Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 09-10-09, 11:20 AM   #1
管家婆
Game Master
wow

註冊日期: Jun 2003
自己的男/女朋友 有異性對他有興趣時, 你會怎樣做丫~?

近期發覺有一個女仔常常打給我男友和SmS比他
我也有說過我不喜歡這個女孩...
因為我覺得個女仔對他有意思

但後來我也發現我男友一路都有keep住和她傾下電話

呢個時勢...我又唔可以做D乜野
只可以做好自己
我都唔想成日唔信自己男友咁

你地有無試過呢個情況
自己的女友或男友有人對他/她有意思?
你地會點做~?

舊 09-10-09, 12:01 PM   #2
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: 管家婆 查看文章
近期發覺有一個女仔常常打給我男友和SmS比他
我也有說過我不喜歡這個女孩...
因為我覺得個女仔對他有意思

但後來我也發現我男友一路都有keep住和她傾下電話

呢個時勢...我又唔可以做D乜野
只可以做好自己
我都唔想成日唔信自己男友咁

你地有無試過呢個情況
自己的女友或男友有人對他/她有意思?
你地會點做~?
我會同男友理論
如果男友堅持對對方冇野既, 我會同佢講: 點解要同佢咁close呢, 點解要"私下"咁做呢?
最重要係: 咁樣會令我有不安

如果佢係愛你, 緊張你,
佢絕對係有責任做d野, 同佢疏遠番DD, 以示俾信心我lor!!!

不過....2個月前, 我確係遇過呢d事
我係開男友波同佢嘈餐勁既!
我同佢講你搵佢就唔好搵我, 如果同我出去, 仲要一直回佢sms同佢chat
咁我唔會麻煩你, 我會唔同你出街算! 你搵佢啦

之後, 佢係已經少左同呢個女仔contact.

此篇文章於 09-10-09 12:03 PM 被 Seppie 編輯。
Seppie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-09, 12:09 PM   #3
ayato
God of Gamer
ʕ‧ᴥ‧ʔ

註冊日期: Mar 2007
基本上妳男友實係對對方有意思la,多少就唔知
如果唔係都唔會冒住妳唔開心/不安/同佢嘈/分手ge險keep住和她傾電話

就算真係嘈都無用,妳右唔係捉姦狂床ge話,妳男人實唔認ga la,最後就話係妳多疑,唔信任佢果d藉口

依家只有睇下妳們ge感情係唔係堅到佢唔捨得放手law
無辦法,妳依家好被動,希望妳過到依關

NINTENDO FDCODE:4098 5464 9475
ayato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-09, 12:22 PM   #4
管家婆
Game Master
wow

引用:
作者: Seppie 查看文章
我會同男友理論
如果男友堅持對對方冇野既, 我會同佢講: 點解要同佢咁close呢, 點解要"私下"咁做呢?
最重要係: 咁樣會令我有不安

如果佢係愛你, 緊張你,
佢絕對係有責任做d野, 同佢疏遠番DD, 以示俾信心我lor!!!

不過....2個月前, 我確係遇過呢d事
我係開男友波同佢嘈餐勁既!
我同佢講你搵佢就唔好搵我, 如果同我出去, 仲要一直回佢sms同佢chat
咁我唔會麻煩你, 我會唔同你出街算! 你搵佢啦

之後, 佢係已經少左同呢個女仔contact.
其實我有講過架.....佢而係我面前無同呢個女仔傾計囉
但我知佢平時個女仔有打比佢同sms佢 佢地係同事來
我男友比我感覺係無乜所為 有得曖昧下
我又唔想講到咁絕....我又無咩證據話佢地有路喎

