Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機平板遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-07-12, 09:58 PM   #1
二打六車手 c.p
Senior Gamer
かむい/剣聖かむい

註冊日期: Nov 2005
Wii U IDkamui-tcp
[ios] derby owners club 交流討論區 Vol. 2

http://sega-doc.com/

終於出啦

ジャンル 競走馬育成レースゲーム
発売時期 2012年夏
価格 基本プレイ無料+アイテム課金
対象機種 iPhone4、iPhone4S、iPad2、新型iPad
対応OS iOS4.3以降
アプリサイズ 334MB ※ダウンロードにはWi-Fi環境が必要となります。

(c) sega

how to play
http://mobile.sega-doc.com/info/news/?mode=howtoplay
官方攻略
http://mobile.sega-doc.com/info/news/?mode=capture
official news
http://mobile.sega-doc.com/info/news/
維護
http://mobile.sega-doc.com/info/news/?mode=maintenance

序盤攻略
http://mikan8929.blog6.fc2.com/blog-entry-624.html

DOC 相關 history
http://ja.wikipedia.org/wiki/DERBY_OWNERS_CLUB

此篇文章於 08-13-12 09:15 AM 被 二打六車手 c.p 編輯。 原因: 加入相關 link
二打六車手 c.p 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-13, 08:13 PM   #2
infina
infina

註冊日期: Mar 2013
引用:
作者: SAMIP 查看文章
師兄, add 咗你兩個 account 啦.

話時話, 皇者風格馬女生咗隻四戰滿總合力馬女,
但隻四戰滿馬女既後代變返五戰先滿...

講開又講, 十年前都已經好迷街機DOC :-)
每一代會有長有短麻,我都有玩過你嗰隻種R310133對嗎?
玩咗10日,大約到第6代,每代生約6隻,最長可以到毛字邊
㨂咗隻最勁既黎測試,時間麻麻所以無玩lu~
不過未試真,如果有發現邊個路程特佳,講聲等我再操過^_^

此篇文章於 06-05-13 08:37 PM 被 infina 編輯。
infina 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 12:06 AM   #3
SAMIP
Junior Member

註冊日期: May 2013
引用:
作者: infina 查看文章
每一代會有長有短麻,我都有玩過你嗰隻種R310133對嗎?
玩咗10日,大約到第6代,每代生約6隻,最長可以到毛字邊
㨂咗隻最勁既黎測試,時間麻麻所以無玩lu~
不過未試真,如果有發現邊個路程特佳,講聲等我再操過^_^
無錯係呢嗰種. 因為我第一批R親馬咭有佢, 不過我都無刻意玩呢嗰種,
係落代時遺傳咗佢, 落下落下就固定晒.
邊個路程特佳我就仲未有資格講, 因為我打既時間仲係好慢好慢.
憑我個人感覺既話, 1000米直路好快, 不過可能隻隻逃馬種短逃都快架啦.
你當我廢UP得架啦 :-)

仲未打過頂上,唔知會唔會輸得好慘呢?

想問打頂上會唔會加戰數?

都係時候儲下特殊食物整返隻靚仔5行滿既逃馬開心下先, 因為未整過.
SAMIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 12:53 AM   #4
infina
infina

引用:
無錯係呢嗰種. 因為我第一批R親馬咭有佢, 不過我都無刻意玩呢嗰種,
係落代時遺傳咗佢, 落下落下就固定晒.
邊個路程特佳我就仲未有資格講, 因為我打既時間仲係好慢好慢.
憑我個人感覺既話, 1000米直路好快, 不過可能隻隻逃馬種短逃都快架啦.
你當我廢UP得架啦 :-)

仲未打過頂上,唔知會唔會輸得好慘呢?

想問打頂上會唔會加戰數?

都係時候儲下特殊食物整返隻靚仔5行滿既逃馬開心下先, 因為未整過.
跑頂上唔會加戰數的,放心
去跑下啊,開頭個個都輸的,無所謂,可以練到打法呢
你可以同我跑友賽,我有跑京都1600,咁樣打法會易啲進步(不過我1600麻麻)
舊 06-06-13, 11:20 AM   #5
kasan

