Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > PC電腦遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-07-17, 10:18 AM   #126
蛋撻王子
God of Gamer
功德完滿

註冊日期: Mar 2007
其實活動未開
當初同朋友仔傾都係有個結論

佢好想你用西村艦隊去完成呢個不可能既任務
所以佢要你"只可以"用呢幾架低運艦去打得贏個EVENT
一定會比火力加成比你
但佢又從來無出過先例有裝甲/迴避加成
所以其實都係惡搞
(警戒陣都係好難避晒CUTIN攻擊...)

不過1.44黎講就比預期中低就真....

尋晚解左Z8 Z9

試左幾場
U點反而少出事
但第一潛點
或Z1 Z2空襲點
再之後小鬼陣出事率仲高D= ="

有次過到小鬼陣
就竟然Z4中破變左大破..
好SAD..Z6都未見到

舊 12-07-17, 10:28 AM   #127
碧克

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 小昭Teddy 查看文章
講就易
入王唔係是但一隻戰艦中破大破,就係T不利反航,再唔係就冇著彈放生,有著彈又打幾十,咁既情況點斬
試多幾次?入到王都已經唔知幾多十次
今次情報有幾重要?攻略不外乎果幾種編成,要特效既話選擇仲更加少。
一向都係運game,只不過今次你要靠面過既難關要點多左,變相令最終成功機率低左

其實指定2隻都可以,如果個倍率唔係低到咁既話....我用西村編成時,我無數次著彈打唔入日戰cap又要用不幸姊妹,倍左之後唔係好彩都打唔到似樣既傷害,同核彈組果次比,認真感受唔到有幾有效

今次仲要係7打12

始終夜轉日係煩好多,你倍到DD都日戰有力最尾果刀既話,會變左夜戰時面好少少夜戰boss隨時死左
講係易,所以我做埋出來

海峽姬平A打死
一刀斬

小埋姬日戰第二輪旗艦次打爆,一刀斬

9日完event,總消耗25k油

劍魚打小埋

如果咩都一個運字解釋到,咁我好運咯

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-17, 10:28 AM   #128
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: 蛋撻王子 查看文章
其實活動未開
當初同朋友仔傾都係有個結論

佢好想你用西村艦隊去完成呢個不可能既任務
所以佢要你"只可以"用呢幾架低運艦去打得贏個EVENT
一定會比火力加成比你
但佢又從來無出過先例有裝甲/迴避加成
所以其實都係惡搞
(警戒陣都係好難避晒CUTIN攻擊...)

不過1.44黎講就比預期中低就真....

尋晚解左Z8 Z9

試左幾場
U點反而少出事
但第一潛點
或Z1 Z2空襲點
再之後小鬼陣出事率仲高D= ="

有次過到小鬼陣
就竟然Z4中破變左大破..
好SAD..Z6都未見到
其實大家都預左要用佢地打,但除左時雨,其他人都唔係1線戰力(滿朝都ok既)

舊 12-07-17, 10:38 AM   #129
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
作者: 碧克 查看文章

如果咩都一個運字解釋到,咁我好運咯
so???睇唔到你編成同其他人有乜分別
btw, 勁

此篇文章於 12-07-17 10:51 AM 被 小昭Teddy 編輯。
小昭Teddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-17, 10:52 AM   #130
碧克

引用:
so???睇唔到你編成同其他人有乜分別
你有計過點樣靠陸航削制空可以削到靠2台水戰在峽壞姬搶到空優嘅咪冇分別咯

\  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
舊 12-07-17, 10:59 AM   #131
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
你有計過點樣靠陸航削制空可以削到靠2台水戰在峽壞姬搶到空優嘅咪冇分別咯
so???咁同出面既編成有乜分別???
大把人咁做

舊 12-07-17, 11:15 AM   #132
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
碧克好運就不是第一天,平A斬不是問題,但油彈開支只是我1/4就
雖然我是Event開始的第二天開始打,花了6天便打完就是了

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏:20甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-17, 12:55 PM   #133
碧克

引用:
so???咁同出面既編成有乜分別???
大把人咁做
大把人用岩井爆戰+爆裝一式戰打海峽姬?大把人用劍魚打小埋?
你係覺得個event係抄攻略編成然後擲骰鬥大嘅,我都冇乜好講。

\  /

舊 12-07-17, 01:10 PM   #134
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

