Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 03-01-19, 02:51 PM   #101
T.S
God of Gamer
君だけを…

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 王小虎 查看文章
dude同chick根本係兩樣野,chick呢個字有d人已經覺得係offensive,但係從來冇人話過dude呢個字有問題。所以我想話,old,white,dude,三個字都冇問題,點可能好似個條youtuber咁樣拆開每個字,每個字判一條死罪。咁不如拆開晒每個英文字母再重組,話佢殺人放火叛國呀笨。

我知呢個世界好多低能的人,但點解要同佢地一樣低能?講完。
如果係咁簡單一句就無事美國而家唔會哩個風氣啦
上至大學教授下至一間cafe員工因為一句說話搞到份工都無埋大有人在

----------

回樓上兩位版友
我無覺得james gunn講既野係啱
我只係想講荷理活而家真係好多野好敏感
特別白人男人係高危
T.S 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-19, 07:32 AM   #102
david
The One

註冊日期: Mar 2002

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-19, 01:39 AM   #103
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
評論解禁,一致好評,但唔係令舍出色;主角女好,SLJ 都好但 Skrull 將軍同阿貓搶晒鏡。缺點係頭一粒鐘劇本焦點同節奏有問題。

確認post-credit 有兩個。 (再確認之前透嘅內容係真嘅)

—————

另:驚奇隊長與M巾英雄
https://www.hkfilmblog.com/archives/65379

此篇文章於 03-06-19 04:26 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-19, 11:40 AM   #104
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
我唔歧視女性主角
我甚至唔知女主角係女權膠
不過我淨係知條PV完全唔吸引,女主角個樣又木口木臉
如果唔係佢係END GAME前既一套MCW Movie,我完全搵唔到理由要自己入去睇:o)

而且學朋友講句
都唔係好想見到一個鋪左十年有多既Boss
眾英雄出盡奶力都未能令其嘗一敗
結果出個新角色出黎話因為無佢所以輸左
:o)

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 03-06-19 11:49 AM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-19, 01:38 PM   #105
肉羊哩咖
griffin611

回上:

1. 的確,CM 全部宣傳片都冇講佢究竟有幾 OP,吹就話係最強,同埋同一 A:EG 幾有關係。睇咗嘅話都唔係咁顯出有幾 OP ,同時太 Mary Sue (女)完人,觀眾幾難代入咁話。

2. 所以有傳(未經證實)其實 A:EG 有兩個版本:一旦 CM 仆咗,佢入面個重要性大減,但仲會出場 — 啫係 Superbowl 條片個空位,可能就係 CM,而之前啲補拍就係因為咁;另一個版本當然係 CM 吃重啲。照 CA:CW 個先例,都有個後備版本係冇蜘蛛仔嘅,有乜意外都應付到。

咁 Avengers 而家係滴住嚟嘅台柱之一,斷估唔會玩衰得太離譜,加上 IW 好刻意留返班「元老」玩落去, CM 好可能 好似 BP 嚮 CA:CW入面咁,帶動個故仔,「執頭執尾」,但成套戲主力唔係佢。

此篇文章於 03-06-19 01:46 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 03-06-19, 01:58 PM   #106
david
The One

註冊日期: Mar 2002
https://www.metacritic.com/movie/cap...critic-reviews

66/100

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-19, 02:08 PM   #107
wongdee
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2011
睇完,好一般,個人覺得鋼鐵俠好揪過佢
wongdee 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-19, 02:40 PM   #108
LTKS
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2011
睇完無咩特別想講
但聽到WINDOWS音效、睇見LOADING畫面同CRT MON唔知點解特別高興
點解唔出埋藍畫面

第2個彩蛋應該唔係最新時間點啦,只係解釋返點攞返嚿嘢
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-19, 03:41 PM   #109
肉羊哩咖
griffin611

塵埃未定,過一排啲評論出晒先算,而家 WW 有76 (賺咗,最後嗰三份一真係不知所謂),銃夢忡慘得 54;一日未埋單計數仲未論輸贏。

此篇文章於 03-06-19 03:44 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 03-06-19, 03:43 PM   #110
T.S
君だけを…

