Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-30-17, 05:56 PM   #1
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
ACG 物品清潔及保養心得分享

屋企太多雜物, 將D GAME放入櫃後都可以封塵, 有時同時打幾隻GAME 時GAME 盒無執,一段時間都封塵, 屋企成日煮食油煙,有時都令家具表面有少少油+塵,好難清潔

好多時用酒精+水稀釋可以清潔+消毒大部分電腦用品,手制, 細位用牙籤/棉花棒

GAME 盒最簡單方法用擦膠捽走表面/脊位,用舊牙刷掃走擦膠碎,水都唔洗一滴

電視... 盡量用螢幕清潔液 ,纖維清潔布, 用布包住小型窗刮前端,反覆清潔,又快又無水痕
可能清潔完有D 塵一條條咁,可以用膠紙痴
纖維清潔布 可以用BB濕紙巾 代替

大家仲有無其他心得.
例如痴得好實的價錢貼紙在紙類包裝品上.好難整走

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-17, 07:18 PM   #2
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
>>例如痴得好實的價錢貼紙在紙類包裝品上.好難整走

吉吉島$12店之前番過支去招紙用汁液

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-17, 10:57 AM   #3
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
引用:
作者: 信長 查看文章
屋企太多雜物, 將D GAME放入櫃後都可以封塵, 有時同時打幾隻GAME 時GAME 盒無執,一段時間都封塵, 屋企成日煮食油煙,有時都令家具表面有少少油+塵,好難清潔

好多時用酒精+水稀釋可以清潔+消毒大部分電腦用品,手制, 細位用牙籤/棉花棒

GAME 盒最簡單方法用擦膠捽走表面/脊位,用舊牙刷掃走擦膠碎,水都唔洗一滴

電視... 盡量用螢幕清潔液 ,纖維清潔布, 用布包住小型窗刮前端,反覆清潔,又快又無水痕
可能清潔完有D 塵一條條咁,可以用膠紙痴
纖維清潔布 可以用BB濕紙巾 代替

大家仲有無其他心得.
例如痴得好實的價錢貼紙在紙類包裝品上.好難整走
入櫃都封塵證明你個櫃唔夠密封式,不過應該一年1,2次清潔下就得

你情況算好,我冇位d書要放出面櫃/架,但家中個個都煙剷搞到櫃都黃黑晒,唔係我搞到咁但個櫃係我有份用所以要抹

架上d書因為好易有塵所以會放d野係面擋塵(試過紙皮,A4紙之類,分別不大)
書背就冇法但唔太會封到塵所以問題不大(但一樣食到2手煙)

GBF:839720

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-17, 11:13 AM   #4
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: stcdavidhk 查看文章
入櫃都封塵證明你個櫃唔夠密封式,不過應該一年1,2次清潔下就得

你情況算好,我冇位d書要放出面櫃/架,但家中個個都煙剷搞到櫃都黃黑晒,唔係我搞到咁但個櫃係我有份用所以要抹

架上d書因為好易有塵所以會放d野係面擋塵(試過紙皮,A4紙之類,分別不大)
書背就冇法但唔太會封到塵所以問題不大(但一樣食到2手煙)
前日先啱啱執過個DISPLAY櫃,除咗部份FIGURE白色位有發霉外其他都冇乜嘢,塵都極少

揀個較密封嘅櫃入面長期放啲油濕箱的確可以一年先清洗一次
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-17, 11:16 AM   #5
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
引用:
作者: 野良猫 查看文章
前日先啱啱執過個DISPLAY櫃,除咗部份FIGURE白色位有發霉外其他都冇乜嘢,塵都極少

揀個較密封嘅櫃入面長期放啲油濕箱的確可以一年先清洗一次
但千析唔好放防虫包,我試過中晒招出晒油(好彩只係盒玩同洗得走)

GBF:839720

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-17, 11:20 AM   #6
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: stcdavidhk 查看文章
但千析唔好放防虫包,我試過中晒招出晒油(好彩只係盒玩同洗得走)
我個櫃得FIGURE,唔會放蟲包啦

不過春天嗰時勁濕,個抽濕箱三日就滿哂水要換
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
呢個年頭(ACG)做老豆真辛苦 RPG之鬼 日本動漫畫討論版 22 11-23-15 01:35 PM
[宣傳] ACG-ZONE同人工作坊宣傳 asfwl Cosplay同人MIX討論區 0 05-20-13 12:16 PM
ACG廣告巴士 柚原このみ 日本動漫畫討論版 38 12-18-05 08:31 PM
ACG用語[del] Kaede楓 日本動漫畫討論版 8 05-26-05 04:01 PM
ACG實寫化 kyu 日本動漫畫討論版 20 01-30-05 07:49 PM

現在的時間是 06:12 AM

手機版 | APP版