引用:
作者: ayato 查看文章
基本上妳男友實係對對方有意思la,多少就唔知
如果唔係都唔會冒住妳唔開心/不安/同佢嘈/分手ge險keep住和她傾電話

就算真係嘈都無用,妳右唔係捉姦狂床ge話,妳男人實唔認ga la,最後就話係妳多疑,唔信任佢果d藉口

依家只有睇下妳們ge感情係唔係堅到佢唔捨得放手law
無辦法,妳依家好被動,希望妳過到依關
係丫 佢死口話係普通朋友架咋 呢期成日都好唔開心
而家我既想法係 唯有對佢好 等佢想清楚唔好再做D hurt我既事
我成日有個想法..其實呢D事雙向架麻
佢唔鍾意我同男性朋友玩得埋 我真係會聽話架

此篇文章於 09-10-09 12:28 PM 被 管家婆 編輯。
管家婆 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-09, 12:30 PM   #5
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
都係果句,你問番佢如果你成日同其他男仔sms同傾電話,佢心情係點?

舊 09-10-09, 12:33 PM   #6
ayato
ʕ‧ᴥ‧ʔ

引用:
係丫呢期成日都好唔開心
而家我既想法係 唯有對佢好 等佢想清楚唔好再做D hurt我既事
我成日有個想法..其實呢D事雙向架麻
佢唔鍾意我同男性朋友玩得埋 我真係會聽話架

妳甘聽話,佢知道妳唔會甘易走,實覺得同果個女仔曖昧下都無防la

同埋我覺得遇到依d情況,都唔好刻意對佢更加好(除非妳平時對佢好差)
做番平時就得(多小小都ok),如果唔係妳男人實搵果個女仔吊住妳

NINTENDO FDCODE:4098 5464 9475
舊 09-10-09, 12:34 PM   #7
ayato
ʕ‧ᴥ‧ʔ

引用:
作者: Norm 查看文章
都係果句,你問番佢如果你成日同其他男仔sms同傾電話,佢心情係點?
唉,如果依個世界甘多人肯將心比己ge話就唔會有甘多慘劇發生

舊 09-10-09, 12:37 PM   #8
管家婆
Game Master
wow

引用:
作者: Norm 查看文章
咁佢平時又無乜野既....佢都有緊張我...
係我自己留意到果個女仔有搵佢
男仔鍾意玩曖昧 有得曖昧有咩所為
佢以為玩到自己女友係唔會知 自己女友好豬的

引用:
作者: ayato 查看文章
妳甘聽話,佢知道妳唔會甘易走,實覺得同果個女仔曖昧下都無防la

同埋我覺得遇到依d情況,都唔好刻意對佢更加好(除非妳平時對佢好差)
做番平時就得(多小小都ok),如果唔係妳男人實搵果個女仔吊住妳
我都無話特別好好 不過會盡量就下佢 仲少搵佢 等佢主動搵我多D咋
廢事話我痴身

此篇文章於 09-10-09 12:41 PM 被 管家婆 編輯。
管家婆 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-09, 01:21 PM   #9
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
管家婆
或者咁講妳唔岩聽
不過一句到尾:隻眼開隻眼閉算把啦。

一方面,其實我地都冇權去干涉另一半的交友自由
另一方面,對方知道自己難受,做返調節唔係自己面前同個異性傾談,總算叫做尊重自己。
與其要自己難受,倒不如set條界線俾自己同佢,
如:佢搵你的話同我講返聲,等我安心(如果我自己發現到的話,我會好不安,唔知你同佢之間其實發生緊乜事)之類。
一日佢未去到底線,就一日不要讓自己擔心太多
佢過得底線,咁妳就可以憑自我觀點決斷去或留。

呀,記得後加一句:你可以踩底線,不過你點做,即係代表我都可以咁做。(或相類似意思啦。)

老實講,白擔心只會影響自己,百害而無一利。慎思之。

舊 09-10-09, 02:54 PM   #10
KammyKammy
Ultimate Gamer
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

