Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-18-16, 03:47 PM   #51
mrk
God of Gamer

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
亂估
Princess Leia?!
係!

PS:同埋為左2018 韓·索羅外傳做伏線??

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 12-18-16 05:50 PM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-16, 06:33 PM   #52
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: Eking 查看文章
果然每個人睇法唔同,我反而覺得好普通,只係為左補完故事
+1

睇睇下有點拖的感覺 ...

但我明白如果本身鍾意Star Wars franchise, 今次可以唔用故有Star Wars講故仔模式去講Star Wars故事,個種真實感,以及補元番本來的triology,一定會覺得比上年Force Awaken好睇..
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-16, 07:28 PM   #53
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
如果星戰迷,我覺得C喇,係最尾駁得靚。

好可惜係,好多野都玩得唔靚,如果唔用傳統星戰開場(LEE下真係好差差差差!),咁電影最重要就係開場個戲名出果下,而這套就玩得好差,開場好悶,果白衫友去捉女角一家,小女角就朵在個地道,之後就要吸氣果個人搵佢,果度出戲名LOGO,咁開真係好差,之後一跳就已經在帝國監,其實,之後比革命軍救左之後開會果度開場都仲好。

之後組成俠盜,又係玩得唔靚,可以參考下五福星果類片,仲可以想搵韓素羅同朱兒,但韓唔肯加入出一出場都可以。

白衫友做大反派又好差,又唔型,又唔奸,只係扮型又戇居,應該講,白衫友佢都拖造死星就好玩好多,甚至同女角爸爸夾就仲好玩,即白衫友同女角爸爸互反又互幫,彼得古城乜都唔洗做就玩到佢,仲要覺得彼得古城仲醒過黑武士。

葉問同子彈飛兩人,無可否認,葉問係全片設計得最好果個,葉問佢自己話要個角色睇唔到野仲更加神來之筆!!

而其他星戰人物出場,應該可以出現賞金擸人,奧比溫第四集老版(而家只係講。

舊 12-18-16, 08:37 PM   #54
psidef

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 細路翔 查看文章
我睇完剩係覺得爸爸真係好忙,明明身為帝國第二把交椅但小至打飛機同殺卒仔都要自己落手落腳搞

就算無入dark side,我係佢都會想隔住個mon捏死d豬隊友
其實我覺得佢直至第四集個地位就好似第七集嘅Kylo Ren咁, 有一定地位但唔會大過某啲高官 (Tarkin叫得停佢), 執頭執尾咁, 去到第五集先至真正係一人之下.

舊 12-18-16, 09:30 PM   #55
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
評價只係普通以上啦...

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-16, 10:18 PM   #56
王小虎

註冊日期: Apr 2002
有劇透
如果話補完,就真係冇咩好補,因為對原有三部曲真係冇咩重要,而且你一早已知係成功搶到個藍圖。

所以條大橋定死左,d細節可以玩吓,例如冇人會估到星戰片主角會全滅吧。又例如你冇諗過男主角(?)都可以為達任務咩都可以做,但最尾又比到理由你。所以寫劇本的真係喺局限的條件下寫到好盡。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-16, 11:17 PM   #57
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
諗諗吓防透處理鬼晒佢