註冊日期: Sep 2002
睇完

SPOILER

哩個CM點可能打得贏有手套/石在身的滅霸
力量來源又係關無限寶石事,好心啦

然後劇情普普通通,d政治野(女權野太特登/又移民難民搵home)都多
反派依然正常發揮地廢
唯一喜感係90年代d gag位

兩段彩蛋同之前報紙講既一樣sosad

T.S 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-19, 06:39 PM   #111
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
台仔影評:
https://www.youtube.com/watch?v=yNnTBLpU8L8

舊 03-06-19, 07:17 PM   #112
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
睇咗2d全景聲版

好多90年代嘅產物 sf2 CRT Windows , 傳呼機
點解保安用logitech pc camera既?( 我認得因為我有,佢 只不過 油左黑色)

舊 03-06-19, 10:31 PM   #113
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
Wii U IDInman-hk
3DS Friend Code7271 0303 4540
PSN  IDInmanchu
XBox Live GamertagInmanchu2004
觀後感
睇完,中規中矩
90年代風格、間中大家互寸有喜感
打鬥一般啦,有時太黑睇得唔清楚
內容解開多個MCU 疑問,咁大家追開冇理由唔睇

我對貝兒做CM 唔太反感
都睇到呢位影后落力做
但大家可能鍾意姬嘉鐸(神奇女俠)
或水行俠的Amber Heard

中規中矩啦,我覺得貼緊Dr Stranger、蟻俠水準,
低過黑豹、雷神3
但戲中的CM 即使打爆戰艦...... 似乎都唔夠Thanos (有無限手套) 打

此篇文章於 03-06-19 11:10 PM 被 1515 編輯。
1515 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-19, 10:31 PM   #114
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
IMDb得5.6

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-19, 10:47 PM   #115
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
睇完,真係只有合格,代入唔到個角色心理狀態,結果都唔清楚佢個性格係咩,是敵是友都係一問號

如果想睇有冇同EG有咩關聯....我睇唔到有....連彩蛋都冇呢個感覺,所以你想要呢d情報而諗入唔入去,我建議可以pass左佢算....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-19, 11:09 PM   #116
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
一定要準時入場!
今次個MARVEL STUD10S片頭致敬得幾好,完全呼應返Stan Lee風趣幽默一面
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-19, 12:00 AM   #117
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
身為Origin Story算有規有矩,不過都睇得好歡樂。可以睇得出Samuel L Jackson幾享受拍呢套戲。SLJ今年仲會喺MCU蜘蛛俠Far From Home再登場,可能嫌之前幾套出場太少,而家實行要做返幾次主角威返次。

電影一開波就即刻向Stan Lee致敬做得非常唔錯。可以期望Endgame同蜘蛛俠FFH應該會繼續致敬

MCU嘅「返老還童」CG技術今次係首次由頭用到尾,而且越嚟越進步,年輕版Nick Fury及Phil Coulson完全冇違和感。

真正MVP

係嗰隻貓冇錯架啦。XD (隻貓原作叫Chewie,跟星戰嗰個Chewie命名。雖然而家星戰版權都係迪迪尼擁有,但為咗避嫌都仍然決定同佢改返個老土啲嘅名Goose)

幫手食咗幾個Kree敵人,呢廿幾年嚟將「魔方」安全收埋喺個肚入面,仲要係整盲Nick Fury左眼嘅罪魁禍首。

第二MVP係Skrull領袖Talos,每次出場都極為搶鏡。而且當發現原來佢先係好人更加係令觀眾可感到上升。

MCU關連地方

1. 原來Carol嘅能力係靠Mar-Vell開發「魔方」(即「無限寶石」嘅「太空寶石」)發展出嚟,咁即係代表Scarlet Witch同佢哥哥並唔係第一批靠「無限寶石」開發能力嘅角色,Carol先至係。(同Scarlet Witch一樣,喺MCU入面靠寶石開發能力嘅角色都係強到屈機。不過都係難敵擁有手套嘅Thanos,所以吹到話Carol先係最終關鍵可能只係煙幕,真正功臣可能真係Ant-Man呢?XD)

