Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 11-09-16, 03:18 PM   #276
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
因為MIUI而永不考慮
我之前都係咁諗

但Philippe Starck既設計真係太正 (我都算係佢既粉絲)

依家當私人機用, 有咩私密資料或ebanking等等用返工作用機既iphone做

我都信唔過miui
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-16, 12:46 PM   #277
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
唔買, 要相信過多年呢個設計就會通街都係

舊 11-10-16, 01:08 PM   #278
Squall-Lucifer
God of Gamer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: X&Y 查看文章
我之前都係咁諗

但Philippe Starck既設計真係太正 (我都算係佢既粉絲)

依家當私人機用, 有咩私密資料或ebanking等等用返工作用機既iphone做

我都信唔過miui
私隱是原因之一,我不喜歡MIUI更大原因是UI太多垃圾、抄iOS太多,和三叔的TouchWiz一樣又肥又腫,都是清水Android適合我多一點。

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏:20甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-16, 01:42 AM   #279
stevenfan
Ultimate Gamer
貧窮神附身

註冊日期: Jan 2007
其實大家有冇平板介紹?
S3到現在連個影都唔見.....

stevenfan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-16, 05:03 PM   #280
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: W!LL 查看文章
粒dac將唔小mp3檔升上神枱
我用近日推出嘅二汶HQCD轉mp3聽都好很正
電量ok, 聽歌都無熱, 係share wifi會暖暖地, 唔敢用黎玩pokemon go
WILE PLAYING PMG ,JUST LITTLE WARM

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-16, 02:19 PM   #281
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003

華為 Mate 9 剛在德國發表時,開價成港幣差不多六千幾,其實真係有點嚇人。當然啦,呢個價錢仲未扣取銷售稅,所以並唔能夠完全作準。終於,Mate 9 水貨今日終於正式抵港,賣價又無想像中咁昂貴,至少版主覺得,都算是一個合理的價錢,到底 Mate 9 第一水賣價幾多呢?下文會講,而版主亦都會在這篇文章中,同大家搶先做個開箱測試,等大家可以更清楚知道,到底呢部 Mate 9 是何方神聖。睇下文啦!

開箱!保留 Mate 8 風格,但手感更佳!

華為 Mate 9 水貨今日抵港,在旺角先達可以找到 4GB RAM + 64GB ROM 的版本,第一水賣價大約為 $5080,呢個價錢,版主覺得又可以接受,唔係話平,但亦不算貴。無嘅,雖然 Mate 9 在外型設計方面,並不能給到我太多的驚喜,不過,佢嘅貴多得佢個 Leica 鏡頭,乜都值啦係唔係先?今代的 Mate 9 同上代最大的唔同,就係主相機用上了垂直的雙鏡頭,其餘的部份俾我感覺上,同 Mate 8 唔差太遠,屏幕比 Mate 8 細左 0.1 吋,但拎上手的手感,就相對更加好揸手。

▲ 開箱!首先可以見到,Mate 9 的包裝盒係黑漆漆的,而正面的下方,會見到有寫住「Leica DUAL CAMERA」的字樣。

▲ 打開個盒,首先你會見到會有部 Mate 9,版主今次開箱的是金色的版本,然後隔離就寫住「HUAWEI DESIGN」。

[img]▲ 掀起面頭果層,你會見到入面有兩個盒。[/img]

▲ 左邊個盒會有支 SIM 卡針、透明保護殼以及說明書。

▲ 而右邊果個盒,則有 USB 線、microUSB to Type-C 轉換器、插頭 (因為係水貨,所以插頭係雙腳頭) 以及耳機。

▲ 睇完盒入面有啲乜嘢跟機配件,係時候睇下部機,首先啦,Mate 9 採用了 5.9 吋 FHD 屏幕。

▲ 望真啲,雙鏡頭之間有寫住「LEICA」,而右側就寫住「SUMMARIT-H 1:2.2 / 27 ASPH」。光圈得 F2.2,網友覺得夠唔夠呢?

Kirin 960 處理器真係有咁勁?Mate 9 跑分軟件試效能

目前香港有的版本,是 4GB RAM + 64GB ROM 的 Mate 9,配備了 Kirin 960 處理器,之前 Huawei 好巴閉咁講到,呢粒處理器無論是 CPU 還是 GPU 效能上,都能夠完勝 Qualcomm S820 / S821 處理器,係唔係真係咁勁?實質的使用感受,版主暫時就無辦法感受到 (因為不是長借),淨係覺得,download 嘢果陣速度好似飛嘅一樣,呢點版主真係可以明顯感受到。不過,目前版主可以借助安兔兔、Basemark ES2.0 Taiji Free 等跑分軟件,睇下呢部 Mate 9 的分數如何,都可以當成是一個參考的指標。即刻睇睇!

