Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-12-14, 11:17 PM   #726
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 孤鎗客 查看文章
某一晚和某人打完一局之後的感想
「浪費人生」
可是我不是唯一一個有這種想法的人…
非針對特定人士
雖然casual play唔限時
但係大家做野的確可以做快少少
EDH的話,最好就係挑之前諗定想挑咩先(熟悉自己套牌)
搵地果一類應該可以做得好快的
遊戲節奏順暢一點大家會開心D的
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-14, 01:22 AM   #727
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
韃契可汗卡片圖像一覽
http://magic.wizards.com/zh-hant/art...ive/ktk-cig-ct
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-14, 01:29 AM   #728
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
悶到嘔我會選擇棄機, 不過我最憎係對局中, 對手走去攪第二d野....e.g: trade卡

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-14, 03:03 PM   #729
mgsyfw
Insane Gamer

註冊日期: May 2010
PSN  IDmgsyfw
XBox Live Gamertagmgsyfw
引用:
某一晚和某人打完一局之後的感想
「浪費人生」
可見我不是唯一一個有這種想法的人…
你自己見cast唔到spell play唔到獸唔concede,
唔通你預場場對白要同你一樣play獸打先叫精彩?
打deck本身就係浪費時間,冇時間就唔好玩
玩得唔順就擺姿態
咁就叫正確態度?

提外話
有疑問請自己睇
http://www.mtgsalvation.com/forums/m...r-and-humility
話人浪費時間前睇熟埋d規則唔好自抽,唔該!

此篇文章於 09-13-14 03:13 PM 被 mgsyfw 編輯。
mgsyfw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-14, 06:20 PM   #730
HM

公道說話,的確有一類套牌係幾乎唔落贏牌手段,單靠死控令對手放棄唔玩(唔放棄就1/1,2/2打N個回合)
最接近既例子係而家standard既藍白控場(得化形地叫可以打人,但對手見你出永生瓊漿通常都投降)
不過係每個步驟的確可以快一點順一點(即是要熟悉自己既套牌,亦係義務)
同埋,就算自己玩得再無可挑剔都好,玩呢類套牌點都會惹人討厭,俾人講好正常,宿命黎,一係笑著接受一係轉套牌plz

<----俾人講完通常轉DECK

此篇文章於 09-13-14 06:22 PM 被 HM 編輯。
舊 09-13-14, 09:52 PM   #731
孤鎗客
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2011
XBox Live GamertagSENTINEL1080
引用:
作者: mgsyfw 查看文章
你自己見cast唔到spell play唔到獸唔concede,
唔通你預場場對白要同你一樣play獸打先叫精彩?
打deck本身就係浪費時間,冇時間就唔好玩
玩得唔順就擺姿態
咁就叫正確態度?

提外話
有疑問請自己睇
http://www.mtgsalvation.com/forums/m...r-and-humility
話人浪費時間前睇熟埋d規則唔好自抽,唔該!
由此可見mgsyfw到而家都唔明:
大家話緊你的是你用太多時間!
你居然話我地打得唔順怪你?
你要不要用秒錶計一計自己一局用幾多時間,其他人又用幾多時間?

信不信由你,打得不順大家都預左,同埋慣左,
我完全唔信在坐會有人因為唔順DRAW發火,
你自己心胸狹窄就算,唔好以為其他人心胸同你一樣狹窄。
孤鎗客 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-14, 10:29 PM   #732
HM

引用:
你要不要用秒錶計一計自己一局用幾多時間,其他人又用幾多時間?

