Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 02專區

主題工具 顯示模式
舊 10-22-07, 09:01 PM   #26
Qe1
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2006
無左人類 地球保育就無意義
Qe1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-07, 09:29 PM   #27
候鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
點解唔可以話地球係為人類而設既舞台?
人類破壞自己住既地方,只可以話我地唔識玩呢個game
地球玩完,人類玩完,都係一個game over
我唔相信真係會有人為人類消失後既地球打算
可能我冇大家諗得咁偉大

想唔game over就應該實行去做返d野
而唔係只係諗,地球冇左人類會點會點,呢個係冇意義既想法
調返轉黎諗,呢個想法只不過係人類為左逃避自己對地球做過既罪孽

此篇文章於 10-22-07 09:31 PM 被 候鳥 編輯。
候鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-07, 09:34 PM   #28
nelson888
Banned

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: 極真 查看文章
點解唔可以話地球係為人類而設既舞台?
人類破壞自己住既地方,只可以話我地唔識玩呢個game
我唔相信真係會有人為人類消失後既地球打算
可能我冇大家諗得咁偉大

想唔game over就應該實行去做返d野
而唔係只係諗,地球冇左人類會點會點,呢個係冇意義既想法
調返轉黎諗,呢個想法只不過係人類為左逃避自己對地球做過既罪孽
我完全唔覺地球係為人而設,地球咁適合生物生存,都只係因為幸運,相信輪迴的話,人類絕種大家都可能仲響地球住。
nelson888 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-07, 12:45 PM   #29
碧克
God of Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
咁你就將自己個邏輯倒轉左一次啦.
地球完好是人類生存的「必要條件」,人類要愛護地球生態亦是此道理.
但人類存在對地球存在只是「充分條件」,冇人類,地球仍然可「健康成長」.
如果「冇人欣賞」係咁緊要,緊要到連地球既存在意義都冇,
咁我投降.

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-07, 01:17 PM   #30
候鳥
Crazy Gamer

引用:
作者: 碧克 查看文章
咁你就將自己個邏輯倒轉左一次啦.
地球完好是人類生存的「必要條件」,人類要愛護地球生態亦是此道理.
但人類存在對地球存在只是「充分條件」,冇人類,地球仍然可「健康成長」.
如果「冇人欣賞」係咁緊要,緊要到連地球既存在意義都冇,
咁我投降.
想地球健康成長,大前題都係想人類住得更好
若然冇左人類,地球健康成長都冇左大部份意思(我唔敢話完全)
所以認為冇左人類,係想地球更加美好,我覺得呢個想法好矛盾
先要確定自己點解想地球變得美好
舊 10-23-07, 03:45 PM   #31
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

註冊日期: Aug 2007
引用:
想地球健康成長,大前題都係想人類住得更好
若然冇左人類,地球健康成長都冇左大部份意思(我唔敢話完全)
所以認為冇左人類,係想地球更加美好,我覺得呢個想法好矛盾
先要確定自己點解想地球變得美好
好唔好,有定冇,都係人類定義出黎既,同地球一d關係都冇
所以我唔會話冇左人類地球會變得更好或者唔好,只認同地球可以還原返自己既原始狀態(maybe several million years later),肯定,比現在被人類弄得體無完膚的地球來得自然,完整。

『為什麼一定要是那片土地才叫做中國?但那片土地上的中國根本就不是中國。』
BeanZzZz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-07, 03:49 PM   #32
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

引用:
作者: Dawn 查看文章
無左人類 地球保育就無意義
如果根本上就冇人類,地球就不需要受到保育。
因為現在地球的狀態完全是人類弄出來的,破壞到不可破壞才去做保育,不是太假仁假義了麼
那當然,會比不保育好……

『為什麼一定要是那片土地才叫做中國?但那片土地上的中國根本就不是中國。』
舊 10-23-07, 04:59 PM   #33
候鳥
Crazy Gamer

我諗我係一個過份自我中心既人類

此篇文章於 10-23-07 09:37 PM 被 候鳥 編輯。
舊 10-23-07, 05:12 PM   #34
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
所以我成日都話, 支持環保, 係為人類自身著想