用陸航搶制空基本人人都係咁做,我唔會白痴到打左咁多資都係冇空優去斬
你講既只係解決其中一個難題,而亦唔係新鮮野。而令我覺得今次boss難斬既根本唔係呢樣野
定係你有乜野見解覺得你既方法同其他人有決定性既差異令你輕鬆斬到,等我學下野都好
唔好以為人人都係照抄編成無去理解人地個陣亂去打,個個人有既裝備,練度都唔同,打咁耐唔通唔知道點樣去用人地既經驗調整自己既陣咩
當我試過好多次無傷轉日戰,陸航炸剩boss 三百幾血但冇著彈或者打唔入,或者出現T不利,又或者好死唔死對空CI打晒boss既水爆令SS吸唔到火俾boss一砲大破戰艦,咁多可能既意外(事實上亦出現過係我身上好多次),咁都唔係運,我冇乜好講

此篇文章於 12-07-17 01:40 PM 被 小昭Teddy 編輯。
小昭Teddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-17, 01:53 PM   #135
碧克

引用:
用陸航搶制空基本人人都係咁做,我唔會白痴到打左咁多資都係冇空優去斬
你講既只係解決其中一個難題,而亦唔係新鮮野。而令我覺得今次boss難斬既根本唔係呢樣野
定係你有乜野見解覺得你既方法同其他人有決定性既差異令你輕鬆斬到,等我學下野都好
唔好以為人人都係照抄編成無去理解人地個陣亂去打,個個人有既裝備,練度都唔同,打咁耐唔通唔知道點樣去用人地既經驗調整自己既陣咩
有人以為航戰要用水爆幫搶制空結果被打清光搞到只能平A或剩低接觸率,
有人將兩隻戰艦放一六甚至一七位結果成日入boss打少一隻,
有人落齊夜戰三寶而唔知會調轉頭影響警戒陣效果同輸出,
有人打丙唔知落高階陸攻破防無crit會打得差過刮漆,
有人連陸航點幫本隊削制空都唔知。

點解話今次活動最重要係情報收集,係因為要發揮戰力需要嚴謹嘅配置,冇正確嘅情報整理,輕則卡關,重則整個群體卡進度。
今次好明顯嘅體會,係RTA配置甲提用會出事,甲提配置乙丙提用會出事。我同另一位準RTA朋友幫群組內嘅乙丙提執隊時一開始都未掌握到要點用盡降低難度後提供嘅彈性。
有卡關就問人,我好贊成啲朋友盡早貼編成配置出來會診架。
一開始就嗌運滯,我又真係唔識點解釋你擲嘅係1d6,而我果粒係1d10。

\  /

舊 12-07-17, 02:03 PM   #136
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
有人以為航戰要用水爆幫搶制空結果被打清光搞到只能平A或剩低接觸率,
有人將兩隻戰艦放一六甚至一七位結果成日入boss打少一隻,
有人落齊夜戰三寶而唔知會調轉頭影響警戒陣效果同輸出,
有人打丙唔知落高階陸攻破防無crit會打得差過刮漆,
有人連陸航點幫本隊削制空都唔知。

點解話今次活動最重要係情報收集,係因為要發揮戰力需要嚴謹嘅配置,冇正確嘅情報整理,輕則卡關,重則整個群體卡進度。
今次好明顯嘅體會,係RTA配置甲提用會出事,甲提配置乙丙提用會出事。我同另一位準RTA朋友幫群組內嘅乙丙提執隊時一開始都未掌握到要點用盡降低難度後提供嘅彈性。
有卡關就問人,我好贊成啲朋友盡早貼編成配置出來會診架。
一開始就嗌運滯,我又真係唔識點解釋你擲嘅係1d6,而我果粒係1d10。
擺位16,17,12,23都試過晒
唔用水爆我所見既係只有部份人會用,而早期已經好多人講水爆有俾人射光既風險,我亦冇任何一場用水爆
夜戰三寶冇落
削制空已經打左咁多次甲你唔會以為我冇去計掛,尤其我改修主砲為主,之前幾次活動有時人地既編成艦戰有改修,我要去調整陸航去幫制空
So?