1. 無晒傳統星戰嘅開場嘅梗,幾唔慣
諗諗吓防透處理鬼晒佢

2. 開頭捉人就幾拖,阿媽無喇喇走去送死
3. 男主角一出場就知部戲好唔同,為咗自己走得甩,連線人都可以出賣;女主角阿珍去到畀人盤,完全唔似LUKE初去報導個待遇,連人身安全恐嚇都出埋去迫人就範;好明顯,班上頭唔多信女主角
4. 唔怪得美帝班極右咁憎呢套片,入面部份人對原力,似宗教信仰,套入去後來絕城嗰度,咁你明喇?
5. 去到絕城就似去咗中東,班「極端派」嘅手法唔多講,你以為班係恐怖份子嚟,頭子係 Clone Wars 動畫有出場,去到嗰陣已經似機械多過似人(成個Vader咁?!)啲手法真係幾得人驚下
6. 由街頭伏擊,去到丹爺同子彈飛出手都好正(原力功夫?!),不過丹爺咁都要蒙頭全場好多人笑咗出嚟
7. 基本上補完到「點解死星有個咁大嘅弱點都唔覺嘅?」,唔係帝國疏忽甩漏,而係「有心人」特登裝咗個「後門」
8. 之後你見到叛軍可以去到幾不擇手段,出戰機去「暗殺」;丹爺用原力,連消帶打嗰度型過好多Jedi;但唔多明,個奸人咁都傷都唔傷走得甩
9. 阿珍再返到去叛軍總部,短短嘅見到好多政治,有人被嚇窒,有主戰嘅想放手一搏,MOM MATHA 好忙咁要擺平各派,加上佢係參議院出身,徧向保守官僚;女主角就係原理派加行動,反而鼓舞到人心。
10. 決意嗰幕講到好白:呼應返之前絕城,你話人哋極端吖,但係主流派嘅叛軍都唔見得幾清高,一樣係搞「恐怖主義」,直接間接害死唔少平民
11. 一落到去嗰沙灘星球就原全唔同風格嘅片,三位玩蜜桃雞嘅無乜嘢,反而一眾二打六就發揮全部片,甚至可能繼ESB之後最好睇嘅戰爭場面!另外,叛軍反應亦突然間好快,但唔多交待轉軚嘅理由
12. 戰爭場面真係好大,說服力畀潛入Endor嗰嘢有說服力好多:由開頭小隊伏擊,跟手被四腳「貨車」追殺,跟住艦隊戰,又有戰機衝到落嚟支援,有空降增援(仲嗌咗句「為報絕城嘅仇!」),又有大型空戰
13. 唔知點解Hoth唔係咁打法,可能係四腳「貨車」渣啲冇咁硬,呢度無咗AT-AT嘅絕對壓迫感,射腳射頸甚至射身都爆
14. 今次出埋遊戲先出理嘅離子魚雷(遊戲個名叫mag pulse),無咗護罩嘅船艦中咗嘅動力會無晒;用隻細艦令到艘滅星者撞埋一舊真係一絕
15. 地面就好多戰爭片老梗,尤其係拉電纜,無喇喇被掟手榴彈,丹爺同子彈飛最後嗰幕
16. 最後最後男女主角爭在無咀--沙灘嗰度你唔講,以為會係啲核子大戰片
17. 講咗咁耐,都未講個主要反派,佢除咗一心要上位,其他弱氣,珍爸死嗰幕唔夠「出汁」,奸就畀兩個「唔係人」搶鬼晒鏡。可能因為舊官僚體制仲嚮度,大帝仲未掌握晒個帝國,連死星嘅存在都唔畀得帝國議會知,所以Vader仲係條跑腿,呼應返ANH佢仲未「一人之下」。
18. 去到臨尾先出返啲非「真實系」嘅劇情出嚟,叫你班粉過吓癮咁,迫力係超班,但第四集係咁玩就唔洗拖咁耐
19. 雖然暗示咗Organa會「做嘢」,但艦中艦會唔會托大咗少少?好有為扭而扭嘅味道。
20. 致敬位極多(兩位 droid 個 cameo 好夾硬),除咗兩個 CGI 人之外,Gold Leader 同 Red Leader 都係用返第四集兩位(可能係剪接/CGI),有唔少配角提個名(好似Wedge Antilles),有幕由上望下,基地泊咗有部好似Star Wars Rebel入面部Ghost咁嘅機,而基地好多設定似足第四集,不過暗好多同污糟好多。
21. 女主腳有血有肉過Rei好多(雖然Rei好索);男主角好單薄吓;部K2提供咗大量笑位,打又好鬼神,不過後者發揮唔多
22. 總括,正如War is Boring講,呢套係好黑化嘅星戰,反抗軍/叛軍聯盟都唔係三部曲話你知咁「偉光正」,後佢哋一樣手腳「唔乾淨」,三部曲好似嬴得好「愉快」咁,呢度話你知後面要好大好大嘅犠牲換返嚟。
23. 最大嘅問題有兩個:
一、Vader究竟點追上Leia隻船?照計入咗超空間,你去邊冇人知,除非除非被人安咗追踪器
二、第四話開頭,明明講叛軍第一次打嬴咗帝國軍嗰陣,間媟偷咗帝國軍極秘嘅超級兵器死星個圖則,並交到Leia手上;而家係知道咗死星嘅存在,仲知埋有個弱點存在添,係偷嗰陣引發咗大戰,細節上個因果有少少唔夾噃!

