Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-16-16, 10:16 AM   #2726
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
…其實冇關係既,黑社會都唔care 法治唔 care 合約,不過你走去撩佢,佢的確會打鑊你。
只係家陣個狀況似係黑社會收ORDER要搞你,你走唔走去撩佢,其實冇咩分別…

北韓、聖帝、ISIS…要數既其實唔少
咁....中國的確同呢堆差唔多LV

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 10:35 AM   #2727
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 埃及使者 查看文章
佢話你黑就黑、白就白

依家佢地想做到
所有非友既要趕盡殺絕、一個不留
支那式民煮

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 10:36 AM   #2728
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:
作者: GUSTAV 查看文章
>老老實實, 任何國家地方,你辱國,佢地有咩都放低一邊,點都隊死你先
有冇例子
老共以外
我只係按常理推論
唔會有國家民族,比人羞辱,會唔當一件事,事實支那字眼勾起人地日軍侵華歷史
舉例,如果對方係人,正常人都唔會無端白事講悲慘經歷刺激對方

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 10:47 AM   #2729
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
其實國家既野又冇咩真正可以咩都放低一邊既,靖國日本成日都拜,又唔見強國射支核彈去富士山
相反,九成都係有目的先行事既,不過行動名號要有咁煽情得咁煽情去盡享大義名份。

此篇文章於 11-16-16 10:56 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 10:58 AM   #2730
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: 信長 查看文章
我只係按常理推論
唔會有國家民族,比人羞辱,會唔當一件事,事實支那字眼勾起人地日軍侵華歷史
呢個時候仍然拘泥於支那字眼

顯示你思想仍然脫離唔到中國人大一統
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 11:02 AM   #2731
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:
其實國家既野又冇咩真正可以咩都放低一邊既,靖國日本成日都拜,又唔見強國射支核彈去富士山
對象係日本首相/內閣, 例牌出聲明遣責
梁遊係NOBODY

舊 11-16-16, 11:02 AM   #2732
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
我只係按常理推論
http://9post.jp/38829

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 11:06 AM   #2733
神人ではない!新人だ

引用:
對象係日本首相/內閣, 例牌出聲明遣責
梁遊係NOBODY
真係咩都放埋一邊唔駛理,仲聲咩明遣責,打_佢個金山橙啦
SO FAR真係咁「重視」青政,一早拖佢地上去遊山玩水啦,又唔係未做過。

此篇文章於 11-16-16 11:08 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 11:06 AM   #2734
信長
The Flash

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
呢個時候仍然拘泥於支那字眼

顯示你思想仍然脫離唔到中國人大一統
由手機版發出
我對支那無感覺,你尼番話同其他華人講

舊 11-16-16, 11:28 AM   #2735
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
真係咩都放埋一邊唔駛理,仲聲咩明遣責,打_佢個金山橙啦
SO FAR真係咁「重視」青政,一早拖佢地上去遊山玩水啦,又唔係未做過。
You mean 洗頭 right ?
由手機版發出
舊 11-16-16, 11:36 AM   #2736
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
You mean 洗頭 right ?
由手機版發出
可以係其他咩?

不過青政大概冇咩可能喺議會復活,而粱生既優雅逃亡步姿亦令人振奮。
仲著眼喺佢地身上做咩吖

舊 11-16-16, 12:52 PM   #2737
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: GUSTAV 查看文章
>老老實實, 任何國家地方,你辱國,佢地有咩都放低一邊,點都隊死你先
有冇例子
老共以外
近期D既例子
新加坡

只係土共先咁鍾意乜都上到國家層面
乜都用13億人意志壓人

其實依家法官個Point係宣誓唔可以發假誓
你咁明顯假既....正常結果
人大只係加多腳話唔可以再宣第2次

唔可以亂發誓
依個其實放諸世界都通用
你上法庭作證供前一樣要宣誓
如果有人攪到明話自己宣誓係假既
然後作假證供一樣係死
65歲前拎強姦金走又係要宣誓
一樣有試過有人捉到發假誓

所以法庭咁判一D都唔意外
如果佢地仲用同一理由上訴一D勝算都冇

之後就係上訴,繼續抄熱件事
乜野UGL.橫州.建屋目標.凸首選舉完全冇人提
劇本照住689果本一路咁做落去
最後結果?
9成都係689連任,問題係同佢選果個係葉劉定係胡國興
(林鄭同雙曾邊個入閘689都冇運行
雖然我覺得林鄭D語言偽術仲高過689佢上一樣咁死)
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 01:41 PM   #2738
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
引用:
我只係按常理推論
即是"支那"一詞對中國人(大陸人)而言和"維希法國"對法國人一樣?

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 02:25 PM   #2739
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
即是"支那"一詞對中國人(大陸人)而言和"維希法國"對法國人一樣?
維希法國之於納稅德國
近似於
滿州國之於大日本帝國

支那則對應扶桑同天竺

概念唔同
由手機版發出
舊 11-16-16, 04:30 PM   #2740
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
我對支那無感覺,你尼番話同其他華人講
個班逃兵點對佢地都唔會影響到大局

舊 11-16-16, 06:08 PM   #2741
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
引用:
相反,九成都係有目的先行事既,不過行動名號要有咁煽情得咁煽情去盡享大義名份。
You get the point! 今次佢地拎到個道德高地,結果佢地就大大聲去攻擊你。
實際上根本冇幾多人覺得支那好侮辱,礙於個道德層面先唔敢出聲撐。
梁游佢地俾人打得太快...最初唔係小學雞話係鄉音真係好好多...
咪講番個句,我地效忠的係香港人,話佢地支那同支持港獨係兩件事。禁已經好得體...
本身俾人扣帽子,用支那同HONG KONG IS NOT CHINA就係港獨已經夠斷章取義...

