Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 08-20-09, 10:37 AM   #1
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
Question 喜歡的人的特質

有人話,鍾意一個人係無理由o既,
亦都有人話,最初對方應該有一d 特質吸引到你、你先至會鍾意上對方......
或者有一日,你鍾意o既人再無左果種特質,
而你都會咁鍾意佢;
又或者,因為對方有某一種特質,
而令到你同佢o既愛情越唻越好;
大家可以講出,對方有邊d 特質吸引你嘛?
又或者換個問法,你最欣賞自己鍾意o既人o既邊d 特質?
樣貌、性格、身形、心地、定其他? 

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-09, 10:48 AM   #2
loser
Game Master
......

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: Middle 查看文章
有人話,鍾意一個人係無理由o既,
亦都有人話,最初對方應該有一d 特質吸引到你、你先至會鍾意上對方......
或者有一日,你鍾意o既人再無左果種特質,
而你都會咁鍾意佢;
又或者,因為對方有某一種特質,
而令到你同佢o既愛情越唻越好;
大家可以講出,對方有邊d 特質吸引你嘛?
又或者換個問法,你最欣賞自己鍾意o既人o既邊d 特質?
樣貌、性格、身形、心地、定其他? 
um....
好似有個類似o既 topic.... 乜野列出 11項特質之類.

我記得我果時係答:

1. 女人
2. 女人
3. 女人
.
.
.
.
.

舊 08-20-09, 10:48 AM   #3
HEYHEY
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2005
我看過心理學的書
它指出人們其實對自己所認為是吸引的特質並沒有多大影響
有實驗先請人們寫下他所認為一定要擁有的特質
可是到走進會場後,他們所感興趣的人都不擁有那些特質

回樓主:我自己也不清楚,我當然是希望另一半是如心想的那麼美好
HEYHEY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-09, 10:50 AM   #4
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: loser 查看文章
um....
好似有個類似o既 topic.... 乜野列出 11項特質之類.

我記得我果時係答:

1. 女人

.
特質呀,唔係性取向呀 =p

舊 08-20-09, 10:52 AM   #5
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: HEYHEY 查看文章
我看過心理學的書
它指出人們其實對自己所認為是吸引的特質並沒有多大影響
有實驗先請人們寫下他所認為一定要擁有的特質
可是到走進會場後,他們所感興趣的人都不擁有那些特質

回樓主:我自己也不清楚,我當然是希望另一半是如心想的那麼美好
理想中o既條件、同實際自己鍾意o既人可能真係未必match 。 =)

其實呢個topic 比較想講,
大家真係鍾意梗(不論係暗戀、單戀或相戀)或鍾意過o既人,
有邊d 特質你係特別鍾意o既。 =)

舊 08-20-09, 11:05 AM   #6
God of Gamer
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
loser: 21個理想情人的條件www

Facebook 答案:
You like serious, smart and determined people. You don't judge a book by its cover, so good-looking people aren't necessarily your style. This makes you an attractive person in many people's eyes.

修改後答案:
聰明(不是指學歷),適時懂得玩笑、sense 一致,呀,封面唔該唔好太差www

此篇文章於 08-20-09 11:29 AM 被 狼 編輯。
狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-09, 11:15 AM   #7
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
唔煙
善良
唔太精明(扮出來都可以)
有肉地
長頭髮
唔會令我覺得煩

舊 08-20-09, 11:26 AM   #8
黃昏之魔彈
Ultimate Gamer
閃光的王牌駕駛員

註冊日期: May 2002
XBox Live Gamertagjohnnywmh
實驗後結果
單眼皮 + 傻下傻下

永遠都不可能真正的再次擁有過去
黃昏之魔彈 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-09, 12:00 PM   #9
LIGHTTHELIGHT
Ultimate Gamer
火狐控

註冊日期: Jul 2004
性格上:

關心人
理財好 可大洗/或不懂理財+不大洗

肉體上
非異相
有肉地
非平胸
唔矮 160up

喜好上
唔賭
唔煙
唔酒
沒極端信仰
唔追星

bonus
理性 +10分
溫柔 +50分
煮食 +70分
貼仔 +1000分 <- joke

此篇文章於 08-20-09 12:04 PM 被 LIGHTTHELIGHT 編輯。
LIGHTTHELIGHT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-09, 12:20 PM   #10
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
外觀條件上, 多數都係戴粗黑框
會比較易吸引到我既視線 ._.
單眼皮, 但係隻眼唔可以太太太細 (例: 盧廣仲)

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-09, 12:21 PM   #11
Suda

註冊日期: Sep 2008
Wii U IDsuda316
3DS Friend Code1075 0690 1475
PSN  IDhiku316
其實自己無對鐘意的人有乜要求/條件,只係set左底線(唔煙唔爛口)
不過諗返起,原來我當初係俾佢的天然呆所吸引

Nintendo3DS
Suda 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-09, 02:48 PM   #12
Diana
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2002
除緣... ...
好奇怪...有時緣到...就算果個人咩特質,係果一刻唔知點解咩野你都可以接受得到...
唉...
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-09, 03:10 PM   #13
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
喜歡既特質? 擇偶條件? <-- 理論上
真正愛上既人 <-- 實際上

