Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-07-16, 02:08 PM   #2626
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
懶打字 c&p算

別矣,青年新政

如無意外,人大確認釋法後,變相令青年新政兩名立法會議員失去議員資格;而可以預期,響而家無分左中右,都對其恨之入骨而不惜飲其血、啖其肉的情況下,理論上都無可能再響補選中勝出:我雖然無水晶球預測倒未來會點,但中短期內,可以肯定呢個政治組織唔會再響立法會有立足之地。

對於呢件事,其實我並無特別傷感,因為我一直無擺過感情入呢個組織度,而只當佢係一個達成某種政治目標嘅工具:而家三大目標入面,撕破中共假民主、假自由面具、提高特區政府管治成本,同埋利用建制平台去推動港獨運動,而家第一項任務超額完成、第二項任務叫做開咗過頭,第三項則因為第一項嘅成功而成為咗代價,咁對我而言,經已收貨。但至於青年新政將會因此而失去議席、甚至破滅,咁只要佢地組織成員認為係無問題,唔後悔同接受呢個代價就得。

而家問題係,好多青年新政嘅指控都荒謬:例如有好多人話青年新政魯莽行事係背棄咗佢地嘅選民,民主制度最好嘅地方就係用選票懲罰佢地,咁而家直頭唔駛等幾年去到下屆,即刻就有個選舉比你地選番個合意嘅候選人出黎,仲有咩好怨?你真勇武又好真港獨又好飯民左膠自決乜都好,咪響補選果陣出黎參選,等選民選你入去囉,我而家最唔順眼嘅就係個個陣營都猶抱琵琶本遮面,懶係禮讓咁唔知做乜。

另外有人話青年新政激嬲共產黨,搞到人大釋法破壞法治,呢樣已有好多人答過,如果激嬲共產黨都係一條罪的話,咁就唔好搞乜佔中、唔好爭取乜嘢真普選,唔好追究乜嘢六四屠城責任,因為全部都係激嬲緊共產黨。至於值唔值得,有無意義,其實從來唔係我地應該考慮嘅問題,如果條line唔係用合唔合法去做界定,而係只限於你覺得有價值同值得先可以去做,唔係就要被你批鬥,咁其實你班老屎忽同私怨鬼,其實同共產黨代理人無分別。

其實乜嘢叫民主自由,好多人都仲未理解:自由最基本概念,就係唔能夠響法律限制以上,再透過剝削其他人嘅自由黎保障自己果份。如果要迫人地噤聲先至可以換得你嘅自由,咁呢樣只係另一種獨裁暴力:乜死鬼伏爾泰名句唔係人人掛在口邊架咩,乜原來燒到自己果疊就集體失憶?當你連最基本嘅人權自由都未搞清,我勸你咪學人走去爭取,否則只會如陳雲話齋,爭取完個民主番黎搞到香港更慘。

有人話青年新政咁樣係將本土招牌打爛,迫使中間派選民走向建制,成熟d啦Comon,咁點解佢地呢啲「奸邪」可以當道呀?乜唔係就係你班飯民左膠、真本土同真港獨宣傳得唔夠好,爭取支持唔夠多,所以先至有咁嘅結果咩;咁你地係咪應該更加努力咁去爭取支持?而家咪幾好,人地已被中共懲罰,假學說已被消滅萌芽之間,咪有補選呢個舞台比你地宣揚你地真理念囉。

至於乜嘢將中間選民拖向保守建制,其實港獨意見從來只有兩成唔夠,你只要一講港獨,呢班人就一定會企響你對立面。你話辱華就會令港獨成眾矢之的?咁你駛唔駛走去屋樽村同班新移民宣揚港獨好處、駛唔駛譴責哂所有光復行動、駛唔駛行左膠口中果啲「健康本土」、「大中華本土」同「包容本土」?咁一定爭取倒中共支持,不過你個本土亦再唔係本土,枉論港獨。

其實唔止我講,最有效嘅港獨路線,就係要令香港市民知道而家享有嘅所謂民主自由全部都係虛假、要班離地中產知道佢地再無機會挖埋最後一桶金先跳船移民走頭、要令大家對呢個特衰政府絕望,無論曾俊華定曾鈺成治港都係一樣,咁先可以令人下定決心走向港獨──青年新政幾樣衰都好,呢方面佢地已做倒足夠嘅「破壞」,唔係班黃絲大台唔會氣急敗壞,而佢地亦即將承受代價,成為人人喊打嘅過街老鼠、成為歷史名詞。