註冊日期: Nov 2008
3DS Friend Code0962 8952 6356
我會好似樓上話齋, 開佢波

普通朋友都算, 如果明知個女仔對男友有意思
恕我無法容忍佢地繼續CLOSE落去, 直至有事發生

你太林啦
有冇同男友講你不安?
自己偷偷唔開心好傻姐
可能你同左你男友講, 佢會因為唔想令你唔開心就唔理個女仔呢, 假設佢真係無野的話

災前夢番地:3000-0104-5988
美版村FC:0920-0147-7628 / Name: Kammy♪ / Town: Hogwarts
3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

KammyKammy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-09, 02:57 PM   #11
管家婆
Game Master
wow

引用:
作者: KammyKammy 查看文章

你太林啦
有冇同男友講你不安?
自己偷偷唔開心好傻姐
可能你同左你男友講, 佢會因為唔想令你唔開心就唔理個女仔呢, 假設佢真係無野的話
其實同佢講過一次我唔鍾意呢個女仔 話左比佢知好地地個女仔唔會咁
而家問佢都係話無野 他說唔會有其他人阻到我地感情
但我知......個女仔仲有搵佢同sms佢
感覺上多左個人關心自己男友咁

舊 09-10-09, 03:00 PM   #12
管家婆
Game Master
wow

引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
管家婆
或者咁講妳唔岩聽

另一方面,對方知道自己難受,做返調節唔係自己面前同個異性傾談,總算叫做尊重自己。
如:佢搵你的話同我講返聲,等我安心(如果我自己發現到的話,我會好不安,唔知你同佢之間其實發生緊乜事)之類。

呀,記得後加一句:你可以踩底線,不過你點做,即係代表我都可以咁做。(或相類似意思啦。)

唔...多謝
始終第一次面對呢D事
我好難做
我而家開始約多d男性朋友出街架啦

舊 09-10-09, 03:03 PM   #13
綾小路雷太

引用:
唔...多謝
始終第一次面對呢D事
我好難做
我而家開始約多d男性朋友出街架啦
GJ

記住,有時d野過得人過得自己就算,太操心只會令自己碰釘(俺乃為人辦也)

舊 09-10-09, 03:18 PM   #14
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:

你太林啦
有冇同男友講你不安?
自己偷偷唔開心好傻姐
完全同意你講法,襯男友同個[女人]關係未加深就快d行動,再遲d你可能會無埋個男友,明顯地已經比你男友食住,你唔可以比佢想點就點

舊 09-10-09, 03:24 PM   #15
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
管家婆
或者咁講妳唔岩聽

我覺得廢話連篇,機會係自己爭取而不是等運到,有好多野係必須自己出手去做先得架

你係咪想我同你講,希望你的另一半會晚晚出外偷食?但你要記得自所講o既野,你要隻眼開隻眼閉咁去面對

舊 09-10-09, 03:24 PM   #16
管家婆
Game Master
wow

引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
完全同意你講法,襯男友同個[女人]關係未加深就快d行動,再遲d你可能會無埋個男友,明顯地已經比你男友食住,你唔可以比佢想點就點

我都有過呢個想法

但係如果咁易走左去
即係我同佢感情本身有缺口仲有男友衰先比佢入到位
即係呢個都唔係好男人

我就係想相信佢...不過扮唔知都幾辛苦下

舊 09-10-09, 03:26 PM   #17
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:

你太林啦
有冇同男友講你不安?
自己偷偷唔開心好傻姐
係lor
完全唔理會, 即係咩野ar?
即係俾個excuse 俾佢當默許, 變本加厲咩?
樓主唔好傻啦

即係有唔開心我覺得要坦白, 唔好亂估lor~!!
如果唔係身有屎既, 佢無理由完全當你既不安耳邊風!!!
點都要做d野既!!!!!

如果佢真係唔理既, 甚至同個女仔再close d既
呢個男人唔要都罷!你得到佢個人都得唔到佢個心

引用:
係lor!!

