Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-03-16, 11:54 PM   #726
bearkat
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2011
就算上到4k 都要買4k既藍光碟or4k片源!
如果唔係4k mon 睇1080p,咪又係無意思!
由手機版發出
bearkat 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 12:35 AM   #727
忍者
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
當年試過一次啦
買部PS3->放房,得個17"4:3mon 所以買左個LG 24" L245WP,仲要唔平又冇得揀 >買埋張書台...
總之呢D野就係一闊三大,一換就換成套
當年換hd mon太早,貴得黎又冇咩source真係推到HD
PS3都係十隻有九隻game都係720p
個低能16:10 mon又唔識自動轉去16:9
下下full變左睇左個拉長左O既畫面好多年,打NBA連個波都唔係圓O既...
仲要得一個hdmi in搞到又要買個selector
但係冇計買得貴焗住用,過冇幾年一街又平又16:9多input又多款揀...真係幾無奈

宜家又黎多次...打死都唔追4K住啦
連gtx1080都唔可以全開ultra 4k 60fps...諗唔到點解宜家要衝4K

舊 08-04-16, 06:01 PM   #728
HenryHH

註冊日期: Sep 2009
PSN  IDPhantom_HongKong
XBox Live Gamertagimmortalphantom
連續兩年都有去ACG 試, 第一年試槍彈,效果驚喜。
今年試左SCHOOL (恐怖GAME),玩左十分鐘之後中左Motion Sickness,成晚都唔舒服,原來一路用手掣控制方向再加頭既視點活動會搞到好似暈船浪咁,買GAME真係要睇清楚評價先

不過利申︰係PS WEB度訂左
HenryHH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 08:27 PM   #729
ycyleo
Game Master

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDycyleo07
XBox Live Gamertagycyleo
引用:
作者: HenryHH 查看文章
今年試左SCHOOL (恐怖GAME),玩左十分鐘之後中左Motion Sickness,成晚都唔舒服,原來一路用手掣控制方向再加頭既視點活動會搞到好似暈船浪咁,買GAME真係要睇清楚評價先

其實呢樣我覺得無辦法
一係就學而家pc vr game咁移動方式變成瞬移或者移動空間就得原地方格咁大
如果要用傳統wasd呢種移動方法就會做成你個腦覺得自己行緊但身體又無郁呢種違和

有人成日話係ps4機能唔夠令到frame per second唔夠做成
但我想講就算我電腦玩夠晒楨數90fps,但玩呢種用手制移動既VR 第一稱game初初都會暈
所以我覺得呢暈浪問題係成個VR界都要面對既技術問題
因為我都唔想以後玩既fps game都只可以原地玩

不過近排見到呢篇文話只要移動時改變 fow就可以減輕
http://newatlas.com/columbia-univers...ickness/43855/

直播網(有同我打EXVS隨時入鏡,請注意):
http://zh-tw.twitch.tv/ycyleo
ycyleo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 04:32 PM   #730
redcreature

註冊日期: Aug 2007
我估有些 "畫面移動" 幅度較大的遊戲會易頭暈D, 如TPS/FPS類, 但"Rush of Blood", "Biohazard" 會不會好一D, 有冇 C-Hing試玩過?
redcreature 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 05:51 PM   #731
Amuro0093
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2009
PSN  IDgio0079
XBox Live GamertagSilentEagleF15N
剛剛退返個Oculus Rift俾Amazon (US).
第1代VR真係未ready.
PSVR 都係同Amazon(UK)訂, 退貨的機會都好大.
Amuro0093 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-05-16, 06:15 PM   #732
rapperjohnny
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDRapperJohnny
引用:
作者: HenryHH 查看文章

引用:
作者: redcreature 查看文章
我估有些 "畫面移動" 幅度較大的遊戲會易頭暈D, 如TPS/FPS類, 但"Rush of Blood", "Biohazard" 會不會好一D, 有冇 C-Hing試玩過?
我試左The School同Farpoint,兩隻game都試過輕微頭暈,反而上年玩London Heist時冇
另外好多人係E3試Bio7 VR(係Bio7唔係Kitchen)時都話暈
我自己本身玩開FPS game同埋已訂PSVR
rapperjohnny 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-16, 03:39 PM   #733
bearkat

係咪無方法解決暈既問題?
由手機版發出
舊 08-06-16, 03:53 PM   #734
沒名字的?君
小牧 愛佳

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDMrNonameX
XBox Live GamertagMrNonameX
引用:
作者: bearkat 查看文章
係咪無方法解決暈既問題?
由手機版發出
斷估
如果佢個反應時間快到追到人腦應該無咁暈掛

舊 08-06-16, 04:30 PM   #735
redcreature

註冊日期: Aug 2007
雖然已訂PSVR, 但買VR遊戲就多咗一重考慮, 要先問吓人呢隻遊戲頭暈指數....
redcreature 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-16, 06:29 PM   #736
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
試玩左PSVR隻RIGS, 雖然算係FPS,但唔會暈。唔快

舊 08-06-16, 08:53 PM   #737
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
其實個人休息足夠D會無咁易暈
當然如果平時玩FPS都暈就唔好買VR喇...
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-16, 10:45 PM   #738
bearkat

