇野做到只好溝女約炮既公子 幾深入民心
而且3隻比1隻雖然唔公平 DEL 走哂D 閃軌D支線 淨比條主線 真的比XB2差?

無論自己敵方既行動理由 同背景都鮮明D 好多
XB2係每個人都有前因先走上依家嘅路,咁先似現實。
不過要明多啲就要認真睇多轉,

用閃軌同XB2比有啲奇怪,
XB2背景係一個長期紛擾不堪又就嚟滅亡嘅世界(人口稀少又啲神獸就死),
呢個咁灰嘅背景冇理由仲溝女為上係嘛?
XB2主角嘅嘢我前一篇已經描述左唔補充嘞。
舊 01-10-18, 11:33 AM   #1539
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
...

D劇情我係睇哂架
天真+冇實力姐係傻仔啦 打唔贏又要打 最後贏神兵咪就係最無聊既劇情 呢D返生反擊劇一個作品入面一次半次就話熱血 再有就悶啦
D對話EVENT 我自力搵到既都應該睇哂

真同教王我表達得有D唔好 我都知佢地合作唔到 但同時佢地兩派既行動係我角度黎請都冇咩認受性(定用說得力?)
主要都係骨幹既500年前事件太薄弱

轟冇拉個人格做出黎時佢應該已經差唔多比人封印 咁冇人重視佢好正常架WOW 都冇人知佢存在
幾句

一個十幾歳冇父母帶又長期做打撈(童工)工作嘅可以有幾多經驗去判斷打嬴機率,
如果覺得佢唔可以係「小剛」,一定係「基路亞」(不過係大哥插佢針先),
咁我冇嘢補充,各花入各眼啦!
舊 01-10-18, 11:35 AM   #1540
GUSTAV
The One
poor

引用:
XB2係每個人都有前因先走上依家嘅路,咁先似現實。
不過要明多啲就要認真睇多轉,

用閃軌同XB2比有啲奇怪,
XB2背景係一個長期紛擾不堪又就嚟滅亡嘅世界(人口稀少又啲神獸就死),
呢個咁灰嘅背景冇理由仲溝女為上係嘛?
XB2主角嘅嘢我前一篇已經描述左唔補充嘞。
我睇就全部好認真睇哂架啦
呢班角色既背景故事我都好清楚 佢地D背景係我黎講就唔叫有深度啦 令到佢地行依家條路既向心力不足也是問題所在

個世界既灰機感故事入面唔都係唔係好表現到LOR 到底時限仲有幾耐冇人知 就咁睇落去到主角老死哂左最多都係帝國個島收皮姐
又冇講100%冇新大陸出現
...

如果主角真係為左救世 佢地上到去樂園既反應未免太HEA
其實都係條女叫佢去先去姐 好似同溝女冇咩分別的說(ry

嘛 我覺得說服人唔使一定話人睇得唔清楚要睇多轉既
==========

引用:
幾句

一個十幾歳冇父母帶又長期做打撈(童工)工作嘅可以有幾多經驗去判斷打嬴機率,
如果覺得佢唔可以係「小剛」,一定係「基路亞」(不過係大哥插佢針先),
咁我冇嘢補充,各花入各眼啦!
...

咪篇劇問題LOR
XB1 主角都好多時會屈下MONATO 又唔見我有不滿
成班大人對住個小剛都仲咁跟落去

此篇文章於 01-10-18 11:38 AM 被 GUSTAV 編輯。
舊 01-10-18, 11:46 AM   #1541
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
我都聽到好多人話男主角去世界樹個動機唔夠凸出

姐係其實大家係唔係唔記得左REX一開波已經死左...焰問佢去唔去世界樹佢話OK先復活佢

REX家陣真係欠左人地既

由一開始責任感轉到去後期真係為左條女(仲要係2條女呀,2條呀!!!!) 咁既動機我覺得夠晒純度啦,唔好同我咁多乜乜乜乜大理由,男人既承諾仲夠?

反而軍姐入隊個理由就真係怪怪地....好似砌夠人數開枱咁....
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 11:49 AM   #1542
GUSTAV
The One
poor

引用:
作者: fortel 查看文章
我都聽到好多人話男主角去世界樹個動機唔夠凸出

姐係其實大家係唔係唔記得左REX一開波已經死左...陷問佢去唔去世界樹佢話OK先復活佢

REX家陣真係欠左人地既

由一開始責任感轉到去後期真係為左條女(仲要係2條女呀,2條呀!!!!) 咁既動機我覺得夠晒純度啦,唔好同我咁多乜乜乜乜大理由,男人既承諾仲夠?
其實係夠架
我講既係由呢個原點生出黎既故事唔感動 冇FEEL姐

