Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 07-18-10, 07:06 PM   #1
mrk
God of Gamer

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
通常o的女仔係咪睇完戲,唔等埋C&S就走呢???

今日同個妹去睇TOY STORY 3 IMAX版,
當套戲播完啦!!!
佢就話要走啦!!!
但係C&S(Staff and Cast)都咪播完,(因為我睇戲習慣睇/聽埋C&S先走個種人離啦)
佢就同我講佢係唔意睇C&So架,
所以我想請問通常o的女仔係咪睇完戲,唔等埋C&S就走呢?

p.s.:因為平時自己睇開戲冇為意,但將來約女仔睇戲時,預到o的咁嘅情況都知點做呀!!!

Staff and Cast,日文為スタッフ&キャスト,中文簡譯作製作及配音表,全譯為角色配音、製作人員及音樂資訊一覽表。通常會用符號C&SS&C來代表。於整理動畫資料中,C&S為整理者提供該動畫相關的重要資訊。

此篇文章於 07-18-10 07:09 PM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-10, 07:38 PM   #2
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
呢o的o野冇分性別吧……真正睇戲o既人自然會睇晒全套戲。
戲院遲到早退傾電話大聲食薯片o既人大有人在……

如果同自己伴侶去睇,頭一兩次對方未習慣你可以讓一讓搵o的肯定完場冇片尾o既戲同佢睇,miss左都冇咁傷。(在自己立場講)

耐o左對方知你鐘意睇片尾時佢都(應該)肯陪你一齊睇,
到時你再搵o的有片尾o既戲同佢一齊睇,包佢對你另眼相看。

談戀愛最神奇之處就係將兩個人合而為一,你o既習慣會慢慢變成對方o既習慣,
同樣自己亦會不知不覺感染o左對方o既習慣,不論說話語氣都會變成對方。

所以成日有人話拍拖後會迷失自我。

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……

此篇文章於 07-18-10 07:50 PM 被 呂鳳仙 編輯。
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-10, 07:58 PM   #3
天空

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDTEKxPHOENIX
其實好多人都唔會等埋C&S

我都係唔會等~~

睇埋一定比唔睇的人少

新CG一張
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=196278
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=189365
天空 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-10, 08:03 PM   #4
Metatron
^o^)/\(^o^

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code154 265 384
PSN  IDsflam
XBox Live Gamertagmetatronsflam
我係睇埋先走既,所以多數都係同睇開戲既friend睇,奈何呢個friend只睇西片

基本上我地兩個一定係最遲走,所以有所觀察
睇唔睇埋同性別冇咩關係,有男有女有拖友

開場 18:00 開演 19:00
5月3日(水祝) 大阪/フェスティバルホール
開場 15:00 開演 16:00

メタトロン^o^)/\(^o^けこさま
Metatron 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-10, 08:43 PM   #5
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
有時C&S無幾耐會有特別畫面,我每次都期待呢個XD
又有時隻歌幾好聽就想聽落去

舊 07-18-10, 09:10 PM   #6
kennethyu
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 豆腐 查看文章
有時C&S無幾耐會有特別畫面,我每次都期待呢個XD
又有時隻歌幾好聽就想聽落去
Toy Story C&S 有野睇都走?

如果睇日本片一都要睇完C&S

事關次次做完最後一定會有段野俾你睇

但係西片就比較少....

好多時我都想睇完佢...

奈何戲院staff 企門口睥住你..

個個走你一個坐係度好似唔係幾好咁...

就俾人迫走左la
kennethyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-10, 10:14 PM   #7
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
香港人10個有9個都一出staff roll就即走ga la
仲要d戲院一出staff roll就開燈...
與性別無關

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-10, 10:35 PM   #8
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: kennethyu 查看文章

奈何戲院staff 企門口睥住你..

個個走你一個坐係度好似唔係幾好咁...

就俾人迫走左la
我係 行過來叫我走/單對單啤我再算

但so far都無試過

anyway9成9男女觀眾都係唔睇Credit就走... 個別戲院如電影中心情況好少少

此篇文章於 07-19-10 12:19 AM 被 12號四分衛 編輯。
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-10, 10:38 PM   #9
暉暉816
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2007
我大多數都唔睇cast and staffs list就走,
除非片尾有段片睇,或者好鍾意套戲就會睇埋cast至走。
暉暉816 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-10, 11:39 PM   #10
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
你想睇見到成班人行嚟行去你都冇心機睇啦

舊 07-18-10, 11:57 PM   #11
LonelyBlue
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
一定會有女仔睇c&s wor
自己有時都會睇下, 當聽歌又好, 坐低等人散哂先又好

但我覺得從好多大小事上
普遍香港女仔特別性急,無耐性, 不論老幼~~
男人就上年紀個d 都一樣
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-10, 12:43 AM   #12
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
cos toy story 2 c & s 有蝦碌睇~ 我都明知toy story 3 一定c & s 都有野睇
我留ar~~

