Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 21 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37  ... 最後
日本動漫畫討論版>武田綾乃「響け! ユーフォニアム」第9話「おねがいオーディション」丨京都アニメーション制作
harakuma 11:26 AM 12-22-16
作者: HM:
唔好
一陣又飲茶食餅
應該唔會, KON得5條友, 吹奏成4-50人, 又分成唔同組,

當然, 我認我好在意個四眼學姐(同人玩拋豆袋果位)
十一月 12:07 PM 12-22-16
葵退出了,但希美回來了,人數維持在64人,要講的話大把野可以講,應該唔使飲茶食cake咁頹
HM 03:09 PM 12-22-16
其實小說仲有提到...進藤正和係俾C RANK(最低分),但對UFO兩個人有好高評價
咁...邊個係戰犯?
harakuma 10:42 PM 12-22-16
本身我都幾LIKE套片, 返睇都唔少次,

瀧話佢係麗奈高中先識佢, 咁事實就唔係啦

另外,

第一季曾經出現過, 當時1年級既夏紀仲同3級一齊玩/埋堆, 然後見希美(不見臉)嚟嘈佢地,
去到第二季, 夏紀話佢本人鬧3年級係人渣, 呢到又係怪怪地.

當然其實最怪就係鎧塚同希美個關係, 希美明明只係退部, 比人既感覺係轉咗校咁, 成年都唔見到面,
有冇可能呢?劇入面無講到佢地係咪一班級, 但轉堂/午休/放學總會見到面掛, 見到面無打招呼?

不過可能原作係新手小說家, 有D地方係有D BUG出現都唔出奇,

但京都既作畫太靚, 有少少劇上問題都係小事既.

其實到依家都唔明中世古幫明日香縛鞋帶, 點解會有特別表情一幕.
lovehinafans 11:21 PM 12-22-16
作者: harakuma:

另外,

第一季曾經出現過, 當時1年級既夏紀仲同3級一齊玩/埋堆, 然後見希美(不見臉)嚟嘈佢地,
去到第二季, 夏紀話佢本人鬧3年級係人渣, 呢到又係怪怪地.

當然其實最怪就係鎧塚同希美個關係, 希美明明只係退部, 比人既感覺係轉咗校咁, 成年都唔見到面,
有冇可能呢?劇入面無講到佢地係咪一班級, 但轉堂/午休/放學總會見到面掛, 見到面無打招呼?

不過可能原作係新手小說家, 有D地方係有D BUG出現都唔出奇,

其實到依家都唔明中世古幫明日香縛鞋帶, 點解會有特別表情一幕.
鎧塚同希美既關係有講啊~
第一話同第四話唔係講得好清楚咩?

希美話自己已經唔係部員,唔屬於演奏部,唔想影響到鎧塚既表現而一直唔去搵鎧塚。

而鎧塚以為自己被希美單方面拋棄左,因而對希美相關既一切,身體都會作出不良反應,例如第一話臨尾一幕,當希美再吹長笛時,鎧塚聽到長笛聲時就表示好想嘔。同埋第四話,鎧塚再見到希美時既第一個反應就係本能地跑開。

所以,當希美離開演奏部後,就一直冇再搵鎧塚
理由係
希美認為咁做就係對鎧塚好,唔會影響到鎧塚既表現。
而鎧塚則認為自己係希美眾多朋友既其中一個,可有可冇,以為希美o趙完鬆,因而身體對希美既一切作出厭惡反應。
即使走廊上見到希美,鎧塚都應該會混路走。

同埋佢地應該唔同班,如果同班,鎧塚應該日日都嘔黃胆水,而希美應該都唔會一啲都知情。

第一季既刻情唔記得左,尼到答唔到你
harakuma 11:33 PM 12-22-16
作者: lovehinafans:
鎧塚同希美既關係有講啊~
第一話同第四話唔係講得好清楚咩?