24. 如果以結構,劇情同手法,兩者都係向ANH致敬,但段數高好多,評價好睇過第七集成倍。

此篇文章於 12-18-16 11:27 PM 被 肉羊哩咖 編輯。 原因: 諗諗吓防透處理鬼晒佢
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-16, 11:44 AM   #58
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
:)
其實我覺得最尾應該比主要角色成功上到船走佬,個個打算返歸慶功時再比爸爸逐件劈瓜比較愉悅

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-16, 11:54 AM   #59
肉羊哩咖
griffin611

引用:
:)
其實我覺得最尾應該比主要角色成功上到船走佬,個個打算返歸慶功時再比爸爸逐件劈瓜比較愉悅
逆BBQ

舊 12-19-16, 12:06 PM   #60
Eclair
Game Master
俺はMだ

註冊日期: Aug 2004
Star Wars後来出既作品既有D細部分接唔到前面既作品
都唔係第一次w

(後)EP3 Padme生完Luke同Leia就死左
(前)EP6 Leia話記得阿媽咩様...天才BB?

(後)Clone Wars Anakin同Obi-Wan不知打左幾多次General Grievous
(前)EP3 一開始艦上係第一次交手...

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
諗諗吓防透處理鬼晒佢+1

> 無晒傳統星戰嘅開場嘅梗,幾唔慣
可能係定位上外傳先無...(Btw我都覺得硬係好似少左D野...)

>叛軍反應亦突然間好快,但唔多交待轉軚嘅理由
簡單D就係都有人洗濕左個頭出手打左、係唔係之後帝國都清算既
就唯有打啦...

>Vader究竟點追上Leia隻船?照計入咗超空間,你去邊冇人知,除非除非被人安咗追踪器
EP5都有一段 Star Destoryer上既指揮官以為Millennium falcon入左Hyper Space
(其實係停左係Star Destoryer艦橋後面)
Vader都係話計算返有可能出現既地點去搜索
即係可以預計到航道既...

>所以Vader仲係條跑腿,呼應返ANH佢仲未「一人之下」
EP4係Tarkin之下(皇帝派佢去監視Tarkin)
EP5因為Death Star既失敗仲比皇帝降左職...
EP6最高指揮官又唔係佢

所以Anakin真係入左黒企業架www

24. 如果以結構,劇情同手法,兩者都係向ANH致敬,但段數高好多,評價好睇過第七集成倍。
>最少空戦好EP7好多...機種又多返...

宮本武蔵、頼光ママ、シェヘラザード、水着ネロ、土方歳三
、マーリン、刑部姫、アビゲイル、葛飾北斎、ジャンヌ・ダルク(オルタ)

不過真愛係マリー

此篇文章於 12-19-16 12:25 PM 被 Eclair 編輯。
Eclair 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-16, 12:50 PM   #61
肉羊哩咖
griffin611

本人挑骨頭啫

漏咗個 cameo

嚮ANH搞Luke,跟住一件畀OB1斬咗雙手嗰兩條茂利,嚮絕城同男主腳擦身而過

漏咗一樣

可惜無講到絕城班叛軍搶返啲結晶有乜用

此篇文章於 12-19-16 01:02 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-19-16, 08:04 PM   #62
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

最大駁唔到就係,第四集時,黑武士還是二打六,彼得古城仲可以寸黑武士…

但左這套,一班帝國軍高層睇死星試火,竟然話「唔知黑武士黎唔黎呢?」之類既…

仲要白衫友見黑武士果氣派(或難見…)…

舊 12-19-16, 08:50 PM   #63
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
最大駁唔到就係,第四集時,黑武士還是二打六,彼得古城仲可以寸黑武士…

但左這套,一班帝國軍高層睇死星試火,竟然話「唔知黑武士黎唔黎呢?」之類既…

仲要白衫友見黑武士果氣派(或難見…)…
ANH: 連 Tarkin 都叫得停 Vader,Vader 啲細藝嘢要自己落手落腳做
R1: Vader 似皇帝身邊嘅「紅人」,啲官想佢幫口講幾句好話。

似唔似?

舊 12-19-16, 09:01 PM   #64
細路翔
The One

w
今次個反派自己搞個屎坑出黎要爸爸空降落去幫佢執屎之餘居然仲想r獎勵

然後爸爸居然無直接捏死佢根本係聖人

英國說大家抱團死
舊 12-20-16, 07:22 AM   #65
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
http://io9.gizmodo.com/heres-how-rog...s-f-1790250545
X WING 機司原來係用舊片棄用底片改番出黎
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-16, 08:28 AM   #66
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
http://io9.gizmodo.com/heres-how-rog...s-f-1790250545
X WING 機司原來係用舊片棄用底片改番出黎
嘩! 不過睇嗰場無人有反應, 咁又期望唔係粉會留意呢的細節

(回敬)彩蛋 (有透注意)
http://www.theverge.com/2016/12/16/1...ry-easter-eggs

舊 12-20-16, 10:24 AM   #67
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

仲有樣野我想問。

片中「絕城」即是甚麼?係咪絕地武士既殿?但第三集既絕城在一個大城市中間的,點解這套會在咁既地方既?