慢既原因分兩樣野睇

做野慢或者諗野諗好耐,好多時候源自於對副deck唔熟練同技術不夠,無法做到流暢同快而準既判斷,不過呢樣野我觀察左咁耐,佢其實佢有改善

至於deck無咩贏牌手段,呢樣野規則容許的話我地好難唔俾佢咁做,事實上MTG歷史上真係唔少呢類deck,贏到牌既可能只係60deck既一兩張,其他全部係死控卡,唯一可以做既只有拒絕對戰或要求佢換deck,畢竟唔係比緊賽,我地可以選擇對手的

anyway,無口都要接受拎得死控deck就無人喜歡同你玩呢個事實,一係就唔好介意人地講咩繼續玩,一係就轉deck
舊 09-14-14, 01:02 AM   #733
mgsyfw

註冊日期: May 2010
PSN  IDmgsyfw
XBox Live Gamertagmgsyfw
引用:

首先你真係要話總時間長
我道歉,係冇得逃避指責
玩法所限,我用幾多時間係要睇埋對方點打先回應到做要做既野,
你話你自己唔係發火
但就狂怨人用得時間多
首先開局前大家冇指定用幾多時間,每一步可以諗幾多時間
其次你選擇每次打得唔順就做自己野,都冇俾到尊重對手,仲好意思話人心胸狹窄?
用黑綠白打果次你自己隻野衝唔到埋黎(我冇任何counterspell/阻你做野既卡)咪又係淨係識話悶跟著做自己野,一輸就悔氣執牌,咁顯得得人格高尚/心胸廣闊?
本身我副deck玩法係要控制到戰場先有得打,deck種唔同,玩法有分別情況(客觀環境)下你係要話我時間長,一定要同你或者其他玩快攻/combo既大大比我無話可說
只能用其他deck或者拒戰

唔順draw一係技術救局,一係順勢輸,我又有怨過?我唔清楚一局遊戲目的係要限時內決勝負或者禁用某d卡或手段贏,情況好似對面打pw control你罵對面出唔到2卡combo贏你咁
本身消耗戰後期如果大家靠top deck 但一家有有利控制draw卡永久物/其他有正面長遠效果永久物(如staff of nin / pw)在場,2-3 turn時間優劣勢分野會好明顯,但你堅持玩落去又要話對面浪費時間何以又顯得正氣澟然,邏輯何在?

我都厭惡有時要講返之前人地有乜做得唔夠好(當然我都有時會真係做錯),但同樣問題爭論次數真係太多,言辭我都好難修飾得客客套套,只想講,當下有不滿最好當面講清楚,下下走左至清算真係得個嘈字
今日打deck時我都有部份野理解錯,最好盡量講得清楚,唔好再因為少少事情要嘈吵埋怨

此篇文章於 09-14-14 01:50 AM 被 mgsyfw 編輯。
mgsyfw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-14, 01:54 AM   #734
孤鎗客

XBox Live GamertagSENTINEL1080
引用:
首先你真係要話總時間長
我道歉,係冇得逃避指責
你話你自己唔係發火
但就狂怨人用得時間多
首先開局前大家冇指定用幾多時間
其次你選擇每次打得唔順就做自己野,都冇俾到尊重對手,仲好意思話人心胸狹窄?
用黑綠白打果次你自己隻野衝唔到埋黎(我冇任何counterspell/阻你做野既卡)咪又係淨係識話悶跟著做自己野,一輸就悔氣執牌,咁顯得得人格高尚/心胸廣闊?
本身我副deck玩法係要控制到戰場先有得打,deck種唔同,玩法有分別情況(客觀環境)下你係要話我時間長,一定要同你或者其他玩快攻/combo既大大比我無話可說

唔順draw一係技術救局,一係順勢輸,我又有怨過?我唔清楚一局遊戲目的係要限時內決勝負或者禁用某d卡或手段贏,情況好似對面打pw control你罵對面出唔到2卡combo贏你咁
本身消耗戰後期如果大家靠top deck 但一家有有利控制draw卡永久物/其他有正面長遠效果永久物(如staff of nin / pw)在場,2-3 turn時間優劣勢分野會好明顯,但你堅持玩落去又要話對面浪費時間何以又顯得正氣澟然,邏輯何在?

