Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-21-15, 02:41 AM   #1751
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
大量原作BGM改編

Saber消失睇到眼濕濕。 無論係今生定來世,願佢可以尋找真正嘅幸福。

金閃閃原本可以用乖離劍一招收士郎皮,可惜「慢心王」呢嘅頭銜唔係浪得虛名。到發現真係非用乖離劍不可,已經為時已晚。

伊莉雅,
Fate Zero
時臣,征服王
,你哋可以沉冤得雪了。

話晒喺Archer嘅故事,去到臨尾當然要出返場威返次。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-15, 02:59 AM   #1752
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
PSV版追加Ending 應該會做埋

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-15, 03:08 AM   #1753
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
PSV版追加Ending 應該會做埋
無玩psv版,追加左咩?

此篇文章於 06-21-15 03:15 AM 被 newb 編輯。
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-15, 03:14 AM   #1754
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: sohippy 查看文章
無玩psv版,追加左咩?
阿茶返英靈殿 見到Saber果段 我唔記得PS2版有無了

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 06-21-15, 03:16 AM   #1755
newb
Crazy Gamer

引用:
次回 日後談
UBW大滿足
士郎版UBW果然都係用番日文咒文先有Feel

順帶一提 開UBW前既ローアイアス 係Archer放既
原本係UBW入面單挑果時無用到ローアイアス 呢度新加既
不過亦都無咩問題 因為Fate/HA入面本來就有士郎版ローアイアス
呢度我諗解釋成佢見到阿茶開比佢佢就已經識出個弱化版既
原版+後來d書既訪談補完補補下話原作出ubw前個盾係士郎放既
佢放到既原因係之前金閃閃用EA打士郎時紅A有偷開盾幫手頂左部份傷害

不過TV版改左用EA既原因而紅A好似無偷開黎頂,所以大概都係改左做UBW前o個個係紅A幫開

引用:
唔記得

此篇文章於 06-21-15 03:30 PM 被 newb 編輯。
舊 06-21-15, 08:55 AM   #1756
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
衛宮士郎とギルガメッシュの戦いに決着がついた「Fate/stay night[UBW]」最後のリアルタイム視聴会レポート - GIGAZINE
http://gigazine.net/news/20150621-fate-sn-ubw-event/

舊 06-21-15, 09:21 AM   #1757
Asurada
God of Gamer
機動六課的一等空尉

註冊日期: Apr 2003
引用:
個段係PS2版先加的

舊 06-21-15, 10:20 AM   #1758
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
問個蠢問題,點解紅a會返來?假死?

舊 06-21-15, 10:25 AM   #1759
Led Mirage

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: 尼路 查看文章
問個蠢問題,點解紅a會返來?假死?
係扮死

人を変えるのは、心。
心を変えるのは、たった一言の言葉で足りる。』
スマガ -STAR MINE GIRL-
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=609322&fpage=1
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=348911&fpage=1
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=310854&fpage=1
Led Mirage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-15, 12:33 PM   #1760
魔靈娘
Game Master
葵千尋

註冊日期: Dec 2010
Wii U IDilovecardcaptor
金閃閃輸既主因係因為佢漫心無上甲
著住黃金甲點會咁易斷手.....

金閃閃擺明係用浮遊炮...但士郎係NT-D

下集會吾會講下大苯鐘?
韋伯呀同埋露維亞瑟琳塔會否出現?

暴雪英霸: 魔靈娘#3534

爆裂吧! 肝臟!!
魔靈娘 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-15, 01:36 PM   #1761
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
最諷刺嘅係,金閃閃兩次聖杯戰爭對手都係用固有結界。

第一次,由於佢十分尊重對手,於是就立刻拎出乖離劍秒殺人哋嘅固有結界。

今次,由於佢太過睇唔起對手,去到臨尾先意識要用到乖離劍先可以贏,結果就比人哋用固有結界收佢皮。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-15, 01:39 PM   #1762
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
士郎氣勢始終係劇場版好好多.
日文版詠唱呪文.
劇場版金閃閃見到SABER出現係有少少提高警覺.TV版冇左.
而家究竟係誤判形勢定睇唔起SABER?
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-15, 02:27 PM   #1763
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
士郎係日本人,點解詠唱會係英文既? 日本人講英文,好多時真係會起雞皮...

唔通 固有結界 係鬼佬 教佢架?
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-15, 03:32 PM   #1764
newb
Crazy Gamer

引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
士郎氣勢始終係劇場版好好多.
日文版詠唱呪文.
劇場版金閃閃見到SABER出現係有少少提高警覺.TV版冇左.
而家究竟係誤判形勢定睇唔起SABER?
印象原作中saber出現時都有即刻提高警覺少少(即刻退後幾米),但士郎叫走左saber之後同依加一樣笑士郎死蠢,老馬度打回原型
依加差別都唔大
舊 06-21-15, 04:03 PM   #1765
Gallardo
最強(最凶)アイドル

註冊日期: Mar 2003
打果時, 點解唔用天之鎖?