▲ 首先係安兔兔,可以見到安兔兔跑分為 127246 分,就咁睇分數,其實並不覺得特別高分,不過可以見到,Mate 9 在 3D 以及 UX 的分數都相當不錯,睇黎 Mate 9 真係改善了 GPU 的問題。

▲ 睇埋 Basemark ES 2.0 Taiji Free,呢個 App 係用來測試手機在玩 3D 遊戲時的效能。滿分為 60 分,Mate 9 得出 61.44 分,爆哂分,即係表示用 Mate 9 玩遊戲,理論上會非常流暢。

▲ 至於 Vellamo 又如何呢?呢隻軟件分為三個部分,分別為瀏覽器、金屬以及多核。瀏覽器方面版主選用了不少人使用的 Google Chrome,得出 7172 呢個非常好的分數,表示用 Chrome 上網的體驗應該會非常順暢!至於金屬以及多核,都是用來測試手機的整體效能,除了金屬部份有少許出乎意料的低之外,多核的表現還是相當不錯。

Leica 雙鏡頭,影相表現如何呢?即刻睇相!

今代的華為 Mate 9,主相機方面改用了雙鏡頭設計,兩個鏡頭之中,一個用上 F2.2 光圈的 2000 萬像素黑白感光元件,而另一個則用上 1200 萬像素 RGB 感光元件,同樣都是有 Leica 認証,理論上在拍攝的時候,白平衡應該能夠有所優化,配合第二個鏡頭,亦能夠有助造出更佳的景深效果。另外,Mate 9 亦具備完善的手動模式 (M Mode),最高可以調校至 30s 的快門速度,用來影車軌、流水效果,非常有用。而 Mate 9 亦跟 P9 一樣,具備「鮮豔色彩」以及「流暢色彩」兩種模式。當然,版主比較喜歡的,是「鮮豔色彩」,感覺上顏色會更飽和。

▲ Mate 9 具備手動模式 (M Mode),你可以按自己的需要,自行調校 ISO、快門、曝光等設定,營造你最喜歡的效果。

▲ 而 Mate 9 亦具備大光圈模式,左圖為關閉是的效果,而右圖是開啟了「大光圈模式」的效果,可以見到,雖然無開到果陣,都會有景深效果,但開啟左之後,會相對明顯左。

小結

版主可以上手測試的時間有限,未能詳細地感受,Mate 9 在實際使用上的效能,只能單純從跑分、相機方面,簡單試玩一下。跑分唔使版主講,都知道 Kirin 960 並不算太差,驚喜的是,Kirin 960 似乎在 GPU 效能上有明顯的提升。而試相部份,版主覺得無論在手機上看,抑或是放到電腦上看,成像質素都不算是太差,是水準之上。而雙鏡頭的作用,更在大光圈模式下,展現出來。唔知網友又點睇呢?

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-16, 02:28 PM   #282
X&Y
Game Master

Nintendo Switch ID5965-4236-9786
引用:
作者: Busconcamp 查看文章
mate9 國內版好似因為google新規定
更新後就唔再自帶google services framework

好彩今次等行貨無出手
舊 11-17-16, 02:43 PM   #283
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
更新後就唔再自帶google services framework

好彩今次等行貨無出手

谷歌新的规定是2016年10月开始执行的,要求中国区版本不允许预制GMS Core(谷歌框架服务),而Gmail等Google应用的运行,需要此框架服务的支持。

所以,目前华为当前正和Google就协议的签订进行谈判,待协议签订后,会第一时间更新手机版本(预装GMS Core)解决此问题,请引导用户关注后续的版本更新。

那这 在这之前发布的android手机版本是可以预置GMS Core(谷歌框架服务),是可以正常使用google应用的。

今日開箱見到係B109SP1版本,可以吾使退

呢個個初始版本,b115同b125都冇google框架

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363

此篇文章於 11-17-16 04:00 PM 被 Busconcamp 編輯。
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-16, 02:01 PM   #284
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:

好彩今次等行貨無出手
大陸牌子出到識飛都無用啦

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-16, 10:45 PM   #285
X&Y
Game Master

XZ釱銀色連10件加埋一大袋唔知用黎做咩既贈品入手
今代銀色既質感真係唔錯
不過相機低光依舊跟唔上時代
舊 01-12-17, 05:01 PM   #286
X&Y
Game Master

HOLD THIS CAT 真心是想自殺的對吧
舊 01-12-17, 07:27 PM   #287
神龍
↘大家比d掌聲

10仔我真係覺得好唔錯嘅
地球人唔賣賬都無辦法

舊 01-12-17, 08:44 PM   #288
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
Nokia會在2月尾在巴塞隆納發佈用S835的旗艦機?

