Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 21 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37  ... 最後
~清談館~>日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.8
clanyuen1 06:59 PM 08-23-16
請問 日光、鬼怒川 旅館有冇介紹?
我預2天遊,第一天由白石藏王出發12:30前到,
唸住去2社1寺,
之後第二天去鬼怒川,
第三天返東京。
問題是旅館是否應該分開2邊各住一晚,還是是旦選一度好?
2地距離唔太清楚所以唔知點選擇好
忍者 11:47 PM 08-23-16
作者: 小草:
係酒店地址,名落你訂房個名
試過姓氏同名字掉轉左,搞好耐先肯俾我
睇你係邊到訂,有啲網可以寫明幾時送,其他通常3至5日,睇你去幾多日,仲有通常預前,就算出事都仲有時間搞

禮貌上會同酒店講聲,因為有啲酒店細,你失經無神寄大箱野去,網寫其實日本人唔鐘意,因為無位
但如果寄行李就唔洗,因為行李佢地本地人都係咁寄,而且你係同日或已經入住,如果行李會早一兩日到就最好講聲,原理同上,你霸佔左佢地既地方
作者: Hitomi:
經常寄野去酒店~
寄得最多係行李~我自己習慣今日寄的話~
在張form寫要求後日到(佢有一欄叫你寫要求邊日邊個時段到)~
中間有一日緩衝~~

其實如果唔係寄沖繩北海道~一般今日寄聽日都可以到

btw~我寄過幾十次從來唔會通知酒店
THX 兩位

同埋另一個問題就係...
我想買部空氣清新機,部野成6KG重
我諗買返黎都一個大箱咁啦
其實點拎返香港???
布甸 07:41 AM 09-29-16
下個月尾快閃東京,由於同行有老人家,所以主要都係 hea 遊;
早去午返,四日三夜住池袋第一 INN

Day 1 - HK > JP > 酒店附近行o下
Day 2 - 江之島
Day 3 - Skytree,淺草雷門寺,上野公園,アメ横丁
Day 4 - JP > HK

請問 Skytree 值唔值得俾錢上去?我見 2 千幾円唔平...
如果上係咪最好係 HK 買定飛?

本身想住上野,但搵唔到平 twin room,
之前係 jalan book 左 super hotel semi-double
因為後來搵到池袋有 twin,就 release 返出去,
而家有少少後悔(因近上野又包早餐)
Hitomi 08:23 AM 09-29-16
作者: 忍者:
THX 兩位

同埋另一個問題就係...
我想買部空氣清新機,部野成6KG重
我諗買返黎都一個大箱咁啦
其實點拎返香港???
一係你走前果晚住機場酒店寄機場(如早機)
一係就寄去機場個宅急便counter, 到機場就直接提件走佬

作者: 布甸:
下個月尾快閃東京,由於同行有老人家,所以主要都係 hea 遊;

Day 2 - 江之島
Day 3 - Skytree,淺草雷門寺,上野公園,アメ横丁

請問 Skytree 值唔值得俾錢上去?我見 2 千幾円唔平...

之前係 jalan book 左 super hotel semi-double
既然都飛左過去俾百幾蚊上埋去啦,
百幾蚊一個人食個飯都無左,你話千幾蚊一個人就話姐

Super hotel d semi double細到咩咁,
老人家可能會唔喜歡?
Btw,日本出面d餐廳早餐好好食,除非住溫泉酒店,
否則商務酒店d早餐我一般唔食,所以我覺得唔洗可惜
jackiecyho 08:47 AM 09-29-16

Day 2 - 江之島

江之島由車站行去島大街已經廿至三十分鐘, 再加上堅多山路, 老人家真係適合?
布甸 09:15 AM 09-29-16
既然都飛左過去俾百幾蚊上埋去啦,
百幾蚊一個人食個飯都無左,你話千幾蚊一個人就話姐

Super hotel d semi double細到咩咁,
老人家可能會唔喜歡?
Btw,日本出面d餐廳早餐好好食,除非住溫泉酒店,
否則商務酒店d早餐我一般唔食,所以我覺得唔洗可惜
謝意見,我見都好細,早餐可以出去搵食。
係咪係香港買定飛好穩陣o的?