人地同你打民族主義牌,你用番D制度上的事同佢打係冇意思。班人出得呢張牌根本就唔會同你講道理。
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 06:50 PM   #2742
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

中國學乜野人講民族主義呀~咪又係利益至上~德國/日本人就有民族主義~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-16-16, 06:58 PM   #2743
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: (=v=)b 查看文章
中國學乜野人講民族主義呀~咪又係利益至上~德國/日本人就有民族主義~
咁愛國就唔好買日貨蘋果,咪鬼移民

真係得啖笑

所以話唔駛理呢班人

獨立既話題亦都唔係而家先有,例如兩廣獨立,就係孫中山先功敗垂成

大家明點解中共咁推崇佢未

好多野真係歷史在笑

舊 11-17-16, 09:20 AM   #2744
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/2016...00822_001.html
引用:
【on.cc東網專訊】高等法院昨裁定青年新政游蕙禎及梁頌恆喪失立法會議員資格。香港仔有食肆經營者開心之餘,更稱要與市民慶祝,在其三間食肆門口張貼優惠告示,指「熱烈慶祝被取消資格」,兩間車仔麵分店全日麵餐免費送一款餸,而一間魚生店則全日優惠、買一送一。

在香港仔大道、東勝道經營「拱照車仔麵」,以及在東勝道經營「啤啤蠔」的老闆胡先生稱,昨日與一班伙記得悉游梁被取消議員資格,均感到很開心,伙記昨晚買食物回來慶祝,胡先生更漏夜寫出優惠告示,今早張貼三店門口,要跟市民一齊慶祝。胡先生不諱言,如果其他數名同樣捲入宣誓風波的議員都被取消資格,會更開心。

胡先生自稱無政治立場,但游梁已將立法會搞到很亂,令立法會無法開會,幫不了市民,現冀游梁離開後,立法會能恢復正常運作。至於為何不在告示開游梁名字,胡稱,不想被人覺得偏激,但又謂「寫得(告示)出來就唔驚」,指今早曾有六、七名青年在其魚生店門口駐足看告示,胡欲趨前了解,他們便離開。

胡表示,今日即使免費送餸,車仔麵生意額有5%增長,魚生店則今日蝕錢。
街坊們認住佢間鋪
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-16, 09:23 AM   #2745
JMi

註冊日期: Feb 2011
魚生店梗係買晒佢等佢蝕多d啦

舊 11-17-16, 11:27 AM   #2746
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
都知你班人係玩陰謀論、政治逼害,唔會反思自身架啦。哩幾年'香港人'已經比人洗曬腦,觀念普遍如此
今次釋法算甚麼,日後重要為極端民族主義付出更大代價。
大陸有原罪對你地黎講係常識,講真價值觀扭曲判斷力等如零。比如有人提倡係自由國家比人侮辱係器量問題,真係侮辱佢自己智商,對上果單鬧支那見報既新聞係邊度呀?
還記得多年前某個支那人係機場辱罵香港人,話沒有強國香港完蛋了,原來係香港人器量問題?真係失望透頂!

舊 11-17-16, 11:34 AM   #2747
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: liar 查看文章
都知你班中國人係玩陰謀論、政治逼害,唔會反思自身架啦。哩幾十年'中國人'已經比人洗曬腦,觀念普遍如此
香港有原罪對你地黎講係常識,講真價值觀扭曲判斷力等如零。比如有人提倡係自由國家比人侮辱係器量問題,真係侮辱佢自己智商,對上果單鬧支那見報既新聞係邊度呀?
還記得多年前某個支那人係機場辱罵香港人,實情係沒有香港強國完蛋了,唔通係中國人器量問題?真係失望透頂!
Hihi
由手機版發出
舊 11-17-16, 11:35 AM   #2748
JMi

註冊日期: Feb 2011
明眼人都識分 有咩係抵比人鬧 同 有咩係純粹只係鬧人果個無品啦

反思自身? 無當權者有無反思下搞過D咩先有人要咁作反

舊 11-17-16, 11:37 AM   #2749
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
引用:
作者: liar 查看文章
都知你班人係玩陰謀論、政治逼害,唔會反思自身架啦。哩幾年'香港人'已經比人洗曬腦,觀念普遍如此
大陸有原罪對你地黎講係常識,講真價值觀扭曲判斷力等如零。比如有人提倡係自由國家比人侮辱係器量問題,真係侮辱佢自己智商,對上果單鬧支那見報既新聞係邊度呀?
還記得多年前某個支那人係機場辱罵香港人,話沒有強國香港完蛋了,原來係香港人器量問題?真係失望透頂!
你E D米港獨LAW,係度分裂國家,破壞一國兩制,香港不是國家,根本跌唔到落你個定義到

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-17-16, 11:42 AM   #2750
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我認為獨唔獨立決定權係喺人民度,唔係統治階層
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