Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-24-14, 02:12 PM   #1126
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
有冇邊位原作派可以講解下呢套小說好睇在邊
動畫唔好提,劇情太垃圾,我相信應該係製作組之過,除非佢地真係已經忠於原著有出現既劇情表達
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-14, 02:21 PM   #1127
FREDDY@o@
God of Gamer

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
根本套野名大於實, 角川宣傳太勁, 令人覺得故事好正
以一般打飛機小說來講係OK的, 夠中二又夠爽, 但絕對唔係吹到咁神. 小說九校幾好睇的(當然人人口味不同), 只能講製作組太廢, 動畫我已經係飛住睇, 但已經搵到唔少甩漏/ 錯誤

舊 06-24-14, 02:28 PM   #1128
teealpha

引用:
作者: FREDDY@o@ 查看文章
根本套野名大於實, 角川宣傳太勁, 令人覺得故事好正
以一般打飛機小說來講係OK的, 夠中二又夠爽, 但絕對唔係吹到咁神. 小說九校幾好睇的(當然人人口味不同), 只能講製作組太廢, 動畫我已經係飛住睇, 但已經搵到唔少甩漏/ 錯誤
當年如果唔係角川響條書腰紙度話川原礫推薦的話我絕對唔會中計囉
定係我都係同D唔識魔法既觀眾一樣咁…嘩!好勁,不過我理解唔到佢寫緊乜,所以睇落似係純粹既打飛機
舊 06-24-14, 02:28 PM   #1129
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: teealpha 查看文章
有冇邊位原作派可以講解下呢套小說好睇在邊
動畫唔好提,劇情太垃圾,我相信應該係製作組之過,除非佢地真係已經忠於原著有出現既劇情表達
前會長賣萌 賣小惡魔
雪在小說無咁病嬌精神病的 (起碼不會在門外偷聽先)
deep snow
幹比古的戀情
花音被打臉(我討厭這女人)
紅鳥和他親友被打臉
等睇艾莉卡被打臉/死
看小動物進攻哥哥/機械女僕-愛的宣言)
十文字 x 達也 (┌┌(┌^o^)┐ < 不可拆,不可逆
deep snow

大約是咁
其實無人當過佢大作
只是某一人的反論點太好笑就鬧人有無腦 先出聲

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-14, 02:38 PM   #1130
teealpha

引用:
作者: pet3 查看文章
前會長賣萌 賣小惡魔
雪在小說無咁病嬌精神病的 (起碼不會在門外偷聽先)
deep snow
幹比古的戀情
花音被打臉(我討厭這女人)
紅鳥和他親友被打臉
等睇艾莉卡被打臉/死
看小動物進攻哥哥/機械女僕-愛的宣言)
deep snow

大約是咁
其實無人當過佢大作
只是某一人的反論點太好笑就鬧人有無腦 先出聲
要拖幾多期先開始有呢D劇情…

老實講,如果主線係睇幹比古奮鬥史而唔係上帝救世的話我相信冇咁多人反響…神就應該行埋一邊做神視點而唔應該自己落場虐菜囉

角川煲到佢大作咁囉,即係千錯萬錯又係角川錯,佐島飛機係無罪
舊 06-24-14, 02:46 PM   #1131
FREDDY@o@

引用:
當年如果唔係角川響條書腰紙度話川原礫推薦的話我絕對唔會中計囉
定係我都係同D唔識魔法既觀眾一樣咁…嘩!好勁,不過我理解唔到佢寫緊乜,所以睇落似係純粹既打飛機
所謂推薦一向都唔可信... 老細叫川原推薦, 唔通唔推咩

舊 06-24-14, 02:54 PM   #1132
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
個人而言,呢套野仲恐怖過魔法戰爭…
開幕無雙都算,過程真係短到哩…好似無戰鬥過一樣。

此篇文章於 06-24-14 03:11 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-14, 03:27 PM   #1133
pet3
The One