舊 12-07-17, 02:16 PM   #137
碧克

引用:
擺位16,17,12,23都試過晒
唔用水爆我所見既係只有部份人會用,而早期已經好多人講水爆有俾人射光既風險,我亦冇任何一場用水爆
夜戰三寶冇落
削制空已經打左咁多次甲你唔會以為我冇去計掛,尤其我改修主砲為主,之前幾次活動有時人地既編成艦戰有改修,我要去調整陸航去幫制空
So?
我全程攻略扶山企一三位,會交替企旗艦刷閃。
AACI裝在時雨身上,剛好得佢有打洞,就插個女神船首像嚇下鬼
道支冇出過,決支在峽姬削血都唔係次次出。
削血試過T不利都打剩幾十血,斬殺同航直頭後面有一砲未發。

我好運,我認架

\  /

舊 12-07-17, 02:25 PM   #138
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
我全程攻略扶山企一三位,會交替企旗艦刷閃。
AACI裝在時雨身上,剛好得佢有打洞,就插個女神船首像嚇下鬼
道支冇出過,決支在峽姬削血都唔係次次出。
削血試過T不利都打剩幾十血,斬殺同航直頭後面有一砲未發。

我好運,我認架
道支感覺上行西村線冇咁重要(反正頭4戰道支作用有限,係夜戰map可以幫下等SS冇咁易大破),志摩線幫手打下Z8我覺得都ok
AACI我有一刻諗過唔用,因為試過幾次抽到T有利2隻戰艦無傷,但打飛機打晒落黎,boss怒轟戰艦....雖然最後都係冇試過唔落AACI

舊 12-07-17, 02:38 PM   #139
碧克

引用:
道支感覺上行西村線冇咁重要(反正頭4戰道支作用有限,係夜戰map可以幫下等SS冇咁易大破),志摩線幫手打下Z8我覺得都ok
AACI我有一刻諗過唔用,因為試過幾次抽到T有利2隻戰艦無傷,但打飛機打晒落黎,boss怒轟戰艦....雖然最後都係冇試過唔落AACI
我用噴爆兼顧制空同攻擊,仲可以打多一輪,其餘用爆戰同陸攻,斬殺先換返每隊一台陸戰。
航空phase冇咁多擊墜,應該會冇咁易俾時雨/滿潮cut清掛a

\  /

舊 12-07-17, 02:44 PM   #140
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
我用噴爆兼顧制空同攻擊,仲可以打多一輪,其餘用爆戰同陸攻,斬殺先換返每隊一台陸戰。
航空phase冇咁多擊墜,應該會冇咁易俾時雨/滿潮cut清掛a
冇咁易,但最衰我次次都出現係有利戰況,而boss又專打戰艦咁
一見到日戰先黎大破戰艦即時爆粗
最慘佢仲要係打仲未攻擊果艘戰艦

舊 12-07-17, 03:36 PM   #141
懶人一個

因為之前洗poi的關係,手上沒斬埋姬和海峽姬時的編成記錄,只能以記憶給出編成,我是西村線斬不到,轉走志摩線後完成的,給個編成出來,參考就算不上,只是交流一下:
筑摩改二:遊撃司令部、3號炮、強風改、3號炮
長門改二:41三連裝炮改、GCFS、夜偵、一式徹甲、25mm三連裝集中配備(補強)
IOWA:MK7*2、夜偵、一式徹甲
荒潮改二:秋月炮*2、見張
霞改二:秋月炮*2、照明彈
阿武隈改二:六連酸、五連酸、見張、女神(補強)
伊13:二式水戰熟練*2、要員

基地航空隊:
海峽姬斬殺時:
一隊:64戰隊、54戰隊、爆裝一式戰、銀河
二隊:三四型*2、二型甲*2

埋姬斬殺時:
一隊:爆裝一式戰、銀河、二型甲、無印一式陸攻
二隊:三四型*2、二型甲*2

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏:20甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-17, 04:09 PM   #142
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

斬殺都帶司令部?

舊 12-07-17, 04:31 PM   #143
懶人一個

引用:
斬殺都帶司令部?
一樣帶,進王率問題

舊 12-07-17, 06:42 PM   #144
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
真心求教, 點解係劍魚

剩睇wiki已跪

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-17, 07:02 PM   #145
碧克

引用:
作者: Corex 查看文章
真心求教, 點解係劍魚

剩睇wiki已跪
一開始用過雙噴爆,在強襲phase直接在空中消失
用劍魚一來平(一組54鋁),二來長年倉管甩晒柴都冇所謂,三來自帶命中比較易成功刮漆。
打丙用劍魚有另一個好處,唔會好似高階陸攻意外破防擦傷打得仲少過刮漆(-10%)。

靠6隊劍魚+2隊99江草/97艦攻熟,次次小埋滿血入日戰都會刮到中破下限起步,先手砲擊一定可以打到大破。

\  /

舊 12-07-17, 07:23 PM   #146
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
聽落去好bug

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-17, 07:26 PM   #147
Chris Redfield
クリス.レッド

