Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 09-10-09, 03:06 PM   #1
6eo
God of Gamer
美波様!

註冊日期: Nov 2005
初哥求大家比下意見

小弟係情場初哥, 對個同事有好感,
我係佢雖然係同一間公司做, 但因為唔同team, 坐ge位都隔左好遠, 所以好少係公司見面,
好彩佢住係我附近, 搭同一架車番工, 我地成日返工都會撞到佢 (放工就好少, 因為兩team工作量唔同)
咁岩我同佢又一齊讀緊個hku課程, 平時都會一齊係公司搭車去返學放學, 一路都有傾有講

但一齊搭車的時間都幾長, 好怕冇話題, 雖然暫時都冇呢個問題,
但有時有d dead air都唔係好識處理, 如果dead air 又諗唔到話題個時可以點做?
同埋佢有時會避我ge眼光 (者係唔望住我黎講野), 好似想避我咁, 會唔會係我太介意諗多左?

依家同佢熟左少少(普通朋友咁), 應唔應該約佢去食飯/活動住?
定係過多一排, 問左佢有冇男朋友先會好d (等緊機會扮無意中問)?

p.s. 因為同公司又同班, 所以已經有佢ge facebook, msn 同電話
但其實都日見夜見, 都好少機會用到, 有時開工都會msn傾下返學d野ge...
完全冇經驗, 唔知點進展好, 又唔知佢點諗
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-09, 03:47 PM   #2
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: iamleoluk 查看文章
小弟係情場初哥, 對個同事有好感,
我係佢雖然係同一間公司做, 但因為唔同team, 坐ge位都隔左好遠, 所以好少係公司見面,
好彩佢住係我附近, 搭同一架車番工, 我地成日返工都會撞到佢 (放工就好少, 因為兩team工作量唔同)
咁岩我同佢又一齊讀緊個hku課程, 平時都會一齊係公司搭車去返學放學, 一路都有傾有講

但一齊搭車的時間都幾長, 好怕冇話題, 雖然暫時都冇呢個問題,
但有時有d dead air都唔係好識處理, 如果dead air 又諗唔到話題個時可以點做?
同埋佢有時會避我ge眼光 (者係唔望住我黎講野), 好似想避我咁, 會唔會係我太介意諗多左?

依家同佢熟左少少(普通朋友咁), 應唔應該約佢去食飯/活動住?
定係過多一排, 問左佢有冇男朋友先會好d (等緊機會扮無意中問)?

p.s. 因為同公司又同班, 所以已經有佢ge facebook, msn 同電話
但其實都日見夜見, 都好少機會用到, 有時開工都會msn傾下返學d野ge...
完全冇經驗, 唔知點進展好, 又唔知佢點諗
死氣呢家野,有時適當係必須既
講真,返工又返學,很累的
有時靜一下,反而俾大家有空間休息下,咁仲好。

個女仔仲可能覺得你細心添!

舊 09-10-09, 04:03 PM   #3
ayato
ʕ‧ᴥ‧ʔ

註冊日期: Mar 2007
引用:
-skip-

既然一齊讀緊hku課程會搭車去返學放學,甘都好方便約食飯丫,當朋友約食飯先可以試下
至於問佢有冇男朋友,可以有好多方法得知ge,
eg:佢有電話打比佢,一收線就可以問佢:"個樣甘sweet,實係男朋友打黎la"跟住佢ge回答就知有無la,同埋facebook果d 都睇到d 蛛絲馬跡ge,

如果有心追人,當然要快d知道對方有無男友先la~
+油~

NINTENDO FDCODE:4098 5464 9475
ayato 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-09, 10:06 AM   #4
KammyKammy
Ultimate Gamer
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

註冊日期: Nov 2008
3DS Friend Code0962 8952 6356
問男朋友呢家野真係好突兀
一問就知你想點

其實睇facebook唔多唔少都睇得出啦
又睇下佢d朋友有冇提之類

災前夢番地:3000-0104-5988
美版村FC:0920-0147-7628 / Name: Kammy♪ / Town: Hogwarts
3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

KammyKammy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-09, 10:38 AM   #5
6eo
美波様!

引用:
作者: KammyKammy 查看文章
問男朋友呢家野真係好突兀
一問就知你想點

其實睇facebook唔多唔少都睇得出啦
又睇下佢d朋友有冇提之類
係啊... 所以我都唔敢問住, 可能再遲d先問

facebook睇過, 佢冇寫有冇交往中
睇d相又唔似有ge... 但一日唔firm, 個心都係唔安落

者係都係順其自然, 用朋友身份咁約食飯先?
舊 09-11-09, 11:09 AM   #6
KammyKammy
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

註冊日期: Nov 2008
3DS Friend Code0962 8952 6356
引用:

睇d相又唔似有ge... 但一日唔firm, 個心都係唔安落

放工同上堂之間, 有冇時間食d野先呀?
咁咪約埋一齊食d野先一齊上堂囉
都好多機會接觸, 又可以打俾佢問下功課d野

災前夢番地:3000-0104-5988
美版村FC:0920-0147-7628 / Name: Kammy♪ / Town: Hogwarts
3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

KammyKammy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-09, 02:36 PM   #7
onz
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2002
引用:

要追就追, 有無男朋友其實唔係太緊要

唔岩既, 無男朋友佢都唔同你一齊

放膽d, 船頭怕鬼船尾驚賊好難追到女仔

舊 09-11-09, 03:51 PM   #8
6eo
美波様!