青年新政如果真係英雄,咁佢地山墳上面不需要任何墓誌銘;如果佢地係狗熊,亦好快會被歷史潮流所淹沒,連鞭屍價值都無。
由手機版發出

補充下自己點睇

經 DQ 梁天琦一役,仲諗住佢地都唔會起呢類小事上整色整水,諗唔到佢地仲玩得勁過老黃長毛所謂既形式主義,係意外地蠢(定係選贏左 high 得滯?)。

又,宣誓無效後佢地果種龜縮亦係令人失望。

釋法果部,基法本根本就任佢講既,我就講真 wtf care,預左。

大家最關心既係議席,佢兩個政治智慧同實力都不足,以尚且算係民主既方式拉返落去亦唔係壞事。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-16, 02:15 PM   #2627
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
引用:
非黑即白從來唔係我,只睇有 or 無二分法既果個係你。

對比一個全副正規裝備既 officer,期望一個示威者有土炮自製裝備,最基本眼鏡口罩安全帽,絕對唔過分。
由手機版發出
我有邊句唔比示威者有基本裝備?

打人就只有一種力度?打你一身同打死你已經有唔同啦

太多裝備適得其反,呢樣係前線示威者既經驗

edit:睇番原本我寫得唔好,先會令你誤解,我原post 既裝備係指回覆緊果個篋盾,唔係指所有裝備

此篇文章於 11-07-16 02:27 PM 被 若天 編輯。
若天 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-16, 02:18 PM   #2628
大破人間
God of Gamer

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
非黑即白從來唔係我,只睇有 or 無二分法既果個係你。

對比一個全副正規裝備既 officer,期望一個示威者有土炮自製裝備,最基本眼鏡口罩安全帽,絕對唔過分。
由手機版發出
所謂警方高一級武力原則基本上是以達到控制到對方為目的.

如果對方著到成個棒球捕手或欖球員咁,就算對方手上無武器,只要警方無法壓制到對方,就可以提高武力以達到壓制既目的了.

簡單來說你越高DEF, 佢越高ATK.
裝備最重要是保護要害

更莫講拎磚了

此篇文章於 11-07-16 02:20 PM 被 大破人間 編輯。
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-16, 03:04 PM   #2629
麥魚仔
Insane Gamer
岬命

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
成個泛民俾人DQ都得啦
結束一黨專政 建設民主中國
點會DQ泛民
愛國愛民,香港精神

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-16, 03:13 PM   #2630
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 大破人間 查看文章

簡單來說你越高DEF, 佢越高ATK.
裝備最重要是保護要害

更莫講拎磚了
我諗唔到有乜中文最貼切,英文三個字
So be it
由手機版發出
舊 11-07-16, 06:29 PM   #2631
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
睇人發夢

http://forum1.hkgolden.com/view.aspx...essage=6613216

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-16, 10:47 AM   #2632
freemanl
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2004
剛諗番釋法條文第四點
"(四)宣誓必須在法律規定的監誓人面前進行。監誓人負有確保宣誓合法進行的責任,對符合本解釋和香港特別行政區法律規定的宣誓,應確定為有效宣誓;對不符合本解釋和香港特別行政區法律規定的宣誓,應確定為無效宣誓,並不得重新安排宣誓。"

以上條文明顯是用來規範監誓人, 而沒有說明當第一次宣誓失效而主席又安排並接納第二次宣誓的情況要點做.
e.g. 假設
A= 第一次宣誓無效
B= 重新安排宣誓
C= 第二次宣誓已接納
條文話A出現就無B, 釋法後, 如果再發生A, 自然無B亦無所謂C的問題
但條文無法處理釋法前的現實A=>B=>C

所以我覺得要DQ已重新宣誓的議員, 法理上有困難, 如果要DQ這類議員, 又要不要同時向安排佢地第二次宣誓的監誓人(即係主席)問責呢?
如果要法庭向中央提請再釋法未免代價太大, 政府應該唔會咁做.

反而於宣誓時「加料」並過關的10幾位議員被DQ機會更高, 只要引用條文(二)證明A, 就可以引用條文(四)令議員不能再宣誓從而被DQ.

另外有關689不完整誓言, 在釋法條文上是無可爭議689須重新宣誓, 是否只有AV仁或唐唐才有資格JR689?