作者: jackiecyho:
江之島由車站行去島大街已經廿至三十分鐘, 再加上堅多山路, 老人家真係適合?
謝意見,呢度到時自己執生唔會全部行哂,到時行o下抖o下食o下野,山路未必會上去行,
行幾級影張相,之後去入樽o個個車站前影o下相,搭江之電,湘南單軌電車等。
Gnosis 09:47 AM 09-29-16
作者: jackiecyho:
江之島啲山路其實真係唔算得係咩...
除非真係行動不便如果唔係一般有行開山嘅老人家應該冇問題

再唔係使幾百yen買電梯票搭電梯上山囉
RPG之鬼 10:07 AM 09-29-16
謝意見,我見都好細,早餐可以出去搵食。
係咪係香港買定飛好穩陣o的?

謝意見,呢度到時自己執生唔會全部行哂,到時行o下抖o下食o下野,山路未必會上去行,
行幾級影張相,之後去入樽o個個車站前影o下相,搭江之電,湘南單軌電車等。
JR
http://www.jreast.co.jp/tc/pass/kamakura_enoshima.html

小田急
http://www.odakyu.jp/tc/deels/freepa...hima_kamakura/
買PASS有包電梯上山

覺得小田急吸引好多, 但要去新宿先有得買

去一去紅葉網http://www.nihon-kankou.or.jp/kouyou/
不過東京都係要十一月下旬先有得睇
jackiecyho 11:46 AM 09-29-16
作者: Gnosis:
江之島啲山路其實真係唔算得係咩...
除非真係行動不便如果唔係一般有行開山嘅老人家應該冇問題

再唔係使幾百yen買電梯票搭電梯上山囉

電梯只包神社果邊, 如行左落去另一面海邊睇就要行返上去, D 樓梯都幾長
忍者 09:47 AM 10-03-16
一係你走前果晚住機場酒店寄機場(如早機)
一係就寄去機場個宅急便counter, 到機場就直接提件走佬

即係上機hand carry??
Hitomi 12:57 PM 10-03-16
作者: 忍者:
即係上機hand carry??
6 KG WO...寄倉啦...
話說舊年買左電解水機同床螨吸塵機
全部入箱寄倉
忍者 09:30 AM 10-04-16
全部入箱寄倉
THX
mkmonkey 09:15 PM 10-04-16
全部入箱寄倉
有無 D 電解水機係可以唔用濾心架 .... ?
布甸 07:29 AM 10-05-16
經過幾日 search,行程更改如下,
酒店亦改為上野ホテル,出入機場唔使轉車;

Day 1 HK > Narita > アメ横町
Day 2 川越
Day 3 築地 > 淺草 > 晴空塔
Day 4 上野公園 > HK

因怕江之島真係行得甘,現改為川越,
可以感受o下古老日本 feel。
攰可以係小鋪坐底休息食o下野飲o下野,
又有巴士套票係川越行使,
大家覺得如何呢?
jackiecyho 10:38 AM 10-05-16

Day 2 川越

大家覺得如何呢?
去川越可以買西武一日來回票, 包鐵路同川越區內巴士
Hitomi 12:47 PM 10-05-16
作者: mkmonkey:
有無 D 電解水機係可以唔用濾心架 .... ?
唔知呀
因為我重點係想過濾鉛水
雖然我果個大廈無鉛水事件
因為一般水機係過濾唔到水入面一D有害成份(例如鉛)

Day 2 川越

大家覺得如何呢?
川越人流少D~又有觀光巴士輔助下~平路居多~相對上比較好行
KUTAR# 09:46 AM 10-19-16
想請問大家

如果我朋友是東橫inn會員,是不是能代我訂房的
(入住者寫我的名)
因為有人話可以,有人話唔可以
我都有點亂
clanyuen1 01:40 PM 10-20-16
作者: KUTAR#:
想請問大家