世事既野
理論上同實際上總有出入
人揀你, 你揀人
冇完美既.
如果太忠於理論
就落得孤芳自賞既結果居多喇

舊 08-20-09, 03:57 PM   #14
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: 黃昏之魔彈 查看文章
實驗後結果
單眼皮 + 傻下傻下
引用:
作者: Suda 查看文章
其實自己無對鐘意的人有乜要求/條件,只係set左底線(唔煙唔爛口)
不過諗返起,原來我當初係俾佢的天然呆所吸引
傻傻呆呆,可能會有d 女仔唔鍾意自己咁,
但真係好煞食 ~ ~

引用:
作者: LIGHTTHELIGHT 查看文章
性格上:
唔追星
如果唔追、但迷呢?
即係經常同你講、好鍾意聽邊個邊個d 新歌咁? ~ ~

引用:
作者: 戀戀芭比 查看文章
除緣... ...
好奇怪...有時緣到...就算果個人咩特質,係果一刻唔知點解咩野你都可以接受得到...
唉...
咁又會唔會鍾意上之後,
對方有一d 特質令你會更加同佢好?

引用:
作者: Seppie 查看文章
喜歡既特質? 擇偶條件? <-- 理論上
真正愛上既人 <-- 實際上

世事既野
理論上同實際上總有出入
......
而家咪就係問你實際上鍾意梗或鍾意過果個人、有咩特質吸引你嘛 ~
又或者未必吸引你,但就係你鍾意果個人所擁有o既特質

舊 08-20-09, 05:34 PM   #15
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
引用:

而家咪就係問你實際上鍾意梗或鍾意過果個人、有咩特質吸引你嘛 ~
又或者未必吸引你,但就係你鍾意果個人所擁有o既特質

v

舊 08-20-09, 06:19 PM   #16
Diana
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:

咁又會唔會鍾意上之後,
對方有一d 特質令你會更加同佢好?
會中左對方d毒...
例如飲酒,以前唔識飲,而因為方好中意飲,所以會強制學習同認知酒ge知識...
甘有人帶住,飲ge自然會選好d ge...當唔係一認定關係之後便好痛苦...
想飲某隻酒時...買米唔知價...原來甘鬼死貴... ...完全中晒毒...

或者...

平時對音響沒研究,都唔識...因為對方係好好呢方面,係甘谷你聽佢d啦巴音響之類...
係甘迫你聽蔡琴鄧麗君... ...
搞到而家覺得d偶象唱歌好廢...縱慣左自己隻耳仔...

...其實好弊...因為好難返轉頭...
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-09, 07:12 PM   #17
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
1) 心地善良
2) 鐵漢柔情

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-09, 11:44 PM   #18
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
引用:
作者: 戀戀芭比 查看文章
會中左對方d毒...
例如飲酒,以前唔識飲,而因為方好中意飲,所以會強制學習同認知酒ge知識...
甘有人帶住,飲ge自然會選好d ge...當唔係一認定關係之後便好痛苦...
想飲某隻酒時...買米唔知價...原來甘鬼死貴... ...完全中晒毒...

或者...

平時對音響沒研究,都唔識...因為對方係好好呢方面,係甘谷你聽佢d啦巴音響之類...
係甘迫你聽蔡琴鄧麗君... ...
搞到而家覺得d偶象唱歌好廢...縱慣左自己隻耳仔...

...其實好弊...因為好難返轉頭...
恭喜你入了男人的毒海

舊 08-20-09, 11:49 PM   #19
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
咩都係假,一係隨緣,一係自動出擊,一切理論都不切實際

舊 08-22-09, 07:46 PM   #20
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
我曾經都以為自己只會鐘意靚女,要有前有後o個隻~

結果令我o向一瞬間突然有心跳感覺,毛管棟起晒o既,卻係平常日子中最唔起眼,甚至經常俾人忽視o既人

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……

此篇文章於 08-22-09 07:50 PM 被 呂鳳仙 編輯。
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-09, 10:43 AM   #21
道理哥
Senior Gamer
喧嘩上等

註冊日期: Jun 2006
XBox Live GamertagAr HEI 426
我喜歡我的女生是個刁蠻而不野蠻,任性而不妄為~~的人哎~~
還有~會替我管理我的財務的更佳~~當然是我信任的人

舊 08-30-09, 03:43 PM   #22
singsingjai
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
樣靚身材正
聰明有學識
心地又善良

i love toys
i love you!
singsingjai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-09, 03:23 PM   #23
ReyMysterioREY
Banned
GeeGee獸~

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDreyrey
=] 我比較喜歡人的內心多過 表面=] (正所謂..靚仔無咩本心..哈哈哈)

第1..不吸煙..(因為我不是煙民...)
第2..傻瓜得o黎幽默感..[閑來可以搞個爛gag](這樣不會悶親我...)
第3..心靈相通.. (我所指的是 大家不說話的時候..也能感覺到對方的想法)
第4..少飲酒..(其實我很怕這樣...飲酒沒有問題..因為我也會飲酒...但很怕別人係追酒飲...)
第5..懂得關心人..(這個很重要...除左要關心我之外..還有關心其他朋友....很怕這類..有異性無人性的人..)
第6..懂得令聽對方感受..(這個我覺得很重要...當問題發生後...會不會放下自己一面之詞...來聽聽對方的感受?)
ReyMysterioREY 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:28 PM

手機版 | APP版