註冊日期: Aug 2012
最近諗返起點解玩呢隻game又有另一種結論了
本來隻game一出都係諗住玩下姐
除左手機版只玩過第2代街機版
街機版只係玩左一段時間
當時最型的一定係4蹄踏雪大白鼻
直至有手機版的出現
玩玩下打算全g1制霸就算
點知又出頂上 初時參與頂上見到日本仔D馬入到直路好似架林寶對mini咁
就決定要嬴蘿蔔頭
當然了嬴到依家都係未嬴到
最起碼一場g1的全日本時間係未有
如果但求有隻game玩下的確係一隻好好的game
如果一定要嬴蘿蔔頭為目標 係困難的 唔係因為困難所以退縮
應該以開心放係第一位比較好
好耐之前的理論唔再解說了
王者同唔係王者個分別究竟係點 睇黎要實際測試下先得
測試方式為
同父同母生出黎同性別
總合力接近一樣咁長 能力接近一樣
第一場跑的時間接近
同一樣食物 同一樣食100%完壁
但要一隻有王者一隻冇王者唯有等
所以唔知幾時先測試到
但我相信王者係勁D的原因只係比早一兩場係可以快左0.00.10左右
所以先有咁的結論
kasan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 11:42 AM   #6
goodshow2412

註冊日期: Aug 2012
agree

此篇文章於 06-06-13 01:48 PM 被 goodshow2412 編輯。
goodshow2412 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 11:45 AM   #7
Clement0801

註冊日期: Jan 2013
引用:
作者: kasan 查看文章
街機版只係玩左一段時間
直至有手機版的出現
點知又出頂上 初時參與頂上見到日本仔D馬入到直路好似架林寶對mini咁
就決定要嬴蘿蔔頭
測試方式為
同父同母生出黎同性別
第一場跑的時間接近
所以唔知幾時先測試到
但我相信王者係勁D的原因只係比早一兩場係可以快左0.00.10左右
所以先有咁的結論
王者應該係與生俱來, 我有隻13戰12勝, 餵平野, 唔滿心一樣出王者

但王者又代表咩唔同呢? 我玩左咁耐都一樣係唔識講
Clement0801 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 02:42 PM   #8
aupatpat95

註冊日期: Apr 2013
引用:
作者: Clement0801 查看文章
你單血統生馬仔一定係咁, 你應該最少2個血統拍住黎生
可唔可以有c兄解釋下?
因為我之前試過一次總合過50%。
就係舊既血统配一隻新血统。
但係呢隻馬退左役應該配咩馬可以愈來愈勁?
因為我試過再配我之前d馬又變返得40%。
同埋我想問埋c兄們話落代係點解?thx
aupatpat95 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 02:52 PM   #9
wwyu

引用:
作者: aupatpat95 查看文章
可唔可以有c兄解釋下?
因為我之前試過一次總合過50%。
就係舊既血统配一隻新血统。
但係呢隻馬退左役應該配咩馬可以愈來愈勁?
因為我試過再配我之前d馬又變返得40%。
同埋我想問埋c兄們話落代係點解?thx
其實你諗下就明(50+40)/2=45,再下隻可能係(45+50)/2=47.5,當然當中唔計隨機升降,配配下就好,唔洗心急,當然好似之前D C兄咁講,溝係會有機會快D升!

此篇文章於 06-06-13 02:56 PM 被 wwyu 編輯。
wwyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 03:42 PM   #10
wwyu

引用:
作者: kasan 查看文章
街機版只係玩左一段時間
直至有手機版的出現
就決定要嬴蘿蔔頭
測試方式為
同父同母生出黎同性別
第一場跑的時間接近
所以唔知幾時先測試到
所以先有咁的結論
講起街機,c兄又講起4蹄踏雪大白鼻,真係好懷念自己後期造嗰隻OOOOOO加4蹄踏雪白鼻樑嘅泥地MAX馬,依家諗起嗰時我都覺得自己儍儍地,要專登配嗰幾隻泥地馬乸!又要keep隻腳D白色!又要指定下一代生仔定女!

此篇文章於 06-06-13 04:19 PM 被 wwyu 編輯。
舊 06-06-13, 04:32 PM   #11
aupatpat95

我原本D馬係一爆總合我就退役配種...
但係岩岩我有隻馬跑跑下條BAR話限界突破中...
我應該跑多幾耐...?
舊 06-06-13, 04:38 PM   #12
hk_teer

註冊日期: Oct 2012
引用:
我應該跑多幾耐...?
其實冇一定要第幾戰退役配種先最好, 總之最遲跑完29戰好退, 因為一過咗30戰隻馬就進入退步期
hk_teer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 05:46 PM   #13
infina
infina

引用:
我應該跑多幾耐...?
我唸每個人都唔同的
我就全部10戰引退,總合力唔滿都照引退
暫時所知啲馬無因為咁而總合力短咗或渣咗
好處係一日可以生到4隻(2隻跑10戰,2隻代重),睇下有無邊隻勁囉
舊 06-06-13, 06:42 PM   #14
wwyu

