Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-04-18, 12:50 PM   #1
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
【強國妻強奪公屋】強國妻憑撫養權奪屋 港伯:點解呃我?

有幾多人經歷三段中港婚姻?依家咩都無晒要踎街,先甜後苦唧

上回:
【娶大陸妻悲歌】嫁入門嗌離婚奪公屋 港男慘被踢走一場空

https://hk.lifestyle.appledaily.com/...A0%B4%E7%A9%BA

https://hk.lifestyle.appledaily.com/...1%83%E6%88%91-
【娶內地妻冇咗公屋】妻憑撫養權奪屋 港伯:點解呃我?

建立時間 (HKT): 0504 00:01

• 適中字型
  • 較大字型

面臨隨時被迫遷,李伯無奈仰天長嘆。 女方曾提出打算在離婚案完結後,到房署申請分户,並且輪候公屋。
房署回覆指,通常會支持把公屋租住權撥歸獲法庭判予子女管養權的一方。

年半前,李耐的內地妻子報警,指遭丈夫精神虐待,她帶同女兒一走了之。今年二月,女方提出離婚,談判結果是主動放棄公屋,來換取女兒撫養權。當時李伯同意,豈料事情其後卻出現大逆轉。

「係佢親口講唔要呢間屋,你唔好同我爭!我一生人只得這公屋,除非我死咗,公屋先屬於你。」協助李伯的社工亦曾查看離婚令,確認妻子不會跟他爭奪公屋。根據法院的離婚令,女方在離婚案完結後,打算到房署申請分户,並且輪候公屋。

簽署離婚令後,男方要求女方兌換承諾,到房署除名,豈料女方反悔,突然靜俏俏由填寫除名表,變成做户主,男方被殺個措手不及。

自此,李伯每天承受被房屋署除名的壓力,要求佢盡快交還單位,「因為房屋署以撫養權歸屬作依歸,法庭的結果係無義務遵守,佢有權住喺度,咁即係唔使理會法庭離婚協議,法庭協議根本無效力,你係咪在玩弄我 ?」

面對隨時被迫遷,李伯不肯妥協,他說:「搬到邊都唔接受,我行動不便,第二我無收入,第三我已無錢再裝修。呢度裝修費連傢具用咗11萬,住咗三年都未夠。我依家殘廢,要領取綜援,你要我搬走,我仲邊有能力搵裝修費?」李伯氣憤難平地說。

回想起八年前,他58歲再婚,被問到當日與前妻所生的子女曾否勸他,他無奈地說:「勸又點,我年紀大,又殘廢,就算後悔也沒法子,只怪自己苦命,冇說話好講。如果不生育,單對單,佢就無法同我爭公屋,我跟她無仇無怨,點解要呃我?」

妻子離開,沒留下半點痕跡,一夜間拿走所有相簿,李伯無奈仰天長嘆。

房屋署回覆指,根據現行房屋政策,公屋家庭一般不可因離婚問題而獲得分配額外的公屋資源,戶主夫婦離婚後需自行安排居所。若雙方未能達成協議,房署通常會支持把公屋租住權撥歸獲法庭判予子女管養權的一方;而單身的一方須遷離公屋單位。未獲得租住權的一方倘無法另覓居所,又符合入住中轉房屋資格,可申請新界區中轉房屋一人單位及透過一人申請登記申請公屋。

基於涉及住戶的私隱,該署不會透露個別個案的情況及處理方法

撰文:艾馬

攝影:林金展 王晴

立即按此連結Download《壹週刊》: https://goo.gl/NVySCK

更多 壹週刊 文章

後續
【大陸妻奪港男屋】妻阿卿現身反駁:我住劏房都好慘!

https://hk.lifestyle.appledaily.com/...5%BD%E6%85%98-

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 05-04-18 01:05 PM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-18, 02:14 PM   #2
david
The One

註冊日期: Mar 2002
主動引蝗入室,怪得邊個?

貨車牌牛仔褲又一實例。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-18, 10:20 PM   #3
HON HON
God of Gamer
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
58仲去再婚, 只好怪自己咩算LA...

世間事有時真係要有自知之名會好D.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-18, 11:47 PM   #4
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
臨老入花叢... 對家人好D就唔會咁
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-18, 02:06 AM   #5
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
都成就黎6張野
仲咁天真以為呢個世界無怨無仇就唔會搵你笨?
佢D仔女先真係慘 眼白白睇著個老豆擺明係比人呃既勸又勸唔掂、又寧願信個女人都唔信自己

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-18, 02:25 AM   #6
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
呢D老野周街執都一堆
幾廿歲人都唔化仲生多件出來,以為唔洗養

舊 05-06-18, 11:03 AM   #7
Terry仔