此篇文章於 11-08-16 06:41 PM 被 freemanl 編輯。
freemanl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-16, 10:59 PM   #2633
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: freemanl 查看文章
剛諗番釋法條文第四點
"(四)宣誓必須在法律規定的監誓人面前進行。監誓人負有確保宣誓合法進行的責任,對符合本解釋和香港特別行政區法律規定的宣誓,應確定為有效宣誓;對不符合本解釋和香港特別行政區法律規定的宣誓,應確定為無效宣誓,並不得重新安排宣誓。"

以上條文明顯是用來規範監誓人, 而沒有說明當第一次宣誓失效而主席又安排並接納第二次宣誓的情況要點做.
e.g. 假設
A= 第一次宣誓無效
B= 重新安排宣誓
C= 第二次宣誓已接納
條文話A出現就無B, 釋法後, 如果再發生A, 自然無B亦無所謂C的問題
但條文無法處理釋法前的現實A=>B=>C

所以我覺得要DQ已重新宣誓的議員, 法理上有困難, 如果要DQ這類議員, 又要不要同時向安排佢地第二次宣誓的監誓人(即係主席)問責呢?
如果要法庭向中央提請再釋法未免代價太大, 政府應該唔會咁做.

反而於宣誓時「加料」並過關的10幾位議員被DQ機會更高, 只要引用條文(二)證明A, 就可以引用條文(四)令議員不能再宣誓從而被DQ.

另外有關689不完整誓言, 在釋法條文上是無可爭議689須重新宣誓, 是否只有AV仁或唐唐才有資格JR689?
香港係法治社會
萬大事可依法請解放軍入城解決

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-16, 11:14 PM   #2634
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
都趕左佢地走,咁而家係會由得佢空多幾個位定係會補選返D窿?

舊 11-09-16, 01:40 AM   #2635
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
2016年11月7日 星期一

【短片:回應釋法】稱中央2月已開始討論釋法 梁美芬:中央感絕望 現已好克制 (14:46)
http://news.mingpao.com/ins/instantn.../1478501838510

建制派舉行記者會回應人大釋法。經民聯立法會議員梁美芬先譴責昨晚反釋法示威人士的暴力行動,又稱建制派於10月17日已聯合去信立法會主席,提及梁頌恆、游蕙禎以外,劉小麗及羅冠聰宣誓亦應無效,可構成被取消資格的條件。她指現時釋法內容中,除針對基本法第104條外,亦已廣義說明包括港獨滋生、民族自決亦屬港獨等。

梁英芬指中國釋法法理原則十分重視立法原意,基本法第104條中已清楚講出什麼是依法宣誓及效忠,內容十分細緻,規範的不止宣誓者所讀出的誓詞,其舉止、衣着、道具、忠誠度等亦包括在內。梁又重申基本法清楚說明人大常委會對基本法有最終解釋權,享有憲制權力,不一定要基於任何案件才可釋法。

她又認為有關港獨及眾多宣誓問題愈早釋法愈好,如能提早畫界,立法會及政府上下要處理時更不尷尬。
梁美芬認為今次港獨滋生引致釋法,中央已好克制,指中央2月已開始討論是否要釋法,原預期釋法範圍會更闊。她指中央關注港獨人士利用公帑甚至進入立法會宣傳港獨,這是中央關注點而非只是宣誓問題,「去到宜家先釋法,證明佢(中央)都好希望香港你可唔可以表現得好啲,但宜家睇到都係絕望架啦。」
仲講激嬲中國論
too simple too naive
另外友台呢篇野幾精彩
建議各位抽時間睇下
http://m3.hkgolden.com/view.aspx?mes...type=CA&page=1

舊 11-09-16, 10:21 AM   #2636
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:
作者: Rance 查看文章
都趕左佢地走,咁而家係會由得佢空多幾個位定係會補選返D窿?
Dq多你幾個,再改晒條例先講啦

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-16, 10:28 AM   #2637
johnnycage20
Game Master
"一字馬" 明星

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code2449 5953 1887

香港人就係鐘意悼念
而忘記了未死的人事

|     /ヽ ヽ_//  
johnnycage20 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-16, 12:19 PM   #2638
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: 麥魚仔 查看文章
點會DQ泛民
愛國愛民,香港精神
平反六四建設民主中國夠DQ佢啦
作反唔係真誠宣誓

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-16, 02:00 PM   #2639
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
今次明顯有晒部署,由你地選入立法會,之後是旦搵D野提釋法,
DQ你5,6個,再改立會議事規則,之後選贏古然好.輸亦無害,因為立會已閹
根本無青政,都仲有大把目標
老鼠都鬼拍後札尾枕開左口釋法部署左好耐

如果補選比亡國興,tree根入番去就乜都通晒

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!