舊 06-21-15, 04:15 PM   #1766
利家
Game Master

註冊日期: Apr 2005
其實一直唔明ubw最後吸走金閃閃既係乜.....
有沒有大大可解答.....

舊 06-21-15, 04:21 PM   #1767
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: Gallardo 查看文章
打果時, 點解唔用天之鎖?
慢心掛
憑人類力量其實扯唔斷條鎖鏈
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-15, 04:22 PM   #1768
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

吸金閃閃果個唔係聖杯咩?

其實我反而想知SABER之前點解避到小次郞招秘劍?
同埋英靈本身係死左既人,咁金閃閃算係返生啦?
但而家金閃閃比聖杯吸左,係完全消失定返去做返英靈等下次??

此篇文章於 06-21-15 04:25 PM 被 ♀宮野真守♀ 編輯。
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-15, 04:43 PM   #1769
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

威伯會唔會出黎既台詞就係講
「喂,日本年輕女子,你知唔知咩係大戰略!?」
「What!?唔識!?」
「____!你係最差既日本人!」

ペルソナ5

隨時更新
舊 06-21-15, 06:35 PM   #1770
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
引用:
作者: ♀宮野真守♀ 查看文章
吸金閃閃果個唔係聖杯咩?

其實我反而想知SABER之前點解避到小次郞招秘劍?
同埋英靈本身係死左既人,咁金閃閃算係返生啦?
但而家金閃閃比聖杯吸左,係完全消失定返去做返英靈等下次??
記得有提過小次郎同saber對斬時把太刀已經被全盛魔力ge聖劍砍彎左(應該要鈿看至覺個種)
所以個時ge燕返唔完美saber至破到

金閃閃方面,冇記錯其實召喚出黎的英靈都係分身,本體在英靈殿(saber除外)
所以就算吸左呢個金閃閃唔代表召唔到下一個

GBF:839720

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-15, 08:21 PM   #1771
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

引用:
作者: stcdavidhk 查看文章
記得有提過小次郎同saber對斬時把太刀已經被全盛魔力ge聖劍砍彎左(應該要鈿看至覺個種)

金閃閃方面,冇記錯其實召喚出黎的英靈都係分身,本體在英靈殿(saber除外)
所以就算吸左呢個金閃閃唔代表召唔到下一個
但金閃閃唔係浸完泥復活左架咩?
呢個所謂英靈殿係比D己死英靈待機用?咁入面係好似大宅咁成堆英靈住埋一齊?
點解召出來果時個個好似唔識咁?
前面又有人話有劇情講紅A係英靈殿見到saber
然後你又話saber本體唔係英靈殿,咁即係點?
同埋個杯下次再召又係堆泥,又實現唔到願望仲有人搞?

sorry冇玩過game問題多左D...
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-15, 08:36 PM   #1772
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
引用:
呢個所謂英靈殿係比D己死英靈待機用?咁入面係好似大宅咁成堆英靈住埋一齊?

金閃閃係浸完黑泥得到保持肉體於現世
劇情紅A見到saber我冇玩到(PS2版玩埋Last Episode,但冇印象有紅A劇情...)

我話saber本體唔係英靈殿係因為正路佢應該在Avalon,當然佢應該可以兩地走)

至於英靈殿設定我冇乜印象有提=0=

巴哈有Q&A可參考:
http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=09009&snA=10510

有d野太耐我都唔係好記得

(注意有劇透會透埋HF線)

GBF:839720

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-15, 10:46 PM   #1773
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007

SABER唔係話有BUG既英靈黎咩 佢係佢果個時代應該仲未死就受聖盃召喚
詳見FATE線(好似係

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-22-15, 03:43 AM   #1774
someday
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2007
引用:

大英雄們死後嘅靈魂會長駐係英靈殿, 有需要嘅時候就會由英靈殿召喚分身去不同時空實現不同嘅需求。所以聖杯戰爭入面出現嘅英靈 (包括金閃閃, Archer, Lancer之類) 全部理論上都只係一個複製品 (但當然仍然繼承左該英靈生前嘅記憶, 願望, 戰鬥技巧等), 死左並唔會影響到英靈殿入面本體嘅靈魂。你可以視英靈殿係一個脫離左時間概念, 俾英靈長眠嘅地方。而浸左泥嘅金閃閃都只係某一個平行時空入面嘅分身之一。

而Saber特別之處係, 亞瑟王其實並未死去, 佢係係臨死一刻前同"世界"立下契約, 假如自己能夠得到聖杯, 實現拯救英國嘅願望, 佢就肯奉獻死後嘅時間, 成為英靈讓靈魂永遠任由"世界"嘅意志差遣。