人類可以破壞地球?米自大la

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-07, 09:30 PM   #35
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
就算無人類 地球環境一樣會崩壞

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-07, 10:25 PM   #36
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: House 查看文章
我估唔會崩壞到現家o尼個地步

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-07, 10:51 PM   #37
House
里村★紅葉

引用:
作者: Castor 查看文章
我估唔會崩壞到現家o尼個地步
不..在人出現之前地球已經試過進入冰河時期 恐龍絕哂種

Get

Get 周防天音!

舊 10-23-07, 11:02 PM   #38
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
不..在人出現之前地球已經試過進入冰河時期 恐龍絕哂種
冰河時期好似係由石仔撞落地球影響喎

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
舊 10-23-07, 11:03 PM   #39
候鳥
Crazy Gamer

引用:
佢既意思係
就算冇左人類
大自然一樣有力量去破壞地球
大自然既力量,一定遠超人類
舊 10-23-07, 11:21 PM   #40
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
佢既意思係
就算冇左人類
大自然一樣有力量去破壞地球
大自然既力量,一定遠超人類
我意思其實係講人類所做Ge野係令地球崩壞得更快

舊 10-24-07, 12:39 AM   #41
House
里村★紅葉

引用:
又有說是周期性的
地球經歷過數次冰河時期

Get

Get 周防天音!

舊 10-24-07, 12:42 AM   #42
House
里村★紅葉

引用:
冰河時期的形成到現在都未有一個準確的答應

但是周期性的理論較多好人說.
地球經歷過數次冰河時期

Get

Get 周防天音!

舊 10-24-07, 04:08 PM   #43
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

引用:
自然再生循環不算破壞吧……
eg. 君不見澳洲年年有山火,大多不是人為的…… 是一種油份極重的樹木,年年summer都因為太乾燥自動著火,而週遭生態環境未有因而破壞,反之每燒一次就繁榮多d

冰河時期的出現成因眾說紛紜,但普遍同意是一個自然循環,每數百/千萬年(no conclusion)便會有一次,跟人類全無關係。現在科學家認為人類活動使這個自然毁滅/再生循環過早出現,這才算是關連吧……因為人類,這自然循環就來得不自然,而從人類角度,這就像是大自然作出的最後報復。

舊 10-24-07, 07:30 PM   #44
nelson888
Banned

圖表上,,5百年打後事情人類消唔消失會發生。
舊 10-24-07, 10:21 PM   #45
Tseee
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2002
無左人類, 相信依家唔會咁熱 xD

舊 10-26-07, 06:31 PM   #46
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006
引用:
作者: Tseee 查看文章
100% sure
超合Game魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-07, 08:38 PM   #47
House
里村★紅葉

引用:
作者: Tseee 查看文章
死左你都感受唔到..到時熱同唔熱都唔關你事

Get

Get 周防天音!

舊 10-26-07, 09:53 PM   #48
候鳥
Crazy Gamer

人類死哂
已經唔可以再同人類既適應能力黎定義熱唔熱
舊 10-27-07, 02:11 AM   #49
wyhone
Game Master
宛如天使的惡魔

註冊日期: Oct 2005
引用:
人類死哂
已經唔可以再同人類既適應能力黎定義熱唔熱
但我相信點都會比之前熱

人類似乎不斷進化
工業革命更為人類帶來現代化的舒適生活
然而,現今愈來愈多人受上一代帶來的物質主義苟且一生
不再探究知識,但願安享天年
是好事還是壞事?
wyhone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-27-07, 07:11 AM   #50
nelson888
Banned

引用:
作者: wyhone 查看文章
但我相信點都會比之前熱
冷血動身比溫血動物對冷熱更加敏感,近幾年好多動物已經唔使冬眠喇

論壇跳轉

現在的時間是 06:37 PM

手機版 | APP版