Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 08-10-21, 08:19 PM   #1
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
機械keyboard的鍵軸

想修理機械keyboard,但唔知那些鍵軸邊度有賣。

不過首先有另一個問題,唔知機械keyboard的鍵軸有冇統一標準?
會唔會其實係必須交番俾原廠修理?
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-21, 05:02 PM   #2
izumo
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
你點越先 如果係手感不良你肯定可以換軸搞掂就換軸
taobao有得賣。
我之前tao左6粒番來 你如果cherry紅軸唔透明我送1粒俾你都ok。
你用拔鍵帽器拉開睇下軸體咩樣。
保養期內就原廠搞算啦。

一定要有吸錫泵先好整。一定要。
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-21, 01:22 AM   #3
十一月
Game Master

唔慣用淘寶。不過如果只有淘寶可買到,就唯有試試。

我的唔係cherry
壞的形式係有時按了冇反應,但有時按一下就當咗按兩下。
我自己雖然有工具,但搬屋之後亂糟糟唔知質咗去邊,要花D時間搵番出來。
所以如果有店舖代修,都可以考慮。不過當然也視乎價錢。
舊 08-14-21, 11:25 AM   #4
izumo

引用:
作者: 十一月 查看文章
唔慣用淘寶。不過如果只有淘寶可買到,就唯有試試。

我的唔係cherry
壞的形式係有時按了冇反應,但有時按一下就當咗按兩下。
我自己雖然有工具,但搬屋之後亂糟糟唔知質咗去邊,要花D時間搵番出來。
所以如果有店舖代修,都可以考慮。不過當然也視乎價錢。
有冇相睇下咩軸體來
如果係 D HOT PLUG直頭焊都唔洗焊
買番來插上去收工。
舊 08-14-21, 12:09 PM   #5
十一月
Game Master

原來有啲可簡易換軸換軸的。
不過我的只係啲廉價貨。我估唔係你講那種可簡易換軸的。
HP GK100 黑軸 壞了左邊ALT

PHILIPS SKP8405 紅軸 壞了R

可簡易換軸的機械keyboard,有冇邊個牌邊個牌子及型號好介紹?
趁有消費券,唔係太貴的話,都可以考慮買個。
如果係啲鍵唔會發光的就更好。而家越來越多機械keyboard係會發光的,超唔鍾意。不過睇在價錢份上,唯有就範。
另外,啲軸又係唔係要在淘寶買?

此篇文章於 08-14-21 12:18 PM 被 十一月 編輯。
舊 08-14-21, 01:55 PM   #6
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
如果快拆到,直接F2-F4,F6-F12 事旦揾一粒對掉算啦
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-21, 05:25 PM   #7
izumo

2個都發光 我冇透明軸

Vortex 同 keychron 都有出。
Vortex 果隻我見2KF 賣到成1300
我自己隻MIT Filco 無線 都差唔多
個人覺得唔值。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:49 PM

手機版 | APP版