舊 09-10-09, 03:28 PM   #18
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

我都唔怕講啦
最近都有男仔向我表達好感wor!!
不過我已經即刻reject 佢
佢做埋d咁既野, 我之後都唔會再見呢個人

因為我有男友,
就算上排我地鬧交都好, 佢點都係我男友!! 我都只鍾意佢一個
我有責任同其他冇野既異性保持距離!!
我仲要將成件事同我左我男友講!

此篇文章於 09-10-09 03:33 PM 被 Seppie 編輯。
Seppie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-09, 03:29 PM   #19
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
其實不如諗下,近年同男友係咪真係淡左?
有無得再warm up 更多?

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-09, 03:34 PM   #20
管家婆
Game Master
wow

引用:
作者: Middle 查看文章
其實不如諗下,近年同男友係咪真係淡左?
有無得再warm up 更多?
我又無覺淡既 佢就唔知啦.... 問過又話無既
拍左幾年啦 男友一向少女性朋友
不過呢期知道有個女仔(同事)搵得佢好密
有時會自信心不足 驚佢比人搶左去

舊 09-10-09, 03:54 PM   #21
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
引用:
我又無覺淡既 佢就唔知啦.... 問過又話無既
拍左幾年啦 男友一向少女性朋友
不過呢期知道有個女仔(同事)搵得佢好密
換著係我,都一定會話無淡,無事,你諗多左,
但實情真係有另一個人俾到一d 新鮮感、心跳緊張感佢。
上面有人提過唔好對佢更好、會蝕俾佢,
我覺得兩睇喇,
又唔係一定要做更多野、改變自己去留住一個人o既心,
但拍拖嘛,本來不時就要搞d 新奇野刺激下對方心跳,
拍拖都會拍得更加開心d 。

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-09, 04:04 PM   #22
綾小路雷太

引用:
我覺得廢話連篇,機會係自己爭取而不是等運到,有好多野係必須自己出手去做先得架

你係咪想我同你講,希望你的另一半會晚晚出外偷食?但你要記得自所講o既野,你要隻眼開隻眼閉咁去面對
龍爺,上述既事情大前提係對方未越軌喎...
如果對方有朝一日越軌兼斷正我相信樓主唔駛教都識點做啦下嘛

再者,俗語有云:疑心生暗鬼
你越疑,本來冇野,整整下多條裂縫出黎,結果冇野變有野
到時仲恨錯難返。

引用:
妳已經得到了重點。

舊 09-10-09, 04:09 PM   #23
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
引用:
管家婆
或者咁講妳唔岩聽

咁你比人成功撬牆腳的機會率十分高

仲要等人地越軌先做野? 佢越得軌眼中已經冇你啦。
有適當的懷疑係正常的, 至緊要同伴侶溝通時唔好發癲

Lost In Paradise

此篇文章於 09-10-09 04:11 PM 被 藍莓咖啡 編輯。
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-09, 04:20 PM   #24
Ryokoryoko
Insane Gamer
師奶陳

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
咁你知唔知個女仔為咩事sms/call你男友?

If you can't beat them, join them
“xx咩事call你啊?講出黎8下/等大家笑下?睇下有無嘢幫到手/等我幫你reply kui 個 sms先。你要咁覆先夠噯味嘎嘛 ”

Make her a joke of your life.

My Apps
Ryokoryoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-09, 04:20 PM   #25
-N3DS-
索柏最高~XD

註冊日期: Aug 2003
引用:
龍爺,上述既事情大前提係對方未越軌喎...
如果對方有朝一日越軌兼斷正我相信樓主唔駛教都識點做啦下嘛

再者,俗語有云:疑心生暗鬼
你越疑,本來冇野,整整下多條裂縫出黎,結果冇野變有野
到時仲恨錯難返。

妳已經得到了重點。
即係你明知佢有機會做錯野~你都唔提下佢~
等佢做錯左先提佢,無分別嫁wo~

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:00 PM

手機版 | APP版