引用:
作者: KammyKammy 查看文章
放工同上堂之間, 有冇時間食d野先呀?
咁咪約埋一齊食d野先一齊上堂囉
都好多機會接觸, 又可以打俾佢問下功課d野
個時間好尷尬... 之前同之後都食唔到野... 6:30 - 9:30PM.... 通常都係上堂求其食D野算
引用:
作者: onz 查看文章
要追就追, 有無男朋友其實唔係太緊要

唔岩既, 無男朋友佢都唔同你一齊

放膽d, 船頭怕鬼船尾驚賊好難追到女仔
謝!
聽完你講, 我放定去馬!
下次落堂約佢去食餐飯先!
舊 09-11-09, 04:09 PM   #9
Rotagen
Game Master

註冊日期: Jul 2008
唔係有云嚮到食唔好嚮到痾咩

舊 09-11-09, 05:54 PM   #10
LonelyBlue

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
同公司同車同斑同學, 係你嫁啦施主
俾d信心啦
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-09, 09:30 PM   #11
6eo
美波様!

引用:
作者: Rotagen 查看文章
唔係有云嚮到食唔好嚮到痾咩
我都諗過呢個問題, 但覺得唔係問題 (講到好混亂)

多謝大家幫忙
舊 09-11-09, 10:22 PM   #12
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
神速大攻勢+兵運連還+離間之計

舊 09-11-09, 10:47 PM   #13
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: Norm 查看文章
神速大攻勢+兵運連還+離間之計
你不是漏左超絕再起

舊 09-12-09, 08:58 AM   #14
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: darkvolver 查看文章
你不是漏左超絕再起
用左連還唔可以用再兵法啦

舊 09-12-09, 11:34 AM   #15
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
呢度好多人都叫人去做爆擊機......會唔會快左D呀....

另外我都奉行"o係度食唔好o係度痾",因為得左米就俾同事玩,唔得米大家共事時d空氣會好重.....

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-09, 10:11 PM   #16
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
呢度好多人都叫人去做爆擊機......會唔會快左D呀....

另外我都奉行"o係度食唔好o係度痾",因為得左米就俾同事玩,唔得米大家共事時d空氣會好重.....
留主講左~
反正唔同team,係工司見面機會少

雖然係度食唔好係度痾係有佢嘅道理
不過直家年青人邊個會係同一個地方打死一份工~?
唔得米,唔同team應該會唔點共事喇
得咗米,唔係畀同事玩唔起化~~?

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-09, 11:29 AM   #17
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
Leo大加油丫
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章

點解係叫爆擊機

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-09, 11:55 AM   #18
黃昏之魔彈
閃光的王牌駕駛員

註冊日期: May 2002
XBox Live Gamertagjohnnywmh
引用:
作者: Castor 查看文章
Leo大加油丫

點解係叫爆擊機
諗下爆擊機係做D咩

永遠都不可能真正的再次擁有過去
黃昏之魔彈 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-09, 12:00 PM   #19
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: 黃昏之魔彈 查看文章
諗下爆擊機係做D咩
唔係叫開自爆咩

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-23-09, 11:54 PM   #20
6eo
美波様!

多謝各位幫忙同鼓勵
可惜小弟皮已收

本身同目標人物越黎越熟, 今日閒談間已得知佢有男朋友, 仲要係多年好穩定個d...
睇黎都係做硬好朋友架啦
舊 09-26-09, 04:00 AM   #21
smalltung

註冊日期: Apr 2004
引用:
多謝各位幫忙同鼓勵
可惜小弟皮已收

本身同目標人物越黎越熟, 今日閒談間已得知佢有男朋友, 仲要係多年好穩定個d...
睇黎都係做硬好朋友架啦
哎呀,同你一模一樣

舊 09-26-09, 09:20 AM   #22
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: Castor 查看文章
唔係叫開自爆咩
去要飛去爆先有機會自爆到

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-26-09, 11:52 AM   #23
thesame
大同

註冊日期: Aug 2005
眼見未必真
不過佢依想唔想拍拖就冇錯...
thesame 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-09, 08:29 PM   #24
singsingjai
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
我都有QUESTION, 如果個女仔係平時唔係好出聲, 點同佢傾計? 我自己又係唔係好出聲果D 人 (BACKGROUND: 同科, 細我一年)

i love toys
i love you!
singsingjai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-09, 11:48 PM   #25
onz

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: singsingjai 查看文章
我都有QUESTION, 如果個女仔係平時唔係好出聲, 點同佢傾計? 我自己又係唔係好出聲果D 人 (BACKGROUND: 同科, 細我一年)
睇多D唔同O既野, 搵話題

如果兩個人都係咁靜, 一係你地夾, 一直唔駛講咩都係會夾
再唔係就要是旦一個轉變下囉, 你想你變定佢變會易D?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:31 AM

手機版 | APP版