作為理由為女上我覺得好充分 但身邊D人點解跟佢上就

係呢點上 同閃軌主角溝女約炮簡直不約而同:0)

* 我絕對唔係覺得閃軌故事好精彩

此篇文章於 01-10-18 11:55 AM 被 GUSTAV 編輯。
舊 01-10-18, 11:58 AM   #1543
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
我睇就全部好認真睇哂架啦
呢班角色既背景故事我都好清楚 佢地D背景係我黎講就唔叫有深度啦 令到佢地行依家條路既向心力不足也是問題所在

個世界既灰機感故事入面唔都係唔係好表現到LOR 到底時限仲有幾耐冇人知 就咁睇落去到主角老死哂左最多都係帝國個島收皮姐
又冇講100%冇新大陸出現
...

如果主角真係為左救世 佢地上到去樂園既反應未免太HEA
其實都係條女叫佢去先去姐 好似同溝女冇咩分別的說(ry

嘛 我覺得說服人唔使一定話人睇得唔清楚要睇多轉既
==========

...

咪篇劇問題LOR
XB1 主角都好多時會屈下MONATO 又唔見我有不滿
成班大人對住個小剛都仲咁跟落去
點解要睇多轉...

唔係想説得你,不過呢...
話說啲人住晒巨神獸上,冇巨神獸就等於死,
所以軍娘嘅國家要硏究移民古拉(少數現存後生健康嘅巨神獸),
去到第八章,一眾主角去到伊拉遺體度先知原來神劍最後可以變成巨神獸,
因為500年前伊拉滅亡所以連呢個秘密都收埋左,
一眾主角連人民當初嘅認知就係巨神獸死晒就世界滅亡,
邊有新大陸呀?

主角同焰/光嘅對話佢有邊句係溝女呢?連被問係咪鍾意焰都唔識答,
反而焰嘅表達仲直接(英雄村牽絆)
如果一心想幫人完成心願就係溝女,咁佢真係「情聖」重好博愛添。
舊 01-10-18, 11:59 AM   #1544
GUSTAV
The One
poor

我講閃軌溝女姐 REX純粹係條女叫佢做乜就做姐.....

個世界觀我睇唔出真係咁灰LOR 就死既國家就咁睇都係櫻花國姐 佢地都PLAN 緊移民啦
唔係D短期內大家GGWP 既感覺先啦

明明做船都話有幼生巨神獸 邊到有講話巨神獸唔會生出黎 唔知點生之嘛? 我既理解只係死亡>出生

此篇文章於 01-10-18 12:02 PM 被 GUSTAV 編輯。
舊 01-10-18, 12:06 PM   #1545
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
我講閃軌溝女姐 REX純粹係條女叫佢做乜就做姐.....

個世界觀我睇唔出真係咁灰LOR 就死既國家就咁睇都係櫻花國姐 佢地都PLAN 緊移民啦
唔係D短期內大家GGWP 既感覺先啦
救命之恩拼命相還都算合理嘅。
巨獸神得幾番隻而古拉收成又逐年減少,唔知真相都幾灰㗎,
香港如果年年GDP都減幾個%啲人灰唔灰呢?例如98至03年。
舊 01-10-18, 12:08 PM   #1546
GUSTAV
The One
poor

引用:
救命之恩拼命相還都算合理嘅。
巨獸神得幾番隻而古拉收成又逐年減少,唔知真相都幾灰㗎,
香港如果年年GDP都減幾個%啲人灰唔灰呢?例如98至03年。
我一直都係REX既動機接合唔到其他人同佢同行既說服力
我第一個POST都講得NIA因為鐘意佢幫佢反而係最合理個個

其實地球都滅亡緊

>香港如果年年GDP都減幾個%啲人灰唔灰呢?例如98至03年。
理解唔到 經濟呢D又可以拎黎類比架咩 我其實日日要返工都好灰

舊 01-10-18, 12:51 PM   #1547
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
跌落街之後既發展好明顯係趕住出貨頹整

我覺得主角覺醒之後部艾昂暴走直接車爆其中一隻巨神獸迫到是但一個大國要全體移民
會比較令玩家體會到佢地真係就黎玩完要等死

咁最後主角一行同部艾昂pvp先比較有說服力

仲有怎論伊蘭定主角隊友都係嚴重描寫不足,除左老虎仔之外其他所有隊友好明顯都少左一章係用黎描寫佢地

你睇n年前ff10主線gameplay時間同播片都短過你xb2
但真係可以成個世界觀+所有角色既背景、動機、情感都交代清楚晒....

如果只計主角隊行動理由,除時仲少描寫過ff15個四件牛郎
我覺得高橋本身應該又係想玩時間旅行個類橋,個神(笑)應該想等一個可以同時用晒綠、紫兩粒聖杯既龍傲天返去20xx年阻止自己中二病發
順便將依家個世界抹消然後拉埋XB1個世界黎當殖民地....