如果我朋友是東橫inn會員,是不是能代我訂房的
(入住者寫我的名)
因為有人話可以,有人話唔可以
我都有點亂
訂房時入住者姓名寫你自己,
會員編號留空,
然後check in時做會員,否則以正價收費(即是冇會員價),

因為計分/會員價是以個人計,所以會員價你冇份,只有你朋友,
除非你做埋會員
clanyuen1 09:09 PM 10-26-16
請問東京有沒有住宅式酒店?
即是一個廳2`3間房,有得煮野食,
今次我是4個人(2男+1對夫妻),
5月21~28 (TOTAL 7晚),
我記得Hitomi大人好像有住過這類形既酒店?
Hitomi 12:02 AM 10-28-16
作者: clanyuen1:
請問東京有沒有住宅式酒店?
即是一個廳2`3間房,有得煮野食,
今次我是4個人(2男+1對夫妻),
5月21~28 (TOTAL 7晚),
我記得Hitomi大人好像有住過這類形既酒店?
市區黎講我最多都只係住過一間房入有D電子煮食設施/洗衣乾衣機/微波爐
tokyu stay集團

一間屋分幾房未玩過
7日可能可以租apartment?
http://duplexcs.jp/eng/index.html
未試過stay 市區咁耐所以一直未試過
布甸 09:23 AM 11-01-16
剛完成帶阿媽出走東京之旅... 四日三夜唔係陰天就落雨,
氣溫突降,老人家唔係幾頂得順;因唔想佢行太耐會攰,
是旦求其行到邊食到邊,好多目標食物都食唔到!
經過今次經驗,下次會揀夏天/初秋去旅行。
Hitomi 08:12 PM 11-01-16
剛完成帶阿媽出走東京之旅... 四日三夜唔係陰天就落雨,
氣溫突降,老人家唔係幾頂得順;因唔想佢行太耐會攰,
是旦求其行到邊食到邊,好多目標食物都食唔到!
經過今次經驗,下次會揀夏天/初秋去旅行。
宜家唔算初秋咩?
如果天氣突然好凍~捉阿媽行下d超市呀100yen店呀之類啊
clanyuen1 08:40 PM 11-01-16
市區黎講我最多都只係住過一間房入有D電子煮食設施/洗衣乾衣機/微波爐
tokyu stay集團

一間屋分幾房未玩過
7日可能可以租apartment?
http://duplexcs.jp/eng/index.html
未試過stay 市區咁耐所以一直未試過
睇完Airbnb既房, 如果同酒店(東橫inn)比較上就價錢差不多,
唯一可取既係自己煮食,而check out之後寄存行李有難度,除非自己放車站locker(4個人....)
不過.......完全唔似係去緊旅行,就好似去親戚屋企度住咁.....
而家極力說服緊Frd佢個老婆(完全未見過面)......
Hitomi 10:05 PM 11-01-16
作者: clanyuen1:
睇完Airbnb既房, 如果同酒店(東橫inn)比較上就價錢差不多,
唯一可取既係自己煮食,而check out之後寄存行李有難度,除非自己放車站locker(4個人....)
不過.......完全唔似係去緊旅行,就好似去親戚屋企度住咁.....
而家極力說服緊Frd佢個老婆(完全未見過面)......
日本Airbnb好多無牌經營~~我個人唔會試..
同埋我個friend 剛在日本訂完Airbnb乃左野更加唔想試

btw~~Airbnb網上評價好壞參半~~有得揀就揀番酒店啦
布甸 11:29 PM 11-01-16
宜家唔算初秋咩?
如果天氣突然好凍~捉阿媽行下d超市呀100yen店呀之類啊
早幾日東京真係好凍,夜晚得o個 11-12 度咋~

日本Airbnb好多無牌經營~~我個人唔會試..
同埋我個friend 剛在日本訂完Airbnb乃左野更加唔想試

btw~~Airbnb網上評價好壞參半~~有得揀就揀番酒店啦
可唔可以講o下乃o左咩野呀?
第一 ... 21 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37  ... 最後

返回主題版面