我都厭惡有時要講返之前人地有乜做得唔夠好(當然我都有時會真係做錯),但同樣問題爭論次數真係太多,言辭我都好難修飾得客客套套,只想講,當下有不滿最好當面講清楚,下下走左至清算真係得個嘈字
今日打deck時我都有部份野理解錯,最好盡量講得清楚,唔好再因為少少事情要嘈吵埋怨
本來打左一大篇打算回的,睇到紅字個段之後,算了
麻煩當面話過佢的朋友舉一下手

無人當面話過你?夠了我個頭好痛
舊 09-14-14, 08:32 PM   #735
HM

睇完新SET卡,除左紅藍綠傳奇外無咩卡特別強(張卡有條件打入現代賽的),果然老威話過呢幾年會下修強度無呃人吧?

係諗到輪抽會難玩過RTR...
舊 09-15-14, 01:38 AM   #736
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

註冊日期: Feb 2003
今個星期六有冇人出~?
地點應該係mk sb~
時間3點~
冇人reply 我就取消了orz

「snake」+「devil」+「madness」= 「soulless beast」
Cancer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-14, 01:43 AM   #737
HM

引用:
作者: Cancer 查看文章
今個星期六有冇人出~?
地點應該係mk sb~
時間3點~
應該OK
舊 09-15-14, 02:28 AM   #738
孤鎗客

引用:
今個星期六有冇人出~?
地點應該係mk sb~
時間3點~
我只是來REPLY的
舊 09-15-14, 03:45 AM   #739
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

http://markrosewater.tumblr.com/post...ht-at-an#notes

呢篇好值得睇
不過我諗有唔少人就算睇得明篇文...
都唔會照做...

「snake」+「devil」+「madness」= 「soulless beast」
舊 09-15-14, 08:33 AM   #740
ammms
渣根懦夫

引用:
http://markrosewater.tumblr.com/post...ht-at-an#notes

呢篇好值得睇
都唔會照做...
冇打過 FNM
不過比賽性質嘅遊戲最終實會有咁 result
正如打足球籃球都有人打茅波講 d 難聽嘅說話 (我唔係講緊 slow play 果單, 係講出口術果 d)
不過如果單單就性別歧視黎講
我又唔覺情況有咁嚴重
可能我地呢邊少女仔玩掛

舊 09-15-14, 08:37 AM   #741
HM

引用:

呢篇好值得睇
都唔會照做...
睇完,英文唔太好
篇文好似都係D偏感性既說話(或者叫發洩情緒)
無咩實質既野講到出黎
舊 09-15-14, 04:35 PM   #742
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

首先我提同slow play 個d 完全冇關...
我亦唔係講緊特定一個player

件事起因係性別歧視..

但我想講個重點係呢段:
"Every time you are unkind to another Magic player, be it in a game, online or through whatever interaction, regardless of your reason, you are hurting the game, you are hurting the community, you are hurting the store you play in, you are hurting the place you gather - most of all, you are hurting other people."

maro 講ge 我覺得比我講有說服力好多...

我諗大家唔多唔少都有試過去到卡店同陌生人玩的經驗
或有打比賽的經驗

應該多多少少都遇過一些沒禮貌的人吧
每次遇到這類人, 都會對mtg 這遊戲印象變差...

此篇文章於 09-15-14 04:47 PM 被 Cancer 編輯。
舊 09-15-14, 06:31 PM   #743
ammms
渣根懦夫

引用:
首先我提同slow play 個d 完全冇關...
我亦唔係講緊特定一個player

件事起因係性別歧視..

但我想講個重點係呢段:
"Every time you are unkind to another Magic player, be it in a game, online or through whatever interaction, regardless of your reason, you are hurting the game, you are hurting the community, you are hurting the store you play in, you are hurting the place you gather - most of all, you are hurting other people."

maro 講ge 我覺得比我講有說服力好多...

