Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-15-06, 07:19 PM   #1
Coolam
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
wonder 關於5%的銷售稅..........入來討論下!!

聽到新聞講...........

準備開設5%的銷售稅,我以前好似聽過話係1%銷售稅,現在竟變成5%,這個好貴唷!!

食飯已經加一,而家仲要加多5%.......影響好大,等如假設一年用100,000蚊去買野,而家十萬變成9萬5!!

另外.....呢個建議最白痴既地方,係5%裏面竟然其中1-2%去做行政費用!!!即係任何銷售稅的"收取/計算/報稅"既工作!!

報告話:5%的銷售稅約每年令政府有300億收入.......
市民俾300億,其中竟然有60-120億係行政費!!!(唔知我有冇聽錯)

另外...政府會補貼60萬戶低收入人士所受的生活律貼.......每戶一年約三千元......
咁樣又去18億!!
要處理60萬戶的申請及登記......至少要請幾百人及幾個署級職員,一年開支又係十億以上~~~
扣減薪奉稅由16%降至5%.......依每年薪奉稅約250億,即係扣80億左右........

咁計計埋埋,其實政府只有300-60-18-10-80=132億收入,
無錯係多左百令億,但令市民銷費意大減也令利得稅減少,而且為了這132億,我們要用168億既開支!!
白唔白痴??

舊 07-15-06, 07:21 PM   #2
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
日本已經係個例子
死路一條

&

徵稅實際對市民福利亦沒有幫助
只係益左d會計師

舊 07-15-06, 07:23 PM   #3
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
睇黎今次....我要上街喇!!!

幾時有示威遊行通知聲
5%對我呢D購物狂影響好大

舊 07-15-06, 07:40 PM   #4
sigma
BAN!!BAN!!

註冊日期: Sep 2003
香港而家個境咁鬼差仲要開新稅
咪又係向小市民開刀
加促貧者越貧 富者越富既

網上女性權益守護神
sigma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-06, 08:08 PM   #5
二伍

註冊日期: Sep 2002
內需不足
再開銷售稅只會令經濟更難向好
佢o既智囊團究竟有冇讀過經濟
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-06, 08:38 PM   #6
pwacock
Insane Gamer

引用:
作者: AshleyYan

-skip-
呢句都係我心聲
如果真係開徵銷售稅的話

到時見啦~

同埋我覺得好唔合理

會計界人士認為
hk開徵銷售稅,擴闊稅基
今政府財政更穩健
其實咪又係向錢看
等政府有多d$

但政府一邊話開徵銷售稅
一邊又取消遺產稅
又話退返d利得稅,薪俸稅
拉均計埋,益邊d人,大家心照啦
(唔邊益你同我咩 )

仲有唔好俾政府誤導
佢開徵銷售稅
支出分分鐘同收入拉勻
因為除左行政費龐大之外
低收入同小康之家亦因為受到銷售稅影響
收入變相下降
(退返的利得稅,薪俸稅無佢地份)
所謂人無財不行
引發出嚟的家庭問題,罪案等等亦係附加支出
唔可以唔計

另外,開徵銷售稅
因為下層市民個人所得被銷售稅削弱
由於銷售稅亦會減弱社會階層流動
變相加大社會貧富差距

所以我唔贊成開徵銷售稅
pwacock 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-06, 09:37 PM   #7
elmond
女權主義信奉者

註冊日期: Nov 2003
XBox Live Gamertagelmond1986
學外國,外國得,我地得

好懷疑香港班垃圾係點出身的

舊 07-15-06, 09:37 PM   #8
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
宜家買野本身已經比較小心諗清楚唔亂咁買野...

整多5% 稅GE話....睇黎要訓練定自己如何無慾無求勒....

香港政府在全球中出晒名好有錢好大大大舊財政儲備...
就算經濟好差果幾年亦是....
(守財奴???)

其實係咪真係有需要咁做....

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-06, 09:42 PM   #9
chunwai0091
雛見澤症候群L3患者

註冊日期: Apr 2006
引用:

幾時有示威遊行通知聲
+1
我d收入來源已經
仲要加新稅

PAD: 160 103 862
CC: 191抽姐姐仍然突2,仲要係咁撞紅柱, 垃圾game
白貓Project: 石都唔派
IM@S: 200抽0ssr, 垃圾game
chunwai0091 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-06, 09:47 PM   #10
alexc
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2003
人工已經少啦,仲加稅
一於儲埋一砲去旅行先洗
alexc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-06, 10:00 PM   #11
DK64
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: alexc
人工已經少啦,仲加稅
一於儲埋一砲去旅行先洗
人工已經少
就當政府免你薪俸稅 、只要你交5%的銷售稅
但計計日常支出、你一定比以前交更多更多稅
DK64 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-06, 10:08 PM   #12
Hunter

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 二伍
內需不足
再開銷售稅只會令經濟更難向好
佢班智囊團不知幾醒呀

開銷售稅, 減薪俸稅邊個最著數?
咪就係班智囊團自己law

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-06, 10:08 PM   #13
思心
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2004
跟本呢個稅下面, 窮人係一定係

佢話用扣income tax黎補番收既稅, 跟本有錢要交稅既, 整銷售稅對佢地影響就唔多, 尤其係交standard 稅率班有錢人, 根本有冇銷售稅對佢地只係唔見左一兩個落ball既錢...
但係我呢d窮人平時已經冇乜錢, 重整埋呢d銷售稅, 根本係搶錢.....最抵死就係所有野都要比tax. 連基本日用野都要比錢先丐人憎

今日新聞重要講, 1係就扣salary tax, 1係就減d咩酒稅, 車稅, 利得稅呢d有錢佬先交既野, 呢d算唔算利益輸送?