此篇文章於 11-09-16 02:02 PM 被 vov430 編輯。
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-16, 01:26 PM   #2640
仁飛
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
XBox Live GamertagAlexnt1hk
中央想出手好耐係真,只係一直無位入。咁啱有兩條傻仔送個空門俾佢,連觀眾提醒要回防,傻仔都掛住入波唔辭職嚟回防,咁中央唔進攻,會俾人懷疑踢假波嘅

人大真係要預返個位俾兩位新晉先得,呢個大禮都唔知點報答
仁飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-16, 01:29 PM   #2641
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

蝗語中央
由手機版發出
舊 11-11-16, 01:38 PM   #2642
仁飛
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
XBox Live GamertagAlexnt1hk
成日話青政揭開虛假民主自由好叻叻,真係想知佢地係咪小圈子自high得太耐,無同一般人傾過。事實上就係大家早就知亦都唔在意,只要佢地仲確保到目前有嘅利益就算,至少保持越耐越好。青政根本無做過任何野,最多都只係玩左場窒息自慰

所以我要讚佢地玩好難道自慰好厲害?
仁飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-16, 05:45 PM   #2643
JMi

註冊日期: Feb 2011
其實
引用:
作者: johnnycage20 查看文章

香港人就係鐘意悼念
而忘記了未死的人事
唔認講自決
引用:
作者: 仁飛 查看文章
成日話青政揭開虛假民主自由好叻叻,真係想知佢地係咪小圈子自high得太耐,無同一般人傾過。事實上就係大家早就知亦都唔在意,只要佢地仲確保到目前有嘅利益就算,至少保持越耐越好。青政根本無做過任何野,最多都只係玩左場窒息自慰

所以我要讚佢地玩好難道自慰好厲害?
定做埋實際行動出來都好

做乜都總有指責架啦
但今次做完個後果的確係令人絕望既
只係要早知係咁而又唔在意 不如返內地生活啦個個都係咁架
我覺得揭出來 總好過仲有人繼續用對中央有期望呢D不合理假設去呃選民大眾啦

舊 11-11-16, 08:18 PM   #2644
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
選小你老母既人而家係咪好爽皮丫 投名狀都差唔多出埋
對唔住 票唔係屌番黎(望望美國) anyway 都係果句 i told u so 無事了 走先

舊 11-11-16, 08:19 PM   #2645
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: JMi 查看文章
其實

唔認講自決

定做埋實際行動出來都好
佢地的確係一路主張"民主自決",主張"民族自決"係青政

舊 11-11-16, 08:58 PM   #2646
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
某人真係越黎越似D五毛…
印象中,當年K5毛果D都好似係間唔鐘出黎一句就走咗去

SO FAR朱生係唔係自決派都冇咩關係,在下根本唔係投佢呢樣。

此篇文章於 11-11-16 09:02 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-16, 09:47 PM   #2647
^^波子^^
Junior Member

註冊日期: Sep 2002
PSN  IDbrian_sunghk
啲人就算唔投小麗都仲有好多選擇
美國都唔只兩個人選啦
^^波子^^ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-16, 06:33 PM   #2648
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
咁重本, 幾千人都要幾百粒先夠, 500一個, 實收300.......

舊 11-13-16, 07:18 PM   #2649
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
某人真係越黎越似D五毛…
印象中,當年K5毛果D都好似係間唔鐘出黎一句就走咗去

SO FAR朱生係唔係自決派都冇咩關係,在下根本唔係投佢呢樣。
同五毛差好遠既
不過覺得佢地似迷偶像多過關心香港

見今日咁多人撐“釋法”,深感香港冇救了
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-16, 08:45 PM   #2650
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 真!DC 查看文章
同五毛差好遠既
不過覺得佢地似迷偶像多過關心香港

見今日咁多人撐“釋法”,深感香港冇救了
由手機版發出
唔同就一定,不過行為越黎越一致啫。

本身個EVENT在下就覺得好奇怪,釋唔釋法唔係十五十六緊既議題,而係一早做咗既事。
有必要搞遊行?定係佢地自己心照?

此篇文章於 11-13-16 11:21 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:16 AM

手機版 | APP版