註冊日期: May 2005
Nintendo Switch IDSW-1401-0972-8521
3DS Friend Code0173 1380 4358
PSN  IDChris_kyoman
XBox Live Gamertagmsc97msy
打左兩晚甲,試過一次剩33血一次71血,兩次不幸姐妹都係夜戰大破,唔係應該ko到

又一次剩39血,頂

艦娘老婆list
金剛、榛名、大和、Bismarck、扶桑、山城、Iowa、Warspite、大鳳、加賀、Saratoga、Ark Royal、摩耶、羽黑、親王、北上、神通、阿武隈、時雨、夕立、秋月、照月、初月、萩風、鹿島

小弟打機直播link

此篇文章於 12-07-17 09:54 PM 被 Chris Redfield 編輯。
Chris Redfield 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-17, 08:30 PM   #148
懶人一個

http://kancolle.doorblog.jp/archives/52579153.html
冬活主打小澤、栗田艦隊

舊 12-07-17, 09:57 PM   #149
fhdelibird
Insane Gamer
信使鳥/火雞

註冊日期: Jun 2011
Nintendo Switch ID1401-7745-0619
PSN  IDfhdelibird
基地航空隊用劍魚削王血真心佩服佩服
我呢個12甲死蠢,海峽夜棲姬階段只係識0404削血,112112斬殺
噴氣機最大貢獻仲要係炸沉對面戰艦
但係P3陸航最大貢獻都要數到斬殺成功那次,削到對面得番3架飛機
然後我隻大天使時雨對空cut in打走埋,制空權確保
(但係唔落對空cut in我無信心過下路兩點空襲,斬殺三架水戰都係咁話)
來自插件的戰鬥記錄1

彈著? 咪又係連擊...

防空埋護姬階段繼續0404派去王點,黃字橙字出齊而扣得唔多
但頭兩場很神奇地S了,就沒有改派往道中想法了
反正場場都係日戰開始前扣到中破
來自插件的戰鬥記錄2

確保又點? 咪又係搏連擊

斬P3開始扶桑山城都係17咁擺,但對面打你邊隻你控制不了
唔計旗艦補正,擺12都差唔多
我用伊13做肉盾的反而比多個機會埋護姬大破不幸姊妹

要儲鋁啊...
fhdelibird 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-17, 12:31 AM   #150
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
作者: fhdelibird 查看文章
基地航空隊用劍魚削王血真心佩服佩服
我呢個12甲死蠢,海峽夜棲姬階段只係識0404削血,112112斬殺
噴氣機最大貢獻仲要係炸沉對面戰艦
但係P3陸航最大貢獻都要數到斬殺成功那次,削到對面得番3架飛機
然後我隻大天使時雨對空cut in打走埋,制空權確保
(但係唔落對空cut in我無信心過下路兩點空襲,斬殺三架水戰都係咁話)
來自插件的戰鬥記錄1

彈著? 咪又係連擊...

防空埋護姬階段繼續0404派去王點,黃字橙字出齊而扣得唔多
但頭兩場很神奇地S了,就沒有改派往道中想法了
反正場場都係日戰開始前扣到中破
來自插件的戰鬥記錄2

確保又點? 咪又係搏連擊

斬P3開始扶桑山城都係17咁擺,但對面打你邊隻你控制不了
唔計旗艦補正,擺12都差唔多
我用伊13做肉盾的反而比多個機會埋護姬大破不幸姊妹

要儲鋁啊...
唔用SS做肉盾就成隊都有可能打不幸姊妹就算打其他艦都有機會令你夜戰少左攻擊手去清主隊D卒, 點計有SS都係著數d

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「艦隊これくしょん -艦これ-」2016年春活,大發數量夠嗎? VOL.10 Squall-Lucifer PC電腦遊戲討論版 1001 06-10-16 10:56 PM
「艦隊これくしょん -艦これ-」2015年秋刀魚坑爹 VOL.8 Squall-Lucifer PC電腦遊戲討論版 998 01-19-16 07:31 PM
「艦隊これくしょん -艦これ-」 VOL.4 LTKS PC電腦遊戲討論版 1917 04-29-15 12:53 AM
「艦隊これくしょん -艦これ-」秋季活動[渾作戰]開始 VOL.3 LTKS PC電腦遊戲討論版 1104 11-24-14 08:44 PM
「艦隊これくしょん -艦これ-」[武蔵]建造可能 VOL.2 LTKS PC電腦遊戲討論版 1024 08-03-14 04:27 PM

現在的時間是 03:52 PM

手機版 | APP版