2. Nick Fury呢幾廿年培育出嚟嘅「硬漢」形象原來係要嚟掩飾佢隻眼被整盲嘅原因原來係咁滑稽。XDD

3. Carol離開地球成廿年音訊全無,但Nick Fury一call機就即刻閃電返返嚟。呢幾廿年佢做緊乜?不過應該講慶幸Carol冇中Thanos嘅「大抽獎」。Carol同被困喺「量子空間」嘅Ant-Man應該會係取勝關鍵。

4. Kree喺被覺醒嘅Carol打到落花流水後,居然乖乖地呢廿幾年冇再騷擾地球。如果佢哋知道Carol其實一早唔喺度,喺未有Iron Man出現前地球就會一早玩完。不過亦係多得呢件事,Fury先開始籌劃「復仇者計劃」去迎接呢啲外來侵襲。

吐槽

Coulson戲份唔夠!編劇同MCU電影組太孤寒,難得Clark Gregg再度係MCU電影亮相就俾多啲戲份佢啦,反正佢復活都只會限喺AoS入面出場。

此篇文章於 03-07-19 12:56 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-19, 12:03 AM   #118
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
原來這套係笑片嚟
局長同貓貓好搶戲!

局長變單眼佬真相,真係鋪排咗十年。亦估唔到原來是咁盲法
咁佢以前同美國隊長講因爲信錯人而失去隻眼,咪接唔到囉?還是他欺騙了美國隊長和所有觀眾?

SPOILER
大姨媽隊長初用魔方力量已經可以滅艦,隔咗咁多年後的A4應該會更勁!

一直都以為東尼老豆打撈了魔方後,魔方一直在神盾局。原來中間經歷了今套戲的故事。

復仇者原來係用來代替大姨媽隊長,當復仇者失守才會找大姨媽隊長回地球。所以在A3最後,局長要等到見街尐人消失,知道復仇者衰咗,才call大姨媽隊長。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-19, 12:10 AM   #119
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
果然marvel就是不會使人失望,這樣的實力難怪說驚奇隊長是復仇者的希望

主角的內心掙扎算ok, 局長和貓仔的確很夠戲份(還有一些配角也是),在超人級 打斗上marvel真是又有進步了

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-19, 12:18 AM   #120
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
身為Origin Story算有規有矩,不過都睇得好歡樂。可以睇得出Samuel L Jackson幾享受拍呢套戲。SLJ今年仲會喺MCU蜘蛛俠Far From Home再登場,可能嫌之前幾套出場太少,而家實行要做返幾次主角威返次。

電影一開波就即刻向Stan Lee致敬做得非常唔錯。可以期望Endgame同蜘蛛俠FFH應該會繼續致敬

MCU嘅「返老還童」CG技術今次係首次由頭用到尾,而且越嚟越進步,年輕版Nick Fury及Phil Coulson完全冇違和感。

真正MVP

係嗰隻貓冇錯架啦。XD

幫手食咗幾個Kree敵人,呢廿幾年嚟將「魔方」安全收埋喺個肚入面,仲要係整盲Nick Fury左眼嘅罪魁禍首。

第二MVP係Skrull領袖Talos,每次出場都極為搶鏡。而且當發現原來佢先係好人更加係令觀眾可感到上升。

MCU關連地方

1. 原來Carol嘅能力係靠Mar-Vell開發「魔方」(即「無限寶石」嘅「太空寶石」)發展出嚟,咁即係代表Scarlet Witch同佢哥哥並唔係第一批靠「無限寶石」開發能力嘅角色,Carol先至係。(同Scarlet Witch一樣,喺MCU入面靠寶石開發能力嘅角色都係強到屈機。不過都係難敵擁有手套嘅Thanos,所以吹到話Carol先係最終關鍵可能只係煙幕,真正功臣可能真係Ant-Man呢?XD)

2. Nick Fury呢幾廿年培育出嚟嘅「硬漢」形象原來係要嚟掩飾佢隻眼被整盲嘅原因原來係咁滑稽。XDD

3. Carol離開地球成廿年音訊全無,但Nick Fury一call機就即刻閃電返返嚟。呢幾廿年佢做緊乜?不過應該講慶幸Carol冇中Thanos嘅「大抽獎」。Carol同被困喺「量子空間」嘅Ant-Man應該會係取勝關鍵。

4. Kree喺被覺醒嘅Carol打到落花流水後,居然乖乖地呢廿幾年冇再騷擾地球。如果佢哋知道Carol其實一早唔喺度,喺未有Iron Man出現前地球就會一早玩完。不過亦係多得呢件事,Fury先開始籌劃「復仇者計劃」去迎接呢啲外來侵襲。

吐槽

Coulson戲份唔夠!編劇同MCU電影組太孤寒,難得Clark Gregg再度係MCU電影亮相就俾多啲戲份佢啦,反正佢復活都只會限喺AoS入面出場。
魔方
魔方在貓星人個肚應該沒有廿年咁耐,應該在這套戲完結時便嘔返出嚟。因為在A1時,神盾局已經正在研究魔方,繼續飛馬計劃。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-19, 12:19 AM   #121
Game Master