香港政府死開喇

百合/GL才是王道
思心 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-06, 10:09 PM   #14
msz006
私の紗夢は可愛です~
六蚊玩倒舖

引用:
作者: 二伍
你lee句唔錯, 不過可以問 佢地有無腦好過
msz006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-06, 10:09 PM   #15
alexc

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: DK64
人工已經少
就當政府免你薪俸稅 、只要你交5%的銷售稅
但計計日常支出、你一定比以前交更多更多稅
仲有每個月供既強積金....
alexc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-06, 10:31 PM   #16
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
低收入系咪有得稅??
$1000就要比$50真系好金

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-06, 10:38 PM   #17
macross7ra
FireBomber!

註冊日期: Aug 2002
為了中國???
進一步令企業移向大陸發展

舊 07-15-06, 10:44 PM   #18
Hunter

宜家政府話想零括免
諗諗下其實第日d 野係咪加5% 咁少?

假設我去m記買個包要俾5%銷售稅
但其實m記買材料整個包又要俾5% 供應商
咁即係會俾多10%
(無理由m記唔加番價架 )

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-06, 10:48 PM   #19
龍咒
Game Master
Vincent. 型

註冊日期: Aug 2003
引用:

幾時有示威遊行通知聲
如果真的立法.....
我也要上街!!

政府真的以為香港現在好好境.......汗
沒錯...香港現在的人口失業率沒有之前這麼嚴重
有好多人也找到工作........
但員工的薪酬卻低(好多也沒加人工),工時又長........

如果立法,好多人也會受不了.......
(重叫香港人生多點小孩..........爆汗中)

龍咒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-06, 10:53 PM   #20
Coolam
Crazy Gamer

引用:
作者: Hunter
宜家政府話想零括免
諗諗下其實第日d 野係咪加5% 咁少?

假設我去m記買個包要俾5%銷售稅
但其實m記買材料整個包又要俾5% 供應商
咁即係會俾多10%
(無理由m記唔加番價架 )

在"再加工"的情況下,

任何公司買原料要俾5%,再賣給零售商+5%,零售商得到客戶的5%後,報稅時就扣返果5%!
其實好鬼煩!!!真係全年計呢D數都要用60億!!!

不過M記既材料係美國總公司運來........基本上唔會向本地買任何食物!
所以你幫襯M記,.........係完全益哂美國人!!除左一部份低級職員的"人工"係益到香港人之外~~

舊 07-15-06, 11:01 PM   #21
SANG2003
Banned
希望之星

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: elmond
學外國,外國得,我地得

好懷疑香港班垃圾係點出身的
上堂玩玩下 証書比錢買
SANG2003 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-06, 11:04 PM   #22
SANG2003
Banned
希望之星

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: Coolam
在"再加工"的情況下,

任何公司買原料要俾5%,再賣給零售商+5%,零售商得到客戶的5%後,報稅時就扣返果5%!
其實好鬼煩!!!真係全年計呢D數都要用60億!!!

不過M記既材料係美國總公司運來........基本上唔會向本地買任何食物!
所以你幫襯M記,.........係完全益哂美國人!!除左一部份低級職員的"人工"係益到香港人之外~~
你講緊笑話?m記d野美國黎? 我見到d包皮用生命麵包
SANG2003 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-06, 12:14 AM   #23
黑咪 破壞大王
地上最頹廢人間

註冊日期: Mar 2003
Arrow

銷售稅後香港經濟從此陸沈,
將來最大幫派定必丐幫
所有黑社會都唔夠佢人多
行乞係香港最大專業

傻啦....
根本上就得啖笑,
香港週邊太多冇收銷售稅的地方,
同時長年都係釣緊命的中小企又成街都係,
識計到條數正一正的人更加多.
突然間要左收右收佢哋真係咩都好易收.
到時為咗收多5%而搞到行政費都蝕到入肉就好笑
黑咪 破壞大王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-06, 12:18 AM   #24
Jamie
バンブラ小職人

註冊日期: Apr 2003
XBox Live GamertagJaMieGAF
嚴重影響了香港的競爭力...
減低了香港的商業自由...
總之, 弊多於利....

男は__で勝負!!
[NICO] 實況 KY 彈幕 外語 自重 [/NICO]
Jamie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-06, 12:57 AM   #25
Rv250

註冊日期: Aug 2002
會唔會徵稅未落實,即將開始的諮詢期間多反映o下
引用:
銷售稅諮詢 下周一展開

文章日期:2006年7月9日

【明報專訊】商品及服務稅(又稱銷售稅)的諮詢工作,將於下周一(17日)出台,據知,政府會向立法會財經事務委員會提出,在下周一召開特別會議,由財政司長唐英年簡介諮詢文件。同日,政府會召開記者會,公布文件內容,正式展開9個月的諮詢期。唐英年明日將出席香港電台《與司局長對話》節目,相信會談到商品及服務稅事宜。

文章日期:2006年7月12日

【明報專訊】政府下周二將發表「商品及服務稅」(GST,俗稱銷售稅)諮詢文件,建議實施「盡量少豁免」的GST制度,徵收率為5%,預計一年可為政府帶來約300億元稅收。

此篇文章於 07-16-06 01:00 AM 被 Rv250 編輯。
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 09:35 PM

手機版 | APP版