Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 10-28-17, 08:00 PM   #101
mrk
God of Gamer

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
就算佢死左班戰士但我覺得剩係一個上水都多人過聖域
非常認同!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-28-17, 11:13 PM   #102
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
搞笑程度可以拍得上GotG

感想
Matt Damon客串做「戲劇版Loki」笑咗。「戲劇版奧丁」同樣都係客串,由侏羅紀公園嘅Sam Neil飾演。

Doctor Strange客串時間比想像中長好多,起碼Benedict Cumberbatch係片後有出埋名。

雷神死都唔肯比人剪佢頭長髮,所以先要出動「親生老竇」Stan Lee先可以剪走佢。XD

電影始終都係輕描淡寫Hulk點解會喺AoU之後無端端流落太空。係咪Valkyria經過地球搵新奴隸時順手將佢擄走?

Loki再次見到Hulk時神情緊張。都難怪佢嘅,話晒呢個心理陰影好難磨滅。XD

雷神想學黑寡婦般馴服Hulk,可惜佢唔係靚女,所以最終失敗 XDD

鐵甲佬喺Quinjet嘅認聲系統出蠱惑,Bruce log-in就自稱Strongest Avenger,但雷神log-in就要叫自己做Point Break。呢個花名係Avengers 1嘅時候Tony改俾佢,因為話以前有套叫Point Break嘅警匪片入面,有位頭髮生得好長嘅銀行劫匪生得好似雷神咁。XD

Point Break wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Point_Break 連海報嘅樣都有幾分似

原來成兩年流落太空,Bruce都係困住喺Hulk狀態中,諗落都有啲慘。

亦由於係出面世界成兩年,Hulk呢個分身角色嘅語彙好似精進咗,講嘢比平時多咗。

最後Grandmaster獎門人上身:「大家當打和啦,Super!」

片尾
片尾嘅巨大太空船應該係屬於Thanos。斷估喺疏散Asgard前,Loki將Tesseract偷走,Thanos嘅Infinity Stone感應器就咁樣搵到佢哋出嚟。

之後流程應該會係:Loki以Tesserect交換Asgard人嘅安全,但雷神唔肯,於是Thanos就將雷神掟出太空。結果就係喺Infinity War trailer度俾GotG發現。

此篇文章於 10-29-17 12:10 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-28-17, 11:35 PM   #103
Game Master

引用:
作者: Kain 查看文章
睇完
好睇,但就好奇怪囉
好睇既地方都係HULK果段
但係主線應該係諸神之黃昏
HULK同ASGARD比例就反而8:2
你話如果THOR同HULK係雙主角,一齊解決件事都算
但係最尾HULK既貢獻接近0
好似將兩個故事用膠水痴埋一齊咁
而且仲係兩個極端,一邊輕鬆攪笑,一邊死人冧樓
Mark Ruffalo訪問中提及呢個同Hulk部分版權由環球揸住有關。

雖然Hulk角色版權已經比Marvel買咗返嚟,但2008年嘅Hulk電影版權仍然有環球持有,而且各地嘅環球片場主題公園仍然有Hulk過山車。而Marvel被迪迪尼收購後,環球更加唔想將呢個搖錢樹拱手送咗俾迪迪尼公園。

喺咁嘅複雜版權情況下,Marvel唯有著手喺其他電影內加重Hulk/Bruce角色嘅參與程度,變相成為一個由Hulk主演嘅電影。

另外,唔同意Hulk最後貢獻=0。乜你冇見到佢同隻巨狼單挑咩?間接救到班疏散中嘅Asgard百姓始終有功勞。

舊 10-29-17, 12:43 AM   #104
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
接近0
唔係等於0
請細味我的用字
如果話諸神黃昏真係主線
咁HULK極其量應該算一個幫手角色
但係最後既貢獻同鋪排佢既時間唔成正比

此篇文章於 10-29-17 12:47 AM 被 Kain 編輯。
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-17, 02:44 AM   #105
Game Master

引用:
接近0
唔係等於0
請細味我的用字
差唔多啦,你知我講緊乜架。我仍然唔同意Hulk嘅貢獻係微不足道囉。

引用:
如果話諸神黃昏真係主線
咁HULK極其量應該算一個幫手角色
但係最後既貢獻同鋪排佢既時間唔成正比
戲名叫「雷神」,當然係雷神做主角,Hulk當然只係幫手角色,有乜問題?