引用:
作者: 王小虎 查看文章
dude同chick根本係兩樣野,chick呢個字有d人已經覺得係offensive,但係從來冇人話過dude呢個字有問題。所以我想話,old,white,dude,三個字都冇問題,點可能好似個條youtuber咁樣拆開每個字,每個字判一條死罪。咁不如拆開晒每個英文字母再重組,話佢殺人放火叛國呀笨。

我知呢個世界好多低能的人,但點解要同佢地一樣低能?講完。
算吧啦,呢條友仔近排啲言論都睇得出佢反左膠反到上晒腦,總之稍為有啲爭議就先賴左膠先。

明明就係呢啲白人男性極權份子玻璃心對號入座以為女權份子「歧視」佢哋,之後就話左膠有系統「逼害」佢哋云云等侵粉慣常用嘅妄想被害廢話。

我近排都費事同佢晒氣,直接block咗佢入黑名單算。

利申:香港嘅左膠我亦係睇唔過眼佢哋偽善,但唔會因為咁乜議題都借啲意去抽水囉。

此篇文章於 03-07-19 12:39 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 03-07-19, 12:28 AM   #122
Game Master

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
魔方
魔方在貓星人個肚應該沒有廿年咁耐,應該在這套戲完結時便嘔返出嚟。因為在A1時,神盾局已經正在研究魔方,繼續飛馬計劃。
魔方

總之嘔出嚟嘅時候應該係《雷神1》片尾前就發生咗。

舊 03-07-19, 12:28 AM   #123
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
睇完
普通
無期望無失望
俾錢俾時間睇完一套戲既完美演繹
------------------------------------

講多兩句
要笑位無笑位
要深度無深度
要伏筆無伏筆

此篇文章於 03-07-19 12:37 AM 被 Kain 編輯。
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-19, 12:37 AM   #124
Game Master

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
SPOILER

一直都以為東尼老豆打撈了魔方後,魔方一直在神盾局。原來中間經歷了今套戲的故事。
魔方

Tony老竇Howard喺二戰後撈起「魔方」後,可能親眼目睹Hydra啲武器實在太恐怖,於是決定收埋咗,連神盾局同事都唔比用。可能不滿Howard多方阻撓,滲透入神盾局嘅Hydra決定喺1991年搵洗咗腦嘅Bucky隊冧咗Howard。

慶幸潛入地球嘅Mar-Vell喺1989年已經將「魔方」帶上太空,所以就算隊冧咗Howard,Hydra都仍然未能夠再次利用「魔方」去重新開發武器。

之後「魔方」落返地球後,又慶幸多得隻貓星人秘密保管住一段時間,Hydra完全不知情。到隻貓嘔返出嚟後,「魔方」研究由Fury直接領導。由於Fury唔係佢哋嘅人,Hydra唔方便做到嘢。

舊 03-07-19, 03:25 AM   #125
肉羊哩咖
griffin611

正名

唔係「太空」石,而係「空間」石,唔好介意;紅骷髏當年空手用被掟咗去嗰度,科、樂奇、魁隆都用嚟當隨意門咁洗⋯⋯

有傳話預計全球開畫會有3億5千萬花旗紙票房,大陸尤其勁,聽住先。

此篇文章於 03-07-19 03:32 AM 被 肉羊哩咖 編輯。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] The Incredibles 2 (JUNE 2018) | Pixar david 電影版 19 03-28-20 04:14 AM
[西片] Avengers: Infinity War ︱復仇者聯盟3:無限之戰 (4月27日) 信長 電影版 697 10-06-18 01:30 AM
吹水專區 2019《未來警察今天要出發~》 神龍 吹水專區 1000 07-26-13 09:26 PM
Captain America: Super Soldier yKS 電視遊戲討論版 39 07-19-11 04:18 PM
Captain Owen KKH 體育版 4 04-17-02 10:22 PM

現在的時間是 12:41 PM

手機版 | APP版