聽日maintenance 有樣咁嘅野 - セール・イベントの準備=促銷·活動的準備
舊 06-06-13, 07:03 PM   #15
infina
infina

櫻花進王LE321223跑1000睇黎真係幾勁
朋友隻馬女10戰1000sp 嗰場53'83,馬女黎講印象中算快
可惜抽唔到><
舊 06-06-13, 07:48 PM   #16
YiuFrog

註冊日期: Dec 2012
引用:
櫻花進王LE321223跑1000睇黎真係幾勁
朋友隻馬女10戰1000sp 嗰場53'83,馬女黎講印象中算快
可惜抽唔到><

無時間出去買咭依家無左
又要等
有排都未有短途錦標
睇黎有排等
YiuFrog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 09:01 PM   #17
aupatpat95

引用:
我唸每個人都唔同的
我就全部10戰引退,總合力唔滿都照引退
暫時所知啲馬無因為咁而總合力短咗或渣咗
好處係一日可以生到4隻(2隻跑10戰,2隻代重),睇下有無邊隻勁囉
原來係咁...多謝分享
但係我到而家都仲未贏到GI
果個設施都未有...
好煩惱..C兄可唔可以講下當初用咩馬贏到GI
舊 06-06-13, 09:16 PM   #18
infina
infina

引用:
原來係咁...多謝分享
但係我到而家都仲未贏到GI
果個設施都未有...
好煩惱..C兄可唔可以講下當初用咩馬贏到GI
慢慢來啊,落多幾代自然會易贏
我用R230232跑逃,長途馬既關係好快就贏晒G1 lu,如果用正宗逃馬短途勁啲,長途渣啲
會俾場2410同有馬卡好耐

此篇文章於 06-06-13 09:21 PM 被 infina 編輯。
舊 06-06-13, 09:18 PM   #19
infina
infina

引用:
作者: YiuFrog 查看文章

無時間出去買咭依家無左
又要等
有排都未有短途錦標
睇黎有排等
我比較有興趣抽SR330123~
睇落全面啲,唔知遲下有無得抽
舊 06-07-13, 12:00 AM   #20
SAMIP

註冊日期: May 2013
好唔開心,第一次整就失敗咗.
用咗28件美食,都整唔到5行滿逃馬.
競合仲爭3小格,26戰完壁無得加.

無晒美食,又要慢慢儲過.... :-(
SAMIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-13, 12:42 AM   #21
L for Lai

大家有冇用過LE231232新山,抽咗好耐都未配過,唔知囉黎跑逃勁唔勁?
L for Lai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-13, 02:22 AM   #22
infina
infina

引用:
好唔開心,第一次整就失敗咗.
用咗28件美食,都整唔到5行滿逃馬.
競合仲爭3小格,26戰完壁無得加.

無晒美食,又要慢慢儲過.... :-(
Congratulation for your first 5行爆〜
有時間片番場友賽〜 再去跑頂上,哈

4.9x是正常的,因為係11分馬,我隻11分馬330103仲差得多
為咗第廿六至廿七戰要1256爆打時間,有時仲會短啲呢
其實最經濟的做法係整4.7-4.8,用藍色ticket抽的紅白蘿蔔加曲其餅就夠了
舊 06-07-13, 02:24 AM   #23
infina
infina

引用:
作者: L for Lai 查看文章
大家有冇用過LE231232新山,抽咗好耐都未配過,唔知囉黎跑逃勁唔勁?
試吓啊,然後報告一下〜
似係跑長途的,因為短途勁的通常1、6行平均要有一半呢
舊 06-07-13, 01:06 PM   #24
YiuFrog

引用:
作者: L for Lai 查看文章
D咭要試下先知
就算6項表能力一樣都可以差好遠
一般黎講LE 唔會差~
舊 06-07-13, 02:01 PM   #25
YiuFrog

http://www.youtube.com/watch?v=xeBI6v6LFYo

又分享下先
後來發現呢位人兄原來就係有馬個隻大逃馬馬主 q_q

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
拉打手機game ~RIDERBOUT~ 交流討論區 Vol. 2 deathcythe 手機平板遊戲討論版 234 01-11-14 12:48 AM
DERBY OWNERS CLUB ONLINE圖片 神祕人1號 PC電腦遊戲討論版 0 09-26-03 12:31 PM

現在的時間是 05:46 AM

手機版 | APP版