Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機平板遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-28-13, 11:25 AM   #26
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
如果攞唔切,唔見咗,或者唔知有iMAME嘅朋友, 而家有隻唔洗錢叫Gridlee嘅game,其實內裡都係iMAME, 可以用埋其他ROM, 有攞趁手!

舊 01-28-13, 12:02 PM   #27
破戒僧

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code3523 2002 7295
PSN  IDLeifeiPatrick
XBox Live Gamertagfpatrick
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
如果攞唔切,唔見咗,或者唔知有iMAME嘅朋友, 而家有隻唔洗錢叫Gridlee嘅game,其實內裡都係iMAME, 可以用埋其他ROM, 有攞趁手!
今次重點係MAME version大更新, cps2, cps3, 後期mvs(neogeo), system11/12(ps), stv(ss)都已經支援
model1/2/3/naomi可入game但玩唔到, 可惜...(MAME呢方面一向都非常落後...)

另, 新增支援impulse controller, 出街可以夾iPhone玩, 屋企就用返iPad夾iCade又得

無論你多接近神, 都依然係一個凡人, 別以為自己很了不起
破戒僧 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-28-13, 12:25 PM   #28
肉羊哩咖
griffin611

等iCade減價~

舊 01-29-13, 08:18 PM   #29
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 破戒僧 查看文章
今次重點係MAME version大更新, cps2, cps3, 後期mvs(neogeo), system11/12(ps), stv(ss)都已經支援
model1/2/3/naomi可入game但玩唔到, 可惜...(MAME呢方面一向都非常落後...)

另, 新增支援impulse controller, 出街可以夾iPhone玩, 屋企就用返iPad夾iCade又得
小白問: 其實尐rom邊個打邊個咖? MAME支援邊幾個機種咖?

舊 01-29-13, 09:14 PM   #30
破戒僧

引用:
小白問: 其實尐rom邊個打邊個咖? MAME支援邊幾個機種咖?
MAME只支援街機game, 呢個version基本cover 80年代至200x年頭既game, 基本上大部2D game都ok, 包括較出名既SEGA系80-90年代既2D基板, Capcom CPS1/2, SNK MVS(NeoGeo互換基板)...etc, 但90年代尾既Capcom CPS3基板, 例如街覇3系列, 支援度就麻麻, 可玩但lag (JoJo系列更加會黑畫面)

3D game方面, 以我用iPhone5測試, 90年中開始既3D game, system11/12系(PS互換基板)既支援度比較好, 包括鐵拳, Rave Racer, DOA++, 街覇EX系列, 飛龍2都支援, 可玩但會lag

SEGA 3D基板方面, Model1只得Virtua Racing/Virtua Fighter成功入game (但都玩唔到), Model2/3, Noami基本完全不行, STV(SS互換基板)算較好, DieHard, Virtua Fighter Kids入到game, 但超lag, 其他STV game基本都不行

另, beat mania系列, DDR系列都唔係好得, 忘記吧

ROM方面, 因為呢次呢個MAME4iOS reloaded 1.3係建基於2010年MAME 0.139u1, 同上一次既老爺級iMAME(建基於1998年MAME 0.37b5)比較, 唔少ROM基本都已經用唔到, 但因為0.139u1都距離而家已輕有2年幾, ROM file改左版都唔奇, 所以搵最新版既game亦未必work(尤其NeoGeo之前成日改版), 搵ROM不妨試多幾個

此篇文章於 01-29-13 09:38 PM 被 破戒僧 編輯。
舊 01-30-13, 02:06 PM   #31
andydy
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2001
XBox Live Gamertagandydy
估唔到GRIDLEE原來係MAME~~已裝~~玩D&D好順

3DS動物之森 Onkit
FC: 4167-4453-4797
andydy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-13, 06:02 PM   #32
nefrezx

註冊日期: Mar 2006
《仙劍奇俠傳》《明星志願》iOS 版懷舊遊戲即將上架
http://gnn.gamer.com.tw/4/76314.html

見仙劍15蚊買左
nefrezx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-13, 08:49 PM   #33
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
NFS MW免費
http://go.ign.com/needforspeed
rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-13, 05:41 PM   #34
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: nefrezx 查看文章
《仙劍奇俠傳》《明星志願》iOS 版懷舊遊戲即將上架
http://gnn.gamer.com.tw/4/76314.html

見仙劍15蚊買左
用鍊妖壼嗰隻係?