舊 10-29-17, 08:55 AM   #106
Kain

你改左我意思點會差唔多
接近0即係幾多任我嗡
就係唔會有人出黎話"點會係0啊"
結果你直頭改左我講既野

然後你又斷章取義
"貢獻同鋪排佢既時間唔成正比"先係重點

其實你唔需要勉強回我
我都唔想咁樣又要回番你一次
舊 10-29-17, 11:10 AM   #107
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
感想
Matt Damon客串做「戲劇版Loki」笑咗。「戲劇版奧丁」同樣都係客串,由侏羅紀公園嘅Sam Neil飾演。

鐵甲佬喺Quinjet嘅認聲系統出蠱惑,Bruce log-in就自稱Strongest Avenger,但雷神log-in就要叫自己做Point Break。呢個花名係Avengers 1嘅時候Tony改俾佢,因為話以前有套叫Point Break嘅警匪片入面,有位頭髮生得好長嘅銀行劫匪生得好似雷神咁。XD

Point Break wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Point_Break 連海報嘅樣都有幾分似

Matt
Damon同Sam Neill有冇乜特別原因唔出現喺credit?
我以為自己認錯人
上星期先睇完侏羅紀公園都認唔到Sam Neill

Point Break(終極豪情)個neta雖然明但係又唔記得係avengers 1

精靈女王cate blanchett好fit hela, a3 有冇機會再出場?
(其實原作有冇佢份)

啲笑位有時好難觸摸, 打個譬如剛剛搞個gag轉頭講一番好感性嘅對白,
我嗰場啲觀眾有時係唔係都笑咗先

此篇文章於 10-29-17 11:12 AM 被 Rv250 編輯。
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-17, 03:51 PM   #108
alien1020hk
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2017
引用:
作者: 滅龍士 查看文章
睇完MOKO15:30場2D版
奧丁老死
StanLee同雷神剷靑
雷神俾海拉斬盲咗隻右眼
海拉最後俾火巨人連成個聖域界一Q清袋
雷神做咗聖域界新王,諗住帶成班難民去地球,不過喺第一彩蛋俾隻大飛船躝路
字幕後第二彩蛋講高天尊用咀砲講掂班本來想反佢嘅殺加星居民+段hea字幕:雷神會喺復仇者3出場

呢集真心麻麻地,太多地方同畫頭唔同咗,俾盡得70分
我覺得40分到..節奏好一般, 悲劇用笑片形式出現
alien1020hk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-17, 08:22 PM   #109
stonekeung
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2010
成套戲無Sif都幾講唔通(訪問話佢拍攝雷神時身處另一大陸工作)
stonekeung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-17, 02:41 AM   #110
Game Master

引用:
你改左我意思點會差唔多
接近0即係幾多任我嗡
就係唔會有人出黎話"點會係0啊"
結果你直頭改左我講既野

然後你又斷章取義
"貢獻同鋪排佢既時間唔成正比"先係重點

其實你唔需要勉強回我
我都唔想咁樣又要回番你一次
挑。

我開頭答你話「唔同意Hulk最後貢獻=0」,OK,我知你原文唔係講「=0」,但我要表達嘅唔同意之處都仍然係一樣。但你就喺度不斷捉住呢啲細微嘢咬住唔放。仲好意思話人斷章取義

你亦唔需要再回我,我之後亦唔會費事睇。

此篇文章於 10-30-17 02:44 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 10-30-17, 02:47 AM   #111
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
老實,真心唔鍾意今集改成咁,
笑位實在太多亦都太為gag而gag,
諸神黃昏絕對比內戰更嚴重更大獲,
真係唔適合用喜劇方式去呈現,
另一問題係,笑位同認真位落差太大,
上一幕輕鬆搞笑下一幕嚴肅認真時有發生,
如果將搞笑部分同認真部份分開cut出嚟,
你絕對會以為係兩套唔同嘅戲嚟~
最後,搵到影后Cate Blanchett做奸角,
但係去到結局都係冇咩表現浪費咗…
唯一要讚嘅就係打得好睇同音樂都正,
當然仲有Loki魅力沒法擋啦~

舊 10-30-17, 03:19 AM   #112
DevilElvis
The One
還我香港!!

3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
我想問下

問題
Thor原作隻眼有冇盲過?最後有冇recover?

Thor進化mode係咪o係漫畫出現過,之後仲有冇鎚用?

海娜起初比聖域軍插又唔死,Thor進化mode又電唔死、瓦爾基里 直插又唔死....點解最後會比火巨人打低....?

Thanks~!!

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-17, 03:22 AM   #113
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
...
套戲係變態佬星度浪費太多時間

放返多D落聖域度好過

到你合作4揪1都唔夠打先玩攬炒好過單挑唔夠打就玩諸神黃昏,基本上HULK無打過BOSS

走到去彩虹橋又唔諗計傳佢走再打唔俾佢留係聖域屈機

此篇文章於 10-30-17 03:29 AM 被 怪盜小G 編輯。
怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-17, 03:26 AM   #114
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
我想問下

問題

海娜起初比聖域軍插又唔死,Thor進化mode又電唔死、瓦爾基里 直插又唔死....點解最後會比火巨人打低....?

