Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機平板遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 01-08-13, 09:11 PM   #1
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
Android 系統/手提/平板 討論區 (十)

官方網站
http://www.android.com/
https://play.google.com/store

情報網站

http://forum.xda-developers.com/index.php
http://www.android-hk.com
http://www.android-apk.com/
http://www.androidnoodles.com/
http://andronavi.com/
http://www.droid-life.com/

Google Calendar Sync (Sync Outlook <> GMail Calendar)
http://www.google.com/sync/pc.html
GO Contact Sync (Sync Outlook <> GMail Contact)
http://www.webgear.co.nz/Products/GOContactSync.aspx

可以好似平日用KEYBOARD入曬中英數b
倉+速混合版 (一個搞掂)
https://play.google.com/store/apps/d...=search_result

淨倉頡
https://market.android.com/details?i...VLZXlib2FyZCJd
淨速成
https://market.android.com/details?i...=search_result

舊 01-08-13, 09:56 PM   #2
now_loading
God of Gamer
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
NEXUS Q => ASUS QUBE

笑鳥...

此篇文章於 01-08-13 10:03 PM 被 now_loading 編輯。
now_loading 目前離線  
舊 01-08-13, 10:24 PM   #3
KTN
~♡

死心不息,但OS真係改得唔好
華碩今次會不會做砲灰,N7既附帶條件

其實應該連埋HDTV TUNER
成本可能多啲,但如果一隻ALL IN ONE包曬+GOOGLE親生
反而令用家一個介面同時做到真係SMART HDTV唔駛跳來跳去...
咁反而有機會吸到客,始終TV係一個家庭為主導,有唔同LV既用戶
從最基本包曬啲人,然後再滿足埋更大需求用家,大包圍先有意思...隻野而家咁太小眾...

此篇文章於 01-08-13 10:32 PM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線  
舊 01-08-13, 10:47 PM   #4
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
引用:
作者: KTN 查看文章
死心不息,但OS真係改得唔好
華碩今次會不會做砲灰,N7既附帶條件

其實應該連埋HDTV TUNER
成本可能多啲,但如果一隻ALL IN ONE包曬+GOOGLE親生
反而令用家一個介面同時做到真係SMART HDTV唔駛跳來跳去...
咁反而有機會吸到客,始終TV係一個家庭為主導,有唔同LV既用戶
從最基本包曬啲人,然後再滿足埋更大需求用家,大包圍先有意思...隻野而家咁太小眾...
咁google會貼好多錢
唔貼得多就會賣太貴, 大眾一定唔買

由隻q收皮個日已經知google唔肯貼太多, 呢round試下水溫

舊 01-08-13, 10:48 PM   #5
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
兩粒都真係好似使徒

如果support埋miracast, airplay我會有d興趣
X&Y 目前離線  
舊 01-08-13, 11:03 PM   #6
KTN
~♡

隻Q就明顯係政治產物,唔死就假,跟本就成本無視失控之作
ASUS食死猫,N7+頭骨

由GOOGLE TV開始GOOGLE已經一路錯失SMART TV既市場機會
而家用電視既,有邊個唔係開始將SMARTPHONE個種概念
套用到想可以做到HDTV+SMART OS+INTERNET統合式操作
係多數用家跟本眼殘唔識分畫汁真好壞下,使用既改變先係電視既賣點...
科技既進步,已經唔係單純賣4K既世界,我信一部屈機既電視功能(當然成本平衡)
肯定好賣過4K,一味加PIXEL既電視

此篇文章於 01-08-13 11:06 PM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線  
舊 01-09-13, 01:33 AM   #7
神龍
↘大家比d掌聲

引用:
作者: KTN 查看文章
隻Q就明顯係政治產物,唔死就假,跟本就成本無視失控之作
ASUS食死猫,N7+頭骨

由GOOGLE TV開始GOOGLE已經一路錯失SMART TV既市場機會
而家用電視既,有邊個唔係開始將SMARTPHONE個種概念
套用到想可以做到HDTV+SMART OS+INTERNET統合式操作

係多數用家跟本眼殘唔識分畫汁真好壞下,使用既改變先係電視既賣點...
科技既進步,已經唔係單純賣4K既世界,我信一部屈機既電視功能(當然成本平衡)
肯定好賣過4K,一味加PIXEL既電視
早排先有調查話tv入面嘅os/apps使用率極低下
大眾早就習慣咗電話還電話, 電腦還電腦嘅操作方式
要改變個使用習慣, 還不如按一下個轉input將部電視轉返去電腦嚟做嚟得簡單