我諗大家唔多唔少都有試過去到卡店同陌生人玩的經驗
或有打比賽的經驗

應該多多少少都遇過一些沒禮貌的人吧
每次遇到這類人, 都會對mtg 這遊戲印象變差...
我又諗起 BL 果班老 patpat

舊 09-15-14, 10:24 PM   #744
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

引用:
作者: ammms 查看文章
我又諗起 BL 果班老 patpat

唔係個個都係咁ge...
幾個je

舊 09-16-14, 01:41 PM   #745
Gary_Token
我希望下世係樹妖

註冊日期: Apr 2012
引用:
今個星期六有冇人出~?
地點應該係mk sb~
時間3點~
我會出~

字數字數

舊 09-16-14, 03:33 PM   #746
Gary_Token
我希望下世係樹妖

註冊日期: Apr 2012
引用:
首先你真係要話總時間長
我道歉,係冇得逃避指責
你話你自己唔係發火
但就狂怨人用得時間多
首先開局前大家冇指定用幾多時間,每一步可以諗幾多時間

嗱,姐係咁,你抽晒個牌庫先打得死我,仲差d抽死自己,仲唔係浪費時間?
打唔入就收牌,冇野喎,唔岩咩?
學你果句玩法所限,你自己都識講。

你話我地做其他野唔尊重你?
你諗下喎,你遊戲內比唔比我地做野先?
你唔比我地做野,咁咪做其他野囉。
你玩得control就係要對手冇野做,
人地有野做你就死,你個大前提已經唔係咁尊重人,我地出得黎玩既時間已經少,出黎玩剩係可以回合結束?

舊 09-17-14, 02:22 PM   #747
ammms
渣根懦夫

下次玩 EDH 加 house rule 啦
邊個用親藍色開 game 送支 Hive Mind 俾你 (免費進場)
肯定唔會悶

舊 09-18-14, 11:30 AM   #748
狂氣が唯一の友達さ

註冊日期: Jul 2011
PSN  IDm123654
引用:
今個星期六有冇人出~?
地點應該係mk sb~
時間3點~
我6點左右到,
教練我想打legacy同cube

對於某個問題.我只能講
不作死就不會死

勝ち抜く者の涙よ
負け行く者の涙よ
想いは同じですか
26378669 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-14, 05:56 AM   #749
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

這2個星期用過的deck 和 砌完的deck:

---
1 http://tappedout.net/mtg-decks/17-09-14-nRN-lands/

大將: child of alara

---

2 http://tappedout.net/mtg-decks/16-09...cher-of-truth/

大將:Kozilek, Butcher of Truth

---

3 http://tappedout.net/mtg-decks/07-09...ghtned-master/

大將:Narset, Enlightened Master

---
4 http://tappedout.net/mtg-decks/20-09...ost-chieftain/

大將:Karador, Ghost Chieftain

---
5 http://tappedout.net/mtg-decks/17-09...aider-of-kher/

大將:Prossh, Skyraider of Kher

---
6 http://tappedout.net/mtg-decks/09-09...-truth-seeker/

大將:Michiko Konda, Truth Seeker

---
7 http://tappedout.net/mtg-decks/15-09...ficer-prodigy/

大將:Mishra, Artificer Prodigy

---

1~2同無口討論
3同et 討論
4~5抄無口
6,7 都已經拆左

另外...因為lands 同MUD 用的地好多都共通...所以有時會一副有...另一副冇orz
另外仲想落
http://magiccards.info/cedi/en/245.html
http://magiccards.info/aq/en/8.html

2張野..都好O岩 mud/lands 用lol

舊 09-21-14, 12:49 PM   #750
ammms
渣根懦夫

Truth Seeker 果副都幾難解
但我番去 tune 過 deck
如果起到 combo
應該一整走大將之後就可以 one turn kill
可惜你拆左

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Magic: The Gathering 討論交流區 turn8 ~M14 發售中~ Cancer 收藏品討論版 1001 09-20-13 12:06 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn7 簡.. 收藏品討論版 1002 04-07-13 09:36 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn6 簡.. 收藏品討論版 1000 09-21-12 11:29 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn5 簡.. 收藏品討論版 1000 06-11-12 10:45 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn4 簡.. 收藏品討論版 1000 03-17-12 02:35 PM

現在的時間是 03:48 PM

手機版 | APP版