Thanks~!!
...
聖域主場加成

火巨人打爆埋佢主場就唔再無敵
怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-17, 04:47 AM   #115
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
我想問下

問題

Thanks~!!
有。曾經有一段故事,係講三個唔同年紀的Thor,分別係青年(以前)、成年(現在)同老年(未來),而老年Thor的造型,就好似Odin咁樣,白髮白鬚獨眼。

MMORPG Marvel Heroes亦有用呢個造型來做costume。當然Marvel所有未來故事都係其中一個可能,而且9成9係唔會發生的。

漫畫講到Thor斷左手,用超金屬造左隻假手,而因為唔夠worthy所以擰唔起支鎚仔,比Jane Foster做左新Thor。

至於進化mode係指全身發電,成日都有出現,我唔知佢係本來就有定點樣了。

其實電影都冇話Hela有咩事,而漫畫內,試問一個死神點會死?

此篇文章於 10-30-17 04:52 AM 被 王小虎 編輯。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-17, 07:09 AM   #116
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
如果掉番轉1/2集用尼個風格就好啦

我個人覺得幾好睇既, marvel系列黎講都排得入中上
不過就好似版友咁講, 悲劇拍到咁搞笑......(雖然都幾熱血)

舊 10-30-17, 08:13 AM   #117
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
雷神 剋 火炎怪
火炎怪 剋 大姐

等大姐比火炎怪殺掉
雷神再殺火炎怪就ok啦

住的星球可以再搶過

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-17, 08:17 AM   #118
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
作者: pet3 查看文章
雷神 剋 火炎怪
火炎怪 剋 大姐

等大姐比火炎怪殺掉
雷神再殺火炎怪就ok啦

住的星球可以再搶過
沒這相剋, 單純實力問題.
最後火巨人明顯都唔夠有聖域BUFF的大姐打,只是火巨人有永恆之炎BUFF,大姐無辦法係火巨人捅爆聖域之前殺死火巨人.

此篇文章於 10-30-17 08:21 AM 被 大破人間 編輯。
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-17, 09:12 AM   #119
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
成套戲笑到咖咖聲,早知佢係動作笑片,又無睇前兩集,其實呢部都好OK

好鬼死多老梗

係就係個廢柴星球時間係多咗啲,但係你擺多啲時間返落聖域又冇乜用? 講到明雷神係點都唔夠揪,唔用嗰個方法無可能嬴,部戲咪箋仲短啲

HULK 後段無乜發揮就可惜啲, 不過佢主要負責拍住雷神搞笑, 要抽應該最後隻嘢應該唔夠佢嚟, 不過算啦~

此篇文章於 10-30-17 02:44 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-17, 11:28 AM   #120
Kain

引用:
作者: 大破人間 查看文章
沒這相剋, 單純實力問題.
最後火巨人明顯都唔夠有聖域BUFF的大姐打,只是火巨人有永恆之炎BUFF,大姐無辦法係火巨人捅爆聖域之前殺死火巨人.
唔知我有無睇錯
最後果劍係捅埋落大姐度

由手機版發出
舊 10-30-17, 01:03 PM   #121
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
成個系列應該得返黑豹同隊長唔係笑片

舊 10-30-17, 02:29 PM   #122
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
唔知我有無睇錯
最後果劍係捅埋落大姐度

由手機版發出
好似係...
插碎咗佢騎位嗰支矛啫

鼓勵買飛入場再睇多次~

引用:
作者: Rance 查看文章
單計電影

隊長1, 2, 3 都唔係
鐵甲1 唔算係, 2: 都唔多似, 3:???
蟻俠: ???
雷神1, 2 都唔係
復仇者1, 2 都唔係
銀河1, 2, 當然係, 不過本人好多都唔識笑~
蜘蜘人HC: ???
Dr. Strange: 唔係

此篇文章於 10-30-17 02:43 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-17, 03:26 PM   #123
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
作者: Rance 查看文章
IR3都唔算係,不過果時未轉型

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
舊 10-30-17, 03:28 PM   #124
DevilElvis
The One
還我香港!!

仲有一問
電神果四位手下係咪死剩那位女?

舊 10-30-17, 03:58 PM   #125
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
仲有一問
電神果四位手下係咪死剩那位女?
果女的在神盾過爽爽

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Thor 2 The Dark World (2013) ahleung 電影版 115 07-20-14 04:35 PM
[3DS] Thor God Of Thunder shodanng2 手提遊戲機討論版 1 09-19-11 12:40 PM
[NDS] Thor: God of Thunder DS neo2046 手提遊戲機討論版 0 05-22-11 02:28 AM
[西片] Thor (香港 28 Apr 2011) 小白熊 電影版 153 05-17-11 02:21 PM
[分享] THOR THE GAME, 死士少少分享! maxy2k 電視遊戲討論版 6 05-04-11 07:14 PM

現在的時間是 04:07 PM

手機版 | APP版