睇睇下片, 電視個os嘅skype有人叫你, 你會係電視到叫出個個畫面睇?
我諗拎起部同樣login嘅電話會直接好多

而且消費者大部份就算理解唔到咩係畫質好壞, 都重係會用佢地認知嘅畫質去揀貨

一定唔係啦
你個功能再smart賣價再再再等比下降都好
係現時嚟講都唔會好賣得過同樣等比下降係咁加PIXEL既電視/mon

舊 01-09-13, 01:36 AM   #8
神龍
↘大家比d掌聲

再講, google錯失咗咩機會?
呢個市場根本無人可以話係成功過, apple tv個整合夠晒高
係mac用家入面一樣唔係賣得好

舊 01-09-13, 07:25 AM   #9
KTN
~♡

當然唔係指無神神會彈個SKYPE出來
而係除左看電視之外,想要看internet或
做其他野時可以直接同一介面轉過去
從來唔係指一個user會走去multi tasking~
搵部電視玩到windows咁
係一個統合介面做大包圍遠遠好過你拆開幾十件野去做
而係要做到一件野返到屋企一開電視唔洗諗tv<>av轉input
部機仔做到唔駛熄,歸家開著部電視,諗都唔會諗就係佢
(或者再長遠係間間廠好似電話出android咁電視bultin "google os")
我講既其實係高度螎合

4k係賣點,單純既賣點之一
但做到螎合度高時就會好似而家咁
啲低能會揀買電視時會用LED TV呢個字去取代LCD
即使佢地跟本唔理解乜叫LED,潛而默化既既念就好似啲SD>HD>4K咁
只要你比到啲用家一個基本既念,有"google"既tv=基本電視功能時,咁先有得講

apple試試下,google跟住去試,但又係唔落力
呢幾年google人做佢做又唔及以往夠膽試多啲野
而家google已經唔係當年既google

舊 01-09-13, 09:39 AM   #10
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
我覺得係差個market既配合姐
例如所有三叔高階自動內置google tv功能a

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線  
舊 01-09-13, 10:12 AM   #11
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
又平板又手機又電腦 (可以去駁電視)
又點會用電視搞咁多野丫(patpat痕先搞下,唔會長用)

安心睇電視,收費電視的節目等!!!

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線  
舊 01-09-13, 10:21 AM   #12
now_loading
VanHelsing

我自己就如果部電視可以直接爽快行平板的apps, 加上有LG 個隻可當mouse 的remote, 我一定會用多..
但唔會用黎打Android game, 最實際的是youtube, 上網, skydrive, pps...

而且我都覺得大市場行smart TV 實際過行4K
舊 01-09-13, 12:10 PM   #13
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: diabloex 查看文章
我自己就如果部電視可以直接爽快行平板的apps, 加上有LG 個隻可當mouse 的remote, 我一定會用多..
但唔會用黎打Android game, 最實際的是youtube, 上網, skydrive, pps...

而且我都覺得大市場行smart TV 實際過行4K
即係win8 table 加電視能力 ,但唔會睇cctvbJ2now.....

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線  
舊 01-09-13, 12:30 PM   #14
now_loading
VanHelsing

引用:
作者: B|WINS 查看文章
即係win8 table 加電視能力 ,但唔會睇cctvbJ2now.....
咁又唔算, 應該係N10 TV版
估計XBox 720+Kinect 2 已經係Windows 8 lite TV 版
舊 01-09-13, 01:16 PM   #15
now_loading
VanHelsing

除左聯想個logo 外, 幾like 呢個比IP5 更薄的 war machine

引用:
http://chinese.engadget.com/2013/01/...nese-hands-on/
Lenovo K900 發佈,首款 Intel Clover Trail+ 手機,配備 5.5 吋 1080p 螢幕及 1,300 萬像素鏡頭

首部使用 Intel Clover Trail+ 處理器的 Android 手機 - K900。這款手機採用不銹鋼合金加聚碳酸酯的材質,僅 162g 重,厚 6.9mm,較去年使用 Intel Medfield 平台的 K800 好了不少。主要規格方面,K900 處理器達到 2Ghz、擁有 2GB RAM 及 16GB 的儲存空間、擁有5.5 吋 1080p IPS 400ppi 螢幕,使用 Gorilla Glass 2 玻璃,配備 1,300 萬像素 F1.8 光圈鏡頭、雙 LED 閃光燈及 88 度廣角前置鏡頭。