舊 12-20-16, 10:43 AM   #68
Eclair
Game Master
俺はMだ

引用:
仲有樣野我想問。

片中「絕城」即是甚麼?係咪絕地武士既殿?但第三集既絕城在一個大城市中間的,點解這套會在咁既地方既?
唔好誤會
Jedha City
只係好頽既中文訳名

Coruscant 先係EP1-3既Jedi Temple所在地
到EP6都仲係度

、マーリン、刑部姫、アビゲイル、葛飾北斎、ジャンヌ・ダルク(オルタ)

不過真愛係マリー

此篇文章於 12-20-16 10:49 AM 被 Eclair 編輯。
舊 12-20-16, 04:05 PM   #69
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
作者: Eclair 查看文章
唔好誤會
Jedha City
只係好頽既中文訳名

Coruscant 先係EP1-3既Jedi Temple所在地
到EP6都仲係度
好喇,又駁唔到喇…

戲入面話死星試槍,炸「絕城」,個軍宮就話絕地武士既最後唯物都無,但第六集出現番Jedi Temple…

舊 12-20-16, 05:56 PM   #70
Eclair
Game Master
俺はMだ

引用:
好喇,又駁唔到喇…

戲入面話死星試槍,炸「絕城」,個軍宮就話絕地武士既最後唯物都無,但第六集出現番Jedi Temple…
Sorry我表達得差w

Jedi Temple係無左
係Coruscant 呢個城市(帝國既首都)仲係度

所以軍官無錯

不過真愛係マリー
舊 12-20-16, 08:14 PM   #71
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
Rogue One: 21 Easter Eggs You Need to Know (Spoilers)

Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-21-16, 08:31 AM   #72
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
Rogue One: 21 Easter Eggs You Need to Know (Spoilers)

照條片講,Jedha City係最古老嘅JEDI廟,甚至可能係JEDI嘅發源地,好以麥加咁,係精神像徵。而嚮Corsorunt 嘅似政教中心多啲

不過條片漏咗 Red Leader

-----

應該會再睇多一次,今次配樂好唔同,而又想睇多次最後大戰,呢度好有「軍武派」嘅味道(有玩X-Wing/TIE Fighter遊戲嘅會覺得好有味), 呢套可以開咗個頭,因為有好多嘢好玩(好似MCU咁); 其實電影都提好多嘢(好似LANDO上位嗰一戰, 同埋LUKE點帶住叛軍搵到HOTH),或者REBEL電影版~~~(我好想睇THAWN有更多發揮)

此篇文章於 12-21-16 08:37 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 12-21-16, 10:41 AM   #73
細路翔
The One

雖然依家設定大部份改晒

但實際班絕地一萬幾千年前就起到周圍都有神殿

英國說大家抱團死
舊 12-21-16, 02:38 PM   #74
肉羊哩咖
griffin611

引用:
雖然依家設定大部份改晒

但實際班絕地一萬幾千年前就起到周圍都有神殿
一手捧經,一手捧劍

舊 12-22-16, 05:18 PM   #75
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
想問如果好多年前睇過正傳3集,但無睇過最新正傳果集 & 前傳,會唔會接唔到、好難明套戲o既內容...

Thanks~~

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Assassin’s Creed ︱刺客教條 (26,Dec,16) 信長 電影版 30 01-05-17 03:04 AM
[Pearl]戇男索女 16 Dec 8:30pm Metal Gear NT Neo Entertainment TREND 20 01-20-06 08:18 PM
[HK][16 DEC] 謝安琪 ~ Kay One+(plus) W!LL Neo Music UNIVERSE 2 12-13-05 11:51 PM
[HK][16 DEC] 官恩娜 ~ Ellacadabra (CD+DVD) W!LL Neo Music UNIVERSE 1 12-13-05 06:17 PM
GC隻Star Wars:Rogue Squadron III pmk 電視遊戲討論版 5 01-26-04 12:53 PM

現在的時間是 07:46 PM

手機版 | APP版