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏:20甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-17, 09:18 PM   #289
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
F... U....咁o既價錢.......

https://www.cool3c.com/article/118207

另外,,,,,,舊年冇機海值得顱...不過一部10仔頂一年真係頂唔到尾.......

http://news.now.com/home/technology/...?newsId=206720

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-17, 09:31 PM   #290
神龍
↘大家比d掌聲

Helio P10, 呢間公c真係喪嘅

舊 01-12-17, 09:38 PM   #291
Eternal Wind
Game Master

註冊日期: Apr 2005
3DS Friend Code1521 7330 2785
無3.5

最驚喜係個價錢

184 944 730 H執行 H光迦梨 H覺光埃 H覺劉備 H紅奧
Eternal Wind 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-17, 11:23 PM   #292
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
牙石爭氣少少啦唔該

雖然格價V20充電盒套裝中

搞乜咁多新機轉用MTK?

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-17, 05:21 PM   #293
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
http://www.yugatech.com/mobile/sony-...ia-xz-premium/
http://www.ubergizmo.com/reviews/son...remium-review/
睇咗幾個報導,都話xz premium轉咗UFS 2.0

Adoptable storage有望? 雖然已經係64GB

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-17, 03:48 PM   #294
RPG
Senior Gamer
食左飯未呀?

註冊日期: Sep 2002
請問是否所有手機既Wifi都係限速144Mbps?
RPG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-17, 04:26 PM   #295
X&Y
Game Master

引用:
作者: RPG 查看文章
請問是否所有手機既Wifi都係限速144Mbps?
nope

要睇行802.11ac/ 802.11n
單天線設計定雙天線mimo設計

雙天線ac 理論極限值係866Mbps
一般高階機都至少433Mbps的了

不過一般就算雙天線ac既實際上最多都只係可以有接近400Mbps既DL
舊 03-20-17, 05:36 PM   #296
綾風祐希
Insane Gamer
東方茅原長門大明神

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDKagefumiYuki
引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
Nokia會在2月尾在巴塞隆納發佈用S835的旗艦機?
結果到3月底都依然冇影

引用:
作者: Reishin 查看文章
死啦,Sony都要到XZP先有……
咁Nokia 8會點

依家一線廠高端Andirod機都好難揀得落手……
Sony個spec 要XZs或者XZP先似樣,屏幕反應就要撞手神(ZU,Z1受害者之一)
LG冇得玩 Custom ROM,除非買歐水;仲有G4壞底板個心理陰影;G6冇得換電就直頭唔考慮……
Google親生,好似身邊有人壞N5X死底板?
Nokia高端國際機依然冇影
HTC,食得ga?
綾風祐希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-17, 05:50 PM   #297
RPG
食左飯未呀?

引用:
nope

要睇行802.11ac/ 802.11n
單天線設計定雙天線mimo設計

雙天線ac 理論極限值係866Mbps
一般高階機都至少433Mbps的了

不過一般就算雙天線ac既實際上最多都只係可以有接近400Mbps既DL

明白,TKS X 10000!

睇黎都係我個寬頻(NETVXXXXOR)唔夠數,話就話同我UP到300,但由朝到晚最多都係得144,
平版同手機都係咁. 平版就舊D,2,3年前既三叔,但手機舊件年至買SXXY既XZ.
舊 03-20-17, 06:01 PM   #298
X&Y
Game Master

引用:

明白,TKS X 10000!

睇黎都係我個寬頻(NETVXXXXOR)唔夠數,話就話同我UP到300,但由朝到晚最多都係得144,
平版同手機都係咁. 平版就舊D,2,3年前既三叔,但手機舊件年至買SXXY既XZ.
用咩router?
似係router係樽頸位
因為XZ唔止144Mbps的
舊 03-21-17, 02:03 AM   #299
RPG
食左飯未呀?

引用:
用咩router?
似係router係樽頸位
因為XZ唔止144Mbps的
TP-Link TL-WR841N 300Mbps, 前日至買,叫左NETXXXXXOR黎CHECK,
睇下佢點講.
舊 03-21-17, 05:32 PM   #300
X&Y
Game Master

引用:
TP-Link TL-WR841N 300Mbps, 前日至買,叫左NETXXXXXOR黎CHECK,
睇下佢點講.
144Mbps係實際測速既速度定係部機顯示既連接速度?

若單頻2.4Ghz 802.11n 既router有144Mbps實際速度的話已交足貨了

想再多既話至少要揀雙頻n或ac既router

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Android 系統/手提/平板 討論區 (十) KTN 手機平板遊戲討論版 1049 03-16-13 03:20 AM
Android 系統/手提/平板 討論區 (九) KTN 手機平板遊戲討論版 1011 01-08-13 08:44 PM
Android 系統/手提/平板 討論區 (八) KTN 手機平板遊戲討論版 1005 08-30-12 04:19 PM
Android 系統/手提/平板 討論區 (七) KTN 手機平板遊戲討論版 1001 06-14-12 01:28 AM
Android 系統/手提/平板 討論區 (六) KTN 手機平板遊戲討論版 1018 04-04-12 04:29 PM

現在的時間是 05:29 PM

手機版 | APP版