唔得既話就再等下一個龍傲天上去世界樹不斷LOOP,我個人覺D巨神獸只係個科學家設計黎比個新世界建立新文明
當每一個文明迴圈有人可以上到世界樹接觸到個聖杯之後就會啟動巨神獸個自滅系統迫你地個個走上棵世界樹搵方法求生

用黎選出萬中無一可以同時用晒兩粒聖杯既練武奇才(誤)

但大家都知道高橋每次都係有頭威無尾陣根本唔可能做得完

英國說大家抱團死

此篇文章於 01-10-18 01:11 PM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-18, 01:16 PM   #1548
HM

引用:
作者: 細路翔 查看文章
跌落街之後既發展好明顯係趕住出貨頹整

我覺得主角覺醒之後部艾昂暴走直接車爆其中一隻巨神獸迫到是但一個大國要全體移民
會比較令玩家體會到佢地真係就黎玩完要等死

咁最後主角一行同部艾昂pvp先比較有說服力

仲有怎論伊蘭定主角隊友都係嚴重描寫不足,除左老虎仔之外其他所有隊友好明顯都少左一章係用黎描寫佢地

你睇n年前ff10主線gameplay時間同播片都短過你xb2
但真係可以成個世界觀+所有角色既背景、動機、情感都交代清楚晒....

如果只計主角隊行動理由,除時仲少描寫過ff15個四件牛郎
我覺得高橋本身應該又係想玩時間旅行個類橋,個神(笑)應該想等一個可以同時用晒綠、紫兩粒聖杯既龍傲天返去20xx年阻止自己中二病發
順便將依家個世界抹消然後拉埋XB1個世界黎當殖民地....

唔得既話就再等下一個龍傲天上去世界樹不斷LOOP,我個人覺D巨神獸只係個科學家設計黎比個新世界建立新文明
當每一個文明迴圈有人可以上到世界樹接觸到個聖杯之後就會啟動巨神獸個自滅系統迫你地個個走上棵世界樹搵方法求生

用黎選出萬中無一可以同時用晒兩粒聖杯既練武奇才(誤)

但大家都知道高橋每次都係有頭威無尾陣根本唔可能做得完
其實當年XG已經有DISC2變小說呢個問題
只係佢交代晒主線大家先放過佢
呢條友根本衰貪心
次次想整好多好多野
結果去到後尾deadline上頭要起貨
先發現主線都未整完
連老任肯俾咁多錢都可以搞到咁
舊 01-10-18, 02:09 PM   #1549
GUSTAV
The One
poor

引用:
其實當年XG已經有DISC2變小說呢個問題
只係佢交代晒主線大家先放過佢
呢條友根本衰貪心
次次想整好多好多野
結果去到後尾deadline上頭要起貨
先發現主線都未整完
連老任肯俾咁多錢都可以搞到咁
其實我都唔排除後段地圖弱化既落差同抽野+傭兵系統嚴重影響左我玩時既連慣感令我對主線感覺變差

>但大家都知道高橋每次都係有頭威無尾陣根本唔可能做得完

XB1 咪好頭好尾由頭好睇到落尾LOR
所以先會對2有咁高期待架姐

正如我唔會走出黎話鍊金系列故事廢好失望架嘛.......好係驚喜廢係正常....

舊 01-10-18, 02:27 PM   #1550
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
我一直都係REX既動機接合唔到其他人同佢同行既說服力
我第一個POST都講得NIA因為鐘意佢幫佢反而係最合理個個
妮雅

第一章妮雅唔想同自己身世一樣可憐嘅主角再死一次先幫,
第二章救出妮雅後,佢跟大隊亦都唔係因為佢當時鍾意左主角噃,
之後有幫主角亦幫大家,傭兵隊長死前佢都有幫,
妮雅對主角情感昇華主要發生响第七章靈洞佢講身世嘅時候...

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Xenoblade 2『異度神劍2』|DLC︰黄金の国イーラ︱2018年9月 MO 電視遊戲討論版 1288 05-29-21 09:55 AM
[死闘の末][Bloodborne The Old Hunters] 獵人心得交流區 (劇透請Spoiler) reiyaw 攻略及心得交流區 1221 02-04-16 05:00 PM
賣日版 New 3DS Xenoblade golan 買賣專區 0 09-14-15 10:43 PM
[Wii] Xenoblade ゼノブレイド neo 電視遊戲討論版 487 12-20-14 11:13 AM
收WII舊GAME (XENOBLADE) Sheva 買賣專區 5 08-03-13 12:30 AM

現在的時間是 07:59 AM

手機版 | APP版