Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 07-22-11, 05:45 PM   #51
TSZ
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDI-c-eman
試下同身邊相熟D朋友/同事多D相處先咯, 收工一齊食下飯/宵夜/蒲, 試下改變下你兒家對"同人相處"既想法先咯

舊 07-23-11, 09:51 AM   #52
。光。
Junior Member

註冊日期: Jan 2006
引用:
掉番轉,有人得罪你或有意無意講o野hurt到你,你通常會有咩反應同點樣解決?a
處境題苦手啊XD"
冇意ge2,3日可以當無事~
有意ge要睇下係邊個先~如果唔係日對夜對/陌生人ge會反擊~日對夜對ge會睇下有冇冰釋ge餘地._.

引用:
how 得罪? Did they piss you off because they are stupid, or vice versa? I'm defensive, so I will fight back.
vice versa都幾灰wor…

>>~Tsz~
謝謝建議~努力嘗試中!不過最難係搵共同話題
。光。 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-11, 10:31 AM   #53
雷火武
God of Gamer
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: Ryokoryoko 查看文章
how 得罪? Did they piss you off because they are stupid、or vice versa? I'm defensive、so I will fight back.
If you will fight back ,you are offensive rather than defensive..
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-11, 10:56 PM   #54
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
引用:
作者: Ryokoryoko 查看文章
how 得罪? Did they piss you off because they are stupid, or vice versa? I'm defensive, so I will fight back.
對你o黎講,「攻擊就係最好o既防禦」
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-11, 11:50 PM   #55
TSZ
Crazy Gamer

引用:
作者: 。光。 查看文章

謝謝建議~努力嘗試中!不過最難係搵共同話題
no thx啦,我覺得你不用太刻意咯,甘樣你可能會好辛苦,有時相處係件好奇妙既事,我同我d fd都吾多共同話題,果排hit咩咪講咩甘咯,可能識得太耐已經成為習慣了

舊 07-25-11, 07:50 PM   #56
Ryokoryoko
Insane Gamer
師奶陳

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
引用:
作者: Deviantnip 查看文章
If you will fight back ,you are offensive rather than defensive..
引用:
作者: 滅龍士 查看文章
對你o黎講,「攻擊就係最好o既防禦」
I were talking about being defensive. hm...how to say this, it's sort of like“起杠(?)”。

例如你遲左返工,可能你同事口痕,講左句“咁遲既?”,which was the fact. But if you were being defensive, you would thought that the other party was targeting you, and your immediate response might be "関你咩事,我遲走你又唔知。我地又唔係返工厰,使唔使打卡啊?我老細都無講嘢,幾時輪到你出聲?”。

你會唔會將你既response講出黎,點樣講出黎,就睇你個人係唔係aggressive,同有幾aggressive啦。有時,我地既responses were so quick, you wouldn't even know that you were actually being defensive。

p.s. words are offensive, and ppl are aggressive.

My Apps

此篇文章於 07-25-11 07:56 PM 被 Ryokoryoko 編輯。
Ryokoryoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-11, 10:37 PM   #57
。光。

>>~Tsz~
唔知你地ge情況一唔一樣呢?我d同事傾偈無論係公司內定出去lunch~話題幾乎都係環繞工作~所以第1個月真係搭唔到訕~
不過而家好左少少ww

>>Ryokoryoko
點樣反應其實都好因人性格而異呢~
舊 07-25-11, 10:48 PM   #58
滅龍士
MHWs↓

Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
-del-

此篇文章於 07-26-11 11:05 PM 被 滅龍士 編輯。
舊 07-26-11, 10:55 PM   #59
。光。

如果Deviantnip成功攞假~會帶埋我去~無論去唔去得成~都多謝佢先

不過我真係唔太擅長講野~要跟大家學下XD
舊 07-28-11, 05:57 PM   #60
TSZ
Crazy Gamer

引用:
如果Deviantnip成功攞假~會帶埋我去~無論去唔去得成~都多謝佢先

吾係啊, 無咩大問題啊, 係呢度你都識到人仲帶你去添, 俾d信心自己

舊 07-29-11, 01:03 AM   #61
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:

我都唔多擅長講野,成日比人悟會我扮野...其實唔係ga...... 多多指教~~~

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-11, 08:10 PM   #62
滅龍士
MHWs↓

引用:
做唔到演講者,就做個好o既聆聽者

人地講o野吹水唔知點加把口,留心聽人地講o野,話唔定會有意外收獲
舊 07-30-11, 09:22 PM   #63
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
祝樓主好運....
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-11, 10:14 PM   #64
。光。

>~Tsz~
以前係呢度我都係好摺~潛水多ga ja XD"

>HI_Ricky
多多指教~
同感~唔講野一係比人覺得內向一係比人覺得扮cool……

>滅龍士
咁我係公司都要聽多d先~

>iu fu pig
點解………?o___o
舊 07-30-11, 10:37 PM   #65
Q頭
Banned

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDgrave_terry
XBox Live Gamertagwrygrave
your face your fate
Q頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-11, 06:39 AM   #66
雷火武
ワールド・エンド

樓主
提提你
版聚改左做8月26號
記得.
仲有其實你可以用[多重引用]來一次過回幾個人既文.
舊 07-31-11, 11:11 AM   #67
。光。

引用:
作者: Q頭 查看文章
your face your fate
……要睇樣?係ge話可唔可以pass左我……或者當我男會員

引用:
樓主
提提你
版聚改左做8月26號
記得.
仲有其實你可以用[多重引用]來一次過回幾個人既文.
謝謝提醒!

其實有追到你地版聚ge post
有d淆底…自覺去到一定會講錯好多野……>_<
舊 07-31-11, 11:13 AM   #68
雷火武
ワールド・エンド

引用:

謝謝提醒!

唉..唔好樣樣野都咁認真

唔洗擔心咁多既
舊 07-31-11, 11:21 AM   #69
滅龍士
MHWs↓

引用:
謝謝提醒!
人生係由N個挫折組成,經驗始終都係最好o既老師。撞板唔緊要,最緊要撞完板有學精唔再撞同一塊板就ok

到o左826版聚咪當開P,自己放開D,輕輕鬆鬆開心番一晚咪得囉
舊 07-31-11, 11:29 AM   #70
。光。

引用:
唉..唔好樣樣野都咁認真

唔洗擔心咁多既
引用:
人生係由N個挫折組成,經驗始終都係最好o既老師。撞板唔緊要,最緊要撞完板有學精唔再撞同一塊板就ok

到o左826版聚咪當開P,自己放開D,輕輕鬆鬆開心番一晚咪得囉
好!咁我豁出去啦~多多指教XD
舊 07-31-11, 08:10 PM   #71
滅龍士
MHWs↓

引用:
版聚見
到時除o左裝身,記得帶番個平常心

此篇文章於 07-31-11 08:14 PM 被 滅龍士 編輯。
舊 08-01-11, 11:03 AM   #72
Godfather教父
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2009
引用:
版聚見
到時除o左裝身,記得帶番個平常心
唔裝身唔緊要,反正我都係著到污污歪歪、拎住部gameboy o既宅叔,放心我墊你底
Godfather教父 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-11, 08:25 PM   #73
滅龍士
MHWs↓

引用:
作者: Godfather教父 查看文章
唔裝身唔緊要,反正我都係著到污污歪歪、拎住部gameboy o既宅叔,放心我墊你底
我唔識你,亦唔係叫你,就算版聚見到面,都係應呢句:講o野留番D底線好
舊 08-02-11, 11:20 PM   #74
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
妳轄還轄,係版聚POST度報左名未.....
em.....原來我miss左message= ="

算啦,萬一nip哥仔miss到唔到,我用返我自己個quota帶妳去,話哂係我miss mess(敍情版)在先...

此篇文章於 08-02-11 11:22 PM 被 綾小路雷太 編輯。
綾小路雷太 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-11, 02:45 AM   #75
Godfather教父
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2009
引用:
我唔識你,亦唔係叫你,就算版聚見到面,都係應呢句:講o野留番D底線好
朋友,我對人一向留底線;仲有,我只係笑自己,唔洗咁認真
Godfather教父 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:12 PM

手機版 | APP版