Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-15-07, 05:08 PM   #1
srx
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2003
曾蔭權:人口應增至千萬

曾蔭權:人口應增至千萬
(明報) 06月 15日 星期五 10:30AM
行政長官 曾蔭權表示,本港人口應增至1000萬,才能追得上國際金融中心紐約 及倫敦 的實力。

曾蔭權接受《金融時報》訪問時表示,本港人口應增加逾4成,至1000萬,才能追得上國際金融中心紐約及倫敦的實力。

他表示,不能讓人口老化及減少,香港要成長,才能有競爭力,而本港有如紐約及倫敦的基本條件,成為國際金融中心,讓1000萬人居住。

曾蔭權稱,這個想法是一個長期的遠景,而在他的新任期結束時,人口可能有7百萬至750萬人。

新加坡 政府較早時提出,將在未來10年人口將由450萬增至650萬人。
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

佢有冇諗過..如果真係有咁多人..
邊有咁多地方比人住
srx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-07, 05:11 PM   #2
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
紐約同倫敦大香港咁多
真係.....

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-07, 05:11 PM   #3
Rse9
Ultimate Gamer

註冊日期: Nov 2004
條友high大左?

得啦
增加輸入大陸同胞數量到一日一千個
十年後咪夠數囉

DUNGEONS & TAKAFUMIS
鷹文は100人いる!ヽ(∀゚ )人(゚∀゚)人( ゚∀)ノ
Rse9 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-07, 05:11 PM   #4
IamO
God of Gamer
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
所以10歲開始鼓勵生產

舊 06-15-07, 05:15 PM   #5
Fio

註冊日期: Dec 2001
佢明唔明咩叫貴精不貴多,佢係咪想香港好似中國咁咩都唔多,最多就係人(+毒物)
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-07, 05:20 PM   #6
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
死囉,原來中o左老董D腦殘毒......追英趕美

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-07, 05:25 PM   #7
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
不如話同深震合拼…

舊 06-15-07, 05:26 PM   #8
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
依家d空氣已經咁差, 再多d人, 多d車, 香港唔住得人

舊 06-15-07, 05:27 PM   #9
西野村中一條河
Game Master

註冊日期: May 2002
增加人口=增加競爭力?
佢傻左...?
咁中國未世界第一

舊 06-15-07, 05:28 PM   #10
EZ-8-HWC
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
多一千萬...訓埋山都唔夠位...-_-||
EZ-8-HWC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-07, 05:31 PM   #11
_張學良_
Game Master
良少

註冊日期: Jan 2006
PSN  IDrijienriya
引用:
作者: EZ-8-HWC 查看文章
係由最近普查的670萬增至1000萬

此篇文章於 06-15-07 05:34 PM 被 _張學良_ 編輯。
_張學良_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-07, 05:32 PM   #12
haruka
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
我睇完呢篇嘢,第一樣諗到嘅係

1000萬人……香港會唔會沉o架?

邊有咁多地方容納到咁多人喎
而家好多樓都40、50層
第時咪要起到80樓先得掂

舊 06-15-07, 05:33 PM   #13
美版之王-天涯浪子
玩具封印王

註冊日期: Jan 2002
一千萬人, 還要看其中年齡分佈, 家庭背景, 學歷.

若一千萬人, 大部份是某強國移民, 或游手好閒專吃政府的, 多有何用?

Cuddle
Rose of May
Hometown Domina

好聽, 動聽.
美版之王-天涯浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-07, 05:34 PM   #14
Oruma
Beware...

註冊日期: Aug 2004
要搞好經濟先搞好現今既質先...然後先講量好wo...

引用:
係增加到一千萬﹐唔係增加一千萬喲...

Oruma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-07, 05:36 PM   #15
EZ-8-HWC
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: _張學良_ 查看文章
係由最近普查的6, 700萬增至1000萬
咁佢有冇計過香港幾多人係勞動人口,幾多人係腦動人口?
EZ-8-HWC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-07, 05:38 PM   #16
haruka
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
引用:
咁佢有冇計過香港幾多人係勞動人口,幾多人係腦動人口?
勞動、腦動都唔緊要
最怕係「唔動」食綜緩
到時食哂D儲備
阿爺想幫都幫唔嚟

舊 06-15-07, 05:43 PM   #17
_張學良_
Game Master
良少

註冊日期: Jan 2006
PSN  IDrijienriya
引用:
作者: haruka 查看文章
勞動、腦動都唔緊要
最怕係「唔動」食綜緩
到時食哂D儲備
阿爺想幫都幫唔嚟
佔公帑少數的綜緩根本不值一提(綜緩基本上係較攤分形)
只要呢三百多萬平均為勞動型中下階層
特曾說話亦不無道理...
_張學良_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-07, 05:57 PM   #18
光熱斗
IE3.0 <3

註冊日期: Sep 2002
1000萬人=-=?!
陸沉都似= =|||
光熱斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-07, 05:59 PM   #19
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
人多好辦事?a

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-07, 06:00 PM   #20
袓哥

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: 月舞 查看文章
條友high大左?

得啦
增加輸入大陸同胞數量到一日一千個
十年後咪夠數囉
笑死我喇..一千萬
而家都嫌迫啦..不過可能到時填爆個維港
九龍香港二合為一
袓哥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-07, 06:00 PM   #21
NTBOY
Game Master
神貓特攻隊

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
人多好辦事?a
毛生?
想扮親中都唔係咁下化

舊 06-15-07, 06:01 PM   #22
疾風雷電
Game Master
停止進化的人類

註冊日期: Mar 2003
老的既然死得太慢,就加快生育的產量,打翻暈條數

增至千萬就要加速開發大嶼山

疾風雷電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-07, 06:03 PM   #23
b_boy
↘呆~

註冊日期: Mar 2002
多330萬高文化水平0既就話姐
而且D人口增加得最多係來自較低文化地區同家庭...

淯底可保一世平安
祝所有路必拾遺者年年月月日日破財
b_boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-07, 06:14 PM   #24
墨魚燒賣
Game Master

註冊日期: Dec 2002
佢係咪short上腦呀...?

日文唔流利但又0係日本銀座做緊會計既人
墨魚燒賣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-07, 06:23 PM   #25
Cpato

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDPato-0402
宜家d旺區已經夠迫... 仲多多三百幾萬
Cpato 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 01:55 AM

手機版 | APP版