Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-22-07, 01:30 AM   #1
phil077
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2002
北韓の教科書

真係一個軍事國家
這些「大人」的事小1開始教

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-07, 02:27 AM   #2
mmssm
Game Master

註冊日期: Jun 2004
我唔會話北韓錯晒
民族主義由細教既效果會非常好
日本都係小學開始建立國民性格
日本攞黎恥笑都唔見得好
也得先反醒為何別人會如此討厭她
mmssm 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-07, 02:27 AM   #3
mmssm
Game Master

註冊日期: Jun 2004
del
repeated

此篇文章於 07-22-07 02:32 AM 被 mmssm 編輯。
mmssm 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-07, 03:19 AM   #4
fantasy俊仔
God of Gamer
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
引用:
作者: mmssm 查看文章
我唔會話北韓錯晒
日本攞黎恥笑都唔見得好
建立國民性格? 唔知你係咪睇唔明條片
教用槍殺日本兵,殺美國鬼 (片中日文"アメリカ野狼"係粗俗說話)
根本同教育一班恐怖份子無異, 宣揚種族仇恨

如果課本內容係真, 北韓d 小朋友都幾慘
好似一張張白紙被寫上"你應該拿起機槍自動槍殺(外)人才是正確的"......

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-07, 03:42 AM   #5
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
數學個本野好鬼掂

舊 07-22-07, 04:16 AM   #6
wyhone
Game Master
宛如天使的惡魔

註冊日期: Oct 2005
報復心好重的國家啊
唔知南韓又係唔係同北韓咁o既情況

人類似乎不斷進化
工業革命更為人類帶來現代化的舒適生活
然而,現今愈來愈多人受上一代帶來的物質主義苟且一生
不再探究知識,但願安享天年
是好事還是壞事?
wyhone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-07, 07:46 AM   #7
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: wyhone 查看文章
報復心好重的國家啊
唔知南韓又係唔係同北韓咁o既情況
南韓嘅教育唔會有仇恨出現

因為佢地教班細嘅係呢個世界上只有一個民族, 叫大韓民族
其他人都係由佢分支出黎

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-07, 08:15 AM   #8
EZ-8-HWC
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
真係唔讀攞嚟擺都有價值

アメリカ野狼
EZ-8-HWC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-07, 09:15 AM   #9
堂我流
Insane Gamer
-廚術-

註冊日期: Sep 2005
引用:
作者: mmssm 查看文章
我唔會話北韓錯晒
日本攞黎恥笑都唔見得好
我明白你o既觀點.不過局限於手段去睇.北韓係錯晒.
仇恨係應該去舒緩,去解決.而唔係延續落去.

TESTING
堂我流 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-07, 10:17 AM   #10
yuhon
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
日本係二戰時期都係用呢招

ex. 天津梨

俾d細路仔食天津梨,跟住就問d細路仔好唔好食
好食長大後就去佔領天津,咁就以後有得食la
yuhon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-07, 10:29 AM   #11
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
可悲的世界,
更可悲的係日本居然可以當係笑話係攪笑節目講呢個話題。
不難明白北人點解會係小學教科書加入殺日本人的不良意識…

舊 07-22-07, 10:39 AM   #12
kyu
我要搞掂丁力個衰人

註冊日期: Oct 2003
這類具侵略意味課本……

以前文革時期(以及蔣介石時代)都有吧。

不過,讀得這樣的書只會是洗腦吧。(又殺日本人和美國人 )
培養成為憤青

看到音樂課本譯出來的某些歌詞,我想到熱血動畫

此篇文章於 07-22-07 10:43 AM 被 kyu 編輯。
kyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-07, 10:47 AM   #13
沒名字的?君
小牧 愛佳

PSN  IDMrNonameX
XBox Live GamertagMrNonameX
把我們的血肉,築成我們新的長城!
冒著敵人的炮火,前進!

想番大陸國歌
如果有圖的話
都一樣會被淫審處班人ban吧
沒名字的?君 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-07, 11:45 AM   #14
goodguy
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 機場美少年 查看文章
可悲的世界,
更可悲的係日本居然可以當係笑話係攪笑節目講呢個話題。
不難明白北人點解會係小學教科書加入殺日本人的不良意識…
殺日本''兵''je
goodguy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-07, 01:25 PM   #15
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
搞兩搞覺得日本好慘…

周圍果幾個國家都針對我既?我發展快D姐?你又唔識發展…咁又係我錯?

舊 07-22-07, 01:28 PM   #16
nelson888
Banned

註冊日期: Jan 2007
日本果然係多國仇敵!
nelson888 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-07, 02:22 PM   #17
lastifly
Senior Gamer
港漫小行者

註冊日期: May 2006
講起反日本,

某日睇到篇評論,大概係話「...中日冇可能正常發展,

日本有首相神舍拜鬼,中國人就日日唱反日國歌...」
lastifly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-07, 03:10 PM   #18
Coolam
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
搞兩搞覺得日本好慘…

周圍果幾個國家都針對我既?我發展快D姐?你又唔識發展…咁又係我錯?

........你真係細個~~乜發展快D咁簡單呀,
除左佢地發動東亞侵略,打8年仗之外,
最慘係佢屠空哂別個既資源,例如金/煤炭之類,及殺害不投降既人材,
令其他國家發展最少慢左20年!
中國原本咁有人/資源既國家,都要搞到90年代至經濟有起色!

舊 07-22-07, 03:18 PM   #19
沒名字的?君
小牧 愛佳

PSN  IDMrNonameX
XBox Live GamertagMrNonameX
引用:
作者: Coolam 查看文章
最慘係佢屠空哂別個既資源,例如金/煤炭之類,及殺害不投降既人材,
大陸近代無人才最大原因唔係日本
沒名字的?君 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-07, 03:27 PM   #20
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
侵略還侵略, 唔應該影響教育

就算教都應該係歷史課教, 而且應盡量反映真實一面
而唔係晌音樂課數學課教人唱~拿起機槍殺敵去....

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-07, 04:53 PM   #21
Orphan
Game Master

註冊日期: Oct 2002
法國國歌咪仲暴力, 有冇人彈過?
http://zh.wikipedia.org/w/index.php?...&variant=zh-hk

不過點都好過唱皇祚連綿兮久長
Orphan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-07, 05:44 PM   #22
小嘉
The One

引用:
作者: 沒名字的?君 查看文章
大陸近代無人才最大原因唔係日本
邊個話大陸無人才
睇下我地祖國有幾多創意食品就知
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-07, 05:50 PM   #23
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Coolam 查看文章
忘記左中國偉大的文化大革命 ?

舊 07-22-07, 06:49 PM   #24
西野村中一條河
Game Master

註冊日期: May 2002
某程度上....可以比日本人知道
自己係亞洲係有幾多敵人/被討厭
雖然只係歷史上問題
但可以比後生一代知道一d自國唔會教既事情吧

黎方面我估香港應該係全亞洲之冠(咩都有,連64都講)

舊 07-22-07, 09:10 PM   #25
_張學良_
Game Master
良少

註冊日期: Jan 2006
PSN  IDrijienriya
相信又係日本人小事化大之作
日本人自己圍內睇
最恐怖至係日本人
P.S.記得電影《韓半島》,日本人又整埋呢D節目

主題工具
顯示模式