引用:
作者: redcreature 查看文章
雖然已訂PSVR, 但買VR遊戲就多咗一重考慮, 要先問吓人呢隻遊戲頭暈指數....
我都訂左。。。希望出黎效果理想啦
由手機版發出
舊 08-06-16, 11:21 PM   #739
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: bearkat 查看文章
就算上到4k 都要買4k既藍光碟or4k片源!
如果唔係4k mon 睇1080p,咪又係無意思!
由手機版發出
FPS 影響遠比1080P>4K 大吧....你去睇下4K電視...好多時分別好少, 有D人係唔多覺~

舊 08-07-16, 12:01 AM   #740
ycyleo
Game Master

PSN  IDycyleo07
XBox Live Gamertagycyleo
引用:
作者: Eking 查看文章
FPS 影響遠比1080P>4K 大吧....你去睇下4K電視...好多時分別好少, 有D人係唔多覺~
個人覺得兩樣都重要,
畫面重要性簡單講就係比如你手機5吋mon行到1080p,平時睇係清
但如果我叫你將個mon貼埋隻眼要睇你個畫面入面其中一樣小物件
你都唔會睇得清,呢個我諗正正就係有D廠揚言要整4K VR既原因
但現行幾部遊戲機既性能,
可以1080p同時保持到60fps以上仲要畫面特效演出果D睇落唔差已經唔係易

直播網(有同我打EXVS隨時入鏡,請注意):
http://zh-tw.twitch.tv/ycyleo

此篇文章於 08-07-16 12:03 AM 被 ycyleo 編輯。
ycyleo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-16, 06:01 PM   #741
安安

註冊日期: Jan 2002
【Evolution Studios 遺作】
http://blog.us.playstation.com/2016/...out-this-year/
Driveclub VR Confirmed for PlayStation VR, Out This Year
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-24-16, 10:07 PM   #742
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: fortel 查看文章
我卡左係你個畫面,一彈去ESHOP就死,之後我上一頁下一頁、LOOP左幾次就連左個 多謝您的預訂
一個月了
帳單出了

佢真的扣了我2次錢

https://www.dropbox.com/s/goshb33vbj...94%A8.jpg?dl=0

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊

此篇文章於 08-24-16 10:33 PM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 10:14 AM   #743
ゆり

註冊日期: Nov 2004
二轉易搶過1轉

anyway唔敢再落

舊 09-09-16, 10:21 AM   #744
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
Wii U IDInman-hk
3DS Friend Code7271 0303 4540
PSN  IDInmanchu
XBox Live GamertagInmanchu2004
終於訂到, 今次依然多次入唔到網站, 又試過「揀完地點」後,冇彈出店舖名單,令到訂單未完成
除左不斷refresh 之後, 今次我notebook (開齊ie,chrome,firefox ) , ipad 不斷試
又揀下冷門區「將軍澳」, 結果訂到 (打完信用卡認證碼之後,再一次冇畫面,個心離一離)

至於留手機登記,今次用埋父母號碼,而家就唔需要啦~~
1515 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 10:32 AM   #745
Kain

PSN  IDkain_jpn
親臨購買 (10月13日起)

PlayStation®VR將於2016年10月13日起於全港PlayStation® Platinum Shop、全線Sony Store及部份LOG-ON門市公開發售。

訂乜鬼
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 10:37 AM   #746
ゆり

註冊日期: Nov 2004
eshop仲有貨

舊 09-09-16, 10:38 AM   #747
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: Kain 查看文章
親臨購買 (10月13日起)

PlayStation®VR將於2016年10月13日起於全港PlayStation® Platinum Shop、全線Sony Store及部份LOG-ON門市公開發售。

訂乜鬼
ps4v vr 都有這句

但最後唔訂的根本無貨比
得2,3部比你現購

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 10:42 AM   #748
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
上次訂唔到,決定上朋友屋企玩算。
反正PS4唔會有真‧紳士GAME

舊 09-09-16, 10:43 AM   #749
Akira 明
Game Master

註冊日期: Jun 2007
Nintendo Switch ID5966-9891-3387
3DS Friend Code3351 4032 4168
PSN  IDming3107
引用:
作者: 1515 查看文章
終於訂到, 今次依然多次入唔到網站, 又試過「揀完地點」後,冇彈出店舖名單,令到訂單未完成
除左不斷refresh 之後, 今次我notebook (開齊ie,chrome,firefox ) , ipad 不斷試
又揀下冷門區「將軍澳」, 結果訂到 (打完信用卡認證碼之後,再一次冇畫面,個心離一離)

至於留手機登記,今次用埋父母號碼,而家就唔需要啦~~
售罄,睇嚟我唔係俾選中既細路

此篇文章於 09-09-16 10:47 AM 被 Akira 明 編輯。
Akira 明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-16, 11:02 AM   #750
lkw2005

註冊日期: Jun 2013
幾驚今次又係入到cart過唔到數

而家有sony store code多出黎,有需要可以1230前pm(free)
lkw2005 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
SONY HMZ T3 3D 頭戴式顯示器 nds 買賣專區 0 09-05-16 12:38 PM
[ETC] PlayStation 4 in 3D 神祕人1號 電視遊戲討論版 33 01-15-09 01:19 AM
[爆笑] PlayStation 9 nakakula 電視遊戲討論版 18 05-27-06 12:41 AM
Want Fix the playstation........ Orage 電視遊戲討論版 0 03-22-05 09:12 PM

現在的時間是 02:11 AM

手機版 | APP版