舊 01-09-13, 02:56 PM   #16
神龍
↘大家比d掌聲

你不如講係你要咩功能係電腦做唔到但你幻想中嘅整合型TV係做到

你要嘅所謂整合即係要一部長開, 低功耗, 有tv功能嘅電腦
換言之你要嘅係有tv功能嘅電腦, 而唔係一部有電腦功能嘅tv,
tv呢2個字, 係下個網絡世代嚟講終歸只係附屬品, tv始終只一個好大嘅mon

當你feel到佢高度整合, 你只會覺得自己用緊嘅係電腦

無論點講tv嘅遙控器唔會比得上傳統嘅mouse kb, 一定無咁方便
又或者咁講:你想拎住個遙控嚟做到d乜?
lg呢鑊亦意識到呢樣野, 所以出件咁嘅遙控器
但現實係呢件野充其量只可以取代mouse十秒, 要你拎起凌空當wii咁長fing, 我諗無一個用家試完唔會話傻仔, 正如樓上講用skype youtube, internet
你最後都係要拎返起個keyboard打字
新世代嘅輸入方式, 100%唔會係遙控器

而我嘅結論就係, 呢種所謂smart tv, 只係for舊世代唔識用電腦, 淨係識按下apps fing下嘅人, 作為簡單操作低學習門檻而存在一時

當佢發展到可以完全係嘈雜環境辨識到我把聲, 我嘅命令同我嘅要求個陣再嚟講
但相信到時我對住嘅係一部電腦, 唔係咩smart tv

舊 01-09-13, 02:56 PM   #17
神龍
↘大家比d掌聲

引用:
除左聯想個logo 外, 幾like 呢個比IP5 更薄的 war machine
一個招牌設計係會害死人, 完全個隻

舊 01-09-13, 05:46 PM   #18
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
等吾到XZ出部垃圾*** 9003 就死左, 仲要冇晒D DATA, 頂佢個制.

舊 01-09-13, 06:07 PM   #19
真十人€
Game Master

PSN  IDhokcjp
部Lenovo K900個四個螺絲位。。。特登咁設計?

真十人€ 目前離線  
舊 01-09-13, 08:45 PM   #20
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
個logo好嘔心,轉做HTC就好啦

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線  
舊 01-09-13, 08:55 PM   #21
李某人
Game Master
初心者

註冊日期: Jun 2004
Whatsapp support in-app purchase, 真的要開始收錢了...?

人類因為別人幸福而自己也感到幸福這種事,只不過是望梅止渴而已。
李某人 目前離線  
舊 01-09-13, 09:05 PM   #22
TOAKO X
Game Master
俺の嫁↘

註冊日期: Aug 2003
3DS Friend Code0130 2610 0823
PSN  IDtoako
XBox Live Gamertagtoako
無咩問題
大不了咪用返LINE/TAKL

OTL……
TOAKO X 目前離線  
舊 01-09-13, 10:05 PM   #23
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
Android Smart-Oven
http://www.androidcentral.com/mitts-...y-android-oven

enishi 目前離線  
舊 01-09-13, 10:24 PM   #24
sgouki
gakky奸爸dee

若果最尾果個係差座就弱雞左D喎, 最少都好似ION 果隻啦!

舊 01-09-13, 10:53 PM   #25
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: TOAKO X 查看文章
無咩問題
大不了咪用返LINE/TAKL
一向都鍾意用Line

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線  
關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Android 系統/手提/平板 討論區 (九) KTN 手機平板遊戲討論版 1011 01-08-13 08:44 PM
Android 系統/手提/平板 討論區 (八) KTN 手機平板遊戲討論版 1005 08-30-12 04:19 PM
Android 系統/手提/平板 討論區 (七) KTN 手機平板遊戲討論版 1001 06-14-12 01:28 AM
Android 系統/手提/平板 討論區 (六) KTN 手機平板遊戲討論版 1018 04-04-12 04:29 PM
Android 系統/手提/平板 討論區 (三) KTN 手機平板遊戲討論版 1009 09-23-11 02:56 PM

現在的時間是 06:36 PM

手機版 | APP版