舊 02-03-13, 05:46 PM   #35
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
引用:
用鍊妖壼嗰隻係?
果隻係軒轅劍

舊 02-05-13, 05:09 PM   #36
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: AshleyYan 查看文章
果隻係軒轅劍
軒轅劍2?!

隻The Room又跌到去汽水價, iPad專屬, 有買趁手。

舊 02-05-13, 05:32 PM   #37
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
軒轅劍2?!

隻The Room又跌到去汽水價, iPad專屬, 有買趁手。
係咪好似當年 7th guest果類game?
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-13, 06:00 PM   #38
破戒僧

引用:
作者: 破戒僧 查看文章
另, beat mania系列, DDR系列都唔係好得, 忘記吧
我錯...完美執行先啱
只係啲制set極都唔就手...

舊 02-07-13, 02:07 PM   #39
肉羊哩咖
griffin611

Afterburner Climax 出咗, universal賣US$2.99, AB2係在下唯一爆過嘅街機, 唔,速度感好勁!

DotEMU移稙咗Metal Slug 2, universal, 仲有iCade支援添~

舊 02-10-13, 11:36 AM   #40
ahleung
The One
Bannnned

Infinity Blade Dungeons 暫停開發, 開發工作室關門大吉
http://www.vg247.com/2013/02/08/infi...-being-closed/
舊 02-10-13, 11:40 AM   #41
nefrezx

註冊日期: Mar 2006
《軒轅劍貳 dos》《軒轅劍外傳:楓之舞 dos》登陸 iOS 平台
http://gnn.gamer.com.tw/3/76603.html

仙劍之後到軒轅劍
nefrezx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-13, 04:48 PM   #42
ahleung
The One
Bannnned

Galaxy on Fire 2 限免
舊 02-12-13, 10:02 AM   #43
ahleung
The One
Bannnned

deleted, wrong post
舊 02-14-13, 12:10 AM   #44
bryanlakers
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2008
PSN  IDbryanlakers
infinity blade 1 限時免費
bryanlakers 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-13, 05:54 PM   #45
肉羊哩咖
griffin611

農曆新年前搞到滿城風雨嘅Real Racing 3上咗架, 各位鍾意賽車嘅無理由未攞~

預告話aMAZEing Labyrinth明日特價, 留意。

舊 02-28-13, 09:35 PM   #46
死.屍神
Game Master

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDghostqoo
http://demon-tribe.com/

有無人玩呢隻 今日新出

死.屍神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-13, 09:40 PM   #47
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
玩緊, 雖然教學好長~但好正
個內容同戰略性可以同家用機遊戲相比
由手機版發出
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-13, 09:41 PM   #48
死.屍神
Game Master

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDghostqoo
引用:
作者: keijoey 查看文章
玩緊, 雖然教學好長~但好正
個內容同戰略性可以同家用機遊戲相比
由手機版發出
可唔可以簡單介紹下

宜家先試緊

p.s. 事前登陸都唔識係邊到整
死.屍神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-13, 09:45 PM   #49
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: 死.屍神 查看文章
可唔可以簡單介紹下

宜家先試緊

p.s. 事前登陸都唔識係邊到整
係囉,一CLICK事前登陸就跳左去ITUNES APP STORE果頁既??

舊 02-28-13, 09:50 PM   #50
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
事前登錄要用你之前個email, click條link入game

基本上就係抽惡魔去組deck, 同其他玩家打cpu, 或者3vs3既對戰

打cpu冇咩特別, 都係限時打死某隻boss拎reward
反而對戰就精彩得多, 有d似街機既boarder break (有日本玩家話似lol, 但我冇玩, 所以唔清楚)

不過要玩對戰要先升上lv6
由手機版發出
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[ios] derby owners club 交流討論區 Vol. 2 二打六車手 c.p 手機平板遊戲討論版 687 01-15-14 09:15 AM
[ios/android]時空獵人 kanone 手機平板遊戲討論版 0 05-12-13 09:19 PM
Google Play - Android 全方位綜合遊戲討論區 ZlWS 手機平板遊戲討論版 84 08-18-12 09:44 PM
iOS 5.1 是否香港未有得update呢 minekaoru Mac 討論區 7 03-08-12 11:12 PM

現在的時間是 04:23 PM

手機版 | APP版