引用:
要拖幾多期先開始有呢D劇情…

老實講,如果主線係睇幹比古奮鬥史而唔係上帝救世的話我相信冇咁多人反響…神就應該行埋一邊做神視點而唔應該自己落場虐菜囉

角川煲到佢大作咁囉,即係千錯萬錯又係角川錯,佐島飛機係無罪
其實9校戰後半 幹比古一直有劇情的 (去到打美國戰就無計啦,達也都比人炸斷手,如果中頭連哥哥都死)

紅鳥和他親友被打臉 =小說4期 (動畫就快)
花音被打臉 下一篇開始 我要睇你男朋友爆掉下半身 就死時你崩潰!!
幹比古的戀情 -進行中
前會長賣萌 賣小惡魔 小說期期有 動畫全刪 (動畫已經無意義!!!
等睇艾莉卡被打臉/死 (我都等緊)
看小動物進攻哥哥/機械女僕-愛的宣言 (小說十期到 ....反正動畫就算2期也會全cut吧)

deep snow

同人

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
舊 06-24-14, 03:51 PM   #1134
leungky1

註冊日期: Jul 2009
引用:
動畫staff都無認真睇過本書
典型只依劇本行事,不問其他嘅做法
Madhouse前幾套好似都係咁死
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-14, 03:59 PM   #1135
pet3
The One

引用:
作者: leungky1 查看文章
典型只依劇本行事,不問其他嘅做法
Madhouse前幾套好似都係咁死
他連香菜射擊賽 都錯
又把所有香菜主場cut 哂

深雪病嬌嚴重化

最後 我只是為了看聲優

FGO 目標預算
舊 06-24-14, 04:46 PM   #1136
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
這一刻我深深感受到被人欺騙左……

舊 06-24-14, 04:48 PM   #1137
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 尼路 查看文章
這一刻我深深感受到被人欺騙左……
這就是人生

舊 06-24-14, 04:56 PM   #1138
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
成套野賣點

真由美,花澤
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-14, 05:20 PM   #1139
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
又將個責任推落動畫製作組

依一類笑笑yy作劇本做成動畫後就會更特顯出本身既缺點(應該話我睇唔出原作有任何優點或長處

明明madhouse已經好努力削減緊原作既低能度

呀,都唔係

起碼依邊d男配角待遇仲好過sao果邊少少先(笑

英國說大家抱團死

此篇文章於 06-24-14 05:22 PM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-14, 05:36 PM   #1140
leungky1

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: 細路翔 查看文章

依一類笑笑yy作劇本做成動畫後就會更特顯出本身既缺點(應該話我睇唔出原作有任何優點或長處

呀,都唔係

我覺得劇本處理同SAO只係累鬥累……

當然以同一班人剪輯嚟講,成件事無好過嘅原因確實係原作唔夠優點

明明隔離777都無事~
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-14, 05:51 PM   #1141
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

舊 06-24-14, 07:09 PM   #1142
FREDDY@o@

引用:
作者: 細路翔 查看文章

呀,都唔係

製作組亂cut內容, 甚至錯誤解讀原作, 變左係削減原作低能度
以YY作品來講我覺得ok ga, 睇得幾開心幾爽(森崎), 咁我唔知你有無睇過原作啦....

我係度比較原作同動畫, 係我既錯, 投降了

舊 06-24-14, 09:37 PM   #1143
pet3
The One

引用:
製作組亂cut內容, 甚至錯誤解讀原作, 變左係削減原作低能度
以YY作品來講我覺得ok ga, 睇得幾開心幾爽(森崎), 咁我唔知你有無睇過原作啦....

