Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 03-09-13, 11:49 PM   #1
ZlWS
God of Gamer
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
問太多根本不會講

http://www.facebook.com/photo.php?fb...51341964083284

《問太多根本不會講》

""轉貼文章""

有些事情,有些答案,
其實你很想知道,
只是你會寧願讓自己不要問太多。

怎麼會不想知道,
昨天晚上他約會了誰,
怎麼會不想知道,
為甚麼這天他沒有接聽你的電話 ?
怎麼會失你的約,怎麽會看不見自己,
心裡到底念著誰,身邊記得有著誰 ?
那條頸鍊,是何時的禮物,
那抹臉紅,是與誰的秘密;
笑了,是想起了甚麼嗎,
醉了,是要忘記哪些事嗎,
累了,是為著誰在煩惱,
痛了,是哪個舊傷口復發 ......
但每次問他,他不是說你不明白,
就是會刻意說得不明不白;
或是他會直接跟你說,他不想答,
又甚至是他會乾脆不理你,
彷彿你從來都沒有向他提問過甚麼。
即使那些問題,
其實已經不再是他一個人的問題,
例如,你有重視過我嗎,
你有珍惜過我嗎,你有尊重我嗎 ......
即使有些問題,
其實連你自己也覺得可笑,
連你自己也是覺得不應該去問,
就算他最終都未必會回答 ......

你有當過我是朋友嗎,
你有當我是一個人嗎
為甚麼我要如此被你折磨,
為甚麼你要這麼使我難過,
看見我如此委屈,你會沒有感覺嗎,
看見我狼狽逃開,你會一時心軟嗎,
還是你覺得這樣子對我才是最好,
還是你覺得對我怎麼樣也沒所謂 ......

但問太多根本不會講。
你寧願不問,也不願讓自己難堪;
寧願讓這些沒答案的問題繼續反覆折磨自己,
直到某天對方不辭而別,
留下最後一道不會解答的謎題 ......
直到哪天自己終於明白,
會在乎這些問題與答案的人,
原來一直就只有自己一個而已。

-----------------------------------

我只以"問太多根本不會講"主題去回應,不睇那件事--->
其實人諗得越簡單越好 ,我深深明白, 問題不在於相方,(問題來了,負面的人總愛推向對方)
而是是否適當的心情適當的時候知道就行 ,
正面當然好冇問題,負面都能好好安然收場

(但人是控制不了自己XD)

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。

此篇文章於 03-10-13 11:39 PM 被 ZlWS 編輯。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-13, 01:09 AM   #2
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
唔答你都唸咁多, 答左咪仲煩

個女仔仲係朋友o者, 你d問題已經管實晒
仲問到好似佢有問題咁款

好聽d話你多愁善感, 唔好聽就係令人煩擾喎
咁唔瀟洒, 好難討好女仔喎
自我檢討先啦

補多句:
難堪同折磨自找o既, 個女仔冇比過你.

與其比個女仔話你, 不如響度比版友批下先啦0v0/

再補:
誤會左B|WINS係原貼唔好意思.

大જિંગ
大징

此篇文章於 03-10-13 02:45 AM 被 D.K. 編輯。
D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-13, 01:56 AM   #3
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
你係佢邊位請問
仲有,麻煩睇本人既簽名

舊 03-10-13, 02:16 AM   #4
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
作者: 某F 查看文章
你係佢邊位請問
仲有,麻煩睇本人既簽名
我路過o既.

不過經你提一提. 原來B|WINS只係轉貼

誤會左唔好意思

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-13, 01:15 PM   #5
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
呢 d 文字感性得來有 d.....

港女 feel
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-13, 01:30 PM   #6
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
做乜貼埋D港女FB野出黎
洗唔洗貼埋張欣欣D小說出黎??
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-13, 06:14 PM   #7
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
編野係前版主MIDDIE既文章, 最頂有LINK架, 樓上既人冇FB!?

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-13, 11:36 PM   #8
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: D.K. 查看文章
我路過o既.

不過經你提一提. 原來B|WINS只係轉貼

誤會左唔好意思
XD
我一早已説明以標題去回應XD

不過兩個人相處,有嗌交好正常,而一兩日冇事,會愛得更深
可能先會解決到之前一直未解決的問題(當然好睇相方)

而文中事主,去到呢個地步,真係問題在自己+對方錯在沒有溝通過
散,也會不日發生

'問太多根本不會講'幾有意思,對方可能覺得,你知架,仲使問

引用:
作者: HIM 查看文章
編野係前版主MIDDIE既文章, 最頂有LINK架, 樓上既人冇FB!?
係?lol

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。

此篇文章於 03-10-13 11:41 PM 被 ZlWS 編輯。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 12:08 AM

手機版 | APP版