希美話自己已經唔係部員,唔屬於演奏部,唔想影響到鎧塚既表現而一直唔去搵鎧塚。

而鎧塚以為自己被希美單方面拋棄左,因而對希美相關既一切,身體都會作出不良反應,例如第一話臨尾一幕,當希美再吹長笛時,鎧塚聽到長笛聲時就表示好想嘔。同埋第四話,鎧塚再見到希美時既第一個反應就係本能地跑開。

所以,當希美離開演奏部後,就一直冇再搵鎧塚
理由係
希美認為咁做就係對鎧塚好,唔會影響到鎧塚既表現。
而鎧塚則認為自己係希美眾多朋友既其中一個,可有可冇,以為希美o趙完鬆,因而身體對希美既一切作出厭惡反應。

你所講既我都明, 只係, 我以"比較"現實的方式去睇, 當初佢地咁Friend, 而希美只係退部, 唔係轉校, 平時理應好多機會見到面, 打招呼say morining總會有掛, 除非鎧塚老遠見到希美就閃咁就無得講啦,

雖然可以話, 希美因為自己退部, 無面去見音樂室見班部員, 但都係果句, 同2年級同學碰面係極自然的事情, 點解二人好似從見唔到面咁.

至於你話, 希美話自己已經唔係部員,唔屬於演奏部,唔想影響到鎧塚既表現而一直唔去搵鎧塚, 呢點我唔同意, 希美當初只係話退部時唔想帶埋/影响鎧塚, 並唔係絕交, 有乜埋由退部後唔搵鎧塚呢傾計/食午飯等等呢

除非設定係一個高三, 一個高二, 咁個機會大一d, 依家仿似係希美係突然間彈出嚟咁
所以我先話呢到怪怪地
HM 11:34 PM 12-22-16

另外,

1. 我理解為處世術,當時環境係唔埋堆就會俾人杯葛,所以夏妃唔喜歡三年級學姐但會埋堆唔難理解,事實上果一年夏妃基本上係白過,所以實力仲等留係初學者

2. 兩個有意識地互相避開對方

3. 中世古多管閒事令明日香聯想到佢控制慾強既媽媽,但基於友情唔方便當下反枱,另外小說入面明日香同中世古感情好好,動畫cut左唔少互動

另外講多個動畫版改動比較大既部分
秀一動畫版被打壓戲份
小說入面同久美子唔少互動,反而麗奈到後半先有戲
另外麗奈同久美子感情開始好係因為久美子想避開秀一既約會邀請,隨手捉隔離件麗奈去擋
久美子知道秀一心意,但要顧及葉月感受,久美子痛苦心情既描述動畫CUT晒
十一月 12:05 AM 12-23-16

另外,

上圖的中文應該係翻譯錯誤。
「中学時代から、彼女のことを知っています。」
日文對白省略了主語,沒有說明是誰的中學時代,但日文這種省略主語的表達方式,基本上default主語是「我」。
所以正確意思應該是「瀧自己初中的時候(可能是指麗奈出世的時候),便已經知道有麗奈這個人(單方面認識麗奈)」
重點,日文對白唔係「知り合っています(相識)」,而係「知っています(單方面認識)」

不過咁樣的話,瀧的年齡設定就有問題。
麗奈應該是15歲?俾盡瀧14歲(中三)的時候麗奈出世,咁即係瀧現在最多只得29歲(但動畫設定好似話係34歲)。而佢5年前喪妻時係24歲?咁佢咪即係好早結婚?
harakuma 12:06 AM 12-23-16
1. 我理解為處世術,當時環境係唔埋堆就會俾人杯葛,所以夏妃唔喜歡三年級學姐但會埋堆唔難理解,事實上果一年夏妃基本上係白過,所以實力仲等留係初學者

