Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-10-05, 04:41 PM   #1
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
[PS2]絢爛舞踏祭

http://www.kenran.net/

原來出左好耐都唔知,呢隻先前都有期待過,但好似沒有什麼人有玩過,有玩過的人對佢有D咩評價?感謝
係咪因為唔出名而無人玩

舊 10-10-05, 04:43 PM   #2
Gashapon™
God of Gamer

註冊日期: Dec 2003
好似話岩頹人玩
Gashapon™ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-05, 09:09 PM   #3
Orphan
Game Master

註冊日期: Oct 2002
正game

遊戲目的係"遊戲中時間三年內令電腦MAKI模擬得出太陽系未來一百年將會和平"

Realtime制, 你就算企響度唔郁d時間都會一分一秒咁過
Load一次Save遊戲內日期強制飛後一日, 而果一日發生過既事會以報告形式講番比你聽
(死人N樓, 甚至gameover都有可能...)
現實時間每24個鐘冇玩呢隻game...遊戲時間自動飛後兩日...最多飛後一個月...

戰鬥畫面同Gunparade March差唔多...爆爛...
但戰鬥方式其實幾好玩...似puzzle game law...

3D女角幾萌...好過TV版幾皮....
有得kiss...按摩XXX(或者比人按摩...)
甚至畫面一黑"訓晏覺"...(遊戲中其中一項技能係"大人之能力"...)

NPC既AI超複雜,
唔係寫定左邊年邊月邊日響邊度出現, 亦都唔係幾多%機會率去邊度果隻...
而係"我宜家需要乜野, 所以我要去邊度"果隻!
每個NPC都有口渴, 尿意, 滿腹, 眠意等數值...(每個NPC既容量都唔同...)
所以你會見到NPC一日走去飲四次水上三次廁所食兩餐飯咁....
遊戲中每個NPC都有"記憶"同"感情", 都係用黎記錄NPC遇到既事
(唔怪得呢隻game要用成差唔多2M黎save...)
記億又有分海馬層, 新皮層, 古皮層....唔同年齡組別既NPC三層既比例又唔同......
感情唔係就咁一個數值...而係每個NPC 50個block...
所以你就算送同一件物品比同一個NPC既結果可能差天共地...

總而言之就係冇攻略可言...三百頁厚既complete guide都係比d操作說明+execl表你...

以遊戲設計而言, 這遊戲的設計者芝村裕吏可說是天才...

此篇文章於 10-11-05 09:21 PM 被 Orphan 編輯。
Orphan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-05, 09:22 PM   #4
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
聽落又真係幾過引, 可惜佢 d 邪神 3D 模組嚇走晒 d 人
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-11-05, 09:27 PM   #5
Orphan
Game Master

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: 歌絲˙暮斯
聽落又真係幾過引, 可惜佢 d 邪神 3D 模組嚇走晒 d 人
3D大頭其實非常ok的

按左面第三張
http://www.kenran.net/system6.html

表情非常豐富
喜怒哀樂有心機聽冇心機聽病緊眼訓面紅喑戀你....等全部做齊
Orphan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-05, 10:22 AM   #6
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
果然好吸引,最鍾意玩呢d有生活感的遊戲,因為變化較大,感謝Orphan的推介

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:08 PM

手機版 | APP版