Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 06-11-09, 12:31 AM   #1
L.S.U
Senior Gamer

註冊日期: May 2005
隨緣or爭取?

唔知點解好多人都話:[隨緣啦~]
我直都不為認同
而認同:[幸福係由自己爭取!]
認為唔行動就冇change
好努力咁,終於拍第一次拖,
但自從半年前同女朋友分手後
就自然感得,愛情都係隨緣好~唔好免強

到左現在,
口埋就話隨緣,但心埋就跟本唔係e回事.....
e種心情好矛盾,想用工作同學校來麻醉自己
但靜左,個積極心態又返來.....

就算有心儀對象
我都忍住,冇任何追求...好辛苦
隨緣定爭取....?
L.S.U 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-09, 01:00 AM   #2
邪氣小貓
Crazy Gamer
喵~

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDXieQiXiaoMao
即係呢..

「隨緣」唔係等於禁慾;「爭取」唔係等於要死纏難打...

有感覺唔駛刻意去避囉

舊 06-11-09, 01:11 AM   #3
dvd-rom

註冊日期: Aug 2008
樓上所言甚是,樓主個取態會否極端左d?
dvd-rom 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-09, 01:19 AM   #4
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
我既理解呢~

一開始作定最壞打算, 俾自己心理準備 = 隨緣
努力去做 =爭取

舊 06-11-09, 02:21 AM   #5
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
既然你都忍唔到手, 咁點解唔去馬遮

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-09, 04:42 AM   #6
HIM
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
隨緣係指遇到啱先去爭取, 而唔係只係為左拍拖而去爭取

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-09, 09:44 AM   #7
LonelyBlue
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
有目標先算吧.....
自己返完工又返學都無target
真係灰到唔駛諗呢d問題
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-09, 09:51 AM   #8
loser
Game Master
......

註冊日期: Jun 2004
我經常都爭取隨緣.

舊 06-11-09, 10:45 AM   #9
stonechi
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2005
隨緣or爭取? 兩方情況la:

1. 未有對象
隨緣: 不改變生活方式去認識異性
爭取: 改變生活方式去認識異性(e.g. 參加party, 上網識人...)

2. 有對象
隨緣: 不改變對喜歡對象的態度
爭取: 對喜歡對象表現追求態度

對於男來說, 爭取好些, 特別是有對象時!
始終少有女主動識你或表白的(女的大多即使心想但也未必行動)
某程度很多時說隨緣只是說服自己休息不行動的借口...
所以別長期隨緣好~
stonechi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-09, 11:31 AM   #10
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
我睇法係
隨緣去遇到心儀的對象,爭取機會去同佢交往
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-09, 01:08 PM   #11
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
行行下街有金執都要你自己烏底身卦?

舊 06-11-09, 04:37 PM   #12
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
隨緣遇上, 努力爭取\

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-09, 06:31 PM   #13
kimiko

註冊日期: Jan 2009
引用:
作者: loser 查看文章
我經常都爭取隨緣.
極之同意...爭取過吾得就隨緣喇!!!起碼你有做過嘢,冇令自己後悔
kimiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-09, 12:07 AM   #14
L.S.U

註冊日期: May 2005
睇來處理愛情觀
真係唔係一樣咁易既事
easy go,easy come...
L.S.U 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-09, 12:13 AM   #15
呀正
Crazy Gamer
小飛俠

註冊日期: Mar 2004
Nintendo Switch ID0451-6668-9114
PSN  IDShekChing
隨遇而安the best
呀正 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-09, 09:26 AM   #16
Tseee
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2002
男仔主動d好 ..
隨緣咁識多d女仔
再爭取 facebook > msn > 電話

舊 06-12-09, 11:32 AM   #17
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 斯羅少尉 查看文章
有目標先算吧.....
自己返完工又返學都無target
真係灰到唔駛諗呢d問題
SAME HERE/

再加上我:
引用:
作者: stonechi 查看文章

1. 未有對象
隨緣: 不改變生活方式去認識異性

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-09, 12:20 PM   #18
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
還是隨緣好...樓主的感覺...相信好多人都明白的
無錯...當失戀後....有一刻會失意...
暫不想追求...但當時間長了...自然會想重新再來過....
爭取不是一件壞事....但對方明明對你沒有意思...你勉強爭取只會兩敗俱傷....
到最後...你終會覺得...都係隨緣吧....想做什麼便什麼....懂得用工作麻醉自己是好事
因在這世界上...有很多人只懂執著...不懂隨緣...只懂沉淪傷痛...不懂令自己震作

樓主加油吧!!
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-09, 11:16 PM   #19
c_fu
Game Master
3陪達人

註冊日期: Aug 2002
事實上
有時就算雙方都有意思
可能勉強都唔會有好結果

舊 06-13-09, 03:02 AM   #20
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
緣由天定,份屬人為。

當然可以隨緣,但你唔爭取o既再多o既緣都係由自己錯失。
隨緣同爭取之間根本唔存有矛盾,唔好自尋煩惱

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……

此篇文章於 06-13-09 03:04 AM 被 呂鳳仙 編輯。
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-09, 03:57 AM   #21
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
作者: L.S.U 查看文章
唔知點解好多人都話:[隨緣啦~]......
金大夫診病後, 認為你根本未完全對舊後患根治!
所以首先要勇敢對症下藥先~

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 03:51 PM

手機版 | APP版