2. 兩個有意識地互相避開對方

3. 中世古多管閒事令明日香聯想到佢控制慾強既媽媽,但基於友情唔方便當下反枱,另外小說入面明日香同中世古感情好好,動畫cut左唔少互動

另外講多個動畫版改動比較大既部分
秀一動畫版被打壓戲份
小說入面同久美子唔少互動,反而麗奈到後半先有戲
另外麗奈同久美子感情開始好係因為久美子想避開秀一既約會邀請,隨手捉隔離件麗奈去擋
久美子知道秀一心意,但要顧及葉月感受,久美子痛苦心情既描述動畫CUT晒
2,只能說佢兩個真係同一個極, 同極相斥

3,咁解法都合理.
HM 12:11 AM 12-23-16
2,只能說佢兩個真係同一個極, 同極相斥

3,咁解法都合理.
只能講中世古呢d善良,正面既人,實係覺得你對人好人地會對你好
呢種人肯定理解唔到係唔健全環境長大下既明日香,心理有幾扭曲
harakuma 12:11 AM 12-23-16
作者: 十一月:
上圖的中文應該係翻譯錯誤。
「中学時代から、彼女のことを知っています。」
日文對白省略了主語,沒有說明是誰的中學時代,但日文這種省略主語的表達方式,基本上default主語是「我」。
所以正確意思應該是「瀧自己初中的時候(可能是指麗奈出世的時候),便已經知道有麗奈這個人(單方面認識麗奈)」
重點,日文對白唔係「知り合っています(相識)」,而係「知っています(單方面認識)」

不過咁樣的話,瀧的年齡設定就有問題。
麗奈應該是15歲?俾盡瀧14歲(中三)的時候麗奈出世,咁即係瀧現在最多只得29歲(但動畫設定好似話係34歲)。而佢5年前喪妻時係24歲?咁佢咪即係好早結婚?
聽返對白, 你啱, 瀧講得無錯, 佢話佢中學時就識麗奈,

至於你話早婚唔早婚, , 可能結婚唔夠一年就...問題唔大既.
十一月 12:20 AM 12-23-16
只能講中世古呢d善良,正面既人,實係覺得你對人好人地會對你好
直至剛才為止,我一直唔明那一幕係點解。
我覺得你呢個解釋好好。
harakuma 12:21 AM 12-23-16
中出古我老婆, 唔係, 係中世古,

佢幾慘架, 比老師焗要講出邊個先合適solo.
harakuma 12:29 AM 12-23-16
如果真係有興趣既, 可以睇呢個blog主既看後感,

(雖然只係第一季),

佢既看後感已經唔可以用利害嚟形容

http://bangumi.tv/user/haneoto/blog

己經去到神經病級別
邪教教主 12:44 AM 12-23-16
我又問

S2E1 (好似)
老師提過sapphire 同麗奈都係勁人
麗奈要追老師所以來LEE 間學校
但sapphire O甘鍾意音樂, 點解又會來LEE 間本來無機去全國大賽GA 學校

>>>當然, 我認我好在意個四眼學姐(同人玩拋豆袋果位)
me 2
HM 12:51 AM 12-23-16
中出古我老婆, 唔係, 係中世古,

佢幾慘架, 比老師焗要講出邊個先合適solo.
而家追番小說
雖然發展大致一樣,但動畫好多重要劇情有更動
邊一邊好d就見人見智

原作劇情
中世古原作形容係似公主,令男性有保護慾既女仔,動畫就大姐姐feel
另外久美子過去被霸凌既劇情無左(初中選秀會久美子正選學姐後備,所以佢最初有少少怕夏紀同對選秀會有陰影)
葵退出既真正原因動畫避左,其實係葵覺得自己對唔住希美,希美被霸凌葵袖手旁觀,到老師公開要選秀先爆出黎

另外我相信如果係中世古追老師,已經得米
harakuma 12:59 AM 12-23-16
而家追番小說
雖然發展大致一樣,但動畫好多重要劇情有更動
邊一邊好d就見人見智