我係度比較原作同動畫, 係我既錯, 投降了
有睇小說就不會對預賽果場只是打路人都咁大意見啦

FGO 目標預算
舊 06-25-14, 09:47 AM   #1144
神人ではない!新人だ

引用:
有睇小說就不會對預賽果場只是打路人都咁大意見啦
其實在下幾唔明既係點解用咁長時間打路人,個感覺好似睇集集都齋虐待嘰嘰冇怪人出現既幪面超人咁…

舊 06-25-14, 10:16 AM   #1145
pet3
The One

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實在下幾唔明既係點解用咁長時間打路人,個感覺好似睇集集都齋虐待嘰嘰冇怪人出現既幪面超人咁…
小說都只是幾頁就完的預賽
動畫用幾分鐘做

上集玩具又係
明明少少野,動畫就做到好似好重要咁

小說:
預賽(個人積分)說明的是 人人都用得地圖炮(單一大范圍魔法,但處理速度和mp量成問題)

但這女仔好勁,她是同時使用6個中級范圍魔法(不單mp量,處理量和速度也是難點,因為世界觀上 我的極限是同時3中級魔法,我用第4時 ,第1種會消失,但她能輕鬆6中級,可見實力不止6中級)

寫程式的人把規則的限制用盡 ,編程式時就剛好把指定范圍全射到,是特登為這預賽寫的魔法 (這魔法在這比賽外就是完全無用)

哥哥思考方式:無犯規下 最優化+安全作戰 這女仔有做到同時6中級射100下的能力,他就突登為他寫一個魔法為這比賽特化用

動畫:
哥哥為女仔調整,病嬌在偷聽 ,女仔按製大勝利\0.0/
--------------------------------------

當然 強者比賽出盡全力(應該未到全力)就會比弱者路人鬧不公平
這部分都無計啦

FGO 目標預算
舊 06-25-14, 10:40 AM   #1146
FREDDY@o@

引用:
其他學校的確係嘰嘰, 得朱雀比較似怪人

舊 06-25-14, 10:44 AM   #1147
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
一般人點同神鬥呀

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-14, 11:10 AM   #1148
pet3
The One

引用:
其他學校的確係嘰嘰, 得朱雀比較似怪人
動畫寫到好似人人比哥哥整完就立即可以0努力放地圖炮

自然全部人都係嘰嘰嘰嘰

FGO 目標預算
舊 06-25-14, 11:25 AM   #1149
teealpha

引用:
作者: mikemike 查看文章
一般人點同神鬥呀
RPG形式,打唔羸的話就加入陣營啦
家陣係睇上帝去征服"同伴"
舊 06-25-14, 11:27 AM   #1150
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
小說都只是幾頁就完的預賽
動畫用幾分鐘做

上集玩具又係
明明少少野,動畫就做到好似好重要咁

小說:
預賽(個人積分)說明的是 人人都用得地圖炮(單一大范圍魔法,但處理速度和mp量成問題)

但這女仔好勁,她是同時使用6個中級范圍魔法(不單mp量,處理量和速度也是難點,因為世界觀上 我的極限是同時3中級魔法,我用第4時 ,第1種會消失,但她能輕鬆6中級,可見實力不止6中級)

寫程式的人把規則的限制用盡 ,編程式時就剛好把指定范圍全射到,是特登為這預賽寫的魔法 (這魔法在這比賽外就是完全無用)

哥哥思考方式:無犯規下 最優化+安全作戰 這女仔有做到同時6中級射100下的能力,他就突登為他寫一個魔法為這比賽特化用

動畫:
哥哥為女仔調整,病嬌在偷聽 ,女仔按製大勝利\0.0/
--------------------------------------

當然 強者比賽出盡全力(應該未到全力)就會比弱者路人鬧不公平
這部分都無計啦
睇完你解說都唔覺對套野感覺會改變:0)

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「.hack//」総合THREAD money 日本動漫畫討論版 157 11-18-22 07:04 PM
[PSV] 魔法科高校の劣等生 Out of Order 武藤遊戲 手提遊戲機討論版 30 12-16-14 08:22 PM
出售日文輕小說(魔法科高校の劣等生/変態王子と笑わない猫),同人誌 sam55699 買賣專區 3 08-27-14 05:55 PM
あなたの力でBD化プロジェクト 総合THREAD money 日本動漫畫討論版 36 02-23-13 07:18 PM
[動畫] Lass「11eyes」総合Thread supermanlady 日本動漫畫討論版 239 12-20-12 11:23 PM

現在的時間是 09:14 PM

手機版 | APP版