Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-02-15, 05:09 PM   #701
利家
Game Master

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 比卡SP 查看文章
唔知點解真係異常地萌個女主角既我有冇同伴?
高達歷上唔計フミたん好少有地

起初我好反感架
第一集唔知咩事畫車頭燈畫得好誇張
仲要著件白t shirt入男人堆(仲要唔怕死漫漫行)
大佬,這裡個個都想死係大歐派度架
冇俾人是一件奇怪既事

第2集開始開始冇咁光蘇餅
而家係十分順眼

舊 11-02-15, 05:11 PM   #702
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 利家 查看文章
冇俾人是一件奇怪既事
同感, 所以呢個係好科幻嘅作品~

舊 11-02-15, 05:41 PM   #703
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
[亂諗廿四] 呢部同以前好多講戰爭嘅高達作品好唔同(啫係G, GBF 同 GBFT 除外):

佢哋唔係平民捲入(大時代)戰爭, 結果用一機一艦嬴晒: 0079, Z, ZZ, UC, V, X, SEED, AGE

或者主角係軍人參與戰爭: 馬反, S, 0083, 08 Team, SEED-D, AGE

唔係就根本係(好正義嘅)恐怖份子: W, 00

或由平民視點出發: 0080、Turn-A

而鐵孤? 搵食啫! 你用鎗炮嚟搞我, 我咪用鎗炮自保~ 可能就因為係咁直接咁「生活化」, 無乜懶大義凜然, 所以好有新鮮實在感
生活化?
x?
主角有諗過賣埋部機添

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-15, 06:31 PM   #704
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
人地做童兵又唔係強X魔,你地個個想到人咁架。人家是專業收錢做野,賣命的說。
雖然我唔怕除會有出大小姐無慘本的可能……

舊 11-02-15, 06:34 PM   #705
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
引用:
http://www.cgscorp.jp/
C.G.S. サイト現在閲覧不可。
C.G.S. Archive
http://www.g-tekketsu.com/sp/cgs.php

「機動戦士ガンダム 鉄血のオルフェンズ」公式HPを更新!
引用:
公式サイトにて下記情報を公開しました!

【World】
Character Chart の情報を更新
http://g-tekketsu.com/world/index.html
【Story】
第5話「赤い空の向こう」 の情報を追加
http://g-tekketsu.com/story/index.php
【Character】
三日月・オーガス の情報を更新
昭弘・アルトランド の情報を更新
http://g-tekketsu.com/character/index.html
【Mobile Suit】
ガンダム・バルバトス の情報を更新
グレイズ(アーレス所属機 ) の情報を追加
イサリビ の情報を追加
http://g-tekketsu.com/ms/index.html

三日月たちの位置

supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-15, 07:29 PM   #706
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: Sito 查看文章
三日月招招攻擊駕駛倉,這是真正的戰鬥,削人棍什麼的是科幻情節
因為佢心諗如果奪取到機體就可以拎來做肥料

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-15, 07:29 PM   #707
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
今集打得好睇,但啲作畫真係KEEP唔到
機人戰可唔可以畫好啲吖
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-15, 08:02 PM   #708
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: LR猫 查看文章
生活化?
x?
主角有諗過賣埋部機添
請留意引號使用中~ 啫係話班友唔係食飽「無憂米」,無咩好偉大嘅理想(起碼而家無),亦唔係任性嘅死小孩,只係為咗要生存落去,同同伴食到下一餐飯

實情係CGS班成人掘到部巴巴托斯,一心諗住用嚟當發電機,唔係爐嘅部份就拎去當廢鐵賣,無諗過用嚟戰鬥用。

此篇文章於 11-02-15 08:07 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-15, 08:07 PM   #709
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Sito 查看文章
三日月招招攻擊駕駛倉,這是真正的戰鬥,削人棍什麼的是科幻情節
一嘢過直接了當,唔好玩對手,唔好嘥時間,尤其以寡敵眾嘅情況下,真係畀你咁多時間耍帥咩!