原作劇情
中世古原作形容係似公主,令男性有保護慾既女仔,動畫就大姐姐feel
另外久美子過去被霸凌既劇情無左(初中選秀會久美子正選學姐後備,所以佢最初有少少怕夏紀同對選秀會有陰影)
葵退出既真正原因動畫避左,其實係葵覺得自己對唔住希美,希美被霸凌葵袖手旁觀,到老師公開要選秀先爆出黎

另外我相信如果係中世古追老師,已經得米
即係麗奈無論係潛意識又好下意識又好, 呢個人就(中世古)係我既敵人, 攞咗妳個SOLo亦宣示唔好同我爭老公
harakuma 01:03 AM 12-23-16
作者: 邪教教主:
我又問

S2E1 (好似)
但sapphire O甘鍾意音樂, 點解又會來LEE 間本來無機去全國大賽GA 學校

me 2
四眼學姐經常同個頭髮遮眼一年級生一齊(即一齊玩豆袋對手), 估計可能類似葵同久美子既関係
HM 01:07 AM 12-23-16
作者: 十一月:
直至剛才為止,我一直唔明那一幕係點解。
我覺得你呢個解釋好好。
唔記得邊度睇過類似論點,借黎用
作者: 邪教教主:
我又問

S2E1 (好似)

me 2
...
麗奈係去立華高中讀可以免學費,推薦入學.立華高中係傳統名門,二期關西大會俾人踢出局果間
久美子初中好朋友梓就係憧憬立華吹部所以考左入立華
另外有立華外傳講梓點樣炒粉(我未睇)

綠輝有提過係傳統名門初中出身,受過多年嚴格訓練,已經係超絕強者
吹部因為舊年三年級畢業所以無大提琴手,綠輝就成為吹部唯一一個大提琴手
無高年級指導,自己一個就發揮到大提琴位置既功能

至於點解綠輝會入北宇治,小說無特別提
(有提過麗奈係一年生學生代表,讀升學班,綠輝同久美子,葉月同班,我推斷綠輝學業其實一般)
另外綠輝同久美子係對比,綠輝係無受過霸凌既久美子

另外演奏會選曲係瀧去決定,佢揀既三日月之舞係以低音為重心既曲,理由係瀧對低音部評價好高
低音部因為明日香管治,表現比其他部門出色,有低音部王國之稱(但新生仍然唔會揀低音部)

HM 01:09 AM 12-23-16
即係麗奈無論係潛意識又好下意識又好, 呢個人就(中世古)係我既敵人, 攞咗妳個SOLo亦宣示唔好同我爭老公
以老師黎講會係公私分明
唔揀你solo唔代表唔揀你做老婆
雖然老師最有可能係拎住老婆張相打J打一世
佢今集係有意識地避左麗奈告白
HM 01:10 AM 12-23-16
四眼學姐經常同個頭髮遮眼一年級生一齊(即一齊玩豆袋對手), 估計可能類似葵同久美子既関係
島民搵到設定,真百合黎

另外有無人可以話我聽今次戰犯係邊位?
harakuma 01:15 AM 12-23-16
以老師黎講會係公私分明
唔揀你solo唔代表唔揀你做老婆
雖然老師最有可能係拎住老婆張相打J打一世
佢今集係有意識地避左麗奈告白
老師日:我對黑長直興趣唔大, 圓頭短直先係至愛
harakuma 01:16 AM 12-23-16
島民搵到設定,真百合黎

另外有無人可以話我聽今次戰犯係邊位?
之前都想問, "戰犯"係咩意思?
HM 01:21 AM 12-23-16
之前都想問, "戰犯"係咩意思?
邊個部門令北宇治拎銅獎
因為低音部係俾評審表揚果個,即係表現差既另有其人
harakuma 01:32 AM 12-23-16
邊個部門令北宇治拎銅獎
因為低音部係俾評審表揚果個,即係表現差既另有其人
原來咁意思
第一 ... 21 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37  ... 最後

返回主題版面