平日ar...如果ending 歌好聽/ 有info想睇, 我會睇埋
但好多時係隔離果件話走唔走, 而決定我睇唔睇的~

明知有野睇梗係幾大睇埋啦~!!
我亦試過睇d 明知c &s後有特別野睇既戲, 人地未完哂,
同場都仲有好多人一齊等緊時,
d staff 勁唔識趣, 開燈大大聲趕人走
我即場同佢講仲有野睇, 唔該佢唔好清場住, 又不被理會,
有其他觀眾都不滿
事後同幾個觀眾係一齊去office 投訴佢既

舊 07-19-10, 01:10 AM   #13
咩Feel
Game Master
脫線一族

註冊日期: May 2003
PSN  IDMaTTheWHk01
XBox Live GamertagMaTTheW Hk01
引用:
作者: 真!DC 查看文章
香港人10個有9個都一出staff roll就即走ga la
仲要d戲院一出staff roll就開燈...
與性別無關
最憎
試過有次係燈開到最猛趕人咁

不過無乜睇C&S既文化就真既
我間中會睇,尤其animation

舊 07-19-10, 01:37 AM   #14
Rotagen
Game Master

註冊日期: Jul 2008
人問題
點解咁有得講到性別?因為呢到係情版嗎

舊 07-19-10, 01:38 AM   #15
碧克

註冊日期: Aug 2003
好多時同朋友或者情侶睇戲會多了很多左右睇戲心情的狀況,
例如伴侶睇下嫌悶中途想走,你要跟還是留?
你想留低睇晒rolling以示對製作群的尊重,但朋友/女友認為你要佢浪費時間等你係唔尊重佢.
到最後一係就範,一係等鬧交.

所以有部分戲我寧願獨自入場,而且特登揀最少人的時間.
咁先可以盡量減少旁人影響,原汁原味欣賞整部電影.

可能香港的電影人早已習慣了普遍電影觀眾對最後rolling的輕視心態,往往會有D小技巧釣班觀眾癮.
例如當年無間道2,播完整首《長空》同rolling後戲院燈會突然全熄.
之後就係只此一家的下集預告,唔留到尾的話唔駛旨意睇得返.
當時去睇好彩死命拉住女友堅持到尾,有幸睇到的一成觀眾都冇.

要留的自然會留,要走的也阻止不了.
既然無力左右其他人對留低睇C&S的心態,不如自己在揀戲睇前先做分類.分清楚邊類戲可以同人睇,邊類唔係獨自入場就睇唔出韻味.
麻煩自會被過濾

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-10, 02:10 AM   #16
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
除非好似Iron man 2個類講明CS後有野睇..否則多數都係即走.
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-10, 07:59 AM   #17
風萌翔
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDwing14700
一般都會走
但呢類笑片一般都有野睇
同埋佢講到明有野睇
就會睇埋先
風萌翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-10, 08:59 AM   #18
jamsquare

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
引用:
作者: 咩Feel 查看文章
最憎
試過有次係燈開到最猛趕人咁

不過無乜睇C&S既文化就真既
我間中會睇,尤其animation
其實
百老匯電影中心幾好
唔開燈之餘, 同埋大多數人都會睇埋先走

另外
多數女仔都係唔睇即走既我同意
但係在為一個紳士
都要睇下個女士係咪急尿要即去

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-10, 09:50 AM   #19
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
有野睇既就會睇埋,唔係既就等d人散緊d先走

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-10, 11:50 PM   #20
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
有野睇既就會睇埋,唔係既就等d人散緊d先走
通常同行的人唔走我都唔會走, 又或者罕有地我企左起身
只要對方一句話等人潮稍散, 我都會乖乖坐低

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-10, 11:59 PM   #21
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
點解又要拉埋去性別到架呢?
真係好好笑

舉手/我係睇埋先走的

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-10, 09:51 PM   #22
Wayne L
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDwaynelkw
OT:
有時想睇埋都無用
戲院D路咁窄
你坐o係度想睇埋唔郁住, 隔離果幾個想走就被你阻住了
Wayne L 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-10, 11:12 PM   #23
haku1976
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2008
XBox Live Gamertaghaku1976
習慣上睇埋roller先走,前任係戲癡,直頭睇到開燈先走。
免得阻到人,自己睇戲的話會買D死角邊皮位...
haku1976 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-10, 11:32 PM   #24
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
多謝各位人兄的提點,將來約女士睇戲都識得點做啦!!!

p.s.:重有我所指嘅C&S係指全部,唔埋套戲有冇嘢「睇」,
因為我主要係「聽」套戲嘅music(通常都好好聽)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-10, 10:27 PM   #25
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

註冊日期: Aug 2003
有時睇有時唔睇,睇情況而定。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:03 PM

手機版 | APP版