Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 18 58  ... 最後
Neo Music UNIVERSE>樂器討論區(P.1有一個統計)
小雨 12:29 AM 12-10-03
作者: :
Originally posted by onon :

我題意過買譜呢個建議, 但佢地話好貴, 之後不了了之
夾份買本出去影印..
一定平過你地自己上網搵 PRINT 出黎...
通利有 D 過晒期既 SCORE 架...
大約六七十蚊就有本...
但係就唔知 D 歌岩唔岩夾...
所以最好最係定左玩咩 style 先去買譜...

以前新星堂有勁多平價 BAND SCORE..
早排執粒好多要二百幾蚊既..
都減到幾十蚊...掃左唔少好野..
NARC 08:52 PM 12-25-03
我學緊小提琴呀~
Villasaki 11:19 AM 01-06-04
我跟人學鼓, 自學BASS(超級初階).
Rosicky 11:14 PM 01-06-04
update哂d資料
真唔好意思,懶得制
usayarE 12:13 AM 01-07-04
不如大家討論一下點教人學音樂/樂器

以鋼琴為例, 一個完完全全唔識音樂既幾歲小朋友, 一開始應該點教法
NARC 12:24 AM 01-07-04
我想知...有咩方法可以教識一個人睇五線譜
usayarE 12:28 AM 01-07-04
Originally posted by loveheyhey :
五線譜?五條線囉

第一條線E、第二條線G、第三條線B、第四條線D、第五條線F

唔係仲可以點
KIM 12:43 AM 01-07-04
Originally posted by onon :
不如大家討論一下點教人學音樂/樂器
以鋼琴為例, 一個完完全全唔識音樂既幾歲小朋友, 一開始應該點教法
用活動教學法 加 兒童心理學 加 鋼琴技巧!
Originally posted by loveheyhey :
先教基本樂理先啦!而家都有d中文版的音樂教材可以買到的!傷霧 or tom me都有!有d連cd的!
usayarE 07:01 PM 01-07-04
Originally posted by KIM :

用活動教學法 加 兒童心理學 加 鋼琴技巧!
請比些例子來看看..
黃金史提芬 11:59 PM 01-16-04
我自己覺得如果係教一個完全唔識音樂既人學琴
首先應該教左節拍先
教唔同長度既note,time signature,小節既concept
之後先教睇5線譜(譜裡既note與琴鍵相應既位置)
之後就彈下C major既歌仔
再C->G->D->Amajor咁樣一直教落去....
我諗係咁掛......
庵野迷 12:12 AM 01-17-04
我都今日先發現這個討論區 :@_@":
我識彈琴(8級), 小提琴和唱過幾年合唱團
KIM 01:46 AM 01-22-04
Originally posted by 黃金之太陽 :
我自己覺得如果係教一個完全唔識音樂既人學琴
首先應該教左節拍先
教唔同長度既note,time signature,小節既concept
之後先教睇5線譜(譜裡既note與琴鍵相應既位置)
之後就彈下C major既歌仔
再C->G->D->Amajor咁樣一直教落去....
我諗係咁掛......
乾脆上5級樂理吧!
KIM 01:47 AM 01-22-04
Originally posted by 庵野迷 :
我都今日先發現這個討論區 :@_@":
我識彈琴(8級), 小提琴和唱過幾年合唱團
你是教會人麼?
庵野迷 03:36 PM 01-24-04
你是教會人麼?
唔係, 合唱團我係中學時唱的
你係?
KIM 10:09 PM 01-25-04
唔係, 合唱團我係中學時唱的
你係?
是!
小昭Teddy 10:41 PM 01-25-04
鼓加多一位, 唔該
Marco 09:07 PM 01-26-04
我想問如果想學 Guitar 同 Drum , 可以係邊度入手 ?
fancylala 09:11 PM 01-26-04
我識牧童笛架
Marco 12:11 AM 01-27-04
Originally posted by fancylala :
我識牧童笛架
我都識

小學中學都有教架嘛
庵野迷 01:02 PM 01-27-04
是!
你唱邊個range?
我唱Tenor II, 但我其實上到high A#
入咗大學, 幾年冇唱歌...宜家唱到G都好勁lu
fancylala 01:30 PM 01-27-04
Originally posted by Marco :

我都識

小學中學都有教架嘛
我仲識玩三角架
KIM 01:41 PM 01-27-04
你唱邊個range?
我唱Tenor II, 但我其實上到high A#
入?髐j學, 幾年冇唱歌...宜家唱到G都好勁lu
ME TOO!
2nd Tenor , 現役在一合唱團唱緊,遇然唱下小節目! 可以去到C, 不過都係A最穩定! 如果唱合唱都好少去到A的,唱SOLO就有機會!

順便推介一個小節目,是我的歌友自攪的MINI音樂會! 有興趣人士自己去買飛啦! 當晚我都會去的!

「漫步荷李活」音樂會
日期 : 2004年2月1日(星期日)
地點 : 上環文娛中心五樓劇院
時間 : 晚上七時半
票價 : $20 (門票於城市電腦售票網有售)
內容 : Live band伴奏、戲劇、舞蹈小組、和音小組、獨唱、對唱、合唱、串燒歌曲等。
赤武神 09:59 PM 01-27-04
剛剛買左結他....睇黎有排學...
KIM 10:00 PM 01-27-04
Originally posted by 赤武神 :
剛剛買左結他....睇黎有排學...
我識好多人都3分鐘熱度,希望你不是!努力!
赤武神 10:58 PM 01-27-04
我識好多人都3分鐘熱度,希望你不是!努力!
我希望唔係la 不過我識識地已經滿足
第一 ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 18 58  ... 最後

返回主題版面