所以嚴格黎講Saber並未死去, 有睇Fate Zero結局都有講, 佢嘅本體被定格左係臨終前嘅一刻。係果個血淋淋嘅山丘上面, 時間唔會流逝。而Saber佢就會不停不停不停咁參加一場又一場嘅聖杯戰爭。直到得到聖杯為止, 佢果段時空嘅時間先會再向前行, 而佢就會死去。

因此第四、五次戰爭召喚出黎嘅Saber唔係分身, 係如假包換, 歷史上嘅亞瑟王真身, 所以會有對上次戰爭嘅記憶。

至於聖杯嘛... 其實本身並唔係黑泥黎...
以小聖杯嘅魔力黎計, 理論上亦都算係萬能 (愛麗係第四次戰爭果陣都有講, Saber同切J本身嘅願望都只係算係世界內部嘅願望, 以六位英靈之力亦應該可以實現到)
可惜係聖杯係第三次戰爭被污染左, 先會變成而家咁, 以惡意去解讀祈願者嘅願望

唔... 聖杯同聖杯戰爭係乜呢個話題比較長, 有興趣可以上wiki睇 / 下次再講

------------------------------------

題外話, 其實有無人覺得UBW Archer同士郎講嘅野好鬼煩膠, 一舊舊又懶係高深咁
講到尾其實Archer估唔到死後係變左清道夫, 係咁俾人叫黎叫去殺殺殺人, 對此好厭倦, 所以想殺左士郎泄憤咪算 (佢都知無可能改變到英靈殿個自己架啦)。
純粹係成為英靈嘅期望同現實有落差, 係度發難咋啫嘛。
係咁講乜鬼理想借黎借去, 理想背叛黎背叛去, 你係正確但唔代表你啱咁, 真係好鬼好鬼煩... 關鬼事咩

UBW 線講到尾真係我最唔鐘意又最1999果條線

此篇文章於 06-22-15 06:56 AM 被 someday 編輯。
someday 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-22-15, 05:35 AM   #1775
the fool
Insane Gamer
永遠的愚者

註冊日期: Jun 2008
金閃閃聽到士郎話一定嬴到佢竟然無老馬

想問下有無人記得Game入面,好似唔係用左令咒Archer先出手?(有提到遠坂得返一次令咒)
另,見遠坂用令咒做Back up仲以為會係Good End

引用:
次回 日後談
UBW大滿足
士郎版UBW果然都係用番日文咒文先有Feel
聽開Archer咒文用英文,仲想問士郎點解用日文,睇返Game原來大家都應該係用日文(上面細字係讀音?我有無記錯?)
引用:
順帶一提 開UBW前既ローアイアス 係Archer放既
原本係UBW入面單挑果時無用到ローアイアス 呢度新加既
不過亦都無咩問題 因為Fate/HA入面本來就有士郎版ローアイアス
呢度我諗解釋成佢見到阿茶開比佢佢就已經識出個弱化版既
Game原文:片目を開けているのはこれの為だ。向かってくる宝具を防ぐ為、丘から盾を引きずり上げる
我無理解錯o既話係士郎讀完Archer記憶後夾硬出到

引用:
作者: 利家 查看文章
其實一直唔明ubw最後吸走金閃閃既係乜.....
有沒有大大可解答.....
其實game入面都好似無解釋點解會出現(所以動畫入面士郎無理由會知係聖杯個洞?)
可以理解為由於金閃閃肉體由聖杯提供,所以聖杯被破壞之後自然要回歸返聖杯入面

引用:
作者: stcdavidhk 查看文章
Game入面係話因為Saber見過一次唔完全燕返所以先推測到燕返o既軌跡有一點空間,
全力谷入去先避得開
砍彎左<---好似有提過,但我唔得閒搵返果段出o黎

P.S.:有無人同我一樣,覺得咖哩棒同Zero作畫好似差唔多?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
收 GSC 1/7 遠坂凜 UNLIMITED BLADE WORKS PVC synyster3 買賣專區 3 11-19-14 05:59 PM
【ネタバレ開放】劇場版「Fate/stay night Unlimited Blade Works」Vol.2 izumo 日本動漫畫討論版 91 03-22-11 07:56 PM
[動畫] 【ネタ開放】劇場版「Fate/stay night Unlimited Blade Works」正式公開 鈴蘭 日本動漫畫討論版 1000 10-02-10 05:34 PM
[fate/stay night]fate ending問題 neocon H-GAMEの部屋 58 05-11-06 02:43 PM
Fate/stay night vol.2(劇情洩漏注意) - 第十四話『理想の果て』 Neloth 日本動漫畫討論版 1001 04-13-06 09:50 PM

現在的時間是 04:54 AM

手機版 | APP版