舊 11-02-15, 08:26 PM   #710
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
一嘢過直接了當,唔好玩對手,唔好嘥時間,尤其以寡敵眾嘅情況下,真係畀你咁多時間耍帥咩!
同樣講唔想殺人,W五子係真係殺到厭,就算自己會死都唔想再殺,但某艦d人根本只係唔想整污糟自己隻手

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-15, 08:51 PM   #711
肉羊哩咖
griffin611

05 (烤魚版補完):
1. 短褲黑絲?!居然走漏眼!(作畫又崩壞)
2. 三日月嘅廻避率之高,可謂高達駕駛員中數一數二(又加入機戰喇)估唔到昭弘技術咁好,原來佢係無「觸鬚」《- (更正)係部機無「觸鬚」
3. 高達,這名字在歷史上數次出現,都對人類影響深遠 -- 真係UC紀元後續?!
4. 點解成部MS運咗上太空梭都無人知嘅?!咁支炮又早啲拎出嚟用?又用支大棍(?)諗住今次會出刀添
5. 一心想報仇而被無視,無咩畀呢樣更侮辱~ (黑化黑化快黑化)
6. 納米裝甲真係好硬,但要打咁多炮先會爆,唔可以用更大支嘅炮咩?
7. 兩位監察官啲戰鬥觸角真係一流,點知三日月嘅本能都唔差。

補充:女僕未必係鬼,今話開頭佢察覺到大小姐起咗身之後都安心繼續瞓落去,若果係鬼實跟到實以便監視

此篇文章於 11-02-15 09:58 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 11-02-15, 09:09 PM   #712
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
05 (烤魚版補完):
2. 三日月嘅廻避率之高,可謂高達駕駛員中數一數二(又加入機戰喇)估唔到昭弘技術咁好,原來佢係無「觸鬚」
佢應該唔係無「觸鬚」,而係佢部機唔支援呢個system
因為唔人道啲新型MS唔用呢個system

引用:
實情係CGS班成人掘到部巴巴托斯,一心諗住用嚟當發電機,唔係爐嘅部份就拎去當廢鐵賣,無諗過用嚟戰鬥用。
一部只係支援「觸鬚」system嘅舊機,一軍啲人渣唔到,佢地又點會放心比班細嘅渣MS
對於CGS嚟講,唔係無諗過,而係用唔着

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-15, 09:16 PM   #713
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 神龍 查看文章
op一開頭部高達, 每次加parts佢都會跟住加
果然~~~

此篇文章於 11-02-15 09:22 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 11-02-15, 09:25 PM   #714
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: LR猫 查看文章
佢應該唔係無「觸鬚」,而係佢部機唔支援呢個system
因為唔人道啲新型MS唔用呢個system

一部只係支援「觸鬚」system嘅舊機,一軍啲人渣唔到,佢地又點會放心比班細嘅渣MS
對於CGS嚟講,唔係無諗過,而係用唔着
真係食懵咗,唔記得咗加拉爾/末日號角啲MS根本無裝阿賴耶識系統,所以無得發揮第8感(誤)

舊 11-02-15, 10:33 PM   #715
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
唔止,OP個紋章仲變左鐵華團...
目前睇我覺得放大叔返去最大獲既係肥仔無帶家人走
即係如果末日號角班人可以係大叔口中知道鐵華團既參謀背景係咩、有個咁既弱點
只要佢地無恥少少就可以去火星送晒佢老母同小蘿莉黎要脅鐵華團....
而作為火星領主既公爵因為壓根就唔想個女搞咁多野,就算佢地去捉人都只會幫手而唔會反對

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-15, 11:00 PM   #716
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
司令死左應該唔會用卑劣手段喇

今集宇宙戰始終冇地面戰咁有迫力
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-15, 11:08 PM   #717
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
嚴重的素材不足

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-15, 11:37 PM   #718
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
引用:
作者: 真!DC 查看文章
司令死左應該唔會用卑劣手段喇

今集宇宙戰始終冇地面戰咁有迫力
由手機版發出
蘿莉控都係想搶人呢點依舊不變

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-15, 12:21 AM   #719
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
會想捉一個妙齡少女作政治目的使用既人究竟會唔會用卑劣手段呢點就真係可圈可點啦

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-15, 07:51 AM   #720
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: 風音 查看文章
蘿莉控都係想搶人呢點依舊不變
司令就想殺人製造動亂局面R著數
蘿莉控就想捉人控制佢平息獨立運動
目的同手段唔同左架
由手機版發出
舊 11-03-15, 08:24 AM   #721
肉羊哩咖
griffin611

唔知, 不過班監察官似傳統軍人多啲, 好鬥但唔多玩戰場外嘅手段;

二來第一話講過, 原本預計去地球一趟來回都起碼5個月, 而家鐵華團要走隱敝路線, 加拉爾號角真係要玩人質牌就要快, 要調頭要好鬼死耐, 時間亦唔見對任何一邊有利

最弊係, 宇宙空間長程通訊極困難(見第一話), 你捉咗人質而通知唔到澳加一行人都無用, 而死鬼司令就利用呢點欺上瞞下

所以目前最有可能係監察官會二仔底--死跟, 用白兵戰上船捉人

不過反正仲有其他勢力設定好, 等住無耐介入(仲有兩部高達骨架), 反正加拉爾號角好似講到咁上下, 下回文戲, 等牛仔男出場~

=====
到目前維止, 製作群好似定好晒要講啲乜, 個世界係點, 所以個故明快有條理, 少犯駁咁, 唔知會唔會中間變 -- 有冇收視數字?

=====
老賊(唔加個死字好畀面喇)好鍾意玩「政治偶像」呢味(意淫?), 搞到連W都學咗佢呢套, 不過係得梟博士似樣, 除咗有個人魅力之外, 亦講到佢班目標想聽嘅嘢, 政治力就~ 反而呢套大少姐有多少少似政治家, 起碼係「進步派」嘅, 不過睇落去先 -- 電視姬? 有名你叫, 佢個女傭仲叻過佢, 算罷喇~

此篇文章於 11-03-15 08:32 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 11-03-15, 09:01 AM   #722
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: 利家 查看文章
起初我好反感架
第一集唔知咩事畫車頭燈畫得好誇張
仲要著件白t shirt入男人堆(仲要唔怕死漫漫行)
冇俾人是一件奇怪既事

第2集開始開始冇咁光蘇餅
而家係十分順眼
話曬係你老細最多味幻想下點會做d乜野
睇少d薄本啦
由手機版發出
舊 11-03-15, 09:07 AM   #723
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
唔知, 不過班監察官似傳統軍人多啲, 好鬥但唔多玩戰場外嘅手段;

二來第一話講過, 原本預計去地球一趟來回都起碼5個月, 而家鐵華團要走隱敝路線, 加拉爾號角真係要玩人質牌就要快, 要調頭要好鬼死耐, 時間亦唔見對任何一邊有利

最弊係, 宇宙空間長程通訊極困難(見第一話), 你捉咗人質而通知唔到澳加一行人都無用, 而死鬼司令就利用呢點欺上瞞下

所以目前最有可能係監察官會二仔底--死跟, 用白兵戰上船捉人

不過反正仲有其他勢力設定好, 等住無耐介入(仲有兩部高達骨架), 反正加拉爾號角好似講到咁上下, 下回文戲, 等牛仔男出場~

=====
到目前維止, 製作群好似定好晒要講啲乜, 個世界係點, 所以個故明快有條理, 少犯駁咁, 唔知會唔會中間變 -- 有冇收視數字?

=====
老賊(唔加個死字好畀面喇)好鍾意玩「政治偶像」呢味(意淫?), 搞到連W都學咗佢呢套, 不過係得梟博士似樣, 除咗有個人魅力之外, 亦講到佢班目標想聽嘅嘢, 政治力就~ 反而呢套大少姐有多少少似政治家, 起碼係「進步派」嘅, 不過睇落去先 -- 電視姬? 有名你叫, 佢個女傭仲叻過佢, 算罷喇~

收視已經破左X同AGE既最低紀錄
不過模型好似賣得仲OK所以暫時應該萌大奶
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-15, 09:44 AM   #724
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: kev00269270 查看文章
收視已經破左X同AGE既最低紀錄
不過模型好似賣得仲OK所以暫時應該萌大奶
星期日累事
等佢變深夜番~

(正面啲) AGE長期山積+低收都仲頂到, 要有信心!

此篇文章於 11-03-15 10:18 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 11-03-15, 09:57 AM   #725
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
作者: 真!DC 查看文章
話曬係你老細最多味幻想下點會做d乜野
睇少d薄本啦
由手機版發出
+1
正所謂飽暖先會思,家陣搵朝唔得晚,邊得閒諗繁殖既事
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
Gundam, 機動戦士ガンダム 鉄血のオルフェンズ, 鐵血孤兒

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 監督:水島精二 X 脚本:虚淵玄 新作映画「楽園追放」11月15日公開決定!丨東映アニメーション制作 money 日本動漫畫討論版 93 01-27-24 04:49 PM
[動畫] あの花スタッフ最新作「心が叫びたがってるんだ」9月19日公開丨監督:長井龍雪 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 129 11-28-19 05:23 PM
[動畫] 「天体のメソッド」総合THREAD丨原案・脚本 久弥直樹 money 日本動漫畫討論版 113 10-30-19 03:32 PM
[動畫] 「乱歩奇譚 Game of Laplace」#01「人間椅子(前編)」丨監督:岸誠二 脚本:上江洲誠 money 日本動漫畫討論版 70 09-19-15 02:26 PM
[動畫] 「UN-GO」第1話「舞踏会の殺人」丨水島精二監督 會川昇脚本 ボンズ制作 money 日本動漫畫討論版 23 11-20-11 12:30 PM

